Thursday, August 25, 2011

Movie Review + Trailler | Final Destination 5

 

SALAM SEJAHTERA.

 

Pernah tengok Final Destination 1 sampai Final Destination 4? Ok today TH baru menyaksikan satu lagi sambungan filem Final Destination ini jeng jeng.. FINAL DESTINATION 5 (3D). As you know macam yang terdahulu, Final Destination 5 kali ini juga membawakan genre Horror/Thriller. sebelum tu. kita tengok trailer tulu yuk!

 

 

Final Destination 5

 

 

 

Rating 6.5 / 10

 

 

Plot Review

 

 

Plot Final Destination 5 pada kali ini bermula apabila Sam (watak utama) dan rakan sekerja yang lain menyertai satu business trip yang dianjurkan oleh syarikat dimana mereka bekerja. Dalam perjalanan Sam mendapat bayangan/visi yang mengatakan bahawa jambatan tersebut akan runtuh dan mereka semua akan mati. Setelah tersedar, dia mengajak rakannya melarikan diri dan mereka terselamat walaupun ada yang terkorban. Maka bermula lah episode kehidupan mereka yang dikejar oleh maut.. adakah mereka terselamat? Saksikan di pawagam terdekat.

 

 

Tak Best : yang paling obvious Jalan cerita dari mula sampai pertengahan sangat stereotaip macam FD yang lepas. Macam mana plot kematian dimulakan dengan dapat bayangan/visi . dan benda ni berlarutan sampai ke pertengahan cerita.walaupun pada akhir jalan cerita ada twist yang macam best, tapi cara ending filem ni tetap sama dengan yang lepas.

 

 

PRO : honestly TH ingat FD 5 kali ni tak best. Sebab yang lepas tu macam kurang je. But. Siriyes.. opening dia dah sangat gross. Memang best la. And cara kematian tu ditunjukkan sangat real. Sampai TH pon geli nak tengok. Ada satu part TH sampai tengok dari celah jeri je. WADDEFAK! Geli siot haha! And dati pertengahan cerita till sebelum ending FD 5 ni diorang ada twist dan memberi pembaharuan bagaimana kematian memburu mereka yang tinggal. Memang tak dijangka

 

 

salah satu scene. mati terlipat. HAHA!

 

 

AMARAN : kepada mereka yang tak tahan geli TH nasihatkan jangan tengok. FD 5 ni sooooo groosss

15 comments:

Anonymous said...

worse review!
"sangat stereotaip macam FD yang lepas" apa kejadah ayat ni.. kalau bukan sebab macam tu maknanya bukan Final Destination laaa... baik buat filem lain... peminat FD nak tgk adegan mati2 tu macam mana sama juga macam tengok SAW..
apapun FD5 mmg kurang dari segi plot dia.. sebagai peminat FD mmg kecewa FD5 jadi penutup untuk siri FD.. patutnya penutup kasi paling gempak!

@taufiqhelios said...

ilek ar bro..this is from my point of view. wht i men by 'stereotype' is..jalan ceritnya terlalu sama.. mula2 tu xde yg special lgsung.dari mula till pertengahan..i didnt say that keseluruhan. cerita. baca carefully dear..and. dah kata yg kelima..pastinya peminat nakkan kelainan sikit... nway..thx for da comment..btw, berani guna anon je? errr.. berani ke mcm tu? kalau berani guna la ID yg betol :)

Anonymous said...

mak ai... orang dah komen dah cukup baik! ape punya blogger lah ni.. kalau taknak orang buang anonymous tukarlah setting komen tu! dah lah blog ni berat nak loading!

ROROI said...

Hahahaha...ada die-hard-fan FD kat sini...Memang laa,tapi SAW pun ada kes yang berbeza...Ada PLOT...FD?

@taufiqhelios said...

anon : haha.. kira bagus eh.. aww..terharu sangat.. trima kasih banyak2..komen anda memang kami hargai #patdd :) nnti lain2 entry komen lagi ye.. :) bab berat tak berat tuh..saye pon tak tahu lah.. budak baru belajar.. tapi setakat internet saya yang dah limit kuota ni.. cepat je load..tak tahu mana salahnye kat browser tuan tu dia jadik lambat. trima atas teguran #patdd

roroi : errr...ekceli i dun really know which cide u re..me or anon..tp ada betulnya ape yg kamu cakap tu.. thx for da comment :)

Anonymous said...

biar je laa orang yg layak buat review pasal filem! ko blajar pasal filem ke??? review entah hape2 ada hati nak sebar2 suruh semua orang baca.. dahlah buang masa singgah sini.. berat berat!

@taufiqhelios said...

ade takde tu..tak la sangat..nk kate takde terus tu xde la sangat..haha..aku pon dah pening..tp atleast aku berkongsi. dari tak buat ape2.. mana tahu org nk carik 3rd opinion dari kalangan penonton ke.. who knows..atleast aku dah menyumbang sumthin eventho huduh2 pon.. btw..cik anon musti budak filem kan.. oh oh.. i would like to read ur review lah...kalau kau berani buat nnti. sila post permalink sini ye :)

EmanTheHalia said...

anon cakap berat nak masuk rajin lak die nak comment due 3 kali. niat nak mengutuk orang macam tu la hahaha

Aku By Pojie said...

Motif si anon nie cakap tak layak review...

Come on la semua orang ada hak bersuara kot..

Apa guna otak, apa guna mata, apa guna telinga... kalau tak leh nak wat feedback...

heheheh #emo pulak aku.. huhuhu

@taufiqhelios said...

eman : agak la... dia rajin nk bagi trafik kat aku.. terima kasih kat dia

jojie : hahaha.. tu pasal.. tp xpe la..anon tu budak filem kot..aku tingin nk baca review dia..haha

Shah Blogger said...

hahaha agak lucu dialog hangpa sini. dah dah bulan ramadhan ni dude bro skalian ekeke.

Anyway i think ini cuma riview dan presepsi peribadi. Rasanya tidak salah melontarkan prespsi sendiri.

Masing2 ada pendapat sendiri, masing2 ada masalah peribadi eeekkeeke.. xD

@taufiqhelios said...

haha yup2.. tu yg saya cuba terangkan..cik anon ni...nk gak saya belajar filem..baru leh wat review..nk wat camne dah >.<

Aida Azryn said...

ngeri cite tu.>.<

Ajeyy Rawk said...

salam Ramadhan, Ajeyy ziarah sini yerr..
kat bawah ni ada sikit entry dari Ajeyy, mintak pandangan dari semua yaa.. :)

http://ajeyyrawk.blogspot.com/2011/07/exam-pmr-penting-juga-sebenarnya-dalam.html


http://ajeyyrawk.blogspot.com/2011/07/hantu-bergambar-di-sebelah-ahmoi.html


p/s : Selamat hari raya, maaf zahir dan batin . 0-0 :))

jackieKOH said...

HHAA..aku dah tgok! okbai

ps Final Destination 6 dah kluar....tgok je balek FD 1// hahaa

 

Copyright © 2013 | Helios Blog