Sunday, January 19, 2014

Percutian tioman

 

Salam Sejahtera.

 

dah lama tak update blg..bla blaa blaa..oh klise lah ayat tu. kahkah! ok straight to the point. kali ni jom kita bercerita pasal satu lagi percutian di pulau or beach vacation. ada sesapa pernah ke pulau tioman or bercadang nak ke pulau tioman? hmmm hmm… my first impression for this island..tak best..tak cantik. kah!

 

 

 

 

pulau tioman, kalau yang still tak tahu, terletak di pahang. perjalanan dari KL ke jetty (which is TH da lupa nama jetty tu) takde lah lama sangat. sampai je kat jetty korang boleh belil tiket ferry kat jetty tu untuk ke tioman. perjalanan ke pulau tioman dari jetty tak lama. 2 jam je. menaiki boat yang maha tak best. sebab ruang dalam (aircond) bau asap. bayangkan 2jam nk sedut aroa asap tu. amat tak best. ohh..btw kalau nk selamat, sebelum ke tioman, cari pakej, kontek hotel. lagi selamat sebab sampai je kat jetty tak payah beratur untuk tiket. just jumpe agent or wakil hotel untuk tiket.

 

 

 

 

so macam biasalah kalau ke pulau ni aktiviti paling feymes is snorkeling lah. tapi tulah. laut dia tak cantik. terumbu dia tak cantik. tahh..snorkeling pon rasa gitu gitu je. takde nak eksaited sangat. sekali trip tu ada 5 spot kitorang snorkeling.

 

 

 

 

tips untuk yang kalau pergi snorkeling tak nampak ikan, bawak roti. sah sah banyak ikan yang akan join orang berenang nanti. tgk gambar atas tu. banyak kan? rasa geli geli pon ada gak bila ikan tu gigit jari. dah la..banyak puak bebel. tapi kalau korang tanya nak jenjalan ke tioman, TH akan cakap cari pulau lain lah. selain tioman and langkawi. kah! bai!

No comments:

 

Copyright © 2013 | Helios Blog