INDOCHINA TRIP : KEMBARA 14 HARI DENGAN BAJET BAWAH RM 2000

9:59 AM




Berapa budget untuk trip kali ni? Semua perbelanjaan termasuk tiket flight dari KUL-SGN, Accomodation, Transportation, Entrance Fee, Makan dan Souvenir tak sampai pon RM2000. Murah kan? Korang dah sedia, jom kita tengok pecahan kos yang ada kat sana. Please bare in mind, ni costing untuk seorang even kadang kadang ada tempat abam sewa bilik guest house untuk berdua instead of hostel.


Flight Ticket : RM80 (sebab dapat harga promo mahal)


Vietnam : 

Klik - Mui Ne , Ho Chi Minh





VND 20,000.00 ~ MYR 3.44 - Bas dari Airport ke Ben Thanh 

VND 137,757.00 ~ MYR 23.71 - Guest House di Mui Ne untuk satu malam/pax

MYR 10 - Makan di Saigon (sebab kedai tu boleh pakai ringgit)

VND 137,757.00 ~ MYR 23.71 - Saigon Friends Hostel /pax

USD 23 ~ MYR 94 - Bus ticket ke Mui Ne dan balik ke Ho Chi Minh dan termasuk pakej Sand Dunes.

VND 5,000.00 ~ MYR 0.86 -Tiket masuk Fairy Stream, Mui Ne

VND 15,000.00 ~ MYR 2.58 - Tiket masuk White Sand Dunes, Mui Ne

VND 580,982.24 ~ MYR 100 -  makan minum secara membazir dan souvenir dan kopi

Total di Vietnam : MYR 258.30



Cambodia :

Klik - Phnom Penh , Siem Reap




USD 22 ~ MYR 88 - Mekong Express (bas) ke Phnom Penh

USD 1 ~ MYR 4 - Tiket masuk Wat Phnom

USD 32 ~ MYR 128 - Giant Ibis (bas) ke Siem Reap

USD 7 ~ MYR 28 - Supir tuktuk bawak ke Angkor Wat dan War Museum /pax

USD 37 ~ MYR 148 - Tiket masuk ke Angkor Archaeological Museum 

USD 5 ~ MYR 20 - Tiket masuk War Museum

USD 34 ~ MYR 136 - Mekong Express (van) dari Siem Reap ke Bangkok

USD 30 ~ MYR 120 - Makan minum dan segala souvenir yang berkaitan

Total di Cambodia : MYR 672.00



Thailand : 





THB 1,159.93 ~ MYR 143.93 - Train Bangkok ke Chiang Mai

THB 258.00 ~ MYR 32.11 - Green Bus ke Chiang Mai

THB 100 ~ MYR 12.45 - Local Simcard di Thailand

THB 20 ~ MYR 2.49 - Bas di Chiang Rai ke White Temple

THB 50 ~ MYR 6.22 - Tuktuk di Chiang Rai

THB 50 ~ MYR 6.22 - Tiket masuk Wat Rong Khun  

THB 40 ~ MYR 4.98 - Tiket masuk Wat Chedi Luang

THB 166 ~ MYR 20.66 - Green Bus dari Chiang Rai ke Chiang Mai

THB 1,156.49 ~ MYR 143.93 - Tiket train Ciang Mai ke Bangkok

THB 120 ~ MYR 14.93 - One Day Pass BTS Bangkok

THB 180 ~ MYR 22.40 - Chao Phraya Express Tour 

THB 40 ~ MYR 4.98 - Tiket masuk Wat Arun 

THB 400 ~ MYR 49.78 - Return Ticket van ke Pattaya

THB 60 ~ MYR 12.44 - Return ticket feri ke Koh Larn

THB 1,228.95 ~ MYR 152.95 - Tiket train dari Bangkok ke Padang Besar

MYR 35 - ETS ke Bagan Serai

THB 1607 ~ MYR 200 - Makan minum dan segala pembaziran yang berkaitan


Total di Thailand: MYR 865.47


GRAND TOTAL SEPANJANG TRIP : MYR 1,875.77


sekarang dah taw kan bajet berapa? tak mahal pon sebab negara asean memang agak murah even di Cambodia kena pakai USD. so tunggu ape lagi? nak tunggu kena suap ape lagi? pegi lah travel! HAHA! ciao!

INDOCHINA TRIP : BANGKOK , PATTAYA

11:04 AM




untuk entry sebelum ini, boleh klik di bawah :






Part paling last dalam trip Indochina ni lepas dah ke Mui NeHo Chi MinhPhnom PenhSiem Reap and Chiang Mai, Chiang Rai , hentian terakhir sebelum balik ke Malaysia is Bangkok. Memang tak pernah jejak pon Bangkok sebelum ni. Dah alang alang nk balik Malaysia, singgah kejap di Bangkok. Perjalan by train dari Chiang Mai just ambil masa 13 jam. 




Sampai di Bangkok awal pagi, terus cari hostel dan checkin, siap apa yang patut, kami keluaq pi stesen BTS terdekat. First stop kat Bangkok, kitorang amek Pakej Hop On Hop Off Chao Phraya Express. Harga dia THB180 je and korang boleh unlimited ride boat ni dan berhenti kat semua attraction sepanjang sungai ni. Naik je BTS ke Central Pier and beli tiket situ. Nak beli online pon boleh sebab ada promo kalau online. 






Naik je bot ni, akan ada pemandu pelancong akan bercerita sejarah sejarah. First stop, Wat Arun. Plase bear in mind, tak wajib pon turun dekat setiap tempat yang dia stop tu. Kalau rasa nk turun pegi lah turun, kalau tanak, sambung je perjalanan and disebabkan unlimited, korang boleh ulang berapa kali naik turun kat mana mana pier yang berkenaan.





Wat Arun ni Entrance Fee dia just THB40 je. Temple ni jugak dikenali sebagai Temple of the Dawn sebab dikatakan waktu senja temple ni nampak cantik gila. Binaan dalam ni memang cantik habis. Korang boleh panjat naik atas kalau masuk dalam ni.





Selesai Wat Arun, kitorang sambung lagi naik bot terus ke Wat Po tapi tak masuk pon. Tak rasa nak masuk pon. Lepas tu sebab dah lapar, naik bot balik and turun di kawasan Wang Lang Market. Sini best sebab tak banyak tourist datang so makanan dia murah dan banyak barang barang lain lagi dijual. Kalau nak beli souvenir kat sini pon okay. Thrift store pon banyak.





Disebabkan dah alang alang beli pass ni dan Khosan Road pon boleh sampai naik cruise ni, kitorang pon singgah la terus sebab boleh jimat bajet naik BTS.  Apa ada sini? ada kedai jual souvenir dan pub dan bar. Bagi yang suka berparti boleh la lepak sini malam malam. Lebih kurang Bangla Road je kalau kat Phuket tapi Bangla Road lagi havoc.



Tak singgah Grand Palace ke? singgah je tapi malas masuk sebab masa tu panas gila and dah tak larat nak jalan. Kalau masuk tu mesti dah lembik sebab panas gila masa tu. Lagipon haritu ada event ape tah. Kalau tak silap ada upacara berkabung untuk their late king. Kitorang decide untuk rehat kejap then naik bot balik and pegi layan sunset di Asiatique. 





Habis disini, kitorang patah balik ke Central Pier and amek BTS pegi ke MBK sebab nak dinner. Taktaw nak dinner ape, kami naik ke atas, cari foodcourt and ada kedai makanan halal kat situ. 

Hari kedua di Bangkok, kami decide nak pegi ke Pattaya untuk ke Koh Larn. Perjalanan amek masa dalam 4 jam. Boleh ambil bas atau van nak ke sana. Pegi ke Ekkamai BTS station, then cari Eastern Bus Terminal. Nasib abam tak baik haritu, kena game dengan kaunter tiket sebab dia cakap van yang kitorang amek tu direct, rupanya kena game. Van tu stop banyak tempat jugak turunkan orang dan ambil orang. Siap driver tu stop merokok lagi. Kalau tak silap tambang ke Pattaya tak sampai THB200 pon rasanya (dah lupa berapa) haha!





Kalau nak ke Koh Larn, bagitaw je driver korang nak ke Bali Hai. Kat situ ada feri nak ke Koh Larn. Kitorang nak feri ke Tawaen Beach. 





Harga feri tu dalam THB20 je kalau tak silap and jadual dia biasanya sejam sekali dia gerak tapi macam pergi haritu, asal penuh je terus gerak. Basically jadual dia start from 8 pagi sampai 1 petang and balik dari pulau tu start pukul 1 petang sampai 5 petang. Last feri is at 5 petang. 





Kalau nak jimat, beli lah makanan siap siap sebelum naik feri tu sebab kat pulau kan biasanya maknan mahal sikit. Beli, bawak bekal and makan je kat sana. Beach dia sumpah cantik.






Habis setel mandi apa semua, kitorang balik ke darat dan balik ke Bangkok naik van jugak sebab malas nk fikir dah nak ke stesen bas. Konon malam tu nak pergi lepak sky bar dekat Bangkok tu tapi sebab macet gila bangkok pepetang, kami sampai hostel dalam puluk 9 malam and dah penat. So decide nak lepak hostel je malam tu rehat rehat sebab esoknya nak balik Malaysia dah. Train dari Bangkok ke Padang Besar (Malaysia) ambil masa dalam 18 jam. Kematu jugak la. Tapi best sebab pengalaman pertama travel by land.






Sampai je Padang Besar, kitorang ada masa few hours untuk shopping di kompleks bebas cukai padang besar tu sementara naik ETS balik ke kampung abam and amek kereta drive balik KL. Habis lah cerita travel dari Ho Chi Minh and overland balik ke Malaysia. 



untuk entry sebelum ini, boleh klik di bawah :


INDOCHINA TRIP : CHIANG RAI, CHIANG MAI

12:03 PM



untuk entry sebelum ini, boleh klik di bawah :




Selesai episod acah jadi lara croft di Cambodia, abam checkout awal pagi, ambil bas Mekong Express (ekceli bukan bas pon. dia macam van tapi selesa gila seat dia) untuk merentas sempadan masuk ke Thailand pulak. Dari sempadan Cambodia-Thailand, sambung naik van terus ke Bangkok sebab kitorang nak ke Chiang Mai dan terus ke Chiang Rai. 

Punya lah gelabah sebab jalan dalam Bangkok jem teruk, kitorang mintak driver turunkan di stesen tren terdekat dan amek tren terus ke Hua Lamphong Train Station. Disebabkan kami dah book online tiket, kena pegi collect di pejabat authorized travel agency yang provide servis booking tu. Lepas dah collect ticket, proceed ke train station, and naik lah train untuk 13 jam. kitorang memang saje amek tiket overnight dan sleeper class sebab nk jimat kos tidur. Suprisingly, train dia sangat selesa. Sampai di Chiang Mai awal pagi, kami terus ke Chiang Rai dulu by bus sebab takde tren kesana. Perjalanan dari Chiang Mai ke Chiang Rai mengambil masa dalam 3-4 jam.








Antara tempat yang abam sempat melawat sekitar Chiang Rai is ke Wat Rong Khun. Temple serba putih ni memang antasa temple yang terkenal di Chiang Rai. Disebabkan nak jimat, abam ke sini naik bas jugak. Bas local kaler biru. Tambag naik bas ni baru THB20 je. murah kan?





Entrance Fee untuk Wat Rong Khun ni just THB50 je. Wat Rong Khun or dipanggil juga White Temple ni terkenal sebab senibina dia yang eksotik dan keseluruhan temple adalah kaler putih. Kalau korang masuk ke dalam main hall temple ni, tak boleh ambil gambar ye dalam main hall tu. Ape ada lama tu? Salah satu yang ada is painting kat wall mainhall tu lawa. ada kungfu panda, ada pokemon dan banyak lagi. Tapi tulah, sayang sebab tak dibenarkan amebil gambar dalam tu.






Nak balik dari Wat Rong Khun ni, abam takde luck, sebab tunggu bas lama tapi still takde. So, kitorang decide untuk hire tuktuk. Nasib baik la harga dia tak kapak sangat. Selain tu, abam jalan jalan jugak sekitar bandar Chiang Rai ni. Melawat Golden CLock Tower dengan Masjid Darul Aman. Depan masjid ni ada satu kedai makan muslim. harga dia tak mahal pon dan sedap.





Habis melawat Masjid, kitorang jalan lagi tanpa arah. Last sekali jumpa lah satu lagi tempat, Wat Phra Kaew. Dikatakan sini ada emerald buddha dalam tu. Sini free je kalau nk masuk melawat. Mesti ada yang tanya kenapa tak ke Golden Triangle? Jawapannya sajelah malas pergi sebab masa tak mencukupi.





Setel melawat sekitar Chiang Rai dan saty satu malam, kami gerak balik ke Chiang Mai dengan bas. Sampai Chiang Mai dah malam. So we decided jalan jalan cari makan je dekat night market and esoknya baru menjalar sekitar bandar Chiang Mai.

Temple pertama yang kitorang lawat masa kat Chiang Mai ni adalah Wat Lok Moli. Sebabnya, tempat ni dekat gila dengan hostel kitorang. Masuk sini free. Masuk, take picture, keluar. HAHA touch n go konsepnya sebab dah bosan asyik masuk temple je.





Setel Wat Lok Moli, kami jalan lagi cari Wat Chedi Luang. Famous jugak rupanya tempat ni. Entrance Fee untuk Wat ni adalah THB40.






Dalam wat ni, ada satu bagunan dinamakan Inthakin Pillar Vihara. Dipercayai dalam ni ada satu main pillar untuk city Chiang Mai ni dan dalam ni, wanita dilarang masuk sebab dipercayai akan mencemarkan city pillar sebab perempaun kan ada datang haid.





Wat Chedi Luang ni ada satu Giant Pagoda. Memang binaan dia lawa sungguh tapi tak boleh naik mendaki sebab dah teruk dah kondisi dia and diorang nk preserve bagunan tu. So boleh tengok dari bawah je.






Habis melawat tu, kitorang pon jalan lah tanpa tujuan lagi di sekitar Chiang Mai. (ekceli dah lupa dah pegi mana lagi) hahahahah! Kalau korang perasan mat Chiang Mai dan Chiang Rai, abam banyak berjalan kaki je. Bukan tanak amek grab or tuktuk, tapi malas. Sebab takde lah jauh sangat  tempat tempat disana. Selain tu, jimat lah sikit duit kan. Rasanya setakat sini dulu kot Chiang Mai dan Chiang Rai punya entry. Next! Jumpa di entry Bangkok dan Pattaya pulak. Ciao!



untuk entry sebelum ini, boleh klik di bawah :


BUKIT BOTAK HIKING TRAIL

11:43 AM



Korang minat hiking tak? Kita pause kejap entry Indochina, meh nak cerita pasal hiking sikit. Hari minggu haritu, abam dapat la peluang beraktiviti outdoor selepas lama menternak lemak. Tapi abam ni bukan hikers kental yang rajin naik gunung sana tu, apa lagi G7. Paling tinggi pon Bukit Kutu. So kali ni naik bukit je. Bukit Botak.

layur satu gambar dulu

Kalau korang taktaw, Bukit Botak ni terletak di Puncak Alam. Kalau dari mekdi puncak alam tu, Bukit Botak ni dalam 12minit perjalanan dengan kereta je. Macam mana nak cari entrance nak start hike Bukit Botak ni? Senang je, korang just guna google maps, cari je "Hiking Trail Bukit Botak Puncak Alam (Starting Point)" and ikot lah google maps tu. Korang akan sampai bebetul kat entrance Bukit Botak. Landmark, ada rumah takungan air.

Bukit Botak ni trail dia saiko sikit sebab mula mula pon dah mencanak dia naik. Korang nanti akan lalu ikot kawasan ladang kelapa sawit orang, so behave lah dalam tu jangan buang sampah merata rata. Jalan depan sikit, akan jumpa dua simpang, pilih lah nak yang kanan ke yang kiri. Kalau kanan senang sikit and kalau yang kiri tu shorcut, jalan dia agak mencanak. Pilih lah kanan, sebab lagi afdhal! HAHA. after few minutes jalan, korang akan jumpa first puncak untuk Bukit Botak or lebih dikenali sebagai Kem Paet. Kalau yang malas nak jalan, sampai sini pon dah ok. Layan pemandangan, and boleh turun balik.






Kem Paet



Bagi yang rajin, boleh lah teruskan perjalanan ikot trail Bukit Botak ni ke dua lagi kem kat depan tu sebelum sampai di kawasan tandus gersang yang botak. Sebab tu kot panggil Bukit Botak. idk. Next bila korang terus, akan sampai ke Kem Cherakah. Sini biasa je kalau korang nak lepak.


Kem Cherakah



Setel ambil nafas di Kem Cherakah, sebab semput, jalan lagi ikot trail Bukit Botak ni ke Kem Tagar pulak. Kalau korang rajin, bawak lah hammock or fly. Sini memang sedap lepak. Kawasan dia berangin dan best kalau baring walaupon banyak pokok. Boleh terlelap. Memang sesuai nk gantung hammock kat sini sebab banyak pokok dedekat.



Kem Tagar


Dari sini, kalau jalan lagi dalam 10 minit korang akan  sampai ke satu kawasan lapang yang lawa. Nak cakap kuari pon tak macam kuari. Tapi kawasan tu macam botak. Maybe Bukit Botak dapat nama dari ni lah kot.

Dari kawasan lapang tu, ada dua route untu ke puncak sebelah sana. Pilih lah yang mana berkenan. As usual, sebelah kiri curam sikit macam gambar bawah ni and kanan kurang curam tapi abam pilih kiri sebab kanan tu ramai gila beratur. Tak susah pon nak turun since ada tali.






Tapi untuk naik ke puncak sebelah sana korang kena bekerja keras sikit sebab kawasan tu takde tali untuk panjat. Sape yang tak kental tu abam cadangakan tak payah panjat sebab susah sikit and bila nak turun nanti pon mencabar. Abam sendiri pon ketaq teloq nak turun. dari puncak tu.



panjat nak naik ke atas



Keselamatan harus diutamakan, kalau rasa tak boleh jangan dok gagah. Satgi jatuh tak pasal cedera. Tapi bagi yang mampu naik, pemandangan dari atas tu serius cantik dan berbaloi untuk bekerja keras naik ke atas tu.



pemandangan dari puncak



Sape yang terasa nak pergi tu, sila lah pergi tapi please lah jaga kebersihan. Orang kita ni sekarang ni tengah trend la bebenda nak hike ni, tapi tulah, some of us ni bodoh tak reti nak jaga kebersihan. Pergi hiking, tapi sampah tak reti nak simpan, buang merata rata. Please be considerate ok gays.







p/s : Sape nak GPX file utk trail Bukit Botak ni, boleh download di Apps View Ranger. Kat sana abam dah letak. Atau boleh emel je ke abam nnti abam bagi.

INDOCHINA TRIP : SIEM REAP

8:19 PM




untuk entry sebelum ini, boleh klik di bawah :



Habis jalan jalan di Phnom Penh, abam tunggu sleeper bus untuk ke Siem Reap pulak. Perjalanan mengambil masa dalam 6 jam ni abam sengaja pilih gerak tengah malam sebab nak jimat duit penginapan. Korang ingat lekeh ke sleeper bus diorang ni. Beat okay. Tak main lah kerusi, dia letak katil double decker terus dalam bas. So korang naik dah boleh terus tido. Abam naik bas kompeni nama Giant Ibis. link website? pegi gugel lah. jangan malas sangat. HAHAHA.


ni seating untuk double. kalau single, ada kat sebelah tu. satu katil je.


Naik je bas, terus tido and sampai di Siem Reap dalam pukul 5-6 pagi macam tu. Alhamdulillah hotel yang abam stay tu ada sediakan free pickup dari tempat bas tu turunkan penumpang. Kenapa hotel bukan hostel? Konon kata backpackers. HAHAHA. Jawapannya sebab hotel sana murah. So buat ape sesak sesak nak stay hostel.


Disebabkan sampai awal pagi, so abam request ke hotel boleh tak early checkin. Dia cakap boleh tapi kena topap sikit and abam setuju sebab tak banyak pon kena topap. Kalau tak silap dalam beberapa USD je. Dapat bilik terus tidor sampai tengahari. Bagun tu baru fikir nak buat ape kat Siem Reap.

Last sekali, we decided to jalan jalan ke Angkor Artisan Centre. Jalan kaki je sampai ke tempat tu. Sebab kitorang memang cheapskate as fak malas nk spend duit ke tuktuk lagipon dekat je dalam 15-20 minutes je dari hotel. If korang taktaw, situ adalah pusat kraftangan and kat situ dia ada tunjuk macam macam kraftangan asli Khmer dan cara pembuatan. Dari seni sulaman kain sampai penghasilan berhala. Korang pon boleh try buat jugak. Sini entrance fee dia FREE je. Korang just kena pegi balai pengawal dia ambil pass untuk masuk dalam tu. 





Habis melawat tu, dah blurr taktaw nak kemana, so kitorang jalan jelah sekitar Phsar Chas (Old Market) tengok jualan kat sana. Beli lah satu dua kerepek sebungkus 1USD tu. Beli jugak rempah ratus. This is my second time datang Siem Reap so tahu lah makanan ape sedap nak makan dan rempah ape yang best nak beli. Korang kalau datang Siem Reap cuba lah makan Fish Amok dan Lembu Naik Bukit. Serius sedap.

Esoknya pulak, abam dah deal dengan sorang brader driver tuktuk ni suruh bawak ke Angkor Wat even dah pernah masuk since my travel partner ni tak pernah masuk lagi. But i dont mind sebab suka masuk Angkor tengok seni binaan dia walaupun banyak dah musnah. Tapi kali ni entrance fee Angkor Wat dah naik. Kalau dulu USD20 je, sekarang dah naik ke USD35. Mahal sikit lah. tapi bagi yang minat historical site ni, for me agak berbaloi.





Sengaja abam suruh pak supir datang ambil awal pagi sebab nak bersunrise dalam Angkor Wat tu. Dengan 'awal pagi' tu abam  maksudkan awal gila. Untuk layan sunrise di Angkor Wat, korang kena bangun pukul 3 pagi dan keluar at least pukul 4 pagi sebab kalau lambat nanti ramai orang beratur nak beli tiket and tak sempat nak bersunrise. Gambar atas tu hasil bangun awal pagi masuk dalam Angkor Wat. 


Habis bersunrise kat dataran Angkor Wat tu, korang pegilah masuk dalam kompleks dia and korang boleh mendaki main temple dia. Tips kat sini, habis tengok sunrise, terus masuk dalam dan terus pegi ke tempat berbaris dulu sebab untuk naik atas tu ada quota dan dia akan control crowd yang masuk atas tu. Kalau korang lambat rugi lah sebab kena bazir masa beratur lama lama.



Setel mendaki main temple dalam Angkor Wat tu, pak supir bawak kami ke Bayon Temple pulak. Korang kena taw, dalam Angkor Historical Site ni banyak gila temple dia. Sebab tu ada 1 Day Pass, ada 2 Day Pass untuk  masuk sini. Sape yang betol minat boleh lah beli banyak hari punya pass. As for me, cukup lah sehari. Itu pon ikot Small Circuit je sebab rasa tak larat kalau amek yang Grand Circuit tu.






Habis melawat Bayon konon acah acah ahli arkeologi, kami pindah temple pulak ke Elephant Terrace pulak. Sini memang besar! yelah sini katanya dulu dulu raja diorang parking gajah area sini. Elephant Terrace ni dinamakan macam ni sebab ada ukiran gajah. Sini pon korang boleh mendaki ke puncak dia and sini takde kena beratur ke ape. Naik je terus.




Lepas tu ada lah melawat sikit sikit temple kecik sebelum ke temple yang paling last untuk small circuit. Korang ada tengok movie Tomb Raider tak? haaa ni lah temple yang diorang shoot filem tu. Nama feymes dia Tomb Raider Temple tapi nama asal dia is Ta Prohm Temple.





Temple ni memang dah uzur gila and banyak dah part dalam temple ni dah runtuh dan masih dalam kerja kerja pemuliharaan. Tapi dalam dia meamng cantik and dari gate luar, nk masuk dalam jauh sikit la kena jalan. Lawa, kalau korang datang sini tak masuk memang rugi.





Habis temple ni, kitorang pon dah penat gila sebab Siem Reap pans gila kot. Nasib baik pak supir ada sediakan air sekali dah termasuk harga dia bawak jalan jalan tu. Usai lunch, kami mintak pak supir bawak kitorang ke War Museum. Entrance fee sini murah je USD5 je. Masuk la sini, tengok kesan kesan peperangan. Memang real habis la, semua jenis senjata dan bom semua ada dioang pamerkan dalam ni siap boleh pegang lagi. Ada jugak diorang letak aritkel artikel pasal rakyat Cambodia merana masa perang dulu tu. Kesian, ramai yang mati, yang cedera parah hilang kaki hilang tangan semua ada diorang tunjuk gambar.





Habis menghayati sejarah perang, rasa dah penat sangat, so kitorang mintak pak supir hantar balik hotel je. Balik tido dulu, petang tu bangun pegi jalan jalan dekat Hard Rock Cafe konon nak jadi dak dak hipstur beli abrang kat sana tapi tak mampu sebenarnya sebab duit bawak sikit je and end up kitorang jalan jalan habiskan duit dengan makan dan beli kerepek lagi. HAHA. malam tu jalan jalan kejap dekat Night Market (makan lagi) haha and balik tido awal sebab esoknya nak checkout awal pagi. Nak catch early bus to Bangkok pulak.

So habis lah entry untuk Siem Reap kali ni. To be honest Siem Reap seronok jalan jalan dan kalau korang nak jalan banyak lagi, banyak je tempat yang ada. Killing field pon ada. Cukup la takat ni dulu. Nanti kita sembang lagi ye untuk pengalaman jalan jalan di Thailand pulak. adios!



untuk entry sebelum ini, boleh klik di bawah :



REVIEW FILEM : AYAT AYAT CINTA 2

2:45 PM



Review Ayat Ayat Cinta 2.








this is my personal view untuk sambungan Ayat Ayat Cinta (AAC) pada tahun 2008. AAC2 pada kali ini keseluruhannya adalah menghampakan. plot yang dibawa agak lemah dan masih dibayangi (mencedok) 70% plot bagi AAC tahun 2008. 

30 minit pertama penonton mesti keliru “ni cerita AAC2 ke AAF? (ayat ayat fahri)” or “ni movie perbandingan agama ke?” sebab pada mulanya filem ini hanya berkisarkan kehidupan fahri yang mahu menjadi hero untuk semua orang disekeliling beliau dan beliau digambarkan sebagai profesor yang sangat hot sampai semua orang dari student sehingga pekerja mini mart nak try dia. 

jalan cerita yang sangat predictable. kalau jumpa orang susah je mesti dia kutip bawak balik rumah. jiran susah je mesti dia sponsor. sampai rumah nenek catrina pon dia sponsor beli balik dari anak nenek (bront palare) yang menjual rumah tanpa pengetahuan nenek. 

rupanya dalam AAC2 ni, isteri dia si Aisya tu went missing bila dia pergi bawak diri ke palestina, join volunteer sebab sedih tak dapat beranak. 

scene paling akwed is masa fahri solat di masjid. tok imam acah acah muka garang sebelum solat. masa solat, silap baca ayat quran, fahri tegur. lepas habis solat, tetiba imam and the geng dengan muka garang datang jumpa macam nak pukul. lepas tu datang main mata kejap pehtu terus peluk fahri lepas dia jelaskan ayat ape imam tu salah baca. deyyyy at first place hang nak marah sampai muka kemain garang tu pasaipa. HAHAH

habis scene tu, tetiba jumpa sorang wanita berjilbab. namanya sabina. dalam kesusahan. last2 sabina pon fahri bawak balik rumah jadi bibik.

little did he know sabina tu adalah aisya sebab masa tu muka aisya buruk sebelah. eh come on lah. bini yang kau gomol tetiap malam tu boleh pulak kau tak kenal. towards the climax cerita ni, aisya kantoi dengan nenek catrina sebab nenek nampak dia bukak purdah dia masa tengah doa. tapi aisya suruh nenek rahsiakan. 

and jalan cerita AAC2 ni sekali lagi dapat diteka bila hulya (sepupu aisha) datang sambung studi di situ. crush dan akhirnya diorang kawen. memang menangis meraung lah aisha tengok. haha padan muka. sape suruh cliche sangat tanak dedah identiti sebab takot fahri tanak kat dia sebab dia dah buruk. 

sekali lagi, jalan cerita yang boleh diteka, fahri ada sponsor jiran yang benci kat dia secara senyap untuk violin lesson dan budak tu dah berjaya gila and dia dapat tahu fahri yang sponsor. datang rumah nak suruh fahri kahwin dia sebab nak balas budi. cliche! hahaha kami satu hall semua gelak gelak.  

hulya mengandung, fahri dapat transfer jadi prof kat oxford. and dalam perjalanan ke oxford, diorang stop isi minyak. tetiba terserempak dengan orang jahat dari AAC masa kat mesir tu. terus berlaku pergelutan. masa tu lah aisha kantoi sebab purdah dia terbukak. orang jahat tu nak bunuh aisha tapi hulya tolong, akhirnya hulya kena tikam. fahri datang bergelut lepas tu orang jahat tu kena tembak. 

ending dia, bayi dalam perut hulya terpaksa dikeluarkan. hulya mati dan aisha survive (jalan cerita sebijik AAC dulu yang second wife sakit then mati) lol! 

paling takleh blah last scene tu diorang buat operation pemindahan wajah. sebab hulya nak anak dia membesar tengok muka dia walaupun dia dah mati. so aisha guna muka hulya. and they live happily ever after. 

saya bagi 1.5 stars. and kalau nak review dalam one word, saya cakap “mengecewakan” bagi AAC2 ni. 

tapi..patut dipuji, sepanjang filem ni, produksi dilihat cuba menerapkan nilai nilai islamis yang sepatutnya ada dalam diri muslim. yang part ni terbaik!

ayat ayat cinta 2008 is still the best!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email

Contact Form

Name

Email *

Message *