. Tips : Bagaimana Memastikan Kelangsungan Idea Menulis

3:43 PM

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

 

 

 

 

 

korang pernah tak rasa takda idea kalau nak menulis? tak kira la tulis entry belog ke..novel ke..cerpen ke... kadang-kadang ada idea tapi bila mengadap lappy nak menulis..poofff!! hilang terus idea tuh.kadang-kadang TH tengok ramai gak yang merungut tak de idea nih.sini ada beberapa tips yang TH selalu buat dan berkesan. inilah tips bagaimana memastikan kelangsungan idea cara taufiqhelios.

 

 

  1. kalau anda berada di mana-mana, tetiba terlintas sebarang idea.. terus je catat. semua ada henset kan..catat je dalam note henset tuh. kalau ada pen or pencil lagi best. boleh conteng-conteng.
  2. otak anda kena rajin berikir tak kira tempat. bukan time nak menulis,bukak lappu barulah nak pikir ape nk ditulis. kalau blogger, dah tawu nk pdate tetiap hari, so kena rajin fikir setiap masa.bagi kembang idea setipa masa. kalau yang lain selain blogger..pastikan anda ada main idea untuk menilis..dan berfikir mengembangkan main idea anda tu.
  3. selain dari berfikir, anada juga boleh dapat idea dengan memerhati persekitaran anda. maksudnya disini, anda kena kritikal dengan keadaan sekeliling.
  4. and tips lagi, yang paling penting, anda kena mengambil tahu hal ehwal semasa. dah kalau isu semasa pon tataw,cemana nak menulis kalau tetiba orang mintak pendapat ke.takpon..dengok org bersembang pasal sesuatu hal..tapi diri sendiri blurr sbb tak ambil tahu hal semasa.

 

 

TH rasa,setakat tuh yang TH dapat kongsikan kali ini.harap dapat membantu serba sedikit untuk mereka yang selalu blurr tadak idea untuk menulis tuh ye. and ekceli,entri ni pon dah dekat sebulan dalam dreft note henset TH. kan..bila dicatat,idea tuh tak la hilang Smile

 

 

 

TH : ni ada lagi 3 draft note dalam hp ni.. dah lama sangat peram..haha!!

15 comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email

Contact Form

Name

Email *

Message *