Thursday, December 15, 2016

JAPAN TRIP - KYOTO


bercinta hoi nak sambung next part ni.



ok marilah kita sambung bercerita pasal trip japan. haritu dah cerita pasal Nara. kali ni kita sembang pasal Kyoto pulak. trip Jepun ni kitorang spend dua hari di kyoto tapi masih menginap di osaka, sebab murah dan ada tren pass yang sangat jimat.

untuk hari pertama, memang bangun awal sebab nak ke kyoto tu naik tren sejam lebih dan destinasi pertama kitorang is fushimi inari. bangun awal sebab tak nak orang ramai dekat fushimi inari tu. nanti susah nak amek gambar tempat yang cantik tu. untuk trasportation first day ke kyoto ni kitorang still pakai kinetsu pass. sebab beli kintetsu pass untuk 2 hari dan boleh pakai sampai ke inari station. serius cakap, kalau nak ke fushimi inari, korang kena sampai awal. kalau tak mmg ramai akan ada sana.



 jalan menuju ke fushimi inari



sampai je stesen fushimi inari, keluar dari tren terus ke kiri. jalan je terus pehtu nanti jumpa street macam ni. dah dekat la tu dengan fushimi inari. sini kalau korang agak agak tak sempat sarapan, dont worry, ada je jual makanan. sedap sedap pulak tu. halal ke? ahh yang korang pegi beli pork tu sape suruh. ada je takoyaki, taiyaki semua ada. yang tu boleh je makan. dah setel makan, jalan lah dalam temple sana tu. cantik. banyak toori gate. fushimi inari memang feymes dengan toori gate yang banyak dan cantik tu. haaa sejarah fushimi inari ni korang boleh je gugel. malas nak tulis HAHAHAH!





main entrance untuk fushimi inari taisha temple

kalau nak pegi kat toori gate tu, korang kena mendaki sikit la. takde la teruk sangat mendaki tu. selalunya orang naik sikit je sampai hujung terowong toori gate yang kecik tu je. tapi kalau rajin korang boleh je terus naik atas. benda ni sampai atas bukit since temple ni memang kat kaki bukit pon. abamharitu naik takde lah sampai atas. tapi ok la. lajak jauh sikit dari tempat orang selalu pegi tu. tak ramai orang sangat.



toori gate

sikit tips la, kalau korang nk nampak tulisan macam ni masa amek gambar, kena menghadap belakang. sebab depan gate ni takde tulisan. belakang ada. haha paham kan? faham bagus.


ok setel fushimi inari taisha, kitorang gerak ke kyoto gosho (imperial palace) pulak. kyoto imperial palace dulu kena ada tour guide kalau nak masuk and kena book. tapi sekarang dah tak payah dah. so korang boleh terus naik bas and masuk je. oh lupa nak kabor, kat kyoto abam pakai bus pass je. sebab kat kyoto lagi mudah naik bas. bus pass dia 500 yen je sehari. murah nak mampos. haha! korang naik la bas sampai muntah.




kyoto gosho garden entrance gate


ok sambung balik pasal imperial palace. punya lah besar kyoto gosho ni sampai abam tak larat nak jalan. tu baru taman dia. tak masuk dalam lagi. dalam dia pon boleh tahan lah. masa ni langit da mendung haha! memang potong stim habis nak jenjalan bila nk hujan ni. so memang masuk alam tu tengok sikit sikit jelah.





kyoto imperial palace garden




gamba dalam kyoto imperial palace ni rasanya takde. sebab abam malas stop nak snap gamba. haha! so habis meronda dalam tu, abam nak ke nijo castle, tp otw nak pegi sana hujan mecurah curah. memang lebat. so memang whole petang tu kensel lah plan. kecuali pegi makan kat area gion kejap.


kat gion tu ingat nak geisha hunting tapi sebab baru habis hujan kot, sebab tu diorang tak keluar. malas tunggu, kitorang pegi yashaka shrine dulu sebeulm gerak ke nishiki market. yasaka shrine ni tak masuk pon dalam list nak pegi tapi alang alang ada sana, masuk jelah terus. shrine ni kalau tak silap abam baca memang akan bukak sampai malam pon.





cantik kan! haha


habis jenjalan kat yasaka shrine, kitorang terus gerak ke nishiki market. last destination untuk day one di kyoto. sini best sebab barang jual kat market ni murah jugak la. boleh tahan la kalau korang nk beli bahan masak jepun.

next! hari kedua pulak. pon kena bangun awal sebab tanak orang ramai kat sana ! ok untuk hari kedua ni sebab dah takde any pass, so abam pakai normal tiket dari osaka ke arashiyama bamboo groove, tak mahal pon. boleh la sebab perjalanan almost dua jam. dok ingat sampai kat arashiyama tu terus jumpa bamboo forest dia. rupanya kena jalan sikit then mendaki sikit. memang orang jepun ni suka lah dok mendaki mendaki ni. memang la sebab arashiyama pon dah merujuk kepada gunung arashi. haha! tapi memang tempat dia terbaik! tren dia pon beli tiket tak sampai ribu ribu yen. rasanya sehala dalam 500 yen lebih. oklah. return jadi seribu lah. tapi still murah la tu.




togetsukyo bridge


nanti on the way nak ke arashiyama bamboo forest ni, korang ada dua option, ada je bas direct diorang hantar naik sampai entrance or korang boleh jalan. abam pilihnak jalan sebab nak tengok togetsukyo bridge yang feymes ni. and pemandangan dari jambatan ni memang tak rugi lah bila kena jalan sikit. sebab cantik!


rasa lambat je nak sampai atas sana tu sebab banyak stop ambil gambaq. abam sendiri pon shoot produk client kat sana. dah orang nak bagi job amek jelah kan. haha! tapi kawasan dia meamng cantik and alhamdulillah pagi tu tak mendung. memang hati berbunga habis lah boleh shoot gambaq cantik





orang tak ramai. hoyeh!

habis shoot sampai berpeluh (padahal sejuk atas tu), kitorang nak pegi naik sagano romatic train pulak. kalau korang tanya abam berbaloi tak naik sagano romantic train tu, for me sangat tak berbaloi. dia kira macam tourist trap lah. sebab ape? sebab masa naik tren tu, diorang memang tak control crowd. even beli tiket awal pon nanti seat kena curi kand kondakter tren tu langsung tak jaga. tapi pemandangan dia ok la . not bad. haha!




sagano romantic train

habis romantic train tu, which is kitorang amek one way je, turun kat stesen kameoka, kawasan tu cantik gila. memang kampung habis. nak balik ke kyoto kitorang naik la JR one way dalam 250 yen lebih kurang.

nasihat kat korang la, kalau pegi kyoto tu pilih jelah tample yang korang nak masuk tu sebab abam saje la gedik nak masuk semua, atlast, bosan. so kinkakuji dengan daigo-ji abam tak masuk pon. tengok dari luar je lepas tu blah. HAHAHA yelah sebab da bosan. tapi sempat la masuk lorong lorong yang ada kat area sana. jalan jalan kat philosopher walk sekali.






philosopher walk

pehtu kan, korang kalau kat kyoto tu jalan jalan tetiba lapa, jangan risau, jepun ni penuh dengan kedai macma 7e tu. haa to be exact family mart yang malaysia tengh jakun baru masuk malaysia tu. pehtu ada jugak lawson. boleh je cari makan kat situ. pehtu pulak, kalau dedekat area shrine or temple pon banyak jugak kedai jual makanan. sape cakap susah cari makan kat jepun ni haha!


lepas tu abam tak ingat dah pegi menjalar kat mana sampai gelap. haha! yang ingat sebelum naik tren balik osaka, kitorang singgah kejap kat kyoto tower tu. bukan naik pon, tengok je dari bawah.







kyoto tower


ada soalan ke? kalau ada soalan korang rojer la abam kat twitter @taufiqhelios and kalau nak tengok gambar lagi yang japan trip ni bolehla follow instagram abam ‘taufiqhelios’ . fb? hmmm abam takde fb. haha! ok till next entry. kita cerita pasal osaka pulak yek!

Tuesday, November 15, 2016

JAPAN TRIP - NARA


Salam Sejahtera



Jom story city by city meh. Tempat pertama abam pegi masa kat jepun ni adalah Nara.







Untuk ke Nara, abam amek 2 Days Kintetsu Rail Pass. Bagi yang baca entry pengenalan abam yang lepas, pass ni harga dia dalam 2500 JPY. tak mahal mana pon. berbaloi la kot untuk dua hari dari beli regular ticket. dengan syarat, kena fully utilize lah.Untuk Nara, abam cover sehari je tapi beli 2 Days Kintetsu Pass sebab Pass ni boleh pakai sampai ke Kyoto untuk next day.

Ok cerita pasal Nara dulu. so sebab dari rumah abam malas nak bayar extra naik JR ke Osaka Namba, i decided to walk. tak jauh pon dari rumah ke Osaka Namba Station. dalam 15 minit je. dengan bantuan Google Maps Offline and Maps.me yang ada dalam fon ni. dedua apps tu leh pakai offline. so ikot je direction dia bagi. dari station Osaka Namba ambil line Kintetsu direct ke Nara Station. kalau korang nak taw, kat Osaka ni dia ada banyak jenis tren walaupun satu line.


Ape yang abam paham dia ada empat jenis. yang paling best is Limited Express (reserved seat) . untuk yang ni walaupun pakai pass, still kena topap cash untuk reserve seat. so nanti korang akan dapat slip nombor seat. ala ala dalam airasia tu. haha! next, Limited Express (non reserved). untuk yang ni dia laju. and just benti beberapa stesen besar je. so jimat la masa. next is Semi Express. yang ni dia benti banyak sikit dari LImited Express and yang paling slow is Local. dia akan benti semua stesen. so sebagai orang yang kejar masa, abam dari Osaka ke Nara amek Limited Express je. senang. tak payah serabut nak stop kat semua stesen. and perjalanan ke Nara mengambil masa almost sejam. kejap je pon.





Sampai je Nara, disebabkan masih awal pagi around 8 pagi, information centre tak bukak lagi. so kucar kacir lah kejap semak balik info yang ada dalam phone menmasing. nak cari direction nak pegi mana dulu. so kitorang decided redah je pegi ke Nobori Oji Street. and situ jugak dekat dengan Isui-en Garden and Yoshoki-en Garden. disebabkan nak masuk Isui-en Grden kena bayar arong 600 ke 900 JPY tah da lupa, then kitorang decided tak masuk and just masuk ke Yoshoki-en Garden sebab free! yes!! sape tak suke benda free kan.





kucing jepun haha!






Yoshiki-en Garden


Masuk je Yoshiki-en Garden tu, rasa tenang semacam je dalam tu. punya lah cantik kawasan dia. taman dia gila cantik. tapi masa kitorang pegi tu, ada private event untuk tea ceremony, so tak dapat la tengok. untie kat ticket booth tu kabor kalau takde private event, boleh je masuk dalam tu tengok. diorang ada tunjuk jugak.

Habis jalan jalan dalam Yoshiki-en Garden tu, kitorang gerak ke Todai-ji Temple. bak kata kawan abam, pegi amek berkat. haha! and sini pon sebab leka main dengan rusa, kitorang tak masuk pon dalam tu. tengok dari luar pon dah cukup. sape yang na masuk tu kena bayar 500JPY. tak mahal pon. kos dia bersamaan 4 onigiri kalau beli kat lawson. haha!





Todai-ji Temple



Next, jalan kaki ke Nigatsu-do Hall. sebelah Todai-ji Temple je. tapi kena mendaki sikit nak ke atas sana. sepanjang mendaki ke Nigatsu-do ni, kiri kanan bersepah rusa. macam kucing dah. jinak la jugak. masa kitorang pegi NIgatsu-do Hall tu, ada persembahan drum ke ape tah haaa gendang la kot. gendang jepun. terhibur lah jugak. best tengok bebudak tu main gendang. diorang habis perform, kitorang pun turun lah. takyah lelama pon takpe atas sana.




Nigatsu-do Hall Entrance





Kumi-daiko Performance


Habis situ, kami gerak ke Nara Park pulak. tapi bila tanya member semua, pegi nara park pon nak main rusa je and menmasing dah jemu main rusa kat Nigatsu-do tadi. so kitorang just pegi lepak depan Nara Museum je. having short brunch, lepak main daun merah and terus gerak ke Kasuga-taisha Shrine.



tempat ‘wudhuk’ di pintu masuk Kasuga-taisha Shrine

Nak masuk Kasuga-taisha Shrine ni pon boleh tahan jauh jugak kena jalan dari main entrance dia. and sepanjang jalan nak naik pon ada lagi rusa. so kat mana mana pon ada rusa kalau kat nara ni. sampai tahap kami dah jemu lah melayan rusa. haha. jalan jalan sikit tengok temple tu and kitorang turun balik pegi ke Kofukiji Temple.




inside Kasuga-taisha Shrine

to be honest, time ni menmasing dah lembik sebab lapar. plus dah jemu berjalan melawat temple plus dah sakit kaki. haha. habis melawat Kofukuji, kitorang pegi balik ke Nara Station untuk cari makan dan berehat.





Kofukuji Nan'endō (Octagonal Hall)




Kofukuji Gojū-no-tō (Pagoda)  

Semua tempat yang abam cerita kat atas tu setengah hari dah setel sebab pagi kitorang start awal. lepas dah setel lunch (dibaca makan onigiri dibeli di lawson), kitorang pon gerak nak jenjalan area Naramachi pulak.




strolling around Naramachi Old Town


Naramachi ni ekceli satu kawasan street yang best. taktaw nk describe macam mana. sebab tempat ni tak masuk dalam list kitorang pon. jalan jalan kat area shopping street, ada satu kedai mochi yang sedap, ada jugak dalam area Naramachi tu museum of housing ke ape tah. serius abam lupe. haha. lepas tu ada Gangoji TRemple. yang ni tak sempat masuk sebab sampai depan pintu masuk tu dah pukul 4.30 petang. diorang dah tutup pon.

to sum up, untuk Nara, semua yang atas tu yang abam cerita tu lah tetempat yang abam cover. ada soalan pegi tanya kat twitter abam @taufiqhelios or pesbuk abam : taufiq helios. geddit? next entry kita cerita pasal Kyoto pulak kay!

Sunday, November 13, 2016

JAPAN TRIP

 

Salam Sejahtera.

 

 

IMG_2945

 

 

Alhamdulillah setelah setahun dok counting days nak ke negara matahari terbit ni, so 26 Oct - 6 Nov haritu abam ada peluang nak ke sana. sebab ape dok tunggu setahun? trip sponsor ke? eh bukan lah. sebab abam beli tiket promo yang agak murah la. tapi tak murah sangat la ekceli selepas add luggage and makanan tapi still murah la. selain tiket promo, tunggu setahun tu sebab abam nak kejar daun merah. sebab tu tarikh nak pegi tu terpaksa tunggu setahun. tunggu sampai musim.

Trip kali ni alhamdulillah abam dapat cover banyak la jugak. untuk trip ni abam sempat ke Nara,Kyoto,Osaka,Tokyo,Fujikawaguchiko and Himeji. haa banyak tak? ok la kot. tapi ada tempat tak sempat pegi sebab hujan. bila dah banyak sangat tempat ni, nak cerita semua lah tapi abam bahagi posting ikot tempat lah ye. bajet? lekluuu yang tu kalau nak taw kena baca every posting lah. then posting last sekali baru kita sum up semua kos.

Flight naik AirAsia X je. yelah malaysian mana boleh hidup tanpa AirAsia kan! so i took round trip KUL-KIX-KUL. eh kenapa tak balik dari last city je? jawapan dia; IKOT SUKA LAH nak balik dari mana pon. sape punya trip tah. lagipon abam dapat harga base tiket yang murah.so pejam mata jelah. haha.

Sampai je kat Kansai Airport, keluar je arrival hall tu tetiba polis situ datang kat abam tanya sikit datang ke jepun dengan sape berapa ramai orang and yang paling best is dia amek nama penuh dengan no passport. taktaw lah kenapa. lantak lah asalkan dia tak kacau trip kitorang. lepas tu terus cari tourist information center kat airport tu. tak susah nak cari. dia kat arrival hall tu jugak. keluar dari gate arrival hall tu, pegi ke kanan. nanti nampak sebesar besar alam signboard dia. kat situ, boleh beli macam macam pass tapi kitorang just perlukan dua jenis pass je buat masa ni. beli 2 Days Osaka Amazing Pass (3000 JPY) dengan 2 Days Kintetsu Rail Pass (2500 JPY). untuk Kyoto kitorang beli kat Kyoto je nanti.

bila keluar je dari airport terus blurr menmasing. taktaw nak pegi osaka macam mana. kucar kacir jugak la tanya ticket kaunter. memula tanya kintetsu punya tiket kaunter tapi kena jalan jauh. last sekali pegi rujuk ke kaunter JR. rupanya rumah kitorang tu memang dekat gila dengan JR station. so kenalah amek tiket dari Kansai Airport, tukar di Tennoji Station untuk ke ke Stesen Ashiharabashi.

Untuk pengetahuan, for Nara, Kyoto dan Osaka, abam stay di Osaka dengan menyewa sebuah abam pegi 8 orang. so memang rumah tu boleh masuk 8 orang and ape lagi, book jelah untuk 5 malam. to total kos untuk penginapan tu dalam RM2,453 untuk 8 orang bagi 5 malam including cleaning fee and service fee. so bila breakdown satu malam sorang just RM61++ je. murah dan dekat je dengan stesten JR Ashiharabashi. just 5 minit berjalan.

Kenapa tak tidur di Kyoto and Nara? jawapannya adalah nak jimat kos and malas nak berangkut barang. sebab kawan kawan abam ni ada jugak yang bawak beg tarik. so kesian kat diorang lah nak pack, unpack, nak tarik lagej tu lagi kalau nak stay setakat satu malam je kat nara and dua malam je kat kyoto. tapi disadvantage bila stay kat osaka je is bila nak ke nara and kyoto, kena bangun awal sebab perjalnan dari osaka ke nara/kyoto adalah dalam sejam. kalau bangun lewat nanti nak pegi ke attraction orang dah ramai. tak best bila ramai sangat orang ni. tambah masa kitorang pegi ni pulak musim autumn. bila musim autumn, around pukul 5 petang dah gelap dah. dan pulak autumn ni banyak pelancong dari PRC and i hate them sebab selalu buat kecoh. IYKWIM. haha!

so rasanya posting kali ni yang ni dulu kot. lepas ni abam sambung lagi cerita NAra pulak. macam mana nak pergi dan mana je nak melawat kat Nara tu. okay? jumpa lagi!

Monday, October 10, 2016

MAGNIFICENT TERENGGANU ; TASIK KENYIR

 

SALAM SEJAHTERA.

 

Nak bercuti luar negara tapi duit belum cukup? Meh kita tengok tempat percutian yang agak affordable dan dekat. Dalam Malaysia je. Sebuah negei di kawasan Pantai Timur Malaysia, Negeri Terengganu. Kalau korang taktaw, Terengganu ni banyak pulau dan tempat percutian yang cantik such as Pulau Redang, Pulau Perhentian, Pulau Kapas dan juga Tasik Kenyir. so harini meh kita sembang pasal Tasik Kenyir.

 

Photo 03-09-2016, 11 24 36

 

Dari pembacaan TH, Tasik Kenyir merupakan tasik buatan yang terbesar di Asia Tenggara. tasik ni terbentuk akibat pembinaan empangan dan nak habaq luasnya Tasik Kenyir ni, dalam kawasan tasik ni terdapat dalam 360 gugusan pulau. BESAQ BAQ HANG!

 

Macam mana nak sampai sini? kalau dari KL transport paling senang is naik je bas. KL-Kuala Terengganu dan dari KT transfer ke Jeti Gawi. tak susah pon. ada lagi cara lain. naik flight turun KT and naik bas pon ada lagi route lain. yang dok cerita kat atas tu jalan yang TH guna lah ye. dari KT ke Pengkalan Gawi tu tak lama. sejam sajor!

 

Photo 05-09-2016, 09 03 20

Jeti Pengkalan Gawi

 

Kami menginap di Petang Island Resort untuk trip kali ni. and dari jeti ni ke PIS tu just dalam 30-40 minit. tapi ikot itinerary, dari jeti, kami dibawa ke farm yang ada disana dulu. mula mula dibawa ke orkid farm. jakun sikit kat sini sebab lama tak tengok orkid and kat sini ada macam macam jenis orkid. dari yang senang berbunga sampai ke yang susah berbunga. orkid liar pon ada. orkind dari negara negara jiran pon ada. bawak mak mak ni kumfem lama kat sini!

 

IMG_1217

 

IMG_1227

 

 

habis melawat orkid farm, tetengah panaih lit lit tu, depa bawak kami pi melawat taman rama rama. hat ni dok rasa serupa jauk sikit la. rama rama cantik kemain. hat besaq dan hat manja pon ada.

 

 

IMG_1232

 

Photo 03-09-2016, 13 10 12

ulaq pon ada. geli baq hang tapi muka kenalah konfiden nak amek gambaq

 

habis butterfly farm, kami dok pi merenyih kat taman herba pulak. hat taman ni paling best sebab sini ada jalan yang batu batu refleksoligi tu. pulun semua dok bukak kasut jalan dari bawa naik ke atas ikot jalan ni. tengok segala herbs yang ada and last sekali dapat minum tongkat ali, kacip fatimah dengan mahkota dewa.

 

habis melawat tiga farm ni barulah kami dibawa ke tempat penginapan. and since takde ape dah aktiviti petang tu, kami pakat qada tidoq lah apa lagi. and bagun pon dah petang. sebelum tunggu diner, sempat lah berkayak dan berenang dalam tasik. dok rasa tak puas berenang sebab kena pakai safety jacket. nak bukak brader yang jaga tu tak bagi sebab dia cakap tasik tu memang dalam gila. takot jadi benda tak diingini je.

 

 

Photo 03-09-2016, 18 02 13

masa ni kayak dah nak terbalik! haha!

 

Photo 03-09-2016, 18 30 17

jakun mandi tasik

 

Malam tu just ada makan makan then tidoq. Esoknya pulak, aktiviti start dalam pukul 9 pagi. destinasi pertama is Jungle Trekking dalam kawasan Taman Negara dan terus ke Kelah Sacntuary. sebelum start trekking tu, singgah ke satupost untuk beli makanan ikan. kejap lagi nak bagi iakn kelah makan.Trekking tu paling best bila lalu jambatan gantung. panjang jugak la.

 

IMG_1263

jambatan gantung

 

trekking dalam 40-60 minit, sampai ke Kelah Sanctuary. kat sana ikan kelah banyak gila. dan dilindungi. dan ikan kat situ manja semuanya. masuk dalam ayaq teruih depa mai peluk. haha. bayangkan air takat bulge, bila ikan mai. dia dok berhimpit kat celah tu. geli ah! hahahah.

 

 

IMG_1313

haha nasib tak stim. kbye!

 

Photo 04-09-2016, 10 47 44

 

 

habis sesi di kelah sanctuary, balik lunch di resort sebelum ke air terjun pulak. dah lupa apa nama air terjun tu. tapi cantik lah! ada jambatan gantung jugak kat sini pon.

 

 

IMG_1341

 

IMG_1388

 

 

habis mandi apa semua tu dah penat, baliklah berehat di resort. and malamnya lepas dinner ada sesi karaoke. haha standart lah kan kalau dah tadak benda nak buat. lepas cemuih dok karok, malam tu kebetulan langi clear dan banyak bintang, so TH ajak la diorang dok stargazing kat jeti dalam gelap. haaa masa dok amek gambaq dalam gelap ni, masa dok stargazing ni,dok rasa semacam dah. tapi malas nak layan. kejap kejap dok dengaq suara. pehtu kawan sorang tu dok rasa ada benda pegang kaki. haha. tapi kami tak kecoh la. just ajak yang lain balik. and malam tu siap lah depa bilik lain pulak pakat kena kacau. tapikan dalam hutan memang tampat dia. so tak heran sangat bebenda tu. haha. seram kot!

 

IMG_1415

dalam gambaq ni ada terlebih sorang. haha! carilah kalau nampak.

 

esokya, dah setel semua aktiviti, kami kemas kemas dan checkout. sayang nk tinggal resort ni. cantik.

 

dari pemerhaian TH, tasik kenyir ni cantik, resort pon cantik tapi tulah takde penyelengaraan yang sepatutnya. banyak fasiliti sendu dan takleh guna. promosi pon kurang. difahamkan oleh pihak PIS, dulu seminggu sekali nak ada customer pon susah. sekarang ada lah jugak every weekend. for me, tempat cantik macamni perlukan lebih perhatian dan promosi. sebab tak nampak sangat pon visitor kat sini. masa kami ada kat sana, itu jelah pelawat yang ada situ. sendu jugak la even tempat ni cantik.

 

kalau nak tengok video sepanjang TH kat sana, meh tengok bawah ni.

https://youtu.be/MOcje6Dkhjs

Saturday, October 8, 2016

TRAVEL 101 ; MENYUSUN ITINERARY

 

SALAM SEJAHTERA.

trend travel acah acah bekpekes nampaknya semakin mendapat sambutan dikalangan meleis sebab dari segi kos, adalah sangat jimat. kadang2 dok nampak ramai kat grup acah bekpekes terulung di pesbuk tu yang tanya ;

“hai saya nak ke jepun, boleh cadangakan tak ape yang saya nak buat, nak stay mana and macam mana eh transport masa kat sana, plug berapa pin.”

biasanya saya akan jawab “mohon google dulu, dah betul tak dapat baru tanya balik” . but for the sake of my readers here, jom kita berkongsi macam mana nak setelkan pertanyaan diatas. and kata kunci paling penting is “RAJIN MEMBACA” .

first and foremost, lepas beli tiket (ramai je macam ni beli tiket dulu baru cari info. samalah TH pon haha), kalau nak travel acah acah bekpekes and takmaw pakai travel agent, kita kenalah rajin. tak kira rajin bertanya atau rajin membuat kajian. tapi paling utama buat kajian dulu baru bertanya. ada pulak yang malas biar kawan je buat itinerary, dia tak studi langsung and bila sampai kat destinasi mulut bebel lebih dari perempuan lagi sebab tak selesa. haha! itu contoh je ye. takde kena mengena dengan memana traveler pon ye.

 

ok mari kita senarai beberapa sumber yang boleh digunakan untuk buat kajian nak ke sesuatu destinasi. ini pengalaman saya je ye

 

1 – Triposo.

TH suka pakai apps triposo ni sebab dalam ni diorang huraikan tempat tu secara ringkas tapi terperinci. contohnya sejarah tempat tu, masa melawat, ada entrance fee ke idok, macam mana nak sampai sana and attraction nearby. so bila ada maklumat maklumat diatas tu, senang la nak merangka route dan kemana nak pegi lepas melawat tempat tu.

2 – Trover .

Apps trover ni pulak adalah apps yang kawan jauh saya di Amerika yang cadangkan. mesti korang kenal kan Hannah. haha. dia cadangakan apps ni. best jugak. apps ni kita boleh explore tempat tu berdasarkan photo sharing oleh traveler yang lain. korang pon boleh share gambar jugak dalam apps ni.

3 – Lonely Planet.

Lonely Planet pon merupakan salah satu bahan rujukan TH jugak kalau nak travel. tapi tak berapa berkenan sebab buku ni terlalu detail since TH malas nk serabut serabut baca tulisan meleret leret.

4 – Travel Pamphlet.

Selain tu, travel pamphlet jugak adalah cukup berguna untuk korang buat kajian kalau nak pergi ke satu satu destinasi tu. macam mana nak dapat? kalau ada kawan yang suka travel jugak, mesti kadang kadang diorang ada simpan pamphlet tempat yang diorang pegi tu kan? haa mintak lah pinjam kejap. kalau takde pon, google je site tourism destinasi yang korang nak pegi tu.

5 – Website/Google.

ok yang ni paling senang. dari A-Z korang boleh jumpa kalau rajin. bukan setakat mencarut di facebook atau twitter sajew. nak cari info tempat korang nak pegi, cara nak sampai ke sana and nak contoh itinerary pon ada. gugel sajelah!

6 – Interview kawan yang pernah pergi ke destinasi tersebut.

Ini pon salah satu cara nak dapatkan info ke tempat yang kita nak pergi. tapi saya nasihat buat kajian dlu,habis tak dapat barulah start tanya around. hihi

 

 

ok now, bila dah ada info tempat nak pegi, baru senang nak susun perjalanan. catat berapa hari anda ada kat sana and start lah susuh itinerary. contohnya kalau ke tokyo, hari pertama nak jalan jalan di ueno, habis jalan di ueno carilah yang berdekatan agar perjalanan anda tersusun dan tak kucar kacir sebab kejap utara, kejap selatan, lama lama sesat barat. haha!

habis susun tempat nak pergi ikot hari, dalam masa yang sama tengok transportation ape yang ada and paling mudah akses serta paling menjimatkan. sebagai contoh, nak gerak di india, sama ada auto atau bas atau tren? seharusnyalah bas dan tren adalah yang paling murah dan menjimatkan. haaa macam tu lah. contoh lagi, kalau anda kejar masa and ada bajet lebih, contohnya, kalau pegi jepun tu naik lah shinkasen sebab laju. tapi mahal lah sikit. kalau tak mengejar masa boleh je naik standart train diorang. lebih murah.

oklah itu je kot petua saya on how nak susun itinerary. sape cakap susah? maaf kalau tak lengkap, saya masih belajar lagi. doakan trip jepun saya selamat pergi selamat pulang ye! nnti kita sembang lagi aite!

Thursday, September 29, 2016

Kembara Media Jubli Emas Felcra

 
SALAM SEJAHTERA
 


Kalau bercerita pasal FELCRA mesti ramai tak taw sangat kan? kalau sebut FELDA mesti semua dah tahu sebab felda ni feymes. meh cerita sikit pasal FELCRA.
 
ff
"Lembaga Penyatuan dan Pemulihan Tanah Persekutuan atau FELCRA telah ditubuhkan pada tahun 1966. Matlamatnya ialah untuk membangunkan sektor luar bandar dengan membantu penduduk-penduduknya menyertai aktiviti-aktiviti ekonomi negara Malaysia dan seterusnya meningkatkan taraf hidup dan nilai kehidupan mereka. Mulai 1 September 1997, semasa dikorporatkan, FELCRA telah ditukar nama kepada FELCRA Berhad dan statusnya telah bertukar dari sebuah Badan Berkanun kepada sebuah Syarikat milik penuh Kerajaan. Penukaran entiti korporat ini membolehkan FELCRA Berhad menyusuri bidang perniagaan yang baru selaras dengan aspirasi pembangunan nasional. " sumber ; Wiki FELCRA
 
baca juga : FELCRA FAQ
 
 
Bersempena jubli emas felcra, pihak FELCRA Berhad ada buat satu event konvoi media ke Lumut,Pperak untuk mendedahkan kejayaan FELCRA kepada media. Event ni dipanggil "Kembara Media Jubli Emas Felcra Berhad" dan dalam event ni,  50 kereta telah berkonvoi ke Lumut,Perak. Antara peserta yang terlibat adalah pihak Felcra dari wilayah wilayah lain termasuk Pahang, Terengganu dan lain lain lagi. Kami geng hai blogger!  juga dijemput atas tiket media bersama dengan media arus semasa yang lain.
 
 
 
Photo 23-09-2016, 09 42 17
 
 
 
 
Hari Pertama, (23/09/2016) kami bertolak seawal 7 pagi dan berkumpul di Restoran Jejantas Sungai Buloh sementara majlis pelancaran berlangsung di sri pentas. Pendaftaran media yang menyertai konvoi ni dibuat di kawasan restoran jejantan sungai buloh. kami diberi pelekat kereta dan duit elaun tol dan minyak dari FELCRA bernilai RM300! satu kereta. wohaa!! thanks FELCRA sebab menjaga kebajikan peserta konvoi.
 
 
 
Photo 23-09-2016, 09 51 25
 
 
 
Kami bertolak dalam pukol 10.30 dari Sungai Buloh dan exit di Sungkai dan kami berhenti untuk solat jumaat di masjid dekat kawasan Jalan Kampung Teluk Rabiah. sorry TH terlupa nama masjid tu. Habis solat, teruskan perjalanan. rasa lunyai gila dalam kereta. hampir 5 jam perjalanan tak sampai pon lagi.
 
 
 
Photo 23-09-2016, 13 24 10
 
 
 
Ikot punya ikot kereta leading kat depan, rupanya kami terpisah dengan konvoi dan leader depan pulak tak sure jalan. Sepatutnya sampai di Felcra Lekir, kami terus sampai ke Hotel Swiss Garden iaitu tempat penginapan kami malam nanti. jauh kot sesat! 20 minit perjalan patah balik ke Felcra Lekir.
 
 
 
IMG_1524
 
 
 
Jamuan Desa sempena menyambut Kembara Media Jubli Emas Felcra ni meriah. Makan sedap-sedap orang Felcra Lekir sediakan. Ada deroyan (durian) dan moktan (rambutan) siap! Maka kami geng media makan lah dengan lahapnya. kat sini dapat goodies ikan bilis.
 
 
 
IMG_1429
 
 
 
Sementara makan tu, generasi pertama antaranya Haji Hamzah yang merupakan peserta generasi pertama menyediakan tayangan multimedia dan bercerita macam mana permulaan memugaq (bukak) Felcra ni. Cukup susah katanya. tapi berkat usaha gigih, akhirnya Felcra Lekir ni dah jadi maju.
 
 
 
IMG_1496
 
 
 
 
Setel makan, pihak media yang ada dibawa melawat kawasan kampung menaiki traktor berhias. meriah sangat! Traktor berhias kami disertai oleh salah sorang ketua kampung di Felcra Lekir, Haji Hamzah. sepanjang perjalanan, Pakcik Hamzah bercerita mengenai sejarah sejarah Felcra dan menunjukkan kemajuan yang dicapai penduduk Felcra Lekir. dari tanah terbiar sampai jadi sebuah perkampungan yang super cantik! Hasil usaha peserta dan sokongan dari Felcra. Habis program petang tu, kami sambung berkonvoi ke hotel dan bermalam disana.
 
 
 
 
IMG_1516
 
 
 
 
Untuk slot malam. pihak Felcra telah menyediakan slot khas bagi kami pihak media bersama pengerusi Felcra iaitu Datuk Bung Mokhtar iaitu Networking Dinner bersama Media.
 
 
 
 
IMG_1605
 
 
 
 
Datuk sampai je dia terus suruh semua dinner dulu and lepas tu baru dia bagi ucapan. dalam ucapannya, Datuk Bung meminta pihak media untuk menulis dan memperkenalkan Felcra supaya orang ramai lebih mengenali Felcra.
 
 
 
Photo 23-09-2016, 20 24 07
 
 
 
 
Nasib baik datuk tak berucap lama dan lepas sesi ucapan dan temu ramah, ada pulak pertandingan karaoke. Alhamdulillah dengan desakan neyra dan rakan blogger yang lain, TH saje je join and tak sangka pulak dapat tempat ketiga. Tak kurang jugak cabutan bertuah malam tu sangat superb. Hadiah paling grand yang ada malam tu is LED tv 43 inch. Telan air liur jelah tengok orang lain dapat. Ingatkan da habis dah felcra buat suprise kat kitorang, rupenya ada lagi. malam tu jugak kitorang dapat kain dari jekel. Alhamdulillah raya tahun depan tak payah beli kain dah. tinggal nak tempah je.
 
 
 
 
Photo 23-09-2016, 23 20 26
 
 
 
Hari kedua (24/9/2016) kami bangun seawal 5 pagi dan checkout dari hotel dan bergerak pukul 6.30 pagi sebab rombongan kami ada program bersarapan ni Pusat Benih Padi Felcra Seberang Perak, Perak. dapat goodies lagi hakhak! Kali ni sebab melawat pusat benih padi, kami semua dapat goodies beras baru. beras fresh! yeah dah ada ikan bilis. dah ada beras. boleh buat nasi lemak dah ni.
 
 
 
Photo 24-09-2016, 09 59 12
 
 
 
 
Kalau korang nak tahu, Pusat Benih Padi Felcra Seberang Perak dah beroperasi dari 1991 lagi. Dengan keluasan 10 ribu hektar, kuota pengeluaran bagi pusat ni dah mencecah 8.8 ribu matrik tan setahun. Pusat Benih Padi ni jugak selain mengeluarkan beras, diorang pon ada keluarkan benih padi untuk para petani. kalau dulu benih padi hanya dikeluarkan oleh Jabatan Pertanian.
 
 
 
 
Photo 24-09-2016, 09 23 37
 
 
 
 
 
Selain tu, kat sini jugak ada team R&D sendiri dan felcra jugak merupakan pioneer bagi teknologi padi clearfield di malaysia. apa itu padi clearfield? Setahu TH dari bacaan sikit sikit, padi clearfield ni adalah padi kebal racun rumpai yang digunakan bagi membasmi padi angin. So maksudnya peratusan untuk padi angin bercambah biak dan merosakkan padi adalah kurang dengan adanya teknologi clearfield ni.
 
 
 
 
Photo 24-09-2016, 09 22 26
 
 
 
 
Lepas taklimat, kami semua dibawa untuk menyaksikan demonstrasi ELA Gyrocopter yang digunakan untuk proses pembajaan dan meracun. Untuk pengetahuan,Ggyrocopter ni dibeli dari Eropah dan FELCRAjugak merupakan pioneer dalam penggunaan Gyrocopter ni. Dari segi kos, Gyrocopter ni hanya menggunakan minyak RON97 instead of guna kerosin iaitu bahan api kapal terbang yang agak mahal.
 
 
 
 
Photo 24-09-2016, 09 42 18
 
 
 
 
Selain tu, Gyrocopter juga menjimatkan kos dari aspek tenaga kerja dan masa. dalam masa yang sama, FELCRA juga buat demonstrasi Penanaman Padi menggunakan Jentera Tanam (Transplanted) dan Pointed Seeder yang mana penggunaan jentera tanam padi dapat membantu dalam meningkatkan penghasilan padi yang berkualiti tinggi.
 
 
 
 
Photo 24-09-2016, 09 54 12
 
 
 
 
Lepas habis sesi penerangan dan taklimat , kami dibawa pulak untuk sesi pengenalan dan penerangan Koperasi Peserta Peserta Felcra Seberang Perak di Dataran Koperasi. Goodies time! Dapat goodis barang barang koperasi pulak. Kerepek dan segala makanan sedap semua dapat.
 
 
 
 
Photo 24-09-2016, 12 36 04
 
 
 
 
Taklimat disampaikan oleh Pengerusi Koperasi sendiri. Koperasi ini telah ditubuhkan dan didaftarkan semenjak tahun 1986. Pada asalnya koperasi ini dianggotai hanya seramai 315 peserta. dan hanya berbekalkan saham bernilai RM35,000.00. Diceritakan, pada permulaan, modal dikutip hanya berjumlah 10sen dari setiap peserta. Sehingga tahun 2016, bilangan ahli meningkat kepada 1,832 orang dan saham terkumpul adalah sebanyak RM4,211,155.72 manakala nilai urusniaga sehingga tahun kewangan terkini adalah berjumlah hampir RM40 juta. Selain menjalankan aktiviti perniagaan yang biasa, koperasi ini jugak memiliki 300 ekar tanah yang dijadikan sebagai Mini Estet dan mendapat beberapa kontrak teknikal dari kerajaan tempatan. Aktiviti perniagaan yang dijalankan diatas adalah sumber utama pendapatan koperasi seterusnya menyumbang kepada pengahihan dividen yang tinggi kepada peserta. Pencapaian terkini mereka adalah mendapat pengiktirafan sebagai koperasi terbaik bagi empat tahun berturut turut oleh KKLW.
 
 
Selesai sesi pengenalan, kami dibawa melawat ke perumahan generasi kedua Felcra sebelum ke Pejabat Besar FELCRA Seberang Perak untuk majlis makan tengahari dan penutupan program.
 
 
 
 
Photo 24-09-2016, 13 00 20
 
 
 
Dalam ucapan penutupan oleh Pengurus Besar FELCRA, beliau berharap agar pihak media dapat mengwar-warkan mengenai kejayaan yang telah dicapai oleh felcra dan berharap semoga kawasan pertanian FELCRA di Seberang Perak akan dikekalkan statusnya sebagai kawasan pertanian dan tidak diubah menjadi status kawasan pembagunan. Selain itu, bersempena program kembara media ini jugak, felcra telah melancarkan tagline baru iaitu "PERAK". Tak dilupa. goodies ketujuh jugak ada kat sini. dapat hamper selepas majlis bergambar dan penutup.
 
 
 
 
Photo 24-09-2016, 15 02 47 (2)
 
 
 
 
Overall, pengalaman TH bersama felcra selama 2 hari adalah sangat membuka mata mengenai apa itu FELCRA dan kejayaan yang dah diorang kecapi. Orang ramai patut diberi pendedahan yang lebih untuk mengenali FELCRA. Terima kasih felcra dengan semua elaun dan goodies yang amat banyak sepanjang program berlangsung. akhir kata, FELCRA kaya kot!
 

Copyright © 2013 | Helios Blog