INDOCHINA TRIP : KEMBARA 14 HARI DENGAN BAJET BAWAH RM 2000

9:59 AM




Berapa budget untuk trip kali ni? Semua perbelanjaan termasuk tiket flight dari KUL-SGN, Accomodation, Transportation, Entrance Fee, Makan dan Souvenir tak sampai pon RM2000. Murah kan? Korang dah sedia, jom kita tengok pecahan kos yang ada kat sana. Please bare in mind, ni costing untuk seorang even kadang kadang ada tempat abam sewa bilik guest house untuk berdua instead of hostel.


Flight Ticket : RM80 (sebab dapat harga promo mahal)


Vietnam : 

Klik - Mui Ne , Ho Chi Minh





VND 20,000.00 ~ MYR 3.44 - Bas dari Airport ke Ben Thanh 

VND 137,757.00 ~ MYR 23.71 - Guest House di Mui Ne untuk satu malam/pax

MYR 10 - Makan di Saigon (sebab kedai tu boleh pakai ringgit)

VND 137,757.00 ~ MYR 23.71 - Saigon Friends Hostel /pax

USD 23 ~ MYR 94 - Bus ticket ke Mui Ne dan balik ke Ho Chi Minh dan termasuk pakej Sand Dunes.

VND 5,000.00 ~ MYR 0.86 -Tiket masuk Fairy Stream, Mui Ne

VND 15,000.00 ~ MYR 2.58 - Tiket masuk White Sand Dunes, Mui Ne

VND 580,982.24 ~ MYR 100 -  makan minum secara membazir dan souvenir dan kopi

Total di Vietnam : MYR 258.30



Cambodia :

Klik - Phnom Penh , Siem Reap




USD 22 ~ MYR 88 - Mekong Express (bas) ke Phnom Penh

USD 1 ~ MYR 4 - Tiket masuk Wat Phnom

USD 32 ~ MYR 128 - Giant Ibis (bas) ke Siem Reap

USD 7 ~ MYR 28 - Supir tuktuk bawak ke Angkor Wat dan War Museum /pax

USD 37 ~ MYR 148 - Tiket masuk ke Angkor Archaeological Museum 

USD 5 ~ MYR 20 - Tiket masuk War Museum

USD 34 ~ MYR 136 - Mekong Express (van) dari Siem Reap ke Bangkok

USD 30 ~ MYR 120 - Makan minum dan segala souvenir yang berkaitan

Total di Cambodia : MYR 672.00



Thailand : 





THB 1,159.93 ~ MYR 143.93 - Train Bangkok ke Chiang Mai

THB 258.00 ~ MYR 32.11 - Green Bus ke Chiang Mai

THB 100 ~ MYR 12.45 - Local Simcard di Thailand

THB 20 ~ MYR 2.49 - Bas di Chiang Rai ke White Temple

THB 50 ~ MYR 6.22 - Tuktuk di Chiang Rai

THB 50 ~ MYR 6.22 - Tiket masuk Wat Rong Khun  

THB 40 ~ MYR 4.98 - Tiket masuk Wat Chedi Luang

THB 166 ~ MYR 20.66 - Green Bus dari Chiang Rai ke Chiang Mai

THB 1,156.49 ~ MYR 143.93 - Tiket train Ciang Mai ke Bangkok

THB 120 ~ MYR 14.93 - One Day Pass BTS Bangkok

THB 180 ~ MYR 22.40 - Chao Phraya Express Tour 

THB 40 ~ MYR 4.98 - Tiket masuk Wat Arun 

THB 400 ~ MYR 49.78 - Return Ticket van ke Pattaya

THB 60 ~ MYR 12.44 - Return ticket feri ke Koh Larn

THB 1,228.95 ~ MYR 152.95 - Tiket train dari Bangkok ke Padang Besar

MYR 35 - ETS ke Bagan Serai

THB 1607 ~ MYR 200 - Makan minum dan segala pembaziran yang berkaitan


Total di Thailand: MYR 865.47


GRAND TOTAL SEPANJANG TRIP : MYR 1,875.77


sekarang dah taw kan bajet berapa? tak mahal pon sebab negara asean memang agak murah even di Cambodia kena pakai USD. so tunggu ape lagi? nak tunggu kena suap ape lagi? pegi lah travel! HAHA! ciao!

INDOCHINA TRIP : BANGKOK , PATTAYA

11:04 AM




untuk entry sebelum ini, boleh klik di bawah :






Part paling last dalam trip Indochina ni lepas dah ke Mui NeHo Chi MinhPhnom PenhSiem Reap and Chiang Mai, Chiang Rai , hentian terakhir sebelum balik ke Malaysia is Bangkok. Memang tak pernah jejak pon Bangkok sebelum ni. Dah alang alang nk balik Malaysia, singgah kejap di Bangkok. Perjalan by train dari Chiang Mai just ambil masa 13 jam. 




Sampai di Bangkok awal pagi, terus cari hostel dan checkin, siap apa yang patut, kami keluaq pi stesen BTS terdekat. First stop kat Bangkok, kitorang amek Pakej Hop On Hop Off Chao Phraya Express. Harga dia THB180 je and korang boleh unlimited ride boat ni dan berhenti kat semua attraction sepanjang sungai ni. Naik je BTS ke Central Pier and beli tiket situ. Nak beli online pon boleh sebab ada promo kalau online. 






Naik je bot ni, akan ada pemandu pelancong akan bercerita sejarah sejarah. First stop, Wat Arun. Plase bear in mind, tak wajib pon turun dekat setiap tempat yang dia stop tu. Kalau rasa nk turun pegi lah turun, kalau tanak, sambung je perjalanan and disebabkan unlimited, korang boleh ulang berapa kali naik turun kat mana mana pier yang berkenaan.





Wat Arun ni Entrance Fee dia just THB40 je. Temple ni jugak dikenali sebagai Temple of the Dawn sebab dikatakan waktu senja temple ni nampak cantik gila. Binaan dalam ni memang cantik habis. Korang boleh panjat naik atas kalau masuk dalam ni.





Selesai Wat Arun, kitorang sambung lagi naik bot terus ke Wat Po tapi tak masuk pon. Tak rasa nak masuk pon. Lepas tu sebab dah lapar, naik bot balik and turun di kawasan Wang Lang Market. Sini best sebab tak banyak tourist datang so makanan dia murah dan banyak barang barang lain lagi dijual. Kalau nak beli souvenir kat sini pon okay. Thrift store pon banyak.





Disebabkan dah alang alang beli pass ni dan Khosan Road pon boleh sampai naik cruise ni, kitorang pon singgah la terus sebab boleh jimat bajet naik BTS.  Apa ada sini? ada kedai jual souvenir dan pub dan bar. Bagi yang suka berparti boleh la lepak sini malam malam. Lebih kurang Bangla Road je kalau kat Phuket tapi Bangla Road lagi havoc.



Tak singgah Grand Palace ke? singgah je tapi malas masuk sebab masa tu panas gila and dah tak larat nak jalan. Kalau masuk tu mesti dah lembik sebab panas gila masa tu. Lagipon haritu ada event ape tah. Kalau tak silap ada upacara berkabung untuk their late king. Kitorang decide untuk rehat kejap then naik bot balik and pegi layan sunset di Asiatique. 





Habis disini, kitorang patah balik ke Central Pier and amek BTS pegi ke MBK sebab nak dinner. Taktaw nak dinner ape, kami naik ke atas, cari foodcourt and ada kedai makanan halal kat situ. 

Hari kedua di Bangkok, kami decide nak pegi ke Pattaya untuk ke Koh Larn. Perjalanan amek masa dalam 4 jam. Boleh ambil bas atau van nak ke sana. Pegi ke Ekkamai BTS station, then cari Eastern Bus Terminal. Nasib abam tak baik haritu, kena game dengan kaunter tiket sebab dia cakap van yang kitorang amek tu direct, rupanya kena game. Van tu stop banyak tempat jugak turunkan orang dan ambil orang. Siap driver tu stop merokok lagi. Kalau tak silap tambang ke Pattaya tak sampai THB200 pon rasanya (dah lupa berapa) haha!





Kalau nak ke Koh Larn, bagitaw je driver korang nak ke Bali Hai. Kat situ ada feri nak ke Koh Larn. Kitorang nak feri ke Tawaen Beach. 





Harga feri tu dalam THB20 je kalau tak silap and jadual dia biasanya sejam sekali dia gerak tapi macam pergi haritu, asal penuh je terus gerak. Basically jadual dia start from 8 pagi sampai 1 petang and balik dari pulau tu start pukul 1 petang sampai 5 petang. Last feri is at 5 petang. 





Kalau nak jimat, beli lah makanan siap siap sebelum naik feri tu sebab kat pulau kan biasanya maknan mahal sikit. Beli, bawak bekal and makan je kat sana. Beach dia sumpah cantik.






Habis setel mandi apa semua, kitorang balik ke darat dan balik ke Bangkok naik van jugak sebab malas nk fikir dah nak ke stesen bas. Konon malam tu nak pergi lepak sky bar dekat Bangkok tu tapi sebab macet gila bangkok pepetang, kami sampai hostel dalam puluk 9 malam and dah penat. So decide nak lepak hostel je malam tu rehat rehat sebab esoknya nak balik Malaysia dah. Train dari Bangkok ke Padang Besar (Malaysia) ambil masa dalam 18 jam. Kematu jugak la. Tapi best sebab pengalaman pertama travel by land.






Sampai je Padang Besar, kitorang ada masa few hours untuk shopping di kompleks bebas cukai padang besar tu sementara naik ETS balik ke kampung abam and amek kereta drive balik KL. Habis lah cerita travel dari Ho Chi Minh and overland balik ke Malaysia. 



untuk entry sebelum ini, boleh klik di bawah :


INDOCHINA TRIP : CHIANG RAI, CHIANG MAI

12:03 PM



untuk entry sebelum ini, boleh klik di bawah :




Selesai episod acah jadi lara croft di Cambodia, abam checkout awal pagi, ambil bas Mekong Express (ekceli bukan bas pon. dia macam van tapi selesa gila seat dia) untuk merentas sempadan masuk ke Thailand pulak. Dari sempadan Cambodia-Thailand, sambung naik van terus ke Bangkok sebab kitorang nak ke Chiang Mai dan terus ke Chiang Rai. 

Punya lah gelabah sebab jalan dalam Bangkok jem teruk, kitorang mintak driver turunkan di stesen tren terdekat dan amek tren terus ke Hua Lamphong Train Station. Disebabkan kami dah book online tiket, kena pegi collect di pejabat authorized travel agency yang provide servis booking tu. Lepas dah collect ticket, proceed ke train station, and naik lah train untuk 13 jam. kitorang memang saje amek tiket overnight dan sleeper class sebab nk jimat kos tidur. Suprisingly, train dia sangat selesa. Sampai di Chiang Mai awal pagi, kami terus ke Chiang Rai dulu by bus sebab takde tren kesana. Perjalanan dari Chiang Mai ke Chiang Rai mengambil masa dalam 3-4 jam.








Antara tempat yang abam sempat melawat sekitar Chiang Rai is ke Wat Rong Khun. Temple serba putih ni memang antasa temple yang terkenal di Chiang Rai. Disebabkan nak jimat, abam ke sini naik bas jugak. Bas local kaler biru. Tambag naik bas ni baru THB20 je. murah kan?





Entrance Fee untuk Wat Rong Khun ni just THB50 je. Wat Rong Khun or dipanggil juga White Temple ni terkenal sebab senibina dia yang eksotik dan keseluruhan temple adalah kaler putih. Kalau korang masuk ke dalam main hall temple ni, tak boleh ambil gambar ye dalam main hall tu. Ape ada lama tu? Salah satu yang ada is painting kat wall mainhall tu lawa. ada kungfu panda, ada pokemon dan banyak lagi. Tapi tulah, sayang sebab tak dibenarkan amebil gambar dalam tu.






Nak balik dari Wat Rong Khun ni, abam takde luck, sebab tunggu bas lama tapi still takde. So, kitorang decide untuk hire tuktuk. Nasib baik la harga dia tak kapak sangat. Selain tu, abam jalan jalan jugak sekitar bandar Chiang Rai ni. Melawat Golden CLock Tower dengan Masjid Darul Aman. Depan masjid ni ada satu kedai makan muslim. harga dia tak mahal pon dan sedap.





Habis melawat Masjid, kitorang jalan lagi tanpa arah. Last sekali jumpa lah satu lagi tempat, Wat Phra Kaew. Dikatakan sini ada emerald buddha dalam tu. Sini free je kalau nk masuk melawat. Mesti ada yang tanya kenapa tak ke Golden Triangle? Jawapannya sajelah malas pergi sebab masa tak mencukupi.





Setel melawat sekitar Chiang Rai dan saty satu malam, kami gerak balik ke Chiang Mai dengan bas. Sampai Chiang Mai dah malam. So we decided jalan jalan cari makan je dekat night market and esoknya baru menjalar sekitar bandar Chiang Mai.

Temple pertama yang kitorang lawat masa kat Chiang Mai ni adalah Wat Lok Moli. Sebabnya, tempat ni dekat gila dengan hostel kitorang. Masuk sini free. Masuk, take picture, keluar. HAHA touch n go konsepnya sebab dah bosan asyik masuk temple je.





Setel Wat Lok Moli, kami jalan lagi cari Wat Chedi Luang. Famous jugak rupanya tempat ni. Entrance Fee untuk Wat ni adalah THB40.






Dalam wat ni, ada satu bagunan dinamakan Inthakin Pillar Vihara. Dipercayai dalam ni ada satu main pillar untuk city Chiang Mai ni dan dalam ni, wanita dilarang masuk sebab dipercayai akan mencemarkan city pillar sebab perempaun kan ada datang haid.





Wat Chedi Luang ni ada satu Giant Pagoda. Memang binaan dia lawa sungguh tapi tak boleh naik mendaki sebab dah teruk dah kondisi dia and diorang nk preserve bagunan tu. So boleh tengok dari bawah je.






Habis melawat tu, kitorang pon jalan lah tanpa tujuan lagi di sekitar Chiang Mai. (ekceli dah lupa dah pegi mana lagi) hahahahah! Kalau korang perasan mat Chiang Mai dan Chiang Rai, abam banyak berjalan kaki je. Bukan tanak amek grab or tuktuk, tapi malas. Sebab takde lah jauh sangat  tempat tempat disana. Selain tu, jimat lah sikit duit kan. Rasanya setakat sini dulu kot Chiang Mai dan Chiang Rai punya entry. Next! Jumpa di entry Bangkok dan Pattaya pulak. Ciao!



untuk entry sebelum ini, boleh klik di bawah :


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email

Contact Form

Name

Email *

Message *