Monday, June 20, 2011

Masalah CAPTCHA FACEBOOK | penyelesaian untuk pengguna FIREFOX dan CHROME– updated version

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

anda mengalami masalah untuk posting link di page, group atau wall anda atau wall kangkawan anda di facebook. adakah ini gara-gara CAPTCHA word yang dikenakan di facebook? ape penyelesainnya? sini TH nak bagi sikit tips. korang kalau taknak kena isi CAPTCHA yang mengarut dan menjemukan setiap kali nak ping ape-ape link kat facebook, boleh la guna toolbar AddThis ni. benda ni bukan sahaja boleh dipraktiskan oleh blogger yang nak ping entry..tapi semua pengguna yang nak share ape yang diorang nak share.

 

untuk pengguna FIREFOX :

KELIK SINI UNTUK DOWNLOAD

 

 

image

 

image

 

image

 

 

 

nampak tak toolbar atas tuh untuk share? bila anda nak share sesuatu content eg: entry baru blog, pegi la kat entry tu dulu..then tekan button untuk share kat FB kat toolbar tu, kalau nak share kt fb,akan open satu window baru..macam kat atas gak.. and korang boleh pilih nk share kat group ke..page ke..wall ke.. nak tag sesape ke..then terus tekan button share. easy isnt it? pengguna CHROME jangan risau. add on ni pon available untuk pengguna CHROME.

 

PENGGUNA CHROME :

KELIK SINI UNTUK DOWNLOAD

 

 

image

 

 

cara nak share? sama je..tekan tekan butang..dah siap. senang kan? tak perlu nak pening kepala pasal benda CAPTCHA tu lagi. semudah 1.2.3 !! hope korang dapat amek manfaat dari tutorial nih Smile

 

REMINDER : bila install add on ni, tak bermakna bila anda paste direct dalam FB, takkan ada captcha. anda perlu buat seperti langkah berikut untuk mengelakkan captcha :

 

  1. open page yang anda nak share.
  2. pergi ke toolbar addon ni and klik button pilihan tempat mana anda nak share.
  3. satu new tab akan naik untuk share. buat pilihan nak share.
  4. tekan “SHARE THIS LINK”

 

peringatan : kebiasaannya selepas tekan butang share ni, new window tu takkan tertutup automatik. ini membolehkan anda share lagi dimana yang anda suka. tapi tetap dalam pilihan laman sosial asal. cthnya..kalau anda nk share di FB, anda boleh share di wall, then tekan share. window tu takkan tertutup, anda boleh pilih untuk share di fanpage pulak or grup. tapi kalau nak share di laman yang lain, kena mula balik prosedur dari step 2.

 

 

 

TH : saya pon guna cara ni je sekarang. senang!!

14 comments:

Haffiz MohdNoor said...

thanks for info

Shahrul Izwan said...

wahhhhh! berguna sgt! thanx 4 the info! i loike! hehe :D

sergeant keroro said...

nice!! XD thanks :)

Cik Kamoo said...

Tq sbb share...dah sakit jari dok type word tu. Sampai malas nk ping lagi. Terima kasih entri berguna nie ....

HAZWANmohd said...

owh!! gud2~ try jap..

aslann said...

#terboik!

Umar Faruq said...

tq for this.. tapi apsal aku buat tak jadi ek? aku pakai chrome..

tia @ Ini Kisah Tia said...

thanksss ! senang sikit lepas ni ;)

mushroom said...

apa ni semudah 123. smudah abc la.. x perlu nk kira2 huhu :P thanks bg benda ni.. baru la sng nk ping ^^

merahitujambu said...

TERIMA KASIH TUTORIAL...

GR said...

terima kasih. sangat berguna :)

zikeryhassan said...

terima kasih cikgu TH :)

~iera kan~ said...

sgt berguna...thanks TH

aPIP said...

bnde ni mmg aku dah guna kt blog aq.. tp via wibya widget.. senang nk post pape ke wall facebook xpon twitter..xpyh masukkan kata lalua tu sume.. :)

 

Copyright © 2013 | Helios Blog