Tuesday, March 18, 2014

PERCUTIAN DI PULAU KRABI THAILAND

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

 

 

 

kali ni bercuti lagi. trip kali ni TH ke Krabi, Thailand. so masuk kali ni kebanyakan pulau di tahiland dah banyak yang cover. and kali ni pergi tak ambil memana pakej pon. kali ni tiket dapat promo Air Asia. tak sampai 200 pon tiket return. dari KL ke KRABI dan balik naik dari PHUKET. so kita cerita pasal krabi dulu la yeh.

 

 

sampai di airport sebenarnya dah kontek orang untuk jumpa. sebab deal beli pakej dari malaysia. tapi no show. nasib lah tak bayar lagi. kalau tak mati mati je kena tipu. so last resort, kitorang pegi tengok kat booth kat airport tu and managed to dapatkan deal paling best. and airport transfer pon beli sendiri kat airport.

 

sepanjang di krabi, kitorang stay kat aonang beach. di aonang cozy house. takdelah hotel pon sebab ala-ala bacpackers sikit travel kali ni. even macam tu, tempat dia sangat selesa,bersih dan luas bilik dia. tapi kena ingat, kalau taknak kena overcharge kat krabi tu, better book hotel then bayar cash over the counter. kalau bayar pakai kad kredit kat kaunter, nanti macam macam dia nk caj. extra caj perkhidmatan lah, segala mak nenek dia nak extra.

 

so malam pertama tu takde jalan mana sebab penat. just keluar makan malam je. and kat krabi makanan halal senang dapat. sebab banyak kedai makanan halal. so datang sini tak payah risau pasal makanan.

 

 

 

keesokan hari kami ada island tour. and dah deal dapat tour ke Hong Islang plus kayaking sekali. sangat best! and boleh dikatakan hong island ni takdelah se-feymes Phi Phi Island. so orang tak ramai dan tak crowded. just nice.

 

 

otw ke Hong Island by longtail boat

 

 

jakun kejap nampak bendera malaysia.

 

 

best oh kayaking kat laut!

 

 

so bila dah penat island tour malam tu just keluar makan makan tengok barang ape yang boleh dibeli. tapi tipu. tak beli barang pon. makan je. lepas tu balik bilik tido. night life kat krabi sangat tak best. biasa je. so kalau krabi nak bawak parents ok lah sebab tak banyak maksiat sangat. kah!

 

 

 

pancake kat makcik ni kena try. sedap!

 

 

nampak tak. lazat kemain.

 

 

 

p/s ; esok kita cerita pasal phuket pulak yeh.

Friday, March 14, 2014

EKSLUSIF – BOMOH VIP

 

 

SALAM SEJATHERA.

 

 

10002928_10202487716968657_813875962_n

al-arabiya.net menyatakan “malaysia menggunakan sihir sebagai jalan terakhir”

 

 

ok entry ni lari dari niche blog ni kejap. sedang malaysia masih berdukacita dengan kehilangan pesawat MH370, mucul pulak perkara yang memalukan negara dengan seorang Bomoh VIP katanya yang datang meneropong dan naik tikar terbang untuk membantu mencari. perkara ini ternyata menjadi ejekan bagi masyarakat dunia amnya dan malaysia khasnya. perkembangan terbaru, tok bomoh ni mengamuk mengaku dia tak sesat. (rujuk video dibawah)

 

 

 

 

ekoran kejadian tersebut, tersebar satu gambar menunjukkan perenggan pewartaan mengatakan bomoh ini sesat. (sila rujuk gamba dibawah)

 

 

 

 

 

bagi memastikan gambar diatas bukan sekadar rekaan, saya telah menalefon pegawai JAKIM untuk pengesahan. bercakap dengan ustaz Naim dari JAKIM, beliau mengesahkan perkara berikut. bomoh tersebut telah diwartakan sesat semenjak 2004 lagi. berikutan perbualan dengan ustaz tersebut, saya bertanyakan “kalau dah sesat kenapa takde tindakan diambil? sekadar menempatkan pengawal keselamatan (polis) tak mencukupi” ustaz balas. “kalau dia buat sekali lagi kita akan ambil tindakan lebih tegas”

 

 

harus diingat matlamat tak menghalalkan cara. memang kita menggunakan pelbagai kaedah untuk menyelesaikan krisi ini. tapi matlamat untuk mencari pesawat tersebut tak menghalalkan perbuatan syirik dan sesat.

 

Copyright © 2013 | Helios Blog