Mak kata “BERKAWAN BIAR BERIBU”

7:47 PM

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

 

dulu mak selalu pesan kat TH..dan sampai sekarang TH ingat. tak pernah lupe.

 

 

mak kata “adik..besar besar nanti, kalau nak berkawan biar beribu..berjuta pon takpe..”

 

 

and as for me, TH suke make new friend sampai buah hati TH eh..ex-buah hati TH dulu sangat marah sebab TH terlalu peramah. dia rasa xselesa kot TH ramah sangat dengan orang lain selain dia. dah la..tu cerita lama. ce tengok, kalau pergi mana pon TH suke make new friend. tak kira kau laki ke..perempuan ke..hitam ke..putih ke..pendek ke..hensem ke..huduh ke..bak kata mak “BERKAWAN BIAR BERIBU” dan jangan memilih kawan. takde nak bernanah kalau kawan dengan sume orang. tapi..ada tapi nya..nak kawan dengan sape pon..kawan lah. yang penting, benda baik jadikan tauladan,yang buruk jadikan sempadan. itu paling penting.

 

 

tapi kan,ada sesetengah orang ni,kalau berkawan,dia lebih selesa berada dalam “ZON SELESA” dia je. ape tuh zon selesa. kalau zon selesa yang merujuk pada entry ni, is contohnya. sorang tu dah berkawan rapat dengan sorang or dua orang or tiga orang kawan baru dia. then pegi mana pon nak melekat sama-sama je. pegi event pon asyik nak “KITA-KITA AJE”. taknak bercampu dengan orang lain. kalau bercampur pon, sekadar syarat je. tahap kelekatan tu sampai orang luar tengok pon rasa segan,malu,malas,tawar hati dan sebagainya dari nak bercampur dengan diorang. sampai orang lain pon terasa nak buat geng gak. tak ke benda tu dah menimbulkan asabiah yang tak elok? dah jadik berpuak puak dan nanti lama-lama adalah perasaan tak puas hati lah dan sebagainya.

 

 

so, macam mana nak selesaikan benda ni? senang je..kita nak rapat,rapat lah.takde masalah pon.tapi dalam masa yang sama,kita kena pandai bergaul dengan orang lain jangan sampai jadik benda yang TH cakap kat atas tadik. simple and easy kan? tak la kalau pegi even ramai-ramai pon,korang asyik bertempek dengan geng-geng korang je..ape orang kata? “larut bersama lain yang hadir” ? lebih kurang macam tu la..and sometimes kena juga berada di liar “ZON SELESA” kita.

 

 

TH : saya pon kadang-kadang terbuat benda tu gak..tapi kita bersama-sama try mengubah ke arah yang lebih baik

9 comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email

Contact Form

Name

Email *

Message *