Monday, May 30, 2011

. Tips : Bagaimana Memastikan Kelangsungan Idea Menulis

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

 

 

 

 

 

korang pernah tak rasa takda idea kalau nak menulis? tak kira la tulis entry belog ke..novel ke..cerpen ke... kadang-kadang ada idea tapi bila mengadap lappy nak menulis..poofff!! hilang terus idea tuh.kadang-kadang TH tengok ramai gak yang merungut tak de idea nih.sini ada beberapa tips yang TH selalu buat dan berkesan. inilah tips bagaimana memastikan kelangsungan idea cara taufiqhelios.

 

 

  1. kalau anda berada di mana-mana, tetiba terlintas sebarang idea.. terus je catat. semua ada henset kan..catat je dalam note henset tuh. kalau ada pen or pencil lagi best. boleh conteng-conteng.
  2. otak anda kena rajin berikir tak kira tempat. bukan time nak menulis,bukak lappu barulah nak pikir ape nk ditulis. kalau blogger, dah tawu nk pdate tetiap hari, so kena rajin fikir setiap masa.bagi kembang idea setipa masa. kalau yang lain selain blogger..pastikan anda ada main idea untuk menilis..dan berfikir mengembangkan main idea anda tu.
  3. selain dari berfikir, anada juga boleh dapat idea dengan memerhati persekitaran anda. maksudnya disini, anda kena kritikal dengan keadaan sekeliling.
  4. and tips lagi, yang paling penting, anda kena mengambil tahu hal ehwal semasa. dah kalau isu semasa pon tataw,cemana nak menulis kalau tetiba orang mintak pendapat ke.takpon..dengok org bersembang pasal sesuatu hal..tapi diri sendiri blurr sbb tak ambil tahu hal semasa.

 

 

TH rasa,setakat tuh yang TH dapat kongsikan kali ini.harap dapat membantu serba sedikit untuk mereka yang selalu blurr tadak idea untuk menulis tuh ye. and ekceli,entri ni pon dah dekat sebulan dalam dreft note henset TH. kan..bila dicatat,idea tuh tak la hilang Smile

 

 

 

TH : ni ada lagi 3 draft note dalam hp ni.. dah lama sangat peram..haha!!

. the WEDDING!

 

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

setelah beberapa hari menyepi..akhirnya today dapat gak hapdate.bz bukan sebab ape…sebab menguruskan wedding my sistah yang sorang ni. ye la.akak sorang..so all out lah untuk wedding dia.

 

 

DSC01750

 

 

start hari khamis TH berada di rumah..kebiasaannya kenduri di kampung akan diadakan secara bergotong-royong atau secara pakatan. tawu kan?alah..pakatan ni kira macam persatuan lah.mana2 ahli yang ada kenduri,semua ahli akan pergi bergotong-royong di rumah tuan kenduri tu. starting hari khamis, semua ahli pakatan datang beramai2 untuk mendirikan khemah,angkut pinggan manguk dan persiapan fizikal yang lain.hari jumaat datang sekali lagi untuk persiapan terakhir iaitu memotong bawang..melapah daging. kenduri rumah TH kali ni tak makan lembu..makan kerbau. haha..shedapp..

 

 

antara menu kenduri is sambal ikan keli,air asam,sup daging kerbau and ada pencuci mulut iaitu rojak. memang best habis la..jemputan pulak lebih kurang 2000 tetamu. and TH danyak kena buat tugasan logistik..barang tak cukup ke..kena pegi beli..sangat letih! haha..tapi yang puasnye is TH dapat peluang untuk setting table makan pengantin dan tabir..haha.. meh tengok..simple jek!

 

 

DSC01425

 

 

and..kali ni merasa la buat sume tugas kat rumah kenduri..haha!! siap kena basuh pinggan. sebelum ni tak penah buat basuh pinggankat rumah kenduri..best! and bila dah habis majlis rasa lega sangat. semua selamat. sbb mula2 dengan masalah photographer lagi..last2 my best friend si FAHAMI tu nak jadik photographer…lega kot! now rumah tengah berselerak. nak kena kemas sikit2..haha! biasalah kenduri kan..tapi kan..rasanya kalu my wedding nanti..takmo la buat kat rumah..selerak rumah.nak buat kat hotel or dewan je, senang. tak penat bagai. Smile

 

 

 

DSC01520

 

 

DSC01645

 

 

TH : esok malam nak balik bangi dah. gambo wedding banyak..tapi malas nk letak dalam ni banyak2..tak siap edit agi.. later la dalam FB ye

Monday, May 23, 2011

Promo Blog Twitterama ; @alaqam

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

 

setelah lama kini segmen promo belog kini kembali. kali ni TH nak promo blog geng twitter. meh kita tengok belog sape yang kena!

 

 

image

 

 

ok. dah nampak header tuan punya belog ni? ni la belog muhamad zulhilmi or dalam twitter lebih dikenali sebagai @alaqam. moh kite cite pasal belog dia.

 

 

mamat gila ni mempunyai satu belog yang menarik dan simple. belog beliau ni boleh dikatakan as music blog. alah..lebih kurang lah. blog yang mengenai musik. sebab ape TH cakap macam tu, try korang lawat www.thetruedisaster.blogspot.com and korang boleh mendengar pelbagai jenis lagu. so, ape yang specialnyer? yang specialnye is mamat ni meng-cover lagu-lagu artis terkenal dengan suara beliau yang _____________ (isi tempat kosong) and for TH, suara beliau enak didengar. bukan setakat tu, lagu dalam blog tu,boleh didownload. so,boleh la korang dengao banyak kali..guna mp3 kt.. ipod ke..

 

mengenai tuan belog. secara rangkumannya, TH senang berkawan dengan mamat nih. dia sangat gila and easy going.tu je.xmo cakap banyak2..nanti emy kembang bontot. haha! and SILA TERJAH BELOG BELIAU OK! dengan <KELIK SINI>

 

tuan belog

 

 

TH : gambo kena pucing kepala sikit sbb tuan belg tuh pon pening-pening. haha!! lawak je noh emy Smile

 

 

 

 

Friday, May 20, 2011

Adakah Perempuan Selalu Gersang?

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

 

perempuan gersang

*gambar hiasan

 

 

dah lama TH tak update. memandangkan kesibukan hidup kebelakangan ni. ni pon malam kejap lagi nak balik kampung. menguruskan kenduri kahwin may sista 28 mei ini. ok. berbalik kita kepada tajuk. adakah perempuan selalu gersang?

 

ini bukan entry 18sx ok. haha! gersang disini merujuk kepada selalu inginkan kasih sayang. dan kasih sayan disini merujuk kepada kasih sayang kekasih hati. mengenai tajuk diatas, TH ada contoh paling dekat. mengapa TH membangkitkan persoalan ni. actually TH rasa pelik dengan seorang kawan ni. eh..bukan dua orang. dan dua orang ni sama je.

 

ape yang TH pelik? bukan pelik tapi takjub, sebab diorang ni senang sangat berganti kekasih hati. sebagai contoh, dioarang ni,lepas berpisah dengan BF,kejap je dah ade BF baru. wow! sangat laku okeh. bak bahulu panas. tak sempat sejuk dah disambar orang. tapi kan..kalau orang jenis macam ni,macam mana percintaan diorang ek? ye lah..kalau berpisah takkan langsung tak rasa sedih? and adakah orang selepas tuh hanya untuk mengisi kesepian sebab berpisah dengan yang lama? readers perempuan yang baca tolong jawab boleh tak?kalau laki nk jawab pon silakan la

 

 

TH : laki pon ada gak TH jumpe macam tuh.

Tuesday, May 17, 2011

Tips Menjadi Blogger Terkenal dan Diminati

 

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

 

 

 

kembali lagi kita dalam segmen tips. kali ini TH akan memfokuskan kepada tips untuk blogger. kadang-kadang ada blogger yang tanya, macam mana nak jadik blogger #retis macam @syzwnsrwk , @emanthehalia , @asslannas , @alaqam and @taufiqhelios. ekeke.. yang last tuh takde #retis lah. back on our topic!! jum kita tengok macam mana nak menjadi blogger terkenal dan diminati.

 

 

 

  1. anda hendaklah muka hensem dan bergaya.
  2. pada peringkat permulaan anda menjadi blogger, sila amalkan konsep “I follow you, you follow I” and kalau orang tak follow anda sila marah.
  3. dalam grup ping blog, silalah selalu buat posting gedik seperti “hai..saya budak gedik..silalah layan saya” or sila selalu buat ayat tacink “saya blogger baru, takde sape layan saya”
  4. dalam blog sila tepek gambo menggoda anda banyak-banyak.
  5. kalau ada peminat tegur “hai abang #retis!” sila reply “yeah…I’m #retis”
  6. lastly, kalau anda dah menjadi #retis , sila berlagak dan pilih bulu dalam melayan blogger lain. ye lah..anda kan retis. mana boleh layan sume. orang tertentu je layak anda layan.

 

 

ekeke..no lah. itu just gurauan dari TH. ok, as for me, kalau nak menjadi blogger berjaya, anda perlu berusaha dengan gigih. selalu update entry.blogwalk,promo blog dan entry anda. and kalau boleh,nak buat entry info tu,haruslah buat research yang secukupnya. nanti salah fakta malu weh. haha! selain tu, pastikan entry and tuh adalah entry yang orang lain nak baca. bukan entry syok sendiri. cemana entry syok sendiri? contohnya…dalam blog tuh..asyik citer pasal kisah cinta korang je..takde benda lain dah. kalau anda memang #retis,for sure orang akan baca. kalau setakat blogger picisan macam TH? takde sape nak baca punyer. percayalah.

 

 

bercakap pasal promo entry kat atas.. tribe dalam triberr TH still ada 14 slot kosong. nak join? mudah je. pastikan anda ada twitter dan aktif,follower sekurangnya 150 <----paling kurang ye.takmo letak tinggi-tinggi sangat bilangan follower tu tapi lagi banyak lagi bagus. nak tolong kawan-kawan. lastly,blog anda aktif serta rss feed anda tak bermasalah. kalau nak kontek me via my HELIOS BLOG fanpage.

 

 

 

TH  : sekadar perkongsian yang TH tawu and jum pakat tolong-menolong sesama kita Smile

Sunday, May 15, 2011

Tips : Bagaimana Menggunakan Petrol Stesen Dengan Efisyen

 

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

 

 

 

ternyata kehidupan harian kita makin mudah kan. nak tips. search je dalam internet. pasti jumpa. ramai yang publish tips. saye pon nak gak. bahaha!! ok. korang tawu tak ape tu petrol stesen? petrol pump? kalau tataw sila pergi lompat tebing. kalau dulu, stesen minyak ni just sekadar stesen minyak. takde la nak ada mart ke..atm ke..yang ade..jamban je..bukan jambancomel ye. haha! ok. jum tengok tips cemana menggunakan petrol stesen dengan efisyen

 

 

  1. kalau nak park kereta tuh, sila park di petak pam angin. supaya mudha orang lain nak guna pam tu nanti. and lapang tempat parking yang disediakan.
  2. kalau isi minyak. sila jangan off enjin. biar meletup kereta. baru meriah dan feymes stesen petrol tu.
  3. kalau isi minyak jugak, sila isi,dan tinggal je kereta kat situ lama-lama eventho da siap pam. ye lah..pergi la toilet ke..mart ke..bali barang..buat macam anda sorang je nak isi minyak. takpe.petak tuh memag disediakan untuk anda seorang sekali ada ukiran nama.
  4. kalau guna tandas. takyah la cuci ke..flush ke..takpe..ada je cleaner 24:7 eh…24 jam nak cuci. and orang lain pon tak guan punye lah tandas tu.

 

 

haha..TH rasa cukup dulu kot tips setakat ni. moga-moga ia berguna untuk anda semua. renungkan dan selamat beramal ye tuan dan puan sekalian

 

 

TH : manusia ni jangan dilarang..lagi dilarang lagi dibuat Smile

Saturday, May 14, 2011

. Chromebook Internet OS

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

 

 

dua tahun lepas google inc tlah mengumumkan mereka akan mengeluarkan satu OS baru menggunakan sistem enjin google chrome. Chrome semenjak pengenalannye semakin dikenali dengan kepantasan enjin dan ke ‘mesra’ penggunanya. Pada <tarikh> google telah memperkenalkan netbook mereka di bawah jenama Samsung dan Acer. Netbook mereka menggunakan Chrome Os sepenuhnya.

 

 

A lil bit about the Os

‘Chromebooks are built and optimized for the web, where you already spend most of your computing time. So you get a faster, simpler and more secure experience without all the headaches of ordinary computers.’

 

http://www.google.com/chromebook/#

 

 

Chrome Os adalah satu inovasi yang menggunakan teknologi Cloud Computing. Secara kanak-kanak nya, ini bermakna semua simpanan data (info ataw pun aplikasi) disimpan di dalam satu awan network di internet. Simpan gambar? dalam internet. Simpan Game? dalam internet. Simpan Porn? pun dalam internet. Tetapi teknologi C.Computing ini hanya membenarkan pemilik data untuk menggunakan akes penuh untuk data-data yang disimpan. (kira selamat la tu).

 

Chrome netbook hanye menggunakan Chrome Os. Boleh cold reboot dalam masa 8 saat sahaja. Netbook ini tidak mempunyai storan (hard disk). Tapi mempunyai segala fungi/ hardware lain yang lazim terdapat di netbook biasa.

 

“basically if u use this u don’t have to worry about installations, updates, or malicious programs as google claims”

 

Namun buat masa ini, netbook ini hanya boleh didapati di US. Masuk akal, Internet sana memang laju. Persoalannya, google mendakwa Chrome netbook akan merevolusikan penggunaan komputer, tapi kalaw di tempat kite boleh ke? internet kita sentiase agak ketinggalan berbanding sesetengah negara. Jadi, kite ni bole gune ke? kalaw boleh, mesti blogger dan internet addicted hepi sebab Chromebook ini boleh diumpamakan seperti makan internet,minum internet,tidur internet and tak nak risau pasal installation,storan tambahan dan segala bagai sebab segalanya online. inilah definisi terbaru bagi phrase EVERYTHING IS AT YOUR FINGERTIPS.

 

ranking kualiti internet malaysia kalau dibandingkan dengan negara lain

 

 

TH : best kan?

Monday, May 9, 2011

Harga Gula Naik 20 Sen Mulai Selasa

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

 

 

 

lama rasanya TH tak buat entry mengenai isu semasa ni. lately sangat bizi dengan nak siapkan report. berikutan harga minyak yang naik baru baru ini, dengan tidak langsung ia telah menjurus kepada harga kenaikan gula. berikut petikan dari mstar online.

 

 

PUTRAJAYA: Kerajaan hari ini mengumumkan kenaikan harga gula sebanyak 20 sen daripada RM2.10 kepada RM2.30 sekilogram mulai Selasa.

Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Datuk Mohd Zain Mohd Dom berkata langkah untuk merasionalisasikan harga runcit gula itu dibuat selaras dengan keputusan mesyuarat Majlis Ekonomi pada Isnin.

"Kerajaan telah membuat keputusan untuk merasionalisasikan subsidi dan dalam hal ini, Majlis Ekonomi menetapkan subsidi tanggungan kerajaan untuk gula perluditurunkan lagi," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata walaupun berlaku kenaikan, harga runcit gula di Malaysia masih rendah berbanding negara serantau seperti Indonesia, Singapura, Thailand dan Filipina.

Sebagai contoh, katanya harga runcit gula di Indonesia ialah RM3.80 sekilogram, Singapura (RM3.61), Thailand (RM2.31) dan Filipina (RM4.50).

Mohd Zain berkata sebelum merasionalisasikan harga runcit gula itu dibuat, kerajaan terpaksa menanggung subsidi sebanyak RM400 juta setahun.

Dengan kenaikan harga gula sebanyak 20 sen, kerajaan masih menanggung subsidi sebanyak RM283.4 juta setahun dan penjimatan sebanyak RM116.6 juta setahun boleh diguna untuk pembangunan lain, katanya.

Beliau berkata langkah kerajaan menetapkan harga runcit gula baru itu dibuat lebih awal iaitu sehari selepas keputusan mesyuarat Majlis Ekonomi ialah bagimengelak timbulnya ketirisan, tindakan menyorok bekalan itu serta "pembelian panik" oleh pengguna.

Mohd Zain berkata pengguna juga perlu melihat secara positif berikutan kenaikan harga gula itu kerana ia boleh mengelak orang ramai daripada menggunakan gula dalam kuantiti yang banyak, sekaligus dapat menghindarkan mereka daripada penyakit.

Beliau berkata kebanyakan gula yang berada di pasaran negara diimport dari Australia dan Brazil.- BERNAMA

 

 

hmm.. sangat menarik. ape lagi yang nak naik lepas ni. gaji? wow! dengar kata nak naik..tapi banyak mana je? mampu ke menampaung segala kenaikan yang sedang berlaku. pada pendapat TH la. sangat bernas bila membandingkan MALAYSIA terchenta ni dengan negara tersebut seperti singapura dan filipina. sangat bijak. barulah rakyat rasa lega sebab malaysia punya adalah terendah #tangankedadamatapandangatas. ok lah tu. kurangkan subsidi, negara boleh jimat. gunakan duit hasil penjimatan ke arah yang lain. arah mana? maybe..buat jambatan baru ke.. buat mahligai baru ke..eh eh.. bagi kat rakyat lah. kan sekarang 1MALAYSIA – RAKYAT DIDAHULUKAN PENCAPAIAN DIUTAMAKAN  #tangankedadamatapandangatas sekali lagi.

 

 

TH : bangga dengan kerajaan yang sukakan penjimatan #tangankedadamatapandangatas

Sunday, May 8, 2011

Aku Memang Best! so What?!

 

 

SALAM SEJAHTERA

 

 

dengan gaya #tangankedadamatapandangatas, TH berbesar hati join SEGMEN yang dianjurkan oleh exsamsed ni. siye ko bro. aku baru jupe ko skali..lu memang gila lah! ok. balik kepada SEGMEN ni, memerlukan kita bercerita yang diri kita best #tangankedadamatapandangatas. meh sini nak cerita.nak guna ganti diri aku lah.

 

emm..sebab ape aku rasa aku best? sebab aku best lah! sebab pertama aku ni jenis boleh masuk dengan semua orang. tak kira kau blogger ke..kau bukan blogger ke..kau blogger BARU ke..kau blogger OTAI ke. semua aku layankan. buat ape nak berlagak kan? layan je sudah. ape DIVA sangat ke nak pilih bulu nih. ni,laki takmo layan sangat takot orang kata GAY..layan pompuan je..bahaha!! tu yang pertama.

 

yang kedua, aku rasa aku best sebab aku rasa setiap permintaan kawan-kawan aku, aku akan cuba penuhi..yang termampu lah. kalau mintak duit kat aku,tengah aku takde duit tuh memang tak dapat la. sama juga kalau mintak belanja. time aku takde duit takpayah la korang mintak. and kalau pertolongan tuh setakat mintak ucapan dalam VLOG, aku layankan je lah. aku bukan #retis pon nak jual mahal. takde la aku nak menDIVA hanya 1tube je boleh rakam muka aku. orang lain tak boleh! ok tak?

 

ketiga. aku rasa aku best sebab aku ni jenis…..alah cemana nak cerita..sape yang dah kenal aku tuh tawu la aku cemana. so,lets be friend. and kita berkenalan sebab aku suke menambah kenalan.

 

 

 

TH : ok tak isi aku ni tuan penganjur segmen? kalau nak join KELIK SINI

Saturday, May 7, 2011

Gempar!! 24:7 Kini Diminati Masyarakat Antarabangsa!!

 

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

 

pernah ambil tahu mengenai kumpulan k-pop malaysia eh sekarang dah m-pop katanya. kalau g-pop boleh tak? bahaha! ok..berbalik kepada isu kita. kumpulak 24:7 atau nama barunya MAX 24:7 kini telah mendapat tempat di hati peminat antarabangsa. terkejut? tu lah..dulu pakat kritik..tengok,kini mereka dah berjaya. patutkan kita tumpang merasa bangga? jum kita tengok poster peminat kumpulan ini!

 

 

 

lunapic_130476788565178_5

 

 

 

jeng jeng jeng!! inilah peminat antarabangsa mereka!! piggy dalam angrybird pon minat mereka.keh keh keh!! haha.. habis la TH nanti..grup m-pop ni report polis..sebab dengar kata diorang nak report polis page anti 24:7 tuh. bajet diva la sangat kau nok! mak tengok banyak lagi artis antarabangsa lagi banyak page haters, bukan setakat satu,dua..malah puluh-puluh page haters diorang diwujudkan..cool je..takde nak gelabah report bagai..anna raffali yang memang feymes tu dulu pon time orang tak puas hati dia menang AJL, buat page tak puas hati,haters..takde pon nak report polis.

 

 

TH : takpayah la nak bajet diva sangat. buktikan kemampuan korang dulu. single pon takde lagi dah mendiva.

Friday, May 6, 2011

Did You Know?–The First Cultures

 

 

 

GOOD MORNING.

 

today I will talk about the first culture ever in the world that around 10,000 – 3000 B.C

 

 

 

toward the beginning of the Old Stone Age, people had begun not to collect grains but to cultivate crops. sedentary communities began to domesticate and breed their animals in places such as Catal Hayek in Turkish Anatolia and Jericho in Palestine. Furthermore, these settlements display increased cultural development with their production of painted ceramics and ornaments. stable food sources resulted in the emergence of social classification within societies. the differentiation is seen with individuals buried with various ornaments.

 

 

 

 

Religion and Culture.

 

the concern early people had regarding their own mortality led to their creation of the concept of a higher power. evidence of their belief in an after life is seen in many artifacts,one of which is cave-paintings. within the paintings in the depiction of beings who are half man and half animal.these possibly represent shamen, who blessed the hunt by dressing in animal furs. early people also observed the stars for measurements and seasonal cycles.

 

 

 

Permenent Settlements

 

 

 

The oldest city in the world is Jericho in Palestine, (remains of a round tower of the town wall). by the 9th century B.C, the city had nearly 3000 inhabitants, surpassing most other settlements of that time.

 

 

 

TH : Smile

Did You Know?–The Development of Humankind

 

 

Good Morning.

 

this is my 1st posting for this segment. today post is all about the development of humankind. starting from the beginning to ca. 10,000 B.C.

 

 

 

 

Africa, the “cradle of mankind” is considered to be the origin of the earliest hominoids. skeletal remains found at excavation sites have left a traceable path trough hominoid  history going back more than six million years. the Old Stone Age is marked by the Homo habilis (“skillful man”) first use of stone tools around 2.3 million years ago. Homo erectus began to migrate out of Africa ca.1.8 million years ago. These hominoids later evolved into today’s human, Homo sapiens.

 

 

 

 

 

Theory of Evolution

englishman charles darwin theorized in his “origin of man” of 1871 that man had ascended directly from apes trough a process of  progressive evolution. today it is generally accepted that humans and apes share common ancestors.

 

 

TH : do you believe in charles darwins’s theory? bahaha!!

 

 

#reference : national geographic : visual history of the world

Thursday, May 5, 2011

Pengumuman ! SEGMEN baru

 

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

 

dah lama TH rasa nak buat SEGMEN ni. sila baca bebetol SEGMEN ye! haha! ok. enough laughing. semenjak kerja kat KDN ni TH ada dapat satu buku yang kandungannya sangat berguna, so, TH akan kongsikan dengan korang. and SEGMEN ni dalam bahasa inggeris ok. nama SEGMEN ini is to be called “DID YOU KNOW?” ok tak? boleh la kan. selain berceloteh, ape salahnyer sekali sekala kita menambah pengetahuan mengenai benda benda yang maybe kita tik tau. isnt it?

 

 

rasanye sekadar ni je dulu pengumuman. nantikan ye perkongsian terbaru TH ni. insyaALLAH sehari satu fakta atau lebih akan dikongsikan Smile.

 

 

TH : kena jadik ulat buku kejap sebab nak kongsi fakta nih

Wednesday, May 4, 2011

Skandel Blogger Terbaru | Let The Picture Do The Talking

 

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

 

ok ok. tak habis lagi dengan fenomena k-pop 24:7 , kita digemparkan pulak dengan satu lagi skandel blogger yang bertaraf  feymes letop letop. TH tanak cakap banyak. let the picture do the talking :

 

 

224708_1696389048840_1211262682_31398610_3580096_n

 

 

sweet kan diorang? ini gara gara sama sama menghadiri majlis perkahwinan  ujang kentunt dan yana mib. kelik SINI untuk menerjah skandel terbaru ini.

 

 

 

TH  : semoga korang berbahagia Smile

Fenomena 24:7 - K-Pop or Eskrem-Pop Malaysia?

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

 

semestinya readers sekalian sudah already knows what is 24:7. it is on of k-pop wanna be group dalam malaysia ni. for me its not just k-pop group..but more to gay pop. isnt it? layankan je la. nak kata kumpulan ni feymes tak feymes walaupun belum melancarkan ape ape single,mereka telah mempunyai peminat yang cukup fanatik. bukti? mari layankan gambar dibawah :

 

 

gambar asal.

 

 

 

226400_1656271454262_1461367718_31244467_3243820_n

peminat fanatik 24:7 (gambar diambil dari eazy si paparazzo)

 

 

amacam? anda nak mana satu? yang mana satu lagi seksi? mana satu lagi menarrik? keduanya menarik,cuma bezanya peminat fanatik 24:7 yang menamakan diri mereka 24:HOURS tu lebih sopan dan tidak menunjukkan perut yang tak chun tu. nak berkenalan? lihat dibawah. (susunan dari kiri)

 

 

 

 

TH : sume atas tu bukan toy boy ok. haha!! nantikan apa lagi fenomena 24:7 yang melanda malaysia.

Tuesday, May 3, 2011

Cara Pemanduan Berhemah #tangankedadamatapandangatas

 

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

 

 

 

 

balik dari kerja teitba TH rasa nak update mengenai cara penduan berhemah. korang kebanyakan mesti pernah drive kereta or motor kan? paling busuk pon basikal. ehe. jum tengok antara cara pemnaduan berhemah.

 

 

  1. kalau nampak lampu isyarat hampir merah, sila tingkatkan kelajuan demi mengejar lampu isyarat sebelum bertukar merah. kalau dah merah langgar saja lampu merah tu.
  2. kalau rasa lama sangat tunggu lampu isyarat nak bertukar dari merah ke hijau, sila abaikan keselamata nyawa anda, langgar saja lampu mereh tersebut kerana anda nak cepat.
  3. kepada pemandu kereta, sila bawak dengan sangat laju melebihi had laju yang ditetapkan. kalau ada motor lalu ditepi, sila himpit dan jangan bagi lorong kepada motor tersebut.
  4. kalau nak membelok ke kiri atau kana sila abaikan untuk beri lampu isyarat kerana semua tahu yang anda hendak membelok.
  5. samada anda memandu kereta atau motor. sila parking sesuka hati anda walau dimana sahaja. kerana kawasan itu, anda yang punya. lagi baik,sila block jalan orang lain.

 

 

amacam? ok tak tips pemanduan berhemah yang TH bagi ni. ni baru sikit. saje TH bagi 5 je dulu. nanti lainkali TH bagi lagi ok. bole?

 

 

TH : #weewee. semenjak bile pandai bagi tips nih eh

Monday, May 2, 2011

Hikayat Merapu

 

 

 

 

 

maka tersebutlah sebuah kisah sejarah pembinaan sebuah negara yang teramatlah hebat yang diterajui oleh Dewa Sakti atas nasihat Mamanda Menteri yang satu. bermulalah sebuak kisah yang hebat apabila Dewa Sakti dan Mamanda Menteri membuka satu kawasan untuk dijadikan singgahsana. berkembanglah sedikit demi sedikit negara itu..semakin hari semakin ramailah pedagang yang datang mendengarkan kesejahteraan dan keamanan negara Dewa Sakti yang tersebut. maka Dewa Sakti tidak melepaskan peluang untuk menarik lebih ramai pedagang dengan mengadakan pelbagai tarikan dan kemudahan. sejahteralah negara milik Dewa Sakti tesebut ditambah dengan kehadiran gundik gundik yang cantik serta halus kulitnya.

 

 

syugianya kemahsyuran negara sang Dewa tak dapatlah dinafikan lagi. semua negara jiran menghormati kekuasaan sang Dewa.pelbagai cara dilakukan oleh pengikut,pengunjug serta jiran bersebelahan bagi menganbil hati sang Dewa memandangkan kekuasannya itu. lama kelamaan dengan segala sanjungan dan kemewahan..menjadi alpa lah sang Dewa Sakti dan menjadi lupa lah akan dirinya yang sebenar.

 

 

maka pada suatu hari megadaplah utusan dari Jhaipur, sebuah negara kecil ingin meminta bantuan sang Dewa.

 

 

Utusan : Hai sang Dewa yang perkasa dengan segala kemahsyuran, Hamba datang denga satu hajat yang besar.

 

sang Dewa : Apakah hajat mu wahai pacal yang hina? sebutkan sahaja.

 

Utusan : yang Mulia Puteri dari negara hamba ingin melangsungkan perkahwinan.maka kami rakyat jelata yang hina inginlah mempersembahkan sebuah hadiah yang amat menarik kepada yang Mulia Puteri. hamba dengar hanya sang Dewa mempunyai kepakaran untuk menghasilkannya.

 

sang Dewa : ahh!!! beraninya tuan hamba meminta beta melakukannya?! siapakah tuan hamba? sedarlah diri..kamu hanya pacal yang hina. tidaklah layak tuan hamba untuk meminta sedemikian rupa dari beta!!

 

 

 

maka pulanglah utusan dari negara Jhaipur dengan hati yang hampa…..bersambung…

 

 

 

TH : ape aku merapu nih.. saje nk jadik peglipurlarak..wakakaka!!

 

Copyright © 2013 | Helios Blog