ITINERARY HIMEJI - JAPAN TRIP

12:12 PM



Salam Sejahtera.

ok ni part paling last dalam trip jepun haritu. yelah. dah lama balik tapi tak habis habis lagi update kan? ok abam janji ni part last. haha!

untuk part ni, abam sempat ke Hyogo untuk melawat kawan kat Takasago dan melawat Himeji Castle. kebetulan pulak flight balik tu delay. dah alang alang, abam extend la sehari sebab nak pegi Hyogo. ekceli Hyogo ni atas lagi dari Kobe. 


In my case, abam dari Osaka, tak amek pape pass pon eventho ada je untuk himeji day pass or JR pass. sebab abam rasa tak berbaloi, so memang tak amek pon. dari Osaka Umeda, direct naik train to Takasago via Hankyu-Kobe Line terus stay on board pulak kat Kobekosoku Tetsudo pehtu stay on board lagi naik San-yo-Himeji Line. Perjalanan ambil masa sejam lebih dan fee dalam 1,700 Yen je. consider mahal sikit la. tapi takde la mahal sangat. 






why Himeji? ekceli dari sebelum pegi jepun pon abam dah nak pegi Himeji Castle ni sebab binaan dia cantik and castle ni pon antara salah satu world heritage yang ada kat jepun.kalua korang nak taw, Himeji ni antara castle kat jepun yang tak pernah musnah dalam perang atau pon disebabkan natural disaster.

abam bermalam di takasago, dan esok pagi tu baru keluar ke himeji nak melawat himeji castle dan himeji princess. entry masuk Himeji Castle ni mahal la sikit. but for me, its really worth it. Entry untuk masuk 1000 JPY je. ok la. tak mahal sangat. tak murah sangat.




Himeji Castle dari jauh.







selain tu , Himeji Castle jugak melalui proses baikpulih yang menyeluruh dan ditutup kepada pengunjug sepenuhnya selama bertahun tahun. Mula tahun 2015, castle ni siap dibaikpulih dan dibuka kepada pengunjung. ni pon salah satu sebab abam nak melawat castle ni.




kalau korang masuk sini, dia banyak tingkat. so untuk yang tak larat nak naik tangga tu kena gigih sikit la sebab dalam ni takde lif nak naik terus ke puncak. haha. tapi masuk dalam tu best gilak. rasa macam rumah zaman dahulu kala.





habis je main ronda ronda dalam castle ni, boleh la sambung jalan jalan kat garden dia dan sekeliling tu. tak lupa jugak, korang boleh bergambar FREE dengan himeji princess. haha muka putih lepong!





disebabkan kekangan masa, abam tak melawat seluruh himeji sangat. tapi takpe lah maybe next trip ke jepun, kita ronda himeji bagi puas. pehtu pegi kobe pulak.





ni la kawan abam yang bagi tumpang rumah dia masa kat hyogo haritu. nak kenal PM tepi haha. and kalau korang nak baca lagi pasal tempat menarik yang abam dah pegi kat jepun, korang boleh klik link bawah ni.

  1. Fujikawaguchiko
  2. Tokyo 
  3. Osaka
  4. Kyoto
  5. Nara
  6. Japan Trip

ok untuk next entry nanti abam akan tulis pasal budgeting pulak. ok jumpa lagi!
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email

Contact Form

Name

Email *

Message *