. Tsunami Di Jepun | 371 Rakyat Malaysia Selamat

11:45 PM

 

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

berikutan Tsunami di Jepun, kedutaan Malaysia telah berjaya memastikan bahawa 317 rakyat Malaysia yang berada di kawasan kejadian berada dalam keadaan selamat.berikutan laporan daripada akhbar :

 

KUALA LUMPUR 12 Mac - Setakat pukul 4 petang, Kedutaan Malaysia berjaya menghubungi 371 rakyat negara ini di Jepun yang terlibat dengan tsunami dan kesemua mereka berada dalam keadaan selamat.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Kementerian Luar, rakyat Malaysia yang berada di kawasan teruk dilanda tsunami telah dipindahkan ke tempat lebih selamat yang dibina oleh kerajaan Jepun.

Katanya, Wisma Putra dan pihak kedutaan sentiasa memantau situasi semasa serta mendapatkan maklumat terkini daripada kerajaan Jepun.

"Malaysia juga menawarkan khidmat Pasukan Mencari dan Menyelamat Khas (SMART) untuk membantu Jepun mencari dan menyelamatkan mangsa bencana tersebut," katanya.

Kementerian juga menasihati keluarga yang mahu menghubungi ahli keluarga yang berada di Jepun dengan menggunakan laman web yang disediakan oleh Jawatankuasa Palang Merah Antarabangsa (ICRC) iaitu http://www.familylinks.icrc.org/Web/doc/siterfl0.nsf/htmlall/familylinks-japon-eng. - Utusan

1 comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email

Contact Form

Name

Email *

Message *