IN-DEPTH REVIEW : GASTON LUGA BACKPACK

11:59 AM



Pernah dengar mengenai Backpack keluaran Gaston Luga? Sebenarnya Gaston Luga ni merupakan sebuah syarikat pengeluar backpack yang agak terkenal dari Sweden. Berkonsepkan 'minimalist' dalam setiap rekabentuk, backpack keluaran Gaston Luga ni semestinya menjadi pilihan setiap pengembara dan sesiapa sahaja yang sukakan rekabentuk beg yang moden, selesa dan mewah.




Baru baru ni, abam diberi peluang untuk mencuba sendiri backpack dari Gaston Luga ni. Kalau korang perasan, dalam entry lepas >klik sini< abam dah cerita dah pasal backpack ni.

Untuk mereka yang masih tercari-cari backpack yang sesuai untuk digunakan untuk pelbagai aktiviti or dibawa travel, search no more, backpack dari Gaston Luga adalah jawapannya. Jom tengok beberapa 'feature' backpack Gaston Luga ni yang abam sure korang akan setuju.




Bahan/Material - Untuk backpack ni, abam berpeluang menggunakan backpack dari range produk siri klasik. Forest and Green backpack kalau nama omputehnya. Material untuk backpack ni sangat best. Gaston Luga takde pakai material cikai and bagi backpack ni diorang pakai kain cotton yang sangat tebal tapi lembut dan selesa. Ada beberapa perincian pada backpack ni diorang pakai metal dan jugak kulit. Sebagai contoh, kalau backpack biasa, selalunya akan menggunakan strap bahu dari nylon tapi untuk backpack Gaston Luga ni, diorang gunakan material yang sama macam body backpack ni iaitu thick cotton strap. So, memang kukuh lah.




Untuk strap dari penutup atas ke body backpack , Gaston Luga menggunakan strap kulit yang tebal dan ditambah dengan perincian menggunakan metal. Selain itu, perincian di dasar backpack ni jugak sangat best. Di setiap penjuru pada dasar backpack ni dilengkapi dengan metal-base untuk memudahkan pengguna nk stabilkan bag masa nak packing or unpack atau nak mengeluarkan barangan bila diperlukan.





Kepelbagaian Penggunaan - Kalau korang ingat backpack dari Gaston Luga ni hanya boleh pakai untuk travel, korang memang silap besar. Sebenarnya backpack Gaston Luga ni sangat multi-purpose. Boleh pakai bawak balik kampung, dijadikan day-pack masa korang travel dan jugak boleh bawak ke kelas atau pejabat. Ruang dalam backpack ni pon besar, siap korang boleh masukkan laptop yang bersaiz standart lagi sebab backpack ni ada sekali compartment khas untuk simpan laptop.




Salah satu ciri tambahan khas untuk backpack Gaston Luga ni, diorang ada sediakan 'poket khas' dekat belakang backpack ni.Kalau ikot website, diorang cakap compartment rahsia ni boleh simpan barang penting macam passport dan tiket tiket yang berkaitan masa travel and boleh jugak simpan telefon genggam. 




Berkenan dan macam mana nak beli? Haa abam ada promo code khas sempena raya ni. Kalau engkorang berkenan nak beli backpack ni, cepat cepat masuk ke website Gaston Luga dan pilih lah backpack mana yang korang berkenan. Ada macam macam design dan color dalam website tu. Berita baik kalau korang beli direct di website Gaston Luga, semestinya penghantaran adalah PERCUMA ke seluruh dunia. 




Selain tu jugak, since Malaysia ni adalah bukan negara EU atau Kesatuan Eropah, korang jugak akan dapat instant diskaun sebanyak 20% untuk caj VAT. Nak lagi diskaun? Korang boleh pakai abam punya diskon code (haa yang ni abam memang tak dapat pape untung eh) masa nak checkout tu nanti. Key in je "Helios15" dan korang akan dapat additional 15% diskon. Nak lagi? Sebenarnya kalau korang beli backpack dari Gaston Luga ni, biasanya diorang akan bagi 'free seasonal item'. Contohnya few months back, Gaston Luga ada bagi FREE cardholder and sekarang kalau tak silap, diorang ada bagi free exclusive Gaston Luga Tote Bag dengan setiap pembelian.


*contoh diskaun



Nak ape lagi? Menarik kan backpack Gaston Luga ni. 

TRAVEL TIPS ; HOW TO TRAVEL LIGHT, WITH STYLE AND COMFORT

2:53 PM







Over the years of becoming an avid traveler, traveling so many times, especially in South East Asia, I noticed that some globetrotters love to travel in style and brush aside their comfort. Comfort is key when travelling but in the same time, you have to look good. How do you balance between the two? Here's some tips for you to travel with style yet be comfortable throughout your journey.

OUTFIT - CHOOSE THE MOST COMFORTABLE




photo by : ashraffadzeman



Either you're wearing Zara or Louis Vuitton or Uniqlo, make sure the size fits you. Don't compromise your comfort by picking one size smaller or bigger because they run out of stock for your size. Wear a comfy yet fashionable shirt with the right size of jeans, not your little sister’s or your grandma’s jeans. If you're traveling in cold weather please do not forget to bring a cozy-enough cardigan or jacket to keep you warm.

Pro tips : If you want to travel light, get yourself a versatile shirt that can be worn over and over again. Ones that can be layered with cardigan or jacket. Ditch your sweatpants and leggings because even though it is somewhat comfortable, they’re just downright hideous to be worn during your travles.

SHOES - STICK TO FLATS

There's plenty of stylish flats out there. You can take easy-to-slip-on loafers or sneakers into consideration. Girs! If you wanna look more chic , you can slip into ballet flats. It’s cute too. Slippers? They’re big no NO! Neither comfortable nor fashionable. But remember to bring one for usage in your hotel or hostel. You don't want to always wear sneakers 24/7 right?


Pro Tips : if you want to travel in style, be comfortable and travel light, and you don't want to bring too many pair of shoes. So just pick a go-with-everything sneakers that you can match with your outfits.

BACKPACK OR LUGGAGE?

Some love to bring luggage while traveling because for them it is more stylish and some love to carry backpack because for them, it is easy to carry. Just grab and go. Which one is better? For me, both can be stylish and easy to carry if you know how to pick the right one.






If you ask me to choose between luggage or backpack, personally, I would choose a backpack. It is indeed easiest to carry, and I can just pack everything easily in a flash. I love to travel light, so every time embarking for a new journey, I will make sure that I will pack only necessary things and make sure it doesn't exceed the weight for the cabin limit (when travelling by air).





One of my favorite backpack without a doubt is the one that’s designed in Sweden and using minimalistic concept, making it luxe yet functional, made by Gaston Luga. I am currently using the Forest and Green backpack from Gaston Luga's Calssic Series.








The idea of minimalistic design of the backpack comes from the founder itself. They believe that every backpack is the most optimal companion when discovering the world and it should represent the owner in most elegant way while giving style and comfort.








This stylish backpack comes with Gaston Luga's signature passport pocket at the back of the backpack that can be used for storing important documents such passport or tickets. It’s easy to access and makes it hard for wandering hands to snitch things from you.

This backpack also not just only meant for travel, you can also use for other occasions such school or work because it equipped with inner compartment for 13"-15" laptop. So, I’m planning to use this as a daypack once in a while...for occasions (I’m loving it too much right now).








Pro Tips : Always brings small backpack to be use as daypack while travelling if you're using big backpack.


If you are interested in this backpack, you can buy directly from Gaston Luga Website. FREE WORLDWIDE DELIVERY by DHL or Ninjavan Express. In addition, for those shipping outside EU (especially for us, in Malaysia) , the 20% of Swedish VAT will be automatically deducted. On top of that, you can use my promotional code “Helios15” to get extra 15% discount on the checkout. (i dont get any money for this ya!). Also, you also get a free limited seasonal Plankan Cardholder and you can claim it at the checkout page.








So there you go. My tips on how to balance being stylish and comfortable to help you make the most out of the journey.











5 "PORT" INSTAGRAMMABLE DI SINGAPURA

5:02 PM




Mesti ada dalam kalangan readers abam dalam ni pengguna tegar Instagram atau kaki ambil gambar menggunakan phone kan? Kadang kadang bila stok gambar berkurang, mula lah resah nak pergi cari 'spot' or 'port' yang 'instagram-worthy' atau lebih popular dipanggil dengan istilah 'instagramabble'. Kali ni abam nak share dengan korang port yang sangat instagramabble di Singapura.


1- MERLION PARK dan ESPLANADE




Disini adalah destinasi-mesti-lawat kalau korang datang ke Singapura. Kenapa? Sebab lawatan korang takkan lengkap kalau korang tak datang bergambar dengan Merlion yang merupakan simbol rasmi pelancongan bagi Singapura. Kat sini kalau korang pandai cari, banyak spot untuk bergambar yang sangat insta-worthy. 



2- BUGIS STREET




Bugis Street ni, selain tempat shopping, kawasan ni memang sangat instagramabble. Bagi mereka yang minat untuk shoot street style, korang boleh cuba kawasan ni. Agak mencabar tapi hasilnya menarik. Kawasan sekitar Bugis Street pon banyak bagunan bagunan lawa dan suduh sudut yang menarik bagi mereka yang rajin untuk ber-OOTD. Habis snap snap gambar, boleh terus shopping. Banyak kedai cenderamata yang menarik dan murah. 



3- MASJID SULTAN dan MALAY HERITAGE CENTRE




Gambar diatas adalah salah satu dari pelbagai dinding yang cantik yang ada di sekitar Masjid Sultan dan Malay Heritage Centre cuma korang kena buka mata dan alert sebab sini memang banyak port untuk bergambar. Disamping dinding, korang boleh ambil gambar Masjid Sultan yang terkenal dengan binaan yang lawa. Kalau lapar, korang boleh singgah makan di kedai sekitar masjid seperti restaurant zam zam yang terkenal dengan murtabak singapura. Selain itu, korang jugak boleh jalan sampai ke Arab Street sebab disana ada lukisan muran di dinding yang lawa. 



4- PULAU SENTOSA




Salah satu tarikan yang terkenal di Singapura yang korang tak boleh terlepas is Pulau Sentosa. Universal Studio Singapore pon terletak dalam pulau ini. Sesuai dengan namanya sebuah pulau, disini banyak port untuk bergambar yang sangat instagrammable. Selalin dari depan globe USS, korang boleh naik tren ke Beach Station. Disana ada pantai yang pasirnya putih. Cantik kalau nak bergambar ala ala bersantai di tepi pantai dan kalau yang layan beach club, boleh singgah minum di salah satu beach club yang ada.  





5- GARDENS BY THE BAY




Uniknya Gardens by The Bay ni, korang akan nampak pokok pokok gergasi yang bercahaya dan kalau korang datang waktu malam, korang boleh menyaksikan Garden Rhapsody iaitu pertunjukan muzik dan lampu. Selain itu, kawasan taman ni sangat cantik.   


Untuk pengetahuan, semua tempat yang tersenarai kat atas tu, abam hanya cover dalam masa satu hari dan trip abam kali ini, dibawa khas oleh RAINI TRAVEL . Diorang ni memang pakar dalam menyediakan pakej pakej pelancongan domestik dan luar negara.






Untuk Day Trip ke Singapura ini, peserta biasanya akan diminta berkumpul di KL Sentral pada jumaat malam, dan trip ni akan berakhir pada hari sabtu malam dengan semua peserta akan dihantar semula ke KL Sentral. Korang tak perlu bayar banyak,pakej yang disediakan adalah amat berpatutan. Dengan hanya RM 135.00, korang akan dapat pengangkutan dari KL masuk terus ke Singapura. Korang bukan hanya dihantar masuk ke Singapura bahkan korang akan dihantar ke setiap tempat yang abam kongsi di atas. Maknanya, korang tak perlu berbelanja untuk naik train sewaktu di Singapura dan tak perlu penat berjalan untuk sampai ke tempat yang menarik disana. 






Selain itu, RAINI TRAVEL juga akan menyediakan sarapan ringan di RNR Gelang Patah sebelum menyambung perjalanan masuk ke Kota Singa. Bukan itu sahaja, RAINI TRAVEL juga menyediakan khidmat pemandu pelancong sepanjang tour di Singapura. Berbaloi kan? Bayar RM 135.00 dan korang dapat segala kemudahan. Tak perlu bersusah payah.  

Info lanjut untuk Singapore Day Trip ni korang boleh terus ke laman sesawang Raini Travel atau Facebook Raini Travel 

RAMADHAN BUKA PUASA BUFFET DI HOTEL IMPIANA KLCC

4:06 PM



Ramadhan hampir tiba. Mesti pembaca semua dah mula buat persiapan nak menyambut bulan yang mulia ni kan? Puasa yang tahun lepas dah ganti ke belum? haha! Dah mula buat perancangan nak buka puasa dengan kawan kawan or yang tersayang tapi tak tahu nak berbuka kat mana yang sedap? 

Untuk Ramadhan kali ni, Hotel Impiana, KLCC di Jalan Pinang dengan tema  "Sinar Ramadhan Al-Mubarak" akan menyediakan buffet berbuka puasa yang mengetengahkan masakan melayu menggunakan resepi dan bahan masakan warisan turun temurun.


antara sajian melayu yang disajikan


Untuk pembuka selera, pengunjung akan disajikan dengan "salad bar" dan "seafood bar". Serius hidangan untuk starter ni semuanya segar dan tidak mengecewakan. Korang boleh pilih dari pelbagai pilihan sayuran segar hingga ke pelbagai pilihan makanan laut yang amat segar dan menyelerakan.  



Kepah Segar



Udang Segar



"Salad Bar"


Selesai makanan untuk pembuka selera, pengunjung boleh memilih untuk mencuba sajian melayu tradisional yang terdiri dari Asam Pedas Jenahak atau Masak Lemak Ketam dan pelbagai lagi sajian tradisional. My personal favourite untuk sajian melayu tradisional yang ada ni mestilah Asam Pedas Jenahak. Sedap dan rempah ratus yang digunakan amat sesuai.



Asam Pedas Jenahak


Ketam Masak Lemak






Selain dari sajian melayu tradisional, antara sajian istimewa di buffet ramadhan Hotel Impiana KLCC adalah "Roti Pak Johan" yamg mana ia menggunakan sos rahsia yang disediakan khas oleh Chef Eksekutif, Chef Mazlee Abdul Rahman. Selain itu, pengunjung juga berpeluang merasai hidangan eksotik Lidah Kerbau Bakar bersama sos istimewa dan Sup Gear Box. Tidak dilupakan, hidangan wajib untuk buffet berbuka puasa setiap tahun iaitu Kambing Golek Bakar.



Kambing Golek Bakar


Sup Gear Box

Apa lagi ada? Kalau pengunjung nak merasai pengalaman ala ala timur tengah, buffet berbuka puasa Hotel Impiana ada menyediakan Shawarma Ayam bersama Roti Pita dan Nasi Biryani Gam Kambing. 

Selesai makan hidangan utama, pengunjung boleh menikmati pelbagai perasa aiskrim Baskin Robin,  hidangan pencuci mulut dan yang paling istimewa, pada tahun ini, bersempena buffet berbuka puasa, Hotel Impiana menyajikan buah kegemaran rakyat malaysia iaitu Durian. "Free Flow" , dan pengunjung boleh makan sampai panas badan dan tak boleh tidur malam.  



Biryani Gam Kambing


Shwarma Ayam bersama Roti Pita


Berbaloi kan? Buffet buka puasa di Hotel Impiana KLCC ni akan bermula dari 16 May 2018 hingga 14 Jun 2018. Pengunjung hanya perlu membayar RM148.00 seorang untuk dewasa dan RM74.00 seorang untuk kanak kanak. Tapi, kalau buat tempahan awal, Hotel Impiana KLCC ada menyediakan promosi beli 10 percuma 1 sehingga 15 May 2018.

Untuk tempahan, boleh telefon Hotel Impiana KLCC di talian 03-2147 1111 atau email ke fnbrsvp.iklcc@impiana.com. Nak mudah lagi, layari HOTEL IMPIANA KLCC WEBSITE untuk maklumat lanjut. 

INDOCHINA TRIP : KEMBARA 14 HARI DENGAN BAJET BAWAH RM 2000

9:59 AM




Berapa budget untuk trip kali ni? Semua perbelanjaan termasuk tiket flight dari KUL-SGN, Accomodation, Transportation, Entrance Fee, Makan dan Souvenir tak sampai pon RM2000. Murah kan? Korang dah sedia, jom kita tengok pecahan kos yang ada kat sana. Please bare in mind, ni costing untuk seorang even kadang kadang ada tempat abam sewa bilik guest house untuk berdua instead of hostel.


Flight Ticket : RM80 (sebab dapat harga promo mahal)


Vietnam : 

Klik - Mui Ne , Ho Chi Minh





VND 20,000.00 ~ MYR 3.44 - Bas dari Airport ke Ben Thanh 

VND 137,757.00 ~ MYR 23.71 - Guest House di Mui Ne untuk satu malam/pax

MYR 10 - Makan di Saigon (sebab kedai tu boleh pakai ringgit)

VND 137,757.00 ~ MYR 23.71 - Saigon Friends Hostel /pax

USD 23 ~ MYR 94 - Bus ticket ke Mui Ne dan balik ke Ho Chi Minh dan termasuk pakej Sand Dunes.

VND 5,000.00 ~ MYR 0.86 -Tiket masuk Fairy Stream, Mui Ne

VND 15,000.00 ~ MYR 2.58 - Tiket masuk White Sand Dunes, Mui Ne

VND 580,982.24 ~ MYR 100 -  makan minum secara membazir dan souvenir dan kopi

Total di Vietnam : MYR 258.30



Cambodia :

Klik - Phnom Penh , Siem Reap




USD 22 ~ MYR 88 - Mekong Express (bas) ke Phnom Penh

USD 1 ~ MYR 4 - Tiket masuk Wat Phnom

USD 32 ~ MYR 128 - Giant Ibis (bas) ke Siem Reap

USD 7 ~ MYR 28 - Supir tuktuk bawak ke Angkor Wat dan War Museum /pax

USD 37 ~ MYR 148 - Tiket masuk ke Angkor Archaeological Museum 

USD 5 ~ MYR 20 - Tiket masuk War Museum

USD 34 ~ MYR 136 - Mekong Express (van) dari Siem Reap ke Bangkok

USD 30 ~ MYR 120 - Makan minum dan segala souvenir yang berkaitan

Total di Cambodia : MYR 672.00



Thailand : 





THB 1,159.93 ~ MYR 143.93 - Train Bangkok ke Chiang Mai

THB 258.00 ~ MYR 32.11 - Green Bus ke Chiang Mai

THB 100 ~ MYR 12.45 - Local Simcard di Thailand

THB 20 ~ MYR 2.49 - Bas di Chiang Rai ke White Temple

THB 50 ~ MYR 6.22 - Tuktuk di Chiang Rai

THB 50 ~ MYR 6.22 - Tiket masuk Wat Rong Khun  

THB 40 ~ MYR 4.98 - Tiket masuk Wat Chedi Luang

THB 166 ~ MYR 20.66 - Green Bus dari Chiang Rai ke Chiang Mai

THB 1,156.49 ~ MYR 143.93 - Tiket train Ciang Mai ke Bangkok

THB 120 ~ MYR 14.93 - One Day Pass BTS Bangkok

THB 180 ~ MYR 22.40 - Chao Phraya Express Tour 

THB 40 ~ MYR 4.98 - Tiket masuk Wat Arun 

THB 400 ~ MYR 49.78 - Return Ticket van ke Pattaya

THB 60 ~ MYR 12.44 - Return ticket feri ke Koh Larn

THB 1,228.95 ~ MYR 152.95 - Tiket train dari Bangkok ke Padang Besar

MYR 35 - ETS ke Bagan Serai

THB 1607 ~ MYR 200 - Makan minum dan segala pembaziran yang berkaitan


Total di Thailand: MYR 865.47


GRAND TOTAL SEPANJANG TRIP : MYR 1,875.77


sekarang dah taw kan bajet berapa? tak mahal pon sebab negara asean memang agak murah even di Cambodia kena pakai USD. so tunggu ape lagi? nak tunggu kena suap ape lagi? pegi lah travel! HAHA! ciao!

INDOCHINA TRIP : BANGKOK , PATTAYA

11:04 AM




untuk entry sebelum ini, boleh klik di bawah :






Part paling last dalam trip Indochina ni lepas dah ke Mui NeHo Chi MinhPhnom PenhSiem Reap and Chiang Mai, Chiang Rai , hentian terakhir sebelum balik ke Malaysia is Bangkok. Memang tak pernah jejak pon Bangkok sebelum ni. Dah alang alang nk balik Malaysia, singgah kejap di Bangkok. Perjalan by train dari Chiang Mai just ambil masa 13 jam. 




Sampai di Bangkok awal pagi, terus cari hostel dan checkin, siap apa yang patut, kami keluaq pi stesen BTS terdekat. First stop kat Bangkok, kitorang amek Pakej Hop On Hop Off Chao Phraya Express. Harga dia THB180 je and korang boleh unlimited ride boat ni dan berhenti kat semua attraction sepanjang sungai ni. Naik je BTS ke Central Pier and beli tiket situ. Nak beli online pon boleh sebab ada promo kalau online. 






Naik je bot ni, akan ada pemandu pelancong akan bercerita sejarah sejarah. First stop, Wat Arun. Plase bear in mind, tak wajib pon turun dekat setiap tempat yang dia stop tu. Kalau rasa nk turun pegi lah turun, kalau tanak, sambung je perjalanan and disebabkan unlimited, korang boleh ulang berapa kali naik turun kat mana mana pier yang berkenaan.





Wat Arun ni Entrance Fee dia just THB40 je. Temple ni jugak dikenali sebagai Temple of the Dawn sebab dikatakan waktu senja temple ni nampak cantik gila. Binaan dalam ni memang cantik habis. Korang boleh panjat naik atas kalau masuk dalam ni.





Selesai Wat Arun, kitorang sambung lagi naik bot terus ke Wat Po tapi tak masuk pon. Tak rasa nak masuk pon. Lepas tu sebab dah lapar, naik bot balik and turun di kawasan Wang Lang Market. Sini best sebab tak banyak tourist datang so makanan dia murah dan banyak barang barang lain lagi dijual. Kalau nak beli souvenir kat sini pon okay. Thrift store pon banyak.





Disebabkan dah alang alang beli pass ni dan Khosan Road pon boleh sampai naik cruise ni, kitorang pon singgah la terus sebab boleh jimat bajet naik BTS.  Apa ada sini? ada kedai jual souvenir dan pub dan bar. Bagi yang suka berparti boleh la lepak sini malam malam. Lebih kurang Bangla Road je kalau kat Phuket tapi Bangla Road lagi havoc.



Tak singgah Grand Palace ke? singgah je tapi malas masuk sebab masa tu panas gila and dah tak larat nak jalan. Kalau masuk tu mesti dah lembik sebab panas gila masa tu. Lagipon haritu ada event ape tah. Kalau tak silap ada upacara berkabung untuk their late king. Kitorang decide untuk rehat kejap then naik bot balik and pegi layan sunset di Asiatique. 





Habis disini, kitorang patah balik ke Central Pier and amek BTS pegi ke MBK sebab nak dinner. Taktaw nak dinner ape, kami naik ke atas, cari foodcourt and ada kedai makanan halal kat situ. 

Hari kedua di Bangkok, kami decide nak pegi ke Pattaya untuk ke Koh Larn. Perjalanan amek masa dalam 4 jam. Boleh ambil bas atau van nak ke sana. Pegi ke Ekkamai BTS station, then cari Eastern Bus Terminal. Nasib abam tak baik haritu, kena game dengan kaunter tiket sebab dia cakap van yang kitorang amek tu direct, rupanya kena game. Van tu stop banyak tempat jugak turunkan orang dan ambil orang. Siap driver tu stop merokok lagi. Kalau tak silap tambang ke Pattaya tak sampai THB200 pon rasanya (dah lupa berapa) haha!





Kalau nak ke Koh Larn, bagitaw je driver korang nak ke Bali Hai. Kat situ ada feri nak ke Koh Larn. Kitorang nak feri ke Tawaen Beach. 





Harga feri tu dalam THB20 je kalau tak silap and jadual dia biasanya sejam sekali dia gerak tapi macam pergi haritu, asal penuh je terus gerak. Basically jadual dia start from 8 pagi sampai 1 petang and balik dari pulau tu start pukul 1 petang sampai 5 petang. Last feri is at 5 petang. 





Kalau nak jimat, beli lah makanan siap siap sebelum naik feri tu sebab kat pulau kan biasanya maknan mahal sikit. Beli, bawak bekal and makan je kat sana. Beach dia sumpah cantik.






Habis setel mandi apa semua, kitorang balik ke darat dan balik ke Bangkok naik van jugak sebab malas nk fikir dah nak ke stesen bas. Konon malam tu nak pergi lepak sky bar dekat Bangkok tu tapi sebab macet gila bangkok pepetang, kami sampai hostel dalam puluk 9 malam and dah penat. So decide nak lepak hostel je malam tu rehat rehat sebab esoknya nak balik Malaysia dah. Train dari Bangkok ke Padang Besar (Malaysia) ambil masa dalam 18 jam. Kematu jugak la. Tapi best sebab pengalaman pertama travel by land.






Sampai je Padang Besar, kitorang ada masa few hours untuk shopping di kompleks bebas cukai padang besar tu sementara naik ETS balik ke kampung abam and amek kereta drive balik KL. Habis lah cerita travel dari Ho Chi Minh and overland balik ke Malaysia. 



untuk entry sebelum ini, boleh klik di bawah :


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email

Contact Form

Name

Email *

Message *