TRAVEL TIPS ; HOW TO TRAVEL LIGHT, WITH STYLE AND COMFORT

2:53 PM







Over the years of becoming an avid traveler, traveling so many times, especially in South East Asia, I noticed that some globetrotters love to travel in style and brush aside their comfort. Comfort is key when travelling but in the same time, you have to look good. How do you balance between the two? Here's some tips for you to travel with style yet be comfortable throughout your journey.


OUTFIT - CHOOSE THE MOST COMFORTABLE




photo by : ashraffadzeman



Either you're wearing Zara or Louis Vuitton or Uniqlo, make sure the size fits you. Don't compromise your comfort by picking one size smaller or bigger because they run out of stock for your size. Wear a comfy yet fashionable shirt with the right size of jeans, not your little sister’s or your grandma’s jeans. If you're traveling in cold weather please do not forget to bring a cozy-enough cardigan or jacket to keep you warm.


Pro tips : If you want to travel light, get yourself a versatile shirt that can be worn over and over again. Ones that can be layered with cardigan or jacket. Ditch your sweatpants and leggings because even though it is somewhat comfortable, they’re just downright hideous to be worn during your travles.


SHOES - STICK TO FLATS


There's plenty of stylish flats out there. You can take easy-to-slip-on loafers or sneakers into consideration. Girs! If you wanna look more chic , you can slip into ballet flats. It’s cute too.


A post shared by Fauzi Nor (@fauzinor) on


photo by : fauzinor



Slippers? They’re big no NO! Neither comfortable nor fashionable. But remember to bring one for usage in your hotel or hostel. You don't want to always wear sneakers 24/7 right?


Pro Tips : if you want to travel in style, be comfortable and travel light, and you don't want to bring too many pair of shoes. So just pick a go-with-everything sneakers that you can match with your outfits.


BACKPACK OR LUGGAGE?


Some love to bring luggage while traveling because for them it is more stylish and some love to carry backpack because for them, it is easy to carry. Just grab and go. Which one is better? For me, both can be stylish and easy to carry if you know how to pick the right one.






If you ask me to choose between luggage or backpack, personally, I would choose a backpack. It is indeed easiest to carry, and I can just pack everything easily in a flash. I love to travel light, so every time embarking for a new journey, I will make sure that I will pack only necessary things and make sure it doesn't exceed the weight for the cabin limit (when travelling by air).










One of my favorite backpack without a doubt is the one that’s designed in Sweden and using minimalistic concept, making it luxe yet functional, made by Gaston Luga. I am currently using the Forest and Green backpack from Gaston Luga's Calssic Series.








The idea of minimalistic design of the backpack comes from the founder itself. They believe that every backpack is the most optimal companion when discovering the world and it should represent the owner in most elegant way while giving style and comfort.








This stylish backpack comes with Gaston Luga's signature passport pocket at the back of the backpack that can be used for storing important documents such passport or tickets. It’s easy to access and makes it hard for wandering hands to snitch things from you.



This backpack also not just only meant for travel, you can also use for other occasions such school or work because it equipped with inner compartment for 13"-15" laptop. So, I’m planning to use this as a daypack once in a while...for occasions (I’m loving it too much right now).






Pro Tips : Always brings small backpack to be use as daypack while travelling if you're using big backpack.





If you are interested in this backpack, you can buy directly from Gaston Luga Website. FREE WORLDWIDE DELIVERY by DHL or Ninjavan Express. In addition, for those shipping outside EU (especially for us, in Malaysia) , the 20% of Swedish VAT will be automatically deducted. On top of that, you can use my promotional code “Helios15” to get extra 15% discount on the checkout. (i dont get any money for this ya!). Also, you also get a free limited seasonal Plankan Cardholder and you can claim it at the checkout page.








So there you go. My tips on how to balance being stylish and comfortable to help you make the most out of the journey.









5 "PORT" INSTAGRAMMABLE DI SINGAPURA

5:02 PM




Mesti ada dalam kalangan readers abam dalam ni pengguna tegar Instagram atau kaki ambil gambar menggunakan phone kan? Kadang kadang bila stok gambar berkurang, mula lah resah nak pergi cari 'spot' or 'port' yang 'instagram-worthy' atau lebih popular dipanggil dengan istilah 'instagramabble'. Kali ni abam nak share dengan korang port yang sangat instagramabble di Singapura.


1- MERLION PARK dan ESPLANADE




Disini adalah destinasi-mesti-lawat kalau korang datang ke Singapura. Kenapa? Sebab lawatan korang takkan lengkap kalau korang tak datang bergambar dengan Merlion yang merupakan simbol rasmi pelancongan bagi Singapura. Kat sini kalau korang pandai cari, banyak spot untuk bergambar yang sangat insta-worthy. 



2- BUGIS STREET




Bugis Street ni, selain tempat shopping, kawasan ni memang sangat instagramabble. Bagi mereka yang minat untuk shoot street style, korang boleh cuba kawasan ni. Agak mencabar tapi hasilnya menarik. Kawasan sekitar Bugis Street pon banyak bagunan bagunan lawa dan suduh sudut yang menarik bagi mereka yang rajin untuk ber-OOTD. Habis snap snap gambar, boleh terus shopping. Banyak kedai cenderamata yang menarik dan murah. 



3- MASJID SULTAN dan MALAY HERITAGE CENTRE




Gambar diatas adalah salah satu dari pelbagai dinding yang cantik yang ada di sekitar Masjid Sultan dan Malay Heritage Centre cuma korang kena buka mata dan alert sebab sini memang banyak port untuk bergambar. Disamping dinding, korang boleh ambil gambar Masjid Sultan yang terkenal dengan binaan yang lawa. Kalau lapar, korang boleh singgah makan di kedai sekitar masjid seperti restaurant zam zam yang terkenal dengan murtabak singapura. Selain itu, korang jugak boleh jalan sampai ke Arab Street sebab disana ada lukisan muran di dinding yang lawa. 



4- PULAU SENTOSA




Salah satu tarikan yang terkenal di Singapura yang korang tak boleh terlepas is Pulau Sentosa. Universal Studio Singapore pon terletak dalam pulau ini. Sesuai dengan namanya sebuah pulau, disini banyak port untuk bergambar yang sangat instagrammable. Selalin dari depan globe USS, korang boleh naik tren ke Beach Station. Disana ada pantai yang pasirnya putih. Cantik kalau nak bergambar ala ala bersantai di tepi pantai dan kalau yang layan beach club, boleh singgah minum di salah satu beach club yang ada.  





5- GARDENS BY THE BAY




Uniknya Gardens by The Bay ni, korang akan nampak pokok pokok gergasi yang bercahaya dan kalau korang datang waktu malam, korang boleh menyaksikan Garden Rhapsody iaitu pertunjukan muzik dan lampu. Selain itu, kawasan taman ni sangat cantik.   


Untuk pengetahuan, semua tempat yang tersenarai kat atas tu, abam hanya cover dalam masa satu hari dan trip abam kali ini, dibawa khas oleh RAINI TRAVEL . Diorang ni memang pakar dalam menyediakan pakej pakej pelancongan domestik dan luar negara.






Untuk Day Trip ke Singapura ini, peserta biasanya akan diminta berkumpul di KL Sentral pada jumaat malam, dan trip ni akan berakhir pada hari sabtu malam dengan semua peserta akan dihantar semula ke KL Sentral. Korang tak perlu bayar banyak,pakej yang disediakan adalah amat berpatutan. Dengan hanya RM 135.00, korang akan dapat pengangkutan dari KL masuk terus ke Singapura. Korang bukan hanya dihantar masuk ke Singapura bahkan korang akan dihantar ke setiap tempat yang abam kongsi di atas. Maknanya, korang tak perlu berbelanja untuk naik train sewaktu di Singapura dan tak perlu penat berjalan untuk sampai ke tempat yang menarik disana. 






Selain itu, RAINI TRAVEL juga akan menyediakan sarapan ringan di RNR Gelang Patah sebelum menyambung perjalanan masuk ke Kota Singa. Bukan itu sahaja, RAINI TRAVEL juga menyediakan khidmat pemandu pelancong sepanjang tour di Singapura. Berbaloi kan? Bayar RM 135.00 dan korang dapat segala kemudahan. Tak perlu bersusah payah.  

Info lanjut untuk Singapore Day Trip ni korang boleh terus ke laman sesawang Raini Travel atau Facebook Raini Travel 

RAMADHAN BUKA PUASA BUFFET DI HOTEL IMPIANA KLCC

4:06 PM



Ramadhan hampir tiba. Mesti pembaca semua dah mula buat persiapan nak menyambut bulan yang mulia ni kan? Puasa yang tahun lepas dah ganti ke belum? haha! Dah mula buat perancangan nak buka puasa dengan kawan kawan or yang tersayang tapi tak tahu nak berbuka kat mana yang sedap? 

Untuk Ramadhan kali ni, Hotel Impiana, KLCC di Jalan Pinang dengan tema  "Sinar Ramadhan Al-Mubarak" akan menyediakan buffet berbuka puasa yang mengetengahkan masakan melayu menggunakan resepi dan bahan masakan warisan turun temurun.


antara sajian melayu yang disajikan


Untuk pembuka selera, pengunjung akan disajikan dengan "salad bar" dan "seafood bar". Serius hidangan untuk starter ni semuanya segar dan tidak mengecewakan. Korang boleh pilih dari pelbagai pilihan sayuran segar hingga ke pelbagai pilihan makanan laut yang amat segar dan menyelerakan.  



Kepah Segar



Udang Segar



"Salad Bar"


Selesai makanan untuk pembuka selera, pengunjung boleh memilih untuk mencuba sajian melayu tradisional yang terdiri dari Asam Pedas Jenahak atau Masak Lemak Ketam dan pelbagai lagi sajian tradisional. My personal favourite untuk sajian melayu tradisional yang ada ni mestilah Asam Pedas Jenahak. Sedap dan rempah ratus yang digunakan amat sesuai.



Asam Pedas Jenahak


Ketam Masak Lemak






Selain dari sajian melayu tradisional, antara sajian istimewa di buffet ramadhan Hotel Impiana KLCC adalah "Roti Pak Johan" yamg mana ia menggunakan sos rahsia yang disediakan khas oleh Chef Eksekutif, Chef Mazlee Abdul Rahman. Selain itu, pengunjung juga berpeluang merasai hidangan eksotik Lidah Kerbau Bakar bersama sos istimewa dan Sup Gear Box. Tidak dilupakan, hidangan wajib untuk buffet berbuka puasa setiap tahun iaitu Kambing Golek Bakar.



Kambing Golek Bakar


Sup Gear Box

Apa lagi ada? Kalau pengunjung nak merasai pengalaman ala ala timur tengah, buffet berbuka puasa Hotel Impiana ada menyediakan Shawarma Ayam bersama Roti Pita dan Nasi Biryani Gam Kambing. 

Selesai makan hidangan utama, pengunjung boleh menikmati pelbagai perasa aiskrim Baskin Robin,  hidangan pencuci mulut dan yang paling istimewa, pada tahun ini, bersempena buffet berbuka puasa, Hotel Impiana menyajikan buah kegemaran rakyat malaysia iaitu Durian. "Free Flow" , dan pengunjung boleh makan sampai panas badan dan tak boleh tidur malam.  



Biryani Gam Kambing


Shwarma Ayam bersama Roti Pita


Berbaloi kan? Buffet buka puasa di Hotel Impiana KLCC ni akan bermula dari 16 May 2018 hingga 14 Jun 2018. Pengunjung hanya perlu membayar RM148.00 seorang untuk dewasa dan RM74.00 seorang untuk kanak kanak. Tapi, kalau buat tempahan awal, Hotel Impiana KLCC ada menyediakan promosi beli 10 percuma 1 sehingga 15 May 2018.

Untuk tempahan, boleh telefon Hotel Impiana KLCC di talian 03-2147 1111 atau email ke fnbrsvp.iklcc@impiana.com. Nak mudah lagi, layari HOTEL IMPIANA KLCC WEBSITE untuk maklumat lanjut. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email

Contact Form

Name

Email *

Message *