ITINERARY KYOTO - JAPAN TRIP

6:34 PM


bercinta hoi nak sambung next part ni.



ok marilah kita sambung bercerita pasal trip japan. haritu dah cerita pasal Nara. kali ni kita sembang pasal Kyoto pulak. trip Jepun ni kitorang spend dua hari di kyoto tapi masih menginap di osaka, sebab murah dan ada tren pass yang sangat jimat.

untuk hari pertama, memang bangun awal sebab nak ke kyoto tu naik tren sejam lebih dan destinasi pertama kitorang is fushimi inari. bangun awal sebab tak nak orang ramai dekat fushimi inari tu. nanti susah nak amek gambar tempat yang cantik tu. untuk trasportation first day ke kyoto ni kitorang still pakai kinetsu pass. sebab beli kintetsu pass untuk 2 hari dan boleh pakai sampai ke inari station. serius cakap, kalau nak ke fushimi inari, korang kena sampai awal. kalau tak mmg ramai akan ada sana.



 jalan menuju ke fushimi inari



sampai je stesen fushimi inari, keluar dari tren terus ke kiri. jalan je terus pehtu nanti jumpa street macam ni. dah dekat la tu dengan fushimi inari. sini kalau korang agak agak tak sempat sarapan, dont worry, ada je jual makanan. sedap sedap pulak tu. halal ke? ahh yang korang pegi beli pork tu sape suruh. ada je takoyaki, taiyaki semua ada. yang tu boleh je makan. dah setel makan, jalan lah dalam temple sana tu. cantik. banyak toori gate. fushimi inari memang feymes dengan toori gate yang banyak dan cantik tu. haaa sejarah fushimi inari ni korang boleh je gugel. malas nak tulis HAHAHAH!





main entrance untuk fushimi inari taisha temple

kalau nak pegi kat toori gate tu, korang kena mendaki sikit la. takde la teruk sangat mendaki tu. selalunya orang naik sikit je sampai hujung terowong toori gate yang kecik tu je. tapi kalau rajin korang boleh je terus naik atas. benda ni sampai atas bukit since temple ni memang kat kaki bukit pon. abamharitu naik takde lah sampai atas. tapi ok la. lajak jauh sikit dari tempat orang selalu pegi tu. tak ramai orang sangat.



toori gate

sikit tips la, kalau korang nk nampak tulisan macam ni masa amek gambar, kena menghadap belakang. sebab depan gate ni takde tulisan. belakang ada. haha paham kan? faham bagus.


ok setel fushimi inari taisha, kitorang gerak ke kyoto gosho (imperial palace) pulak. kyoto imperial palace dulu kena ada tour guide kalau nak masuk and kena book. tapi sekarang dah tak payah dah. so korang boleh terus naik bas and masuk je. oh lupa nak kabor, kat kyoto abam pakai bus pass je. sebab kat kyoto lagi mudah naik bas. bus pass dia 500 yen je sehari. murah nak mampos. haha! korang naik la bas sampai muntah.




kyoto gosho garden entrance gate


ok sambung balik pasal imperial palace. punya lah besar kyoto gosho ni sampai abam tak larat nak jalan. tu baru taman dia. tak masuk dalam lagi. dalam dia pon boleh tahan lah. masa ni langit da mendung haha! memang potong stim habis nak jenjalan bila nk hujan ni. so memang masuk alam tu tengok sikit sikit jelah.





kyoto imperial palace garden




gamba dalam kyoto imperial palace ni rasanya takde. sebab abam malas stop nak snap gamba. haha! so habis meronda dalam tu, abam nak ke nijo castle, tp otw nak pegi sana hujan mecurah curah. memang lebat. so memang whole petang tu kensel lah plan. kecuali pegi makan kat area gion kejap.


kat gion tu ingat nak geisha hunting tapi sebab baru habis hujan kot, sebab tu diorang tak keluar. malas tunggu, kitorang pegi yashaka shrine dulu sebeulm gerak ke nishiki market. yasaka shrine ni tak masuk pon dalam list nak pegi tapi alang alang ada sana, masuk jelah terus. shrine ni kalau tak silap abam baca memang akan bukak sampai malam pon.





cantik kan! haha


habis jenjalan kat yasaka shrine, kitorang terus gerak ke nishiki market. last destination untuk day one di kyoto. sini best sebab barang jual kat market ni murah jugak la. boleh tahan la kalau korang nk beli bahan masak jepun.

next! hari kedua pulak. pon kena bangun awal sebab tanak orang ramai kat sana ! ok untuk hari kedua ni sebab dah takde any pass, so abam pakai normal tiket dari osaka ke arashiyama bamboo groove, tak mahal pon. boleh la sebab perjalanan almost dua jam. dok ingat sampai kat arashiyama tu terus jumpa bamboo forest dia. rupanya kena jalan sikit then mendaki sikit. memang orang jepun ni suka lah dok mendaki mendaki ni. memang la sebab arashiyama pon dah merujuk kepada gunung arashi. haha! tapi memang tempat dia terbaik! tren dia pon beli tiket tak sampai ribu ribu yen. rasanya sehala dalam 500 yen lebih. oklah. return jadi seribu lah. tapi still murah la tu.




togetsukyo bridge


nanti on the way nak ke arashiyama bamboo forest ni, korang ada dua option, ada je bas direct diorang hantar naik sampai entrance or korang boleh jalan. abam pilihnak jalan sebab nak tengok togetsukyo bridge yang feymes ni. and pemandangan dari jambatan ni memang tak rugi lah bila kena jalan sikit. sebab cantik!


rasa lambat je nak sampai atas sana tu sebab banyak stop ambil gambaq. abam sendiri pon shoot produk client kat sana. dah orang nak bagi job amek jelah kan. haha! tapi kawasan dia meamng cantik and alhamdulillah pagi tu tak mendung. memang hati berbunga habis lah boleh shoot gambaq cantik





orang tak ramai. hoyeh!

habis shoot sampai berpeluh (padahal sejuk atas tu), kitorang nak pegi naik sagano romatic train pulak. kalau korang tanya abam berbaloi tak naik sagano romantic train tu, for me sangat tak berbaloi. dia kira macam tourist trap lah. sebab ape? sebab masa naik tren tu, diorang memang tak control crowd. even beli tiket awal pon nanti seat kena curi kand kondakter tren tu langsung tak jaga. tapi pemandangan dia ok la . not bad. haha!




sagano romantic train

habis romantic train tu, which is kitorang amek one way je, turun kat stesen kameoka, kawasan tu cantik gila. memang kampung habis. nak balik ke kyoto kitorang naik la JR one way dalam 250 yen lebih kurang.

nasihat kat korang la, kalau pegi kyoto tu pilih jelah tample yang korang nak masuk tu sebab abam saje la gedik nak masuk semua, atlast, bosan. so kinkakuji dengan daigo-ji abam tak masuk pon. tengok dari luar je lepas tu blah. HAHAHA yelah sebab da bosan. tapi sempat la masuk lorong lorong yang ada kat area sana. jalan jalan kat philosopher walk sekali.






philosopher walk

pehtu kan, korang kalau kat kyoto tu jalan jalan tetiba lapa, jangan risau, jepun ni penuh dengan kedai macma 7e tu. haa to be exact family mart yang malaysia tengh jakun baru masuk malaysia tu. pehtu ada jugak lawson. boleh je cari makan kat situ. pehtu pulak, kalau dedekat area shrine or temple pon banyak jugak kedai jual makanan. sape cakap susah cari makan kat jepun ni haha!


lepas tu abam tak ingat dah pegi menjalar kat mana sampai gelap. haha! yang ingat sebelum naik tren balik osaka, kitorang singgah kejap kat kyoto tower tu. bukan naik pon, tengok je dari bawah.







kyoto tower


ada soalan ke? kalau ada soalan korang rojer la abam kat twitter @taufiqhelios and kalau nak tengok gambar lagi yang japan trip ni bolehla follow instagram abam ‘taufiqhelios’ . fb? hmmm abam takde fb. haha! ok till next entry. kita cerita pasal osaka pulak yek!

ITINERARY NARA - JAPAN TRIP

9:53 AM


Salam Sejahtera



Jom story city by city meh. Tempat pertama abam pegi masa kat jepun ni adalah Nara.







Untuk ke Nara, abam amek 2 Days Kintetsu Rail Pass. Bagi yang baca entry pengenalan abam yang lepas, pass ni harga dia dalam 2500 JPY. tak mahal mana pon. berbaloi la kot untuk dua hari dari beli regular ticket. dengan syarat, kena fully utilize lah.Untuk Nara, abam cover sehari je tapi beli 2 Days Kintetsu Pass sebab Pass ni boleh pakai sampai ke Kyoto untuk next day.

Ok cerita pasal Nara dulu. so sebab dari rumah abam malas nak bayar extra naik JR ke Osaka Namba, i decided to walk. tak jauh pon dari rumah ke Osaka Namba Station. dalam 15 minit je. dengan bantuan Google Maps Offline and Maps.me yang ada dalam fon ni. dedua apps tu leh pakai offline. so ikot je direction dia bagi. dari station Osaka Namba ambil line Kintetsu direct ke Nara Station. kalau korang nak taw, kat Osaka ni dia ada banyak jenis tren walaupun satu line.


Ape yang abam paham dia ada empat jenis. yang paling best is Limited Express (reserved seat) . untuk yang ni walaupun pakai pass, still kena topap cash untuk reserve seat. so nanti korang akan dapat slip nombor seat. ala ala dalam airasia tu. haha! next, Limited Express (non reserved). untuk yang ni dia laju. and just benti beberapa stesen besar je. so jimat la masa. next is Semi Express. yang ni dia benti banyak sikit dari LImited Express and yang paling slow is Local. dia akan benti semua stesen. so sebagai orang yang kejar masa, abam dari Osaka ke Nara amek Limited Express je. senang. tak payah serabut nak stop kat semua stesen. and perjalanan ke Nara mengambil masa almost sejam. kejap je pon.





Sampai je Nara, disebabkan masih awal pagi around 8 pagi, information centre tak bukak lagi. so kucar kacir lah kejap semak balik info yang ada dalam phone menmasing. nak cari direction nak pegi mana dulu. so kitorang decided redah je pegi ke Nobori Oji Street. and situ jugak dekat dengan Isui-en Garden and Yoshoki-en Garden. disebabkan nak masuk Isui-en Grden kena bayar arong 600 ke 900 JPY tah da lupa, then kitorang decided tak masuk and just masuk ke Yoshoki-en Garden sebab free! yes!! sape tak suke benda free kan.





kucing jepun haha!






Yoshiki-en Garden


Masuk je Yoshiki-en Garden tu, rasa tenang semacam je dalam tu. punya lah cantik kawasan dia. taman dia gila cantik. tapi masa kitorang pegi tu, ada private event untuk tea ceremony, so tak dapat la tengok. untie kat ticket booth tu kabor kalau takde private event, boleh je masuk dalam tu tengok. diorang ada tunjuk jugak.

Habis jalan jalan dalam Yoshiki-en Garden tu, kitorang gerak ke Todai-ji Temple. bak kata kawan abam, pegi amek berkat. haha! and sini pon sebab leka main dengan rusa, kitorang tak masuk pon dalam tu. tengok dari luar pon dah cukup. sape yang na masuk tu kena bayar 500JPY. tak mahal pon. kos dia bersamaan 4 onigiri kalau beli kat lawson. haha!





Todai-ji Temple



Next, jalan kaki ke Nigatsu-do Hall. sebelah Todai-ji Temple je. tapi kena mendaki sikit nak ke atas sana. sepanjang mendaki ke Nigatsu-do ni, kiri kanan bersepah rusa. macam kucing dah. jinak la jugak. masa kitorang pegi NIgatsu-do Hall tu, ada persembahan drum ke ape tah haaa gendang la kot. gendang jepun. terhibur lah jugak. best tengok bebudak tu main gendang. diorang habis perform, kitorang pun turun lah. takyah lelama pon takpe atas sana.




Nigatsu-do Hall Entrance





Kumi-daiko Performance


Habis situ, kami gerak ke Nara Park pulak. tapi bila tanya member semua, pegi nara park pon nak main rusa je and menmasing dah jemu main rusa kat Nigatsu-do tadi. so kitorang just pegi lepak depan Nara Museum je. having short brunch, lepak main daun merah and terus gerak ke Kasuga-taisha Shrine.



tempat ‘wudhuk’ di pintu masuk Kasuga-taisha Shrine

Nak masuk Kasuga-taisha Shrine ni pon boleh tahan jauh jugak kena jalan dari main entrance dia. and sepanjang jalan nak naik pon ada lagi rusa. so kat mana mana pon ada rusa kalau kat nara ni. sampai tahap kami dah jemu lah melayan rusa. haha. jalan jalan sikit tengok temple tu and kitorang turun balik pegi ke Kofukiji Temple.




inside Kasuga-taisha Shrine

to be honest, time ni menmasing dah lembik sebab lapar. plus dah jemu berjalan melawat temple plus dah sakit kaki. haha. habis melawat Kofukuji, kitorang pegi balik ke Nara Station untuk cari makan dan berehat.





Kofukuji Nan'endō (Octagonal Hall)




Kofukuji Gojū-no-tō (Pagoda)  

Semua tempat yang abam cerita kat atas tu setengah hari dah setel sebab pagi kitorang start awal. lepas dah setel lunch (dibaca makan onigiri dibeli di lawson), kitorang pon gerak nak jenjalan area Naramachi pulak.




strolling around Naramachi Old Town


Naramachi ni ekceli satu kawasan street yang best. taktaw nk describe macam mana. sebab tempat ni tak masuk dalam list kitorang pon. jalan jalan kat area shopping street, ada satu kedai mochi yang sedap, ada jugak dalam area Naramachi tu museum of housing ke ape tah. serius abam lupe. haha. lepas tu ada Gangoji TRemple. yang ni tak sempat masuk sebab sampai depan pintu masuk tu dah pukul 4.30 petang. diorang dah tutup pon.

to sum up, untuk Nara, semua yang atas tu yang abam cerita tu lah tetempat yang abam cover. ada soalan pegi tanya kat twitter abam @taufiqhelios or pesbuk abam : taufiq helios. geddit? next entry kita cerita pasal Kyoto pulak kay!

JAPAN TRIP

1:05 PM

 

Salam Sejahtera.

 

 

IMG_2945

 

 

Alhamdulillah setelah setahun dok counting days nak ke negara matahari terbit ni, so 26 Oct - 6 Nov haritu abam ada peluang nak ke sana. sebab ape dok tunggu setahun? trip sponsor ke? eh bukan lah. sebab abam beli tiket promo yang agak murah la. tapi tak murah sangat la ekceli selepas add luggage and makanan tapi still murah la. selain tiket promo, tunggu setahun tu sebab abam nak kejar daun merah. sebab tu tarikh nak pegi tu terpaksa tunggu setahun. tunggu sampai musim.

Trip kali ni alhamdulillah abam dapat cover banyak la jugak. untuk trip ni abam sempat ke Nara,Kyoto,Osaka,Tokyo,Fujikawaguchiko and Himeji. haa banyak tak? ok la kot. tapi ada tempat tak sempat pegi sebab hujan. bila dah banyak sangat tempat ni, nak cerita semua lah tapi abam bahagi posting ikot tempat lah ye. bajet? lekluuu yang tu kalau nak taw kena baca every posting lah. then posting last sekali baru kita sum up semua kos.

Flight naik AirAsia X je. yelah malaysian mana boleh hidup tanpa AirAsia kan! so i took round trip KUL-KIX-KUL. eh kenapa tak balik dari last city je? jawapan dia; IKOT SUKA LAH nak balik dari mana pon. sape punya trip tah. lagipon abam dapat harga base tiket yang murah.so pejam mata jelah. haha.

Sampai je kat Kansai Airport, keluar je arrival hall tu tetiba polis situ datang kat abam tanya sikit datang ke jepun dengan sape berapa ramai orang and yang paling best is dia amek nama penuh dengan no passport. taktaw lah kenapa. lantak lah asalkan dia tak kacau trip kitorang. lepas tu terus cari tourist information center kat airport tu. tak susah nak cari. dia kat arrival hall tu jugak. keluar dari gate arrival hall tu, pegi ke kanan. nanti nampak sebesar besar alam signboard dia. kat situ, boleh beli macam macam pass tapi kitorang just perlukan dua jenis pass je buat masa ni. beli 2 Days Osaka Amazing Pass (3000 JPY) dengan 2 Days Kintetsu Rail Pass (2500 JPY). untuk Kyoto kitorang beli kat Kyoto je nanti.

bila keluar je dari airport terus blurr menmasing. taktaw nak pegi osaka macam mana. kucar kacir jugak la tanya ticket kaunter. memula tanya kintetsu punya tiket kaunter tapi kena jalan jauh. last sekali pegi rujuk ke kaunter JR. rupanya rumah kitorang tu memang dekat gila dengan JR station. so kenalah amek tiket dari Kansai Airport, tukar di Tennoji Station untuk ke ke Stesen Ashiharabashi.

Untuk pengetahuan, for Nara, Kyoto dan Osaka, abam stay di Osaka dengan menyewa sebuah abam pegi 8 orang. so memang rumah tu boleh masuk 8 orang and ape lagi, book jelah untuk 5 malam. to total kos untuk penginapan tu dalam RM2,453 untuk 8 orang bagi 5 malam including cleaning fee and service fee. so bila breakdown satu malam sorang just RM61++ je. murah dan dekat je dengan stesten JR Ashiharabashi. just 5 minit berjalan.

Kenapa tak tidur di Kyoto and Nara? jawapannya adalah nak jimat kos and malas nak berangkut barang. sebab kawan kawan abam ni ada jugak yang bawak beg tarik. so kesian kat diorang lah nak pack, unpack, nak tarik lagej tu lagi kalau nak stay setakat satu malam je kat nara and dua malam je kat kyoto. tapi disadvantage bila stay kat osaka je is bila nak ke nara and kyoto, kena bangun awal sebab perjalnan dari osaka ke nara/kyoto adalah dalam sejam. kalau bangun lewat nanti nak pegi ke attraction orang dah ramai. tak best bila ramai sangat orang ni. tambah masa kitorang pegi ni pulak musim autumn. bila musim autumn, around pukul 5 petang dah gelap dah. dan pulak autumn ni banyak pelancong dari PRC and i hate them sebab selalu buat kecoh. IYKWIM. haha!

so rasanya posting kali ni yang ni dulu kot. lepas ni abam sambung lagi cerita NAra pulak. macam mana nak pergi dan mana je nak melawat kat Nara tu. okay? jumpa lagi!

TRAVEL 101 ; MENYUSUN ITINERARY

10:16 PM

 

SALAM SEJAHTERA.

trend travel acah acah bekpekes nampaknya semakin mendapat sambutan dikalangan meleis sebab dari segi kos, adalah sangat jimat. kadang2 dok nampak ramai kat grup acah bekpekes terulung di pesbuk tu yang tanya ;

“hai saya nak ke jepun, boleh cadangakan tak ape yang saya nak buat, nak stay mana and macam mana eh transport masa kat sana, plug berapa pin.”

biasanya saya akan jawab “mohon google dulu, dah betul tak dapat baru tanya balik” . but for the sake of my readers here, jom kita berkongsi macam mana nak setelkan pertanyaan diatas. and kata kunci paling penting is “RAJIN MEMBACA” .

first and foremost, lepas beli tiket (ramai je macam ni beli tiket dulu baru cari info. samalah TH pon haha), kalau nak travel acah acah bekpekes and takmaw pakai travel agent, kita kenalah rajin. tak kira rajin bertanya atau rajin membuat kajian. tapi paling utama buat kajian dulu baru bertanya. ada pulak yang malas biar kawan je buat itinerary, dia tak studi langsung and bila sampai kat destinasi mulut bebel lebih dari perempuan lagi sebab tak selesa. haha! itu contoh je ye. takde kena mengena dengan memana traveler pon ye.

 

ok mari kita senarai beberapa sumber yang boleh digunakan untuk buat kajian nak ke sesuatu destinasi. ini pengalaman saya je ye

 

1 – Triposo.

TH suka pakai apps triposo ni sebab dalam ni diorang huraikan tempat tu secara ringkas tapi terperinci. contohnya sejarah tempat tu, masa melawat, ada entrance fee ke idok, macam mana nak sampai sana and attraction nearby. so bila ada maklumat maklumat diatas tu, senang la nak merangka route dan kemana nak pegi lepas melawat tempat tu.

2 – Trover .

Apps trover ni pulak adalah apps yang kawan jauh saya di Amerika yang cadangkan. mesti korang kenal kan Hannah. haha. dia cadangakan apps ni. best jugak. apps ni kita boleh explore tempat tu berdasarkan photo sharing oleh traveler yang lain. korang pon boleh share gambar jugak dalam apps ni.

3 – Lonely Planet.

Lonely Planet pon merupakan salah satu bahan rujukan TH jugak kalau nak travel. tapi tak berapa berkenan sebab buku ni terlalu detail since TH malas nk serabut serabut baca tulisan meleret leret.

4 – Travel Pamphlet.

Selain tu, travel pamphlet jugak adalah cukup berguna untuk korang buat kajian kalau nak pergi ke satu satu destinasi tu. macam mana nak dapat? kalau ada kawan yang suka travel jugak, mesti kadang kadang diorang ada simpan pamphlet tempat yang diorang pegi tu kan? haa mintak lah pinjam kejap. kalau takde pon, google je site tourism destinasi yang korang nak pegi tu.

5 – Website/Google.

ok yang ni paling senang. dari A-Z korang boleh jumpa kalau rajin. bukan setakat mencarut di facebook atau twitter sajew. nak cari info tempat korang nak pegi, cara nak sampai ke sana and nak contoh itinerary pon ada. gugel sajelah!

6 – Interview kawan yang pernah pergi ke destinasi tersebut.

Ini pon salah satu cara nak dapatkan info ke tempat yang kita nak pergi. tapi saya nasihat buat kajian dlu,habis tak dapat barulah start tanya around. hihi

 

 

ok now, bila dah ada info tempat nak pegi, baru senang nak susun perjalanan. catat berapa hari anda ada kat sana and start lah susuh itinerary. contohnya kalau ke tokyo, hari pertama nak jalan jalan di ueno, habis jalan di ueno carilah yang berdekatan agar perjalanan anda tersusun dan tak kucar kacir sebab kejap utara, kejap selatan, lama lama sesat barat. haha!

habis susun tempat nak pergi ikot hari, dalam masa yang sama tengok transportation ape yang ada and paling mudah akses serta paling menjimatkan. sebagai contoh, nak gerak di india, sama ada auto atau bas atau tren? seharusnyalah bas dan tren adalah yang paling murah dan menjimatkan. haaa macam tu lah. contoh lagi, kalau anda kejar masa and ada bajet lebih, contohnya, kalau pegi jepun tu naik lah shinkasen sebab laju. tapi mahal lah sikit. kalau tak mengejar masa boleh je naik standart train diorang. lebih murah.

oklah itu je kot petua saya on how nak susun itinerary. sape cakap susah? maaf kalau tak lengkap, saya masih belajar lagi. doakan trip jepun saya selamat pergi selamat pulang ye! nnti kita sembang lagi aite!

Kembara Media Jubli Emas Felcra

11:38 AM

 
SALAM SEJAHTERA
 


Kalau bercerita pasal FELCRA mesti ramai tak taw sangat kan? kalau sebut FELDA mesti semua dah tahu sebab felda ni feymes. meh cerita sikit pasal FELCRA.
 
ff
"Lembaga Penyatuan dan Pemulihan Tanah Persekutuan atau FELCRA telah ditubuhkan pada tahun 1966. Matlamatnya ialah untuk membangunkan sektor luar bandar dengan membantu penduduk-penduduknya menyertai aktiviti-aktiviti ekonomi negara Malaysia dan seterusnya meningkatkan taraf hidup dan nilai kehidupan mereka. Mulai 1 September 1997, semasa dikorporatkan, FELCRA telah ditukar nama kepada FELCRA Berhad dan statusnya telah bertukar dari sebuah Badan Berkanun kepada sebuah Syarikat milik penuh Kerajaan. Penukaran entiti korporat ini membolehkan FELCRA Berhad menyusuri bidang perniagaan yang baru selaras dengan aspirasi pembangunan nasional. " sumber ; Wiki FELCRA
 
baca juga : FELCRA FAQ
 
 
Bersempena jubli emas felcra, pihak FELCRA Berhad ada buat satu event konvoi media ke Lumut,Pperak untuk mendedahkan kejayaan FELCRA kepada media. Event ni dipanggil "Kembara Media Jubli Emas Felcra Berhad" dan dalam event ni,  50 kereta telah berkonvoi ke Lumut,Perak. Antara peserta yang terlibat adalah pihak Felcra dari wilayah wilayah lain termasuk Pahang, Terengganu dan lain lain lagi. Kami geng hai blogger!  juga dijemput atas tiket media bersama dengan media arus semasa yang lain.
 
 
 
Photo 23-09-2016, 09 42 17
 
 
 
 
Hari Pertama, (23/09/2016) kami bertolak seawal 7 pagi dan berkumpul di Restoran Jejantas Sungai Buloh sementara majlis pelancaran berlangsung di sri pentas. Pendaftaran media yang menyertai konvoi ni dibuat di kawasan restoran jejantan sungai buloh. kami diberi pelekat kereta dan duit elaun tol dan minyak dari FELCRA bernilai RM300! satu kereta. wohaa!! thanks FELCRA sebab menjaga kebajikan peserta konvoi.
 
 
 
Photo 23-09-2016, 09 51 25
 
 
 
Kami bertolak dalam pukol 10.30 dari Sungai Buloh dan exit di Sungkai dan kami berhenti untuk solat jumaat di masjid dekat kawasan Jalan Kampung Teluk Rabiah. sorry TH terlupa nama masjid tu. Habis solat, teruskan perjalanan. rasa lunyai gila dalam kereta. hampir 5 jam perjalanan tak sampai pon lagi.
 
 
 
Photo 23-09-2016, 13 24 10
 
 
 
Ikot punya ikot kereta leading kat depan, rupanya kami terpisah dengan konvoi dan leader depan pulak tak sure jalan. Sepatutnya sampai di Felcra Lekir, kami terus sampai ke Hotel Swiss Garden iaitu tempat penginapan kami malam nanti. jauh kot sesat! 20 minit perjalan patah balik ke Felcra Lekir.
 
 
 
IMG_1524
 
 
 
Jamuan Desa sempena menyambut Kembara Media Jubli Emas Felcra ni meriah. Makan sedap-sedap orang Felcra Lekir sediakan. Ada deroyan (durian) dan moktan (rambutan) siap! Maka kami geng media makan lah dengan lahapnya. kat sini dapat goodies ikan bilis.
 
 
 
IMG_1429
 
 
 
Sementara makan tu, generasi pertama antaranya Haji Hamzah yang merupakan peserta generasi pertama menyediakan tayangan multimedia dan bercerita macam mana permulaan memugaq (bukak) Felcra ni. Cukup susah katanya. tapi berkat usaha gigih, akhirnya Felcra Lekir ni dah jadi maju.
 
 
 
IMG_1496
 
 
 
 
Setel makan, pihak media yang ada dibawa melawat kawasan kampung menaiki traktor berhias. meriah sangat! Traktor berhias kami disertai oleh salah sorang ketua kampung di Felcra Lekir, Haji Hamzah. sepanjang perjalanan, Pakcik Hamzah bercerita mengenai sejarah sejarah Felcra dan menunjukkan kemajuan yang dicapai penduduk Felcra Lekir. dari tanah terbiar sampai jadi sebuah perkampungan yang super cantik! Hasil usaha peserta dan sokongan dari Felcra. Habis program petang tu, kami sambung berkonvoi ke hotel dan bermalam disana.
 
 
 
 
IMG_1516
 
 
 
 
Untuk slot malam. pihak Felcra telah menyediakan slot khas bagi kami pihak media bersama pengerusi Felcra iaitu Datuk Bung Mokhtar iaitu Networking Dinner bersama Media.
 
 
 
 
IMG_1605
 
 
 
 
Datuk sampai je dia terus suruh semua dinner dulu and lepas tu baru dia bagi ucapan. dalam ucapannya, Datuk Bung meminta pihak media untuk menulis dan memperkenalkan Felcra supaya orang ramai lebih mengenali Felcra.
 
 
 
Photo 23-09-2016, 20 24 07
 
 
 
 
Nasib baik datuk tak berucap lama dan lepas sesi ucapan dan temu ramah, ada pulak pertandingan karaoke. Alhamdulillah dengan desakan neyra dan rakan blogger yang lain, TH saje je join and tak sangka pulak dapat tempat ketiga. Tak kurang jugak cabutan bertuah malam tu sangat superb. Hadiah paling grand yang ada malam tu is LED tv 43 inch. Telan air liur jelah tengok orang lain dapat. Ingatkan da habis dah felcra buat suprise kat kitorang, rupenya ada lagi. malam tu jugak kitorang dapat kain dari jekel. Alhamdulillah raya tahun depan tak payah beli kain dah. tinggal nak tempah je.
 
 
 
 
Photo 23-09-2016, 23 20 26
 
 
 
Hari kedua (24/9/2016) kami bangun seawal 5 pagi dan checkout dari hotel dan bergerak pukul 6.30 pagi sebab rombongan kami ada program bersarapan ni Pusat Benih Padi Felcra Seberang Perak, Perak. dapat goodies lagi hakhak! Kali ni sebab melawat pusat benih padi, kami semua dapat goodies beras baru. beras fresh! yeah dah ada ikan bilis. dah ada beras. boleh buat nasi lemak dah ni.
 
 
 
Photo 24-09-2016, 09 59 12
 
 
 
 
Kalau korang nak tahu, Pusat Benih Padi Felcra Seberang Perak dah beroperasi dari 1991 lagi. Dengan keluasan 10 ribu hektar, kuota pengeluaran bagi pusat ni dah mencecah 8.8 ribu matrik tan setahun. Pusat Benih Padi ni jugak selain mengeluarkan beras, diorang pon ada keluarkan benih padi untuk para petani. kalau dulu benih padi hanya dikeluarkan oleh Jabatan Pertanian.
 
 
 
 
Photo 24-09-2016, 09 23 37
 
 
 
 
 
Selain tu, kat sini jugak ada team R&D sendiri dan felcra jugak merupakan pioneer bagi teknologi padi clearfield di malaysia. apa itu padi clearfield? Setahu TH dari bacaan sikit sikit, padi clearfield ni adalah padi kebal racun rumpai yang digunakan bagi membasmi padi angin. So maksudnya peratusan untuk padi angin bercambah biak dan merosakkan padi adalah kurang dengan adanya teknologi clearfield ni.
 
 
 
 
Photo 24-09-2016, 09 22 26
 
 
 
 
Lepas taklimat, kami semua dibawa untuk menyaksikan demonstrasi ELA Gyrocopter yang digunakan untuk proses pembajaan dan meracun. Untuk pengetahuan,Ggyrocopter ni dibeli dari Eropah dan FELCRAjugak merupakan pioneer dalam penggunaan Gyrocopter ni. Dari segi kos, Gyrocopter ni hanya menggunakan minyak RON97 instead of guna kerosin iaitu bahan api kapal terbang yang agak mahal.
 
 
 
 
Photo 24-09-2016, 09 42 18
 
 
 
 
Selain tu, Gyrocopter juga menjimatkan kos dari aspek tenaga kerja dan masa. dalam masa yang sama, FELCRA juga buat demonstrasi Penanaman Padi menggunakan Jentera Tanam (Transplanted) dan Pointed Seeder yang mana penggunaan jentera tanam padi dapat membantu dalam meningkatkan penghasilan padi yang berkualiti tinggi.
 
 
 
 
Photo 24-09-2016, 09 54 12
 
 
 
 
Lepas habis sesi penerangan dan taklimat , kami dibawa pulak untuk sesi pengenalan dan penerangan Koperasi Peserta Peserta Felcra Seberang Perak di Dataran Koperasi. Goodies time! Dapat goodis barang barang koperasi pulak. Kerepek dan segala makanan sedap semua dapat.
 
 
 
 
Photo 24-09-2016, 12 36 04
 
 
 
 
Taklimat disampaikan oleh Pengerusi Koperasi sendiri. Koperasi ini telah ditubuhkan dan didaftarkan semenjak tahun 1986. Pada asalnya koperasi ini dianggotai hanya seramai 315 peserta. dan hanya berbekalkan saham bernilai RM35,000.00. Diceritakan, pada permulaan, modal dikutip hanya berjumlah 10sen dari setiap peserta. Sehingga tahun 2016, bilangan ahli meningkat kepada 1,832 orang dan saham terkumpul adalah sebanyak RM4,211,155.72 manakala nilai urusniaga sehingga tahun kewangan terkini adalah berjumlah hampir RM40 juta. Selain menjalankan aktiviti perniagaan yang biasa, koperasi ini jugak memiliki 300 ekar tanah yang dijadikan sebagai Mini Estet dan mendapat beberapa kontrak teknikal dari kerajaan tempatan. Aktiviti perniagaan yang dijalankan diatas adalah sumber utama pendapatan koperasi seterusnya menyumbang kepada pengahihan dividen yang tinggi kepada peserta. Pencapaian terkini mereka adalah mendapat pengiktirafan sebagai koperasi terbaik bagi empat tahun berturut turut oleh KKLW.
 
 
Selesai sesi pengenalan, kami dibawa melawat ke perumahan generasi kedua Felcra sebelum ke Pejabat Besar FELCRA Seberang Perak untuk majlis makan tengahari dan penutupan program.
 
 
 
 
Photo 24-09-2016, 13 00 20
 
 
 
Dalam ucapan penutupan oleh Pengurus Besar FELCRA, beliau berharap agar pihak media dapat mengwar-warkan mengenai kejayaan yang telah dicapai oleh felcra dan berharap semoga kawasan pertanian FELCRA di Seberang Perak akan dikekalkan statusnya sebagai kawasan pertanian dan tidak diubah menjadi status kawasan pembagunan. Selain itu, bersempena program kembara media ini jugak, felcra telah melancarkan tagline baru iaitu "PERAK". Tak dilupa. goodies ketujuh jugak ada kat sini. dapat hamper selepas majlis bergambar dan penutup.
 
 
 
 
Photo 24-09-2016, 15 02 47 (2)
 
 
 
 
Overall, pengalaman TH bersama felcra selama 2 hari adalah sangat membuka mata mengenai apa itu FELCRA dan kejayaan yang dah diorang kecapi. Orang ramai patut diberi pendedahan yang lebih untuk mengenali FELCRA. Terima kasih felcra dengan semua elaun dan goodies yang amat banyak sepanjang program berlangsung. akhir kata, FELCRA kaya kot!

KEMBARA EROPAH PART 1 : PARIS

3:39 PM

 

 

Salam Sejahtera

 

bersempena MAS buat promo RM999 ke London, meh abam nak ajak semua kembara ke bumi eropah sikit. tapi kali ni kita just cerita untuk paris dulu okay. ceritanya, trip abam ke eropah kali ni meliputi tiga negara. FRANCE (paris) , HOLLAND (amsterdam) dan ENGLAND (london). flight kitorang haritu dari Kuala Lumpur ke London Heathrow. 13 jam perjalanan. sampai je kat london punya airport, rushing ke St. Pancras punya station. dari heathrow naik bas ke main terminal untuk naik subway ke St. Pancras nak kejar bullet train ke Paris.

 

 

DCIM\100GOPRO

bullet train from london to paris

 

 

kalau tak silap 4 jam kot naik train ke paris. yan pastinya sejam pertama kitorang berjaga sebab eksaited. dah lama tu rasa dah bosan. semua tido. dekat nak sampai tu semua terjaga dan semua sakit kepala. rasanya sampai paris pon dah pukul 11 lebih malam time tu. sampai je dekat stesen (lupa nama stesen) tapi macam KL sentral lah. oh wait. nama stesen tu Gare du Nord. rushing menapak ke hotel.sampai je hotel dah pukul 12.30 tengah malam. nak checkin tetiba owner tu cakap dia dah kensel kitorang punya booking atas sebab  kitorang lewat sampai. frust gile! dah la negara orang. tengah malam dah tu. most of hotel penuh. mana nak cari hotel lain ni. last sekali owner hotel tu bagi solution, dia ada kontek hotel lain tapi jauh sikit lah. tak kesah asalkan ada tempat tido. turn out hotel yang baru ni lagi better dan lagi bersih. blessing in disguise maybe?

 

 

DCIM\100GOPRO

depan hostel yang murah tapi selesa nak mati

 

 

punya penat malam tu. mandi then tido. pegi eropah musim summer memang siang dia awal kan. around 6 a.m dah terjaga sebab dunia dah terang benderang. lupa pulak. tingkap tak tutup pulak tu. yeih! first morning di eropah. mandi mandi terus siap kelaur untuk explore paris. and tempat first kitorang pergi is Sacre-Coeur de Montmartre. kat situ ramai kawan kawan dah nasihatkan jangan naik tagga sebab banyak nigga kat situ diorang akan ikan friendship tali ke ape tah. dan diorang takkan bukak selagi kita tak bayar. kami semua naik, kena kepung dan selamat lari. melainkan sorang je terkena. tapi at the end diorang lepas je dia. thank God.

 

 

DCIM\100GOPRO

in front of Sacre-Coeur de Montmartre

 

 

Photo 12-6-14 15 59 57

Sacre-Coeur de Montmartre

 

naik atas sana. sangat cantik. boleh nampak pemandangan kota paris. rasa puas degan segala drama mat nigga kepong kitorang tadi. kalau korang nak tahu, kat eropah ni banyak church or chapel aje. so yang kitorang naik ni salah satu church lama yang terkenal.

 

Photo 12-6-14 16 28 56

pemandangan dalam. masa masuk tu ada diorang tengah ada prayer.

 

 

next stop! kitorang ke Notre-Dame de Paris pulak. ni pon salah satu chapel diorang jugak. kan notre-dame ni feymes dalam filen hunchback of notre-dame. haa sinilah tempatnya. naik train dari montmatre ke stesen St. Michel Notre-Dame. jalan sikit, tanya orang dan sampai.

 

Photo 12-6-14 18 21 39

Notre-Dame de Paris.

 

and bila sampai sini. nasib kitorang agak baik. walaupun kena beratur panjang, tapi cuasa baik. tak panas sangat. dan line pon takde lah lambat sangat. nak jugak masuk dalam tengok ada apa. biasalah kalau chapel ada ape je dalam tu kan. and diorang tgh ada prayer jugak time tu.

 

Photo 12-6-14 18 27 37

inside Notre-Dame de Paris.

 

habis melawat dalam tu terus kitorang naik train lagi nak ke Champs Elysees sebab diorang kata nak pergi shopping kejap. disebabkan rasa tak minat nak shopping kat sana. kami berdua tak join. tapi meraba jalan jalan kat street around that. kawasan tu macam golden triangle lah. semua branded item ada. Long Champ pon murah jugak kat situ. jalan jalan lapar. nak makan beef takot tak halal. pergi la kedai pizza then order Quattro Formaggi pizza ( piza 4 cheese) and pasta seafood. kebetulan pakai baju tie-die, pakcik kedai tu ingat TH orang brazil. kah! dia siap cakap “we have Brazilian visitor” . lantak dia lah. gua dah lapar. coffee dia sedap!

 

Photo 12-6-14 20 34 09

 

 

habis makan jalan jalan lagi. dah janji dengan diorang nk jumpa around 3. turn out bebudak ni sesat. almost 2 hour jugak tunggu. tapi..tulah. takkesah lah. (walaupun bengang) sebab tak suka tunggu orang lama lama sebenarnya. tapi alasan munasabah. so kira aci jelah.

 

 

Photo 12-6-14 23 25 16

fefeling piknik

 

habis diorang shopping, kitorang nak gerak ke Musee du Louvre pulak. nak jumpa cik monalisa. disebabkan dah beli museum pass, so masuk jelah dalam tu kan. first sampai jakun sangat sebab binaan dia lawa gila! tapi bila dah masuk dalam tu makcik tu kata “sorry because today we close early, please come again tomorrow” sempat jalan jalan kejap je dalam tu.

 

Photo 13-6-14 0 16 18

 

 

dah dalam dah tutup. keluar tu ape lagi. melacur ambil gambar lah banyak banyak kat louvre tu. bukan senang nak sampai. dah la tempat cantik pulak tu. ambil gambar sampai lebam lah gayanya.

 

Photo 13-6-14 0 42 15

tempat amek gamba acah acah pegang bucu piramid kaca tu

 

 

sudah. bila tengah amek gambar fefeling depan tu. tetiba polis datang halau sebab diorang nak tutup dataran tu. ada function la kot. siap halau guna anjing. so bila dah pening nak cari stesen tren terdekat, kitorang amek keputusan gamble naik bas. tak kesah sangat sebab dah beli unlimited two day transportation pass. so gasak jelah naik.

 

nasib lah sistem bas dia pon senang nak faham. kalau kat malaysia? mampos sesat dulu. so kitorang naik jelah bas ke Invalides. turun situ untuk naik train ke Tour Eiffel. sebenarnya tak teringat langsung dekat area invalides tu ada jambatan yang orang dok gantung pad lock tu. yang macam kat bukit bendera tiru tu. haa yang tu lah. nasib baik benti sana and jumpa jambatan tu. kalau tak, tak lengkap la ke paris tak pergi ke jambatan tu.

 

Photo 13-6-14 1 16 58

 

 

masa kitorang pegi tu polis pelancong cakap lock tu diorang dah banyak buang. sebab dah berat sangat. so diorang ganti dengan board baru nk gantung lock tu. haha sia sia sape pegi letak manggga kat situ kan? and kalau da tak silap sekarang semua lock dah dibuang sbb berat.

 

Photo 13-6-14 1 31 18

 

 

dah pukul 7 lebih pon masih terang benderang. alang alang dah sampai. naik kejap jambatan tu. tapi taktaw kenapa time tu xramai orang. ok lah sebab senang nak amek gambar. habis jalan jalan situ. around 8p.m kiotrang naik tren ke Tour Eiffel dekat area Champ de Mars.

 

Photo 13-6-14 2 05 32

Tour Eiffel aka Eiffel Tower

 

 

niat hati tu teringin nak naik kat observation deck diorang. sebab ada museum pass, boleh naik free. tapi orang ramai. malas lah nak beratur. so kitorang lepak je kat situ. dah pukul 9.30 malam pon langit terang benderang lagi. nak tunggu sampai diorang bukak lampu menara tu. lama la pulak. lama lama dah tak kuasa nak tunggu. kitorang balik jelah. sebab dah lewat. tak dinner lagi. sampai je dedekat hotel, terus cari makanan. habis hari pertama. banyak jugak dah cover.

second day kat paris, kitoang harini jelajah luar paris. perjalan sejam lebih nak ke Chateau de Versailles. nak kesini kena beli tiket asing. sebab dia dah luar zon bandar paris. murah je. ramai jugak la yang nak pergi sana. and dari stesen train nak ke exact tempat tu kena jalan ada dalam 15mins lebih. macam jauh jugak.

 

DCIM\100GOPRO

tengah gigih beratur

 

 

Photo 13-6-14 17 40 14

perkarangan dia

 

masuk dalam sana sekali lagi rasa terpegun dengan binaan dia. sangat cantik. sebenarnya kalau tak silap tempat ni adalah istana lama. luasnya toksah cerita lah, kitorang ronda dalam sana separuh hari pon tak habis lagi. kalau complete sekali taman luar rasanya kena sehari jugak ada kat sana. tapi tak kuasa lah. sebab ada date dengan makcik monalisa pulak.

 

Photo 13-6-14 18 25 17

cantik ya ampun dalam dia

 

 

so hari kedua pon kami pegi balik ke louvre. sebab tak puas hati semalam tak smepat jalan jalan dalam museum tu. tak kesah pon sebab ada unlimited museum pass. untuk dua hari. so masuk keluar berapa banyak kali pon tak kesah. bila jalan jalan dalam sana. baru sedar, apelah yang ada dalam sana kecuali hasil seni yang kitorang semua tak faham. tapi layankan jelah sebab nk pegi jumpa makcik monalisa tu. bila sampai hall yang ada potret monalisa tu tengok ramai gila orang. so berhimpit2 nak amk gambar. dah sampai depan. elehhhh potret monalisa yang feymes tu rupanya kecik je. serius ingat besar.

 

 

DCIM\100GOPRO

besar a4 je gamba dia haha

 

 

sudah! meluat! rasa tertipu! tapi atleast dah sampai kan. rasanya dah cover semua tempat penting di paris. kebetulan malam tu pulak kitorang kena rushing nak naik bas ke amsterdam pulak. tapi sebelum ke tempat bas tu kitorang stop kat Arc de Triomphe dulu nak snap amek gambar kejap.

 

 

DCIM\100GOPRO

acah acah.

 

 

habis snap gambar, bergegas ke Porte Maillot pulak. nak naik bas.naik bas ye. naik malam. sebab murah and nak jimat kos hotel. naik je bas. tidur dalam bas. dari paris ke amsterdam. lalu Brussels. berhenti berak kat Brussels so kiranya dah pijak bumi brussels la kan? hiks! gambar dalam entri ni kebanyakannya guna gopro je. nak gambar guna dslr pegi lah tengok kat istagram TH tak pon pegi tengok kat facebook album TH.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email

Contact Form

Name

Email *

Message *