Monday, May 30, 2011

. Tips : Bagaimana Memastikan Kelangsungan Idea Menulis

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

 

 

 

 

 

korang pernah tak rasa takda idea kalau nak menulis? tak kira la tulis entry belog ke..novel ke..cerpen ke... kadang-kadang ada idea tapi bila mengadap lappy nak menulis..poofff!! hilang terus idea tuh.kadang-kadang TH tengok ramai gak yang merungut tak de idea nih.sini ada beberapa tips yang TH selalu buat dan berkesan. inilah tips bagaimana memastikan kelangsungan idea cara taufiqhelios.

 

 

  1. kalau anda berada di mana-mana, tetiba terlintas sebarang idea.. terus je catat. semua ada henset kan..catat je dalam note henset tuh. kalau ada pen or pencil lagi best. boleh conteng-conteng.
  2. otak anda kena rajin berikir tak kira tempat. bukan time nak menulis,bukak lappu barulah nak pikir ape nk ditulis. kalau blogger, dah tawu nk pdate tetiap hari, so kena rajin fikir setiap masa.bagi kembang idea setipa masa. kalau yang lain selain blogger..pastikan anda ada main idea untuk menilis..dan berfikir mengembangkan main idea anda tu.
  3. selain dari berfikir, anada juga boleh dapat idea dengan memerhati persekitaran anda. maksudnya disini, anda kena kritikal dengan keadaan sekeliling.
  4. and tips lagi, yang paling penting, anda kena mengambil tahu hal ehwal semasa. dah kalau isu semasa pon tataw,cemana nak menulis kalau tetiba orang mintak pendapat ke.takpon..dengok org bersembang pasal sesuatu hal..tapi diri sendiri blurr sbb tak ambil tahu hal semasa.

 

 

TH rasa,setakat tuh yang TH dapat kongsikan kali ini.harap dapat membantu serba sedikit untuk mereka yang selalu blurr tadak idea untuk menulis tuh ye. and ekceli,entri ni pon dah dekat sebulan dalam dreft note henset TH. kan..bila dicatat,idea tuh tak la hilang Smile

 

 

 

TH : ni ada lagi 3 draft note dalam hp ni.. dah lama sangat peram..haha!!

15 comments:

lAl said...

haha! bagus! ni la kaedah sama yg aku buat..aha

SyedGraphiX said...

thx blogger otai for the tipss. ;)

zaMir said...

segala tips2 ko nih dah diamalkan sejak sekian lame oleh seseorang tu...hahahaha!!!!...ko boleh agak kan>??

@taufiqhelios said...

@hilal : bang..ni pon ada gak inpired dari tips yg pnh bagi :)

@syed : errr....sensama

@zamir :ahh.. abaikan dia..haha

Along Usop said...

oooooooooooo.......

sYafIk-wAy said...

JANGAN PERCAYA DENGAN ENTRY INI , HAHAHA

EmanTheHalia said...

thx blogger otai. terharu..

@taufiqhelios said...

along : panjang bebenor ooooo tuh

@syafik : gile! haha

@eman : grrr...geget kang..haha!!

Fakhrul said...

aku salu dpt idea time tgh melabur emas tulen..HHAHHAHA

@taufiqhelios said...

@fakh : kena bawa note book la time melabur tu..haha

Wan Ahmad Izudean said...

terima kasih abang taufik! :P

@taufiqhelios said...

@din : trima kasih dik sbb baca..haha!! gedik!

cik panadol said...

selalu yg melintas tajuk entry je...isi utk entry susah nk melintas dalam pale otak ni hahaha~

harap2 idea ni dpt membantu sy...tq!

Lee Yna said...

waaa..thanx for da tips..huhu..saya lak slalu ada idea..tp nk tulis blur sbb xtau cam ner nk olah..sbb takut salah olah kene tgkap ng ISA..haruuuu~

SS said...

bagus2 :)

 

Copyright © 2013 | Helios Blog