Tuesday, November 15, 2016

ITINERARY NARA - JAPAN TRIP


Salam Sejahtera



Jom story city by city meh. Tempat pertama abam pegi masa kat jepun ni adalah Nara.







Untuk ke Nara, abam amek 2 Days Kintetsu Rail Pass. Bagi yang baca entry pengenalan abam yang lepas, pass ni harga dia dalam 2500 JPY. tak mahal mana pon. berbaloi la kot untuk dua hari dari beli regular ticket. dengan syarat, kena fully utilize lah.Untuk Nara, abam cover sehari je tapi beli 2 Days Kintetsu Pass sebab Pass ni boleh pakai sampai ke Kyoto untuk next day.

Ok cerita pasal Nara dulu. so sebab dari rumah abam malas nak bayar extra naik JR ke Osaka Namba, i decided to walk. tak jauh pon dari rumah ke Osaka Namba Station. dalam 15 minit je. dengan bantuan Google Maps Offline and Maps.me yang ada dalam fon ni. dedua apps tu leh pakai offline. so ikot je direction dia bagi. dari station Osaka Namba ambil line Kintetsu direct ke Nara Station. kalau korang nak taw, kat Osaka ni dia ada banyak jenis tren walaupun satu line.


Ape yang abam paham dia ada empat jenis. yang paling best is Limited Express (reserved seat) . untuk yang ni walaupun pakai pass, still kena topap cash untuk reserve seat. so nanti korang akan dapat slip nombor seat. ala ala dalam airasia tu. haha! next, Limited Express (non reserved). untuk yang ni dia laju. and just benti beberapa stesen besar je. so jimat la masa. next is Semi Express. yang ni dia benti banyak sikit dari LImited Express and yang paling slow is Local. dia akan benti semua stesen. so sebagai orang yang kejar masa, abam dari Osaka ke Nara amek Limited Express je. senang. tak payah serabut nak stop kat semua stesen. and perjalanan ke Nara mengambil masa almost sejam. kejap je pon.





Sampai je Nara, disebabkan masih awal pagi around 8 pagi, information centre tak bukak lagi. so kucar kacir lah kejap semak balik info yang ada dalam phone menmasing. nak cari direction nak pegi mana dulu. so kitorang decided redah je pegi ke Nobori Oji Street. and situ jugak dekat dengan Isui-en Garden and Yoshoki-en Garden. disebabkan nak masuk Isui-en Grden kena bayar arong 600 ke 900 JPY tah da lupa, then kitorang decided tak masuk and just masuk ke Yoshoki-en Garden sebab free! yes!! sape tak suke benda free kan.





kucing jepun haha!






Yoshiki-en Garden


Masuk je Yoshiki-en Garden tu, rasa tenang semacam je dalam tu. punya lah cantik kawasan dia. taman dia gila cantik. tapi masa kitorang pegi tu, ada private event untuk tea ceremony, so tak dapat la tengok. untie kat ticket booth tu kabor kalau takde private event, boleh je masuk dalam tu tengok. diorang ada tunjuk jugak.

Habis jalan jalan dalam Yoshiki-en Garden tu, kitorang gerak ke Todai-ji Temple. bak kata kawan abam, pegi amek berkat. haha! and sini pon sebab leka main dengan rusa, kitorang tak masuk pon dalam tu. tengok dari luar pon dah cukup. sape yang na masuk tu kena bayar 500JPY. tak mahal pon. kos dia bersamaan 4 onigiri kalau beli kat lawson. haha!





Todai-ji Temple



Next, jalan kaki ke Nigatsu-do Hall. sebelah Todai-ji Temple je. tapi kena mendaki sikit nak ke atas sana. sepanjang mendaki ke Nigatsu-do ni, kiri kanan bersepah rusa. macam kucing dah. jinak la jugak. masa kitorang pegi NIgatsu-do Hall tu, ada persembahan drum ke ape tah haaa gendang la kot. gendang jepun. terhibur lah jugak. best tengok bebudak tu main gendang. diorang habis perform, kitorang pun turun lah. takyah lelama pon takpe atas sana.




Nigatsu-do Hall Entrance





Kumi-daiko Performance


Habis situ, kami gerak ke Nara Park pulak. tapi bila tanya member semua, pegi nara park pon nak main rusa je and menmasing dah jemu main rusa kat Nigatsu-do tadi. so kitorang just pegi lepak depan Nara Museum je. having short brunch, lepak main daun merah and terus gerak ke Kasuga-taisha Shrine.



tempat ‘wudhuk’ di pintu masuk Kasuga-taisha Shrine

Nak masuk Kasuga-taisha Shrine ni pon boleh tahan jauh jugak kena jalan dari main entrance dia. and sepanjang jalan nak naik pon ada lagi rusa. so kat mana mana pon ada rusa kalau kat nara ni. sampai tahap kami dah jemu lah melayan rusa. haha. jalan jalan sikit tengok temple tu and kitorang turun balik pegi ke Kofukiji Temple.




inside Kasuga-taisha Shrine

to be honest, time ni menmasing dah lembik sebab lapar. plus dah jemu berjalan melawat temple plus dah sakit kaki. haha. habis melawat Kofukuji, kitorang pegi balik ke Nara Station untuk cari makan dan berehat.





Kofukuji Nan'endō (Octagonal Hall)




Kofukuji Gojū-no-tō (Pagoda)  

Semua tempat yang abam cerita kat atas tu setengah hari dah setel sebab pagi kitorang start awal. lepas dah setel lunch (dibaca makan onigiri dibeli di lawson), kitorang pon gerak nak jenjalan area Naramachi pulak.




strolling around Naramachi Old Town


Naramachi ni ekceli satu kawasan street yang best. taktaw nk describe macam mana. sebab tempat ni tak masuk dalam list kitorang pon. jalan jalan kat area shopping street, ada satu kedai mochi yang sedap, ada jugak dalam area Naramachi tu museum of housing ke ape tah. serius abam lupe. haha. lepas tu ada Gangoji TRemple. yang ni tak sempat masuk sebab sampai depan pintu masuk tu dah pukul 4.30 petang. diorang dah tutup pon.

to sum up, untuk Nara, semua yang atas tu yang abam cerita tu lah tetempat yang abam cover. ada soalan pegi tanya kat twitter abam @taufiqhelios or pesbuk abam : taufiq helios. geddit? next entry kita cerita pasal Kyoto pulak kay!

Sunday, November 13, 2016

JAPAN TRIP

 

Salam Sejahtera.

 

 

IMG_2945

 

 

Alhamdulillah setelah setahun dok counting days nak ke negara matahari terbit ni, so 26 Oct - 6 Nov haritu abam ada peluang nak ke sana. sebab ape dok tunggu setahun? trip sponsor ke? eh bukan lah. sebab abam beli tiket promo yang agak murah la. tapi tak murah sangat la ekceli selepas add luggage and makanan tapi still murah la. selain tiket promo, tunggu setahun tu sebab abam nak kejar daun merah. sebab tu tarikh nak pegi tu terpaksa tunggu setahun. tunggu sampai musim.

Trip kali ni alhamdulillah abam dapat cover banyak la jugak. untuk trip ni abam sempat ke Nara,Kyoto,Osaka,Tokyo,Fujikawaguchiko and Himeji. haa banyak tak? ok la kot. tapi ada tempat tak sempat pegi sebab hujan. bila dah banyak sangat tempat ni, nak cerita semua lah tapi abam bahagi posting ikot tempat lah ye. bajet? lekluuu yang tu kalau nak taw kena baca every posting lah. then posting last sekali baru kita sum up semua kos.

Flight naik AirAsia X je. yelah malaysian mana boleh hidup tanpa AirAsia kan! so i took round trip KUL-KIX-KUL. eh kenapa tak balik dari last city je? jawapan dia; IKOT SUKA LAH nak balik dari mana pon. sape punya trip tah. lagipon abam dapat harga base tiket yang murah.so pejam mata jelah. haha.

Sampai je kat Kansai Airport, keluar je arrival hall tu tetiba polis situ datang kat abam tanya sikit datang ke jepun dengan sape berapa ramai orang and yang paling best is dia amek nama penuh dengan no passport. taktaw lah kenapa. lantak lah asalkan dia tak kacau trip kitorang. lepas tu terus cari tourist information center kat airport tu. tak susah nak cari. dia kat arrival hall tu jugak. keluar dari gate arrival hall tu, pegi ke kanan. nanti nampak sebesar besar alam signboard dia. kat situ, boleh beli macam macam pass tapi kitorang just perlukan dua jenis pass je buat masa ni. beli 2 Days Osaka Amazing Pass (3000 JPY) dengan 2 Days Kintetsu Rail Pass (2500 JPY). untuk Kyoto kitorang beli kat Kyoto je nanti.

bila keluar je dari airport terus blurr menmasing. taktaw nak pegi osaka macam mana. kucar kacir jugak la tanya ticket kaunter. memula tanya kintetsu punya tiket kaunter tapi kena jalan jauh. last sekali pegi rujuk ke kaunter JR. rupanya rumah kitorang tu memang dekat gila dengan JR station. so kenalah amek tiket dari Kansai Airport, tukar di Tennoji Station untuk ke ke Stesen Ashiharabashi.

Untuk pengetahuan, for Nara, Kyoto dan Osaka, abam stay di Osaka dengan menyewa sebuah abam pegi 8 orang. so memang rumah tu boleh masuk 8 orang and ape lagi, book jelah untuk 5 malam. to total kos untuk penginapan tu dalam RM2,453 untuk 8 orang bagi 5 malam including cleaning fee and service fee. so bila breakdown satu malam sorang just RM61++ je. murah dan dekat je dengan stesten JR Ashiharabashi. just 5 minit berjalan.

Kenapa tak tidur di Kyoto and Nara? jawapannya adalah nak jimat kos and malas nak berangkut barang. sebab kawan kawan abam ni ada jugak yang bawak beg tarik. so kesian kat diorang lah nak pack, unpack, nak tarik lagej tu lagi kalau nak stay setakat satu malam je kat nara and dua malam je kat kyoto. tapi disadvantage bila stay kat osaka je is bila nak ke nara and kyoto, kena bangun awal sebab perjalnan dari osaka ke nara/kyoto adalah dalam sejam. kalau bangun lewat nanti nak pegi ke attraction orang dah ramai. tak best bila ramai sangat orang ni. tambah masa kitorang pegi ni pulak musim autumn. bila musim autumn, around pukul 5 petang dah gelap dah. dan pulak autumn ni banyak pelancong dari PRC and i hate them sebab selalu buat kecoh. IYKWIM. haha!

so rasanya posting kali ni yang ni dulu kot. lepas ni abam sambung lagi cerita NAra pulak. macam mana nak pergi dan mana je nak melawat kat Nara tu. okay? jumpa lagi!

 

Copyright © 2013 | Helios Blog