Exploring MinNature Park

6:55 PM

Salam Sejahtera

Korang minat miniature tak? taw tak ape miniature tu? kalau dalam bahasa mudahnya, miniature ni adalah objek yang diambil inspirasi dari objek sebenar dan dijadikan ke skala kecil. So mai nak cerita kat korang kat mana korang boleh layan benda ni.

Untuk peminat miniature, korang boleh melawat ke MinNature Park yang terletak di Level 4 Summit USJ Shopping Complex, Subang Jaya. Kalau korang nak tahu, MinNature Park ni sangat best dan berkeluasan 17,000 kaki persegi. LUAS KAN?!

Dibuka pada akhir tahun 2016, Minnature Park ni dah terima kunjungan orang ramai. Bukan local je yang datang tapi tourist pon ramai yang datang taw. Cakap banyak pon tak guna kan, jom tengok segala gambar yang abam ada ambil masa lawatan ke Minnature Park ni. 

Kalau korang tak sure ape tu miniature jangan risau, masuk je tempat ni, sebelum sampai ke pameran, ada board yang menerangkan ape itu miniature.









Untuk park ni, korang akan lalui mengikut zon. start dari scene kampung sampai lah scene yang bertemakan industrial. Peminat photography jugak for sure abam boleh jamin akan suka tempat ni. banyak subjek korang boleh nak ambil gambar.









Apa yang uniknya kat scene yang berlatarbelakangkan kampung ni, abam diberitahu, kedudukan mimbar masjid tu adalaha mengikut arah kiblat masjig yang sebenar. Menarik kan? macam tak sangka effort diorang sampai macam tu sekali sebab nak buat macam kampung yang real.







Next! pekan seakan akan Cameroon Highland pon ada.


Ni yang macam kat Melaka tu


Habis scene kampung, pemandangan cantik, pengunjung akan jumpa pulak industrial themed scene. Ada ladang kelapa sawit, ada kilang pelabuhan pon ada.














Selain itu, korang sambil jalan jalan amek gambar, korang boleh cari special character jugak. Kalau korang pandai cari, jumpa lah. Ada banyak jugak la. tak caya? meh tengok few character yang abam jumpa.



Kungfu Panda pon ada!

Dinasour dalam Jurassic


Mickey and Shrek


ni abam lupa nama dia. haha!



watak X-Men!


teheee..dia nak buat apetu



Avangers pon ada okay!



Selain watak yang ada tu, banyak lagi, ada minions, watak star wars pon ada. korang kena pandai cari je. ada apa lagi dalam tu? selain yang abam dah tunjukkan kat atas, bagunan bagunan ikonik sekitar Kuala Lumpur pon diorang ada buat. pada skala yang agak besar ye. meh abam belanja gambar.




Masjid Negara



Jalan Sultan Abdul Samad



the iconic Dataran Merdeka



Muzium Negara 



Menara Kuala Lumpur and Maybank HQ (Menara Maybank)



Bagunan Parlimen

oh sebelum lupa, owner cerita kat abam, kat sini doiorang takde masalah pon kalau pengunjung nak pegang miniature tu tapi jangan la sampai rosak. beware, dalam ni ada kamera merata rata. haha! buktinya? tengok la gegambar yang abam amek. semua close up.



















so ape lagi boleh buat kat sini? kalau korang nk buat treasure hunt dalam ni pon boleh. yelah, macam yang abam buat tu, cari karakter special yang diletakkan dalam tu. tapi kalau tak puas beraktivitas korang boleh add on aktiviti. ada bengkel buat miniature. jangan risau. diorang akan ajar.



contoh yang korang boleh buat








Berapa harga masuk? meh la tengok bawah ni. Jangan risau, tempat ohsem tapi harga diorang tak caj mahal pon. tak percaya?


Opening Hours:
10:00am to 10:00pm daily
(including School and Public Holidays)

Tickets & Packages
Adults – RM28.00
Child (Age 4-12) – RM15.00
Senior (Above Age 60) – RM15.00
Free entry for child below age 4 and for OKU pass holder. Child below age 4 and OKU pass holder must be accompanied by a full paying parent or guardian.


tapi kan, kalau korang nak masuk dengan lagi murah, korang boleh baca caranya kat Page Blog abam. klik je. ada buat kontes sikit untuk pembaca yang bertuah.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email

Contact Form

Name

Email *

Message *