Thursday, August 28, 2014

JELAJAH HOUSTON USA

 

 

SALAM SEJAHTERA,

 

 

ok lepas jelajan istanbul, TH naik lagi flight ke Houston, USA. sebenarnya masuk ke USA ni atas dasar kerja, ada OTC (oil and gas technology conference) .so ada sana dalam seminggu untuk conference, alang alang dah seminggu kat sana, kita explore sekali lah. bukan senang nak masuk USA kan.

 

nak cerita betapa ketat proses nak masuk USA, dari malaysia lagi kena amek VISA. tu normal proses lah kan. lepas tu dari airport istanbul, nak checkin kat kaunter turkish airlines pon dah kena soal selidik, nak pegi untuk ape, berapa lama, tinggal mana. semua dia mintak alamat.

 

habis satu pasal checkin, lepas tu lalu kastam sebab nak keluar dari istanbul, sampai kat departure hall, sebelum masuk waiting hall tu, kena lalu lagi satu security checkup. dia tanya benda yang sama. kali ni hand carry luggage dia akan scan. ada jugak yang tersadai lama sebab detail dia cek. TH lepas. lepas tu baru naik flight selama 12-13 jam lagi. kali ni bebetol jetlag. beza zon masa 12jam. malaysia pagi, HOUSTON malam.

 

sampai je kat airport george bush houston, usa, kena lalu lagi kastam diorang. standart procedure lah kan. tapi pegawai dia garang oh! bila sampai my turn, tetiba pegawai dia tanya banyak. “what is your name sir? , where are you from? , what are you doing here?” banyak pulak soalan dia. lepas dah jawab semua, dia cakap “sir, please stand at the center of the hall” .. sudah, kenapa pulak dah. tunggu punya tunggu, TH kena bawak masuk dalam detention room. gila nebes lah. masuk dalam tu, banyak mexican yang kena masuk dalam tu. tanya la officer dalam tu kenapa kena masuk. dia jawab “everyone enter USA for a reason isnt it? we want to know further about you” kimak jugak rasa cara dia jawab.

 

hampir dua jam dalam tu, nasib la ada sorang uncle ni dari malaysia jugak. dia kena jugak. sembang punya sembang rupanya dia nak ke conference tu jugak. rupanya kitorang kena tahan sebab nama depan ada ‘MOHD/MUHAMMAD’. gila insecure diorang ni. tapi bila dah masuk jumpa pegawai atasan diorang, pegawai tu rilek je. cakap baik baik. siap tanya masuk untuk apa and bila tunjuk surat jemputan terus dia cakap “ouh, you are our country guest, I am really sorry sir. you may go” senang kan!

 

so bila sampai sana, just stay motel sajor. murah tapi bilik dia boleh stay satu famili. luas! dah la stay sensorang. and thanks god, I have friend there. nama dia Steven, dia ni penah datang kompeni kitorang. so bila TH pegi USA, dia lah banyak bawak kuar makan, jenjalan, shopping.

 

steven. haha PM for best price.

 

 

so since houston takde ape sangat, kalau malaysia houstin ni macam putrajaya. lebih kurang la. tapi lagi best. disebabkan almost summer, so matahari lambat terbenam sikit. and steven sempat bawak TH pegi picnic american style. diorang ni suka lepak kat park. beli makanan makan situ. kalau tak pon diorang lepak sampai sembang and main main je. thanks steven!

 

 

ni la park dia. steven cakap dia pon tak pernah datang sini.

 

 

so wiken dah enjoy, weekdays, kerja lah pulak. pengalaman baru bila kena jumpa and meeting dengan orang nigeria, mexico, usa and jepun. best. sebab tak pernah buat bebenda ni. new things for me.

 

 

belanja lah sikit gambar hensem kat houston.

 

 

seriously, nak cari makanan halal sana a bit susah la. tapi kedai makanan arab halal ada je sana. and kalau rajin jalan sikit, diorang ada macam little india. kat situ banyak makanan halal. nak chinese punya maknan halal pon ada. mamak pon ada. kedai halal meat pon ada. ok dah. seminggu stay sana, dah penat kerja, balik meleysia. seminggu jugak jetlag balik dari usa ok! masa perjalanan balik, ada transit 6 jam kat istanbul. so keluar jenjalan kali kedia kat istanbul. then sambung perjalanan. ballik malaysia nak selaraskan balik jam badan ni ambil masa jugak.

 

 

 

thank you steven. maybe on 2016 I’ll be back to USA. visiting LA or CA. and you will be my guide again isnt it? haha! cheers!

2 comments:

MK said...

Seronoknya awak kt houston 😝

@taufiqhelios said...

besttttt

 

Copyright © 2013 | Helios Blog