Thursday, March 31, 2011

Jawapan Teka Gambar

 

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

ingat tak lagi entry penambah dosa yang TH wat tuh..TH suh teka gambar kan. gambar bawah ni :

 

 

300320111456_thumb[20][5]

 

 

 

ramai bagi jawapan. aha.. meh kita tengok jawapan sape yang betul. gambar asal kat bwah ni

 

 

300320111456

 

 

ini adalah gambar kulit sebuah buku novel bahasa inggeris. ehe Smile

 

 

TH : terima kasih sape yang main teka teki tuh

Try Teka | Apekah?

 

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

entry pendek malam ni TH nak suruk korang teka. apekah gambar bawah ini :

 

 

 

300320111456

 

 

 

wow! montok giler kan. cepat teka. letakanjawapan dalam ruangkan komen entry nih.

Kisah Adik Siti Musliha | Rentetan Hidup Beliau.

 

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

 

 

 

 

kenal gadis dalam gambar diatas? pernah dengar nama Siti Musliha Mohd Mustafa? kalau tak pernah dengar nama tuh,penah  dengar lagu yang dia nyanyi tak? and kalau tak silap TH, dia pernah berlakon dala TV series terbitan TV3 dulu.tetiba masa maca majalah Mastika edisi OKTOBER 1994 terbaca pulak artikel emengenai Siti Musliha ni. rasa tersentuh hati dengan kecekalan gadis cilik ni walaupun dia ni tak sesempurna orang lain. jum tengok sedikit sebanyak mengenai rentetah hidup adik Siti Musliha ni.

 

Dihairkan pada 10 JANUARI 1983. masa tuh TH tak lahir lagi. anak kepada pasangan Mohd Mustafa Manap dan Rohani Atan ini dilahirkan dalam keadaan tidak normal. beliau mengalami kecacatan seluruh anggota badan.dilaporkan bahawa semasa lahir beliau tidak mempunyai batang hidung,dan salah satu lubang hidungnya terletak di atas kening juga keduduka mata beliau tidak normal. setelah 11 tahun mengahrungi hidup yang perit, Siti Musliha mendapat perhatian dari Datin Seri Dr. Wan Azizah yang pada ketika itu menghadiri program sekolah penyanyang di sekolah rendah kebangsaan bukit damansara. bermula saat itu lah beliau mendapat perhatian dari seluruh masyarakat.

 

Siti Musliha telah menjalani pembedahan re-construction pada kali pertama pada tahun 1984 di sebuah hospital di Adelaide, Australia. pembedahan kali pertama ini telah memakanmasa selama 10 jam. pembedahan dilakukan untuk membentuk wajah Siti Musliha. selain itu, doktor juga telah menjalan pembedahan untuk memisahkan jari beliau.

 

pada tahun 1988, Siti Musliha telah menjalai satu lagi pembedahan untuk membetulkan kedudukan mata beliau. manakala pembedahan ketiga telah dijalankan pada awal Ogos 1994 untuk membetulkan kedudukan hidung beliau yang sebelum ini dibentuk pada pembedahan pertama. kesemua pembedahan ini memakan belanja hampir 1 juta. banyak kan? dan terima kasih kepada rakyat Malaysia yang prihatin pada masa itu untuk membatu Siti Musliha.

 

TH tersentuh dengan satu dialog dimana Siti mesliha berkata “Saya tidak takut,tidak gementar. Kalau ada yang pandang hina, tak apa” . tersentap woo dengan statement Siti Musliha. Dia rehda dengan segala ketentuan. Siti juga pernah bertanyakan kepada ibu beliau. “Mak, kenape Siti jadik macam ni?” . kalau lah korang sume jadik mak dia, ape yang korang nak jawab? sebelum tamat entry tribute kepada Siti Musliha ni, jum tengok persembahan beliau kat bawah ni

 

 

 

 

 

 

TH : sepanjang masa buat entry ni..TH tak henti henti dengar lagu Siti Musliha ni. dah lama download. today baru teringat nak dengar balik and..ape ea cerita Siti Musliha sekarang?

Facebook Security Alert | Preventing Your Acount From Being Hack

 

 

 

 

GOOD MORNING.

 

 

as from today, I’ll try to update in english. ehe.. this idea came from Aslann As. he said “I sound silly when I speak Malay” . haha! joking ar! ok, today I’ll talk about how to set your facebook account up to the maximum possible security. the main idea is to securing your account from being hacked.

 

 

first of all of course you must log in to your facebook account. your own account ok! haha. then go to top right, clik the account tab then select account setting. got it?

 

 

 

image

 

 

 

and then, select setting > account security and tick the “secure browsing'” option. so, this mean when its posibble, your account will be open or access via https connection. and some of you for sure don’t know what is the different between http and https rite?

 

 

  • http stands for "Hyper Text Transfer Protocol", the primary technology protocol on the Web that allows linking and browsing.
  • https is "Hyper Text Transfer Protocol" with Secure Sockets Layer (SSL), another protocol primarily developed with secure, safe Internet transactions in mind.
  •  

    There are two primary differences between an HTTPS and an HTTP connection work:

    • HTTPS connects on port 443, while HTTP is on port 80
    • HTTPS encrypts the data sent and received with SSL, while HTTP sends it all as plain text

 

 

for more info of this https thingy, u can [click here].

 

 

lets get back to our topic. so..when your are setting this thing up, you can worry less about your account is being hack less.  ah..lets take a look on the screenshot also

 

 

image

 

 

hmm..other than that, in this option, u can also detect if your account being access by other also by viewing the account activity option.I think this will do for today. thank you.

 

 

 

 

TH : nape rasa cam carca merba je tulis dalam BI kali nih? err..dah lama tak tulis entry dalm BI kot. ahaha

Perang Libya : Serangan Udara dan Letupan

 

 

 

mengenai isu BUTUH tuh, TH dimaklumkan bahawa sebenarnya page BUTUH PAK HANG tu.sebenarnya ada dalam FB. so, TH mintak maaf kalau kat survey tuh TH salah faham dengan niat seorang kawan kita tuh. ilek la. be professional, kalau TH buat salah, its ok. TH mintak maaf. and dalam tuh TH rasa perlu TH mintak maaf sbb ada berkalu kekeliruan disitu. sowi ye bro!

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

 

entry harini dimulakan dengan isu Perang Libya dimana tentera bersekutu A.S, Britian dan sekutu yang lain telah melancarkan serangan ke negara Libya. yang mana kita tahu pada hari pertama serangan dilancarkan, beratus-ratus bom telah dilancarkan hanyan dengan alasan untuk membedil tentera Muammar Ghadaffi. nak bedil tentera ke nak bedil rakyat tuh? dan sehingga sekarang, negara Libya masih bergolak. berikut petikan dari berita harian online :

 

 

Serangan udara, letupan kedengaran di tenggara pedalaman Tripoli


2011/03/31

 

TRIPOLI: Letupan menggegarkan timur pedalaman Tirpoli, lewat Rabu, apabila serangan udara dilakukan di ibu kota Libya, kata seorang saksi menerusi temubual telefon.
Saksi yang enggan namanya didedahkan, berkata sejurus selepas pesawat kelihatan melepasi timur dan tenggara pedalaman bandar itu, kedengaran letupan sehingga tenggara daerah Salaheddine.

 

 

TH : ape lagi yang diorang nak bedil nanti ye.

Wednesday, March 30, 2011

Movie Review : Just Go Wih It (18) - SX ke?

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

 

semalam gak, lepas tengok sucker punch, TH diinvite oleh seorang brader, brader ady. kenal? alah blog adybudika.com tuh, haha. dia invite TH untuk join screening media untuk filem JUST GO WITH IT. akan ditayangkan di Malaysia pada 31 March. maybe ada sesetengah dah download. tapi tak sama tengok movie dengan dalam lappy. memang terbaik ar. mula-mula TH ingat cite nih cite romantik. memang meleleh la kalau tengok cite romantik ni. macam dulu, TH tengok cite TWILIGHT yang no 3 tuh. siyes TH tido. haha! bila tengok Adam Sandler yang berlakon,fiq minat sebab filem ni bukan setakat romantik,tapi komedi romantik ok! layankan..best gelak pecah perut.

 

 

 

 

 

Genre : Romantik Komedi

 

Sinopsis Ringkas :

 

Filem yang dibintangi Adam Sandler dan Jennifer Aniston ni bermula apabila Adam Sandler yang membawa watak Danny yang bekerja sebagai Pakar Bedah Plastik dan pembantunya Jennifer Aniston yang membawa watak sebagai Katherine pembantu Danny yang juga ibu tunggal kepada 2 orang anak berkomplot untuk melakukan satu pembohongan untuk memikat hati gadis idaman Danny iaitu Palmer. Danny mempunyai kebiasaan untuk memakai cincin perkahwinan palsu. Katherine telah menyamar sebagai isteri kepada Danny setelah Palmer terjumpa cincin perkahwinan palsu tersebut selepas Danny dan Palmer berasmara di tepi pantai dan dia sanagt marah bila dapati Danny sudah berkahwin. Plot pembohongan diteruskan apabila Danny menyatakan bahawa dia sudah hendak bercerai dengan Katherine. Plot semakin berkembang bila pembohongan melibatkan dua orang anak Katherine…nak tawu kesudahan? korang kena tengok cite nih! lawak gile!

 

 

Komen :

 

TH sangat suke cite nih. komedi romantik. kesinambungan filem ni jugak ok. tak macam merong yang banyak scene nampak melompat lompat. walaupun watak yang terlibat dalm filem ni tak banyak,Adam Sandler,Jennifer Aniston dan pelakon lain yang berjaya membawa watak masing masing to the max! lawak yang tak keterlaluan dalam filem ni gak sangat best. also, diselitkan gak nilai2 kekeluargan dalam ni. walaupun rating filem ni not PG 13, tapi 18, TH tetap rasa best. adik-adik TH nasihatkan takyah tengok la. kalau sesiapa yang tak biasa tengok benda-benda pelik ni. macam Aslann As kan. ehe!

 

Rating : 4 Stars

 

 

picture diextract from : [KLIK SINI]

 

 

TH : best or not, tetap subjektif. kalau TH cakap best..ada gak yang cakap tak best. so, nk tawu best or not, pegi la tengok eh. and special thanks to abang for the whole things semalam ok. no words can describe. ehe!

Movie Review : Sucker Punch (PG13)

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

 

 

 

dah tengok movie Sucker Punch? baru semalam TH tengok Sucker Punch tu. jum tengok my personal review untuk filem ini.

 

 

Sinopsis Ringkas :

 

Sucker Punch mengisahkan sekumpulan remaja yang didakwa mengalami masalah mental, dihantar ke pusat pemulihan dan disana mereka dipaksa menjadi penari dan pelacur untuk golongan atasan dan mereka merancang untuk melarikan diri dari pusat tahanan tersebut. Plot kisah bermula apabila salah seorang dari watak kematian ibu dan adiknya berikutan perbuatan keji bapa tirinya untuk merampas harta keluarga mereka.setelah itu gadis tersebut dihantar ke rumah sakit mental dan berjumpa dengan lagi 4 orang gadis yang lebih kurang sama latar belakang mereka. Disana, mereka dilatih untuk menjadi penari dan membuat persembahan untuk golongan atasan. Dengan tak sengaja, salah seorang dari mereka telah mendapat visi bagaimana mereka boleh melarikan diri dari pusat tahanan tersebut. Dikatakan 5 item boleh membantu mereka untuk melepaskan diri iaitu MAP, KNIFE,FIRE, KEY dan item kelima telah dirahsiakan. maka bermula lah perjalanan mereka untuk melepaskan diri. adakah visi untuk mereka melepaskan diri tersebut nyata atau hanya halusinasi gadis tersebut? dan adakah mereka berjaya melepaskan diri? korang kena tengok ok movie nih!

 

Komen :

 

Keseluruhan movie Sucker Punch ni TH rasa agak menarik tapi sikit bosan sebab jalan cerita untuk movie ini banyak sama konsep yang digunakan. contohnya, bagi mendapatkan setiap satu item, salah seorang gadis akan menari di depan mangsa. tarian gadis tersebut dikatakan sangat power sampai dapat memukau dan mengalihkan fokus mereka. dan proses tarian tuh tak ditunjukkan, tapi digambarkan dengan aksi peperangan dimana gadis gadis tersebut terlibat..

 

Semua aksi peperangan dalam Sucker Punch ni for me agak menarik. sebab setiap gerakan adalah penuh dengan aksi dan skill. Antara kekuatan filem Sucker Punch ni gak TH rasa is grafik/CGI yang terdapat dalam ni. fuh! cantih habis la. kalah citer merong. kalau anda kata filem merong tuh dah chun CGI diorang la kan.

 

Tapi kan..jalinan plot ni agak berat dan berbelit. penonton kena fikir sikit kalau tengok Sucker Punch ni. sebab kena pandai jalinkan balik plot yang berbelit tuh. baru paham. TH paham je tengok. abang sorang tuh la cakap cite ni agak berat.

 

 

Rating : 3 stars (just nice)

 

 

TH : err…sowi la kalau kat sinopsis tuh serabai sikit.tak reti nk susun ayat. aha! atas tu hanya my personal review. lain orang lain citarasa kan?

Tuesday, March 29, 2011

Facebook Sekali Lagi Berubah? | Serabut or Best?

 

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

dah lama rasanya TH tak update. baru rini bukak facebook and TH rasa macam ada perubahan sikit. aha! korang pasan tak? tak? kalau tak meh tangok kat bawah ni.

 

 

 

image

 

 

aha! nampak tak? sikalang facebook dah ada button tuntuk tanya question. ala2 buat poll tuh la. and korang bole insert pilihan jawapan sendiri. best tak? pada TH agak menarik coz boleh tanya direct. takyah nak taip pepanjang and baca satu satu komen untuk tawu jawapan kpd soalan kita. mudah kan? pendapat korang?. TH dah try buat satu soalan tadik. jum tengok bawah.

 

 

image

 

 

haa! macam ni la naik kalau kita post question. ok tak? senang kan baca? ada lagi kat bawah ni. kalau klik kat soalan tuh nanti naik camni.

 

 

image

 

menarik isnt it? tapi sikit slack benda ni is benda ni tak boleh lock. which mean, sape-sape je boleh tambah pilihan soalan. haaa..tu agak tak best sikit. kiranya author takde supreme power la kat dia punye poll.

 

 

TH : lepas ni nak buat soalan banyak-banyak la.

Friday, March 25, 2011

Earth Hour 2011 - 26 March 2011 | Perkara Sia-sia?

 

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

 

 

 

 

readers penah dengar pasal Earth Hour tak? Earth Hour sebenarnya adalah salah satu langkah yang dianjurkan oleh WWF (World Wide Fund for Nature) yang dalam erti kata lain Earth Hour ni adalah salah satu langkah dalam memelihara dan memulihara bumi kita ini. kalau yang sedia maklum, Earth Hour untuk tahun ini akan disambut esok bersamaan 26 March 2011. Disamping itu, Earth Hour ini biasanya disambut dengan memadamkan segala peralatan yang menggunakan tenaga elektrik selama 1 jam. basically mereka yang mengambil bahagian akan memadam lampu selama satu jam dan juga mematikan peralatan yang dikira tidak penting yang menggunakan elektrik dalam usaha menyambut Earth Hour ini.

 

 

Tapi dalam kita menjalankan perkara yang dianggap baik ini, ada sesetengah pihak yang menyelar tindakan menyambut Earth Hour dengan memadamkan lampu. pada pendapat mereka, ada perkara lebih penting dapat dilakukan sempena Earth Hour ini.TH taknak komen ape-ape but just fikirkan, pilihan di tangan sendiri. biarlah sekecil mana pon perkara yang kita lakukan, asal dapat memberi sumbangan itu sudah dikira cukup bagus. untuk isu ini, readers boleh [KLIK SINI] untuk info lanjut. kalau tak puas hati, nak baca lagi boleh [KLIK SINI] ada juga . baca dan nilai. so, fikirkanlah.

 

 

TH  : tak perlu rasa diri kita ni hebat sangat dan jangan suka merendahkan usaha yang boleh dikira kebaikan yang dilakukan oleh orang lain.

TERGEMPAR! | Penampakan 'Sesuatu' di Gathering Blogger di KKB










SALAM SEJAHTERA.


setelah banyak kali bernafsu menonton video blogger yang turun ke KKB mandi ait terjun ritu, harini sekali lagi TH tonton video tuh. dan TH terperasan sumthing. iaitu penampakan 'sesuatu' semasa kami semua berhenti solat di masjid di kawasan Kuala Kubu Bharu tuh. kepada sesiapa yang tak tonton video tuh lagi, bole tengok di bawah :








dah tengok? nampak tak 'sesuatu' dalam video tuh? kalau tak nampak meh TH nak tunjukkan. TH dah printscreen dah imej 'sesuatu' untuk korang tengok. meh tengok bawah ni :



IMEJ PERTAMA :





IMEJ KEDUA :



aha! nampak tak 'sesuatu' tuh? haha!! just nak kacau JEJAKA ni je. jangan marah ye bang. korang mesti ingat 'sesuatu' tuh benda lain kan? padahal abang yang kacak ni je :) . korang klik nama dia taw kalau nak pegi lawat blog brader nih.



TH : da lama tak buat entry sakat blogger camni


Wednesday, March 23, 2011

Sampai Masanya Tunaikan Janji

 

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

 

 

Image0196

 

 

Comel tak budak bear tu? aha…dah lama dia dok senyap2 dalam bilik TH ni. tadik saje kemas kemas bilik. susun sikit. haha! eww..laki ada tedy? biar lah! orang bagi. haha. eh..entry ni bukan nak cite pasal tedu tuh la. tapi nak citer pasal hadiah kat pemenang kontes yang TH buat dulu. ingat tak lagi sape pemenang? kalau tak ingat sila [KLIK SINI]. aha..dah tengok? dia tuh la pemenang yang dapat hadiah tu.

 

cakap pasal hadiah, suppose TH dah pos kat miss ran minggu lepas. tapi tak sempat la. sebab kena posting ke port klang seminggu. so, minggu ni baru dapat pos. ehe. sowi ok miss ran. mesti lama kamu tunggu kan. jum tengok hadiah ape yang miss ran dapat

 

 

Image0195

 

TH : gambo tak jelas sangat sebab snap pakai kamera henset TH . Kamera VGA je pon. tak mampu pakai yang mahal Smile

Online Shopping | T-shirt KBU Dah Sampai

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

 

oho! korang pernah tak shopping online? alah..yang order melalui internet tu la. TH penah and dah banyak kali. tapi kali ni sangat teruja dan bernafsu. kenapa? sebab kali ni TH belik t-shirt ekslusif grup Kami Blogger Utara. woo! actually t-shirt ni dibuat untuk gathering KBU 26hb ni. tapi TH tak dapat hadir walaupun balik kampung time tuh sebab my sepupu kahwin. pulakk!! sowi taw geng KBU. baru sekali je TH pegi gath dengan geng utara nih. yang lain lain dengan geng SB. tapi takpe la. sebagai menunjukkan tanda sokongan, TH beli satu t-shirt tuh. siyes chun! baru je sampai tengahari tadi. meh tengok!

 

 

 

Picture0021

bahagian hadapan.

 

 

 

Picture0022

bahagian belakang

 

 

aha! yang paling mahal is kat belakang tuh! ada url blog TH. hehe! lepas ni kalau pakai pegi memana je bole la orang tengok my url tuh.

 

Picture0022

 

 

TH : hee~ nanti kalau ada gath or kuar lepak dengan blogger nak pakai la baju nih. eh! cepat la t-shirt SB pulak siap. tak sabar nk beli ni Smile

Tuesday, March 22, 2011

Keputusan SPM Keluar Esok | Ape Kena Mengena Dengan Aku?

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

 

 

 

malam ni TH dok melayan twitter sambil dok baca mengenai keputusan SPM yang akan keluar esok. ye! KEPUTUSAN SPM KELUAR ESOK ok! ingat tuh Syed. ehe. teiba tengok la timeline twit tuh..semangan Amirul Hafiz dok cerita pasal #kenanganSPM dia. aha!ape dia hengat dia sorang je ada cite pasal SPM? haha!! *marah AH kat aku nanti.

 

tetiba teringat masa TH nak amek SPM dulu-dulu. dulu kalau nak cite pasal SPM ni, TH ni sekolah asrama. tapi buakn asrama penuh. ada gak yang ulang alik dari umah. ada gak yang dok umah sewa. TH la salah soran student yag dok kat rumah sewa tuh. memang best la tyme nak SPM tuh. pakat dok studi sampai larut malam. lepas maghrib pakat dok pulun tidoq dulu. tengah malam baru la bangun nak studi. kalau tak tido pon..lepas isyak tuh pegi la meronggeng mana-mana dulu. kadang-kadang TH pegi kaco kawan-kawan yang stay kat asrama tuh studi. dah tengah malam,balik la rumah studi pulak. haha! kadang-kadang selambe badak je tido kat asrama. sampai werden da kenal sebab baik dgn werden tuh. lagi lagi dok slalu pi tidoq sana.

 

tapi kan. makin nak dekat SPM, TH bukan la budak yang rajin. slalu gak dok join bebudak asrama fly malam malam. haha! best woo! pi kuaq makan..pi lepak. haha! mai hari nak SPM, gile cuak. haha! tambah2 paper Biologi,Kimia,Fizik,Math and Add Math. gile lah. tambah-tamba Add Math tu..apa habuk pon tarak paham tyme blajaq dulu.

 

sampai hari nak amek result, kami ramai dok pakat nak pi lewat sikit. aha! biasa la ..kononnye artis la geng budak-budak kelas sains nih. kecut teloq woo nak pi amek result tuh. tapi alhamdulillah la..Add Math tuh TH tak fail. semua lulus. haha! bahasa melayu TH tak dapat A1 haha.baha omputeh je yang dapat A1. sedih woo..sebab tak berjaya score BM tuh. tapi ape pon overall result alhamdulillah la.bole masuk U and skang ni jadik camni. haha!

 

Kepada sape yang nak amek keputusan SPM esok, TH wish korang GUDLUCK! takmo la takot sangat. usaha + doa + tawakkal = insyaallah berjaya ok!

 

TH : tipu la tak ketaq kan nak ngadap slip result SPM tuh Smile

Pengetua AF9 | Siapakah Antara Mereka Yang Layak?

 

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

berikutan teka teki yang masih menjadi tanda tanya siapakah pengetua Akademi Fantasia 9 (AF9) selepas kontroversi yang telah ditimbulkan oleh Ahmad Dhani yang dulu kononnya telah terpilih menjadi pengetua Akandemi Fantasia 9 (AF9) . beberapa calon telah disenarai pendekkan iaitu :

 

  • Edry Abdul Halim
  • Ahmad Dhani
  • Amy Search
  • Ramli Sarip
  • Faizal Tahir

 

Siapakah antara mereka diatas yang anda rasa calon yang paling sesuai untuk bergelar Pengetua Akademi Fantasia Musim ke 9 (AF9)? kalau ditanya pada TH, pastinya TH akan memilih Edry Abdul Halim, salah seorang anggota KRU sebagai calon yang paling layak untuk menjawat jawatan Pengetua Akademi Fantasia 9 (AF9). ini berikutan sebab yang berikut :

 

  • Walaupun usianya agak muda,tetapi beliau mempunyai pengalaman yang luas bukan hanya dalam bidang musik. KRU juga mempunyai ramai ertis yang bernaung dibawah mereka. kepakaran mereka bukan hanya dalam bidang muzik  tetapi dalam bidang layar perak. buktinya KRU sekarang mempunyai studio dan produksi yang boleh dibanggakan contohnya filem Merong Mahawangsa yang sedang ditayangkan yang khabarnya telah mendapat kutipan melebihi 5juta.
  • Selain itu, sebagaimana yang sedia maklum Akademi Fantasia merupakan rancangan realiti yang bukan hanya menekankan dari aspek muzik tapi juga dari aspek lakonan.

 

 

 

 

Atas sebab-sebab diatas lah, TH rasa Edry yang juga Mentor kepada Iqa di dalam rancangan realiti Mentor 5 kali ini adalah calon yang paling sesuai untuk menerajiu Akademi Fantasia Musim ke 9 pada kali ini.

 

 

TH :  baru je tadi kawan TH dari pihak media call tanya pendapat untuk dimuatkan ke dalam akhbar..so, lebih kurang camtu la jawapan yang TH bagi tadi Smile

Sunday, March 20, 2011

Mereka Gila Trafik! BAHAYA!

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

rasanya dah dekat 2 minggu TH bukak peluang untuk sape yang berminat join bloglist baru TH.dan sekarang pkol 12.21 pagi and pencarian mereka yang gila trafik officially ditutup!  kali ni takde pengasingan dilakukan. sebab semua mereka gila trafik. jum tengok siapa yang mendaftar.

 

 

 

err…..tak sangka ramai juga yang join. so sape yang tak sempat tuh next tyme la ok! boleh? jangan nanges. oleh kerana mereka ni gila trafik..so, nanti sure mereka akan berlumba untuk duduk di top on the list..haha! gudluck korang!

 

TH : ada gak yang blog pilihan TH sendiri nak letak at bloglist tuh.

Saturday, March 19, 2011

KBU : Gathering Blogger Utara | Bukan Sebarang Perjumpaan

 

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

pernah dengar mengenai KAMI BLOGGER UTAGHA? hoho! TH pon sebahagian dari mereka eventho jarang lepak dalam sana dan jarang join gath diorang sebab TH kini berada di area KL. sedih kan tak dapt join kat area sendiri. ok. kali ni KBU menganjurkan satu lagi aktiviti perjumpaan antara blogger. jum tengok banner bawah. dicuri dari blog abg ady.

 

 

 

 

 

menurut penganjur, selain dari penglibatan blogger, perjumpaan kali ni turut melibatkan lebih 40 blogger utara dan wakil serta anak2 yatim Sinaran Kasih. so, sape kata bloger hanya jumpe berseronok antara mereka? blogger juga mampu membawa kegenbiraan kepada masyarakat lain Smile

 

 

TH : tak komfirm dapat join ke tak. kalau pegi pon TH maybe pagi dengan SI DIA

Friday, March 18, 2011

Radiasi Ke AS dan Eropah | Rentasi Lautan Pasifik

 

 

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

 

 

 

 

berita harian melaporkan bahawa Radiasi akikbat letupan reaktor loji nuklear daiichi fukushima ekoran tsunami di jepun kini bergerak ke AS dan Eropah. ini berikutan arah tiupan angin yang merentasi lautan pasifik. dijangkakan kesan radiasi tersebut akan tiba di AS pada hari ini dan mungkin akan sampai ke Eropah. dalam satu kenyataan lain, rakyat malaysia tidak perlu gusar kerana pihak kerajaan telah meberikan jaminan bahawa Malaysia bebas dari kesan radiasi. berikut kenyataan agensi berita BERNAMA dalan satu artikel mereka :

 

 

DENGKIL: Kerajaan memberi jaminan Malaysia bebas daripada kesan pelepasan radioaktif ekoran loji kuasa nuklear Fukushima Daiichi yang terjejas di Jepun.

Jaminan itu disuarakan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Seri Dr Maximus Ongkili sebagai menjawab segala kebimbangan rakyat di negara ini.

"Orang ramai tidak perlu bimbang dan jangan mempercayai khabar angin atau sms yang disebarkan mengenai perkara itu," katanya kepada pemberita semasa melawat Lembaga Pelesenan Tenaga Atom di sini Khamis.

Beliau berkata berdasarkan model-model trajektori yang dihasilkan melalui mekanisma tindak balas kecemasan persekitaran yang diaktifkan oleh Pertubuhan Meteorologi Sedunia menunjukkan trajektori bahan cemar ini bergerak ke arah tenggara negara Jepun iaitu menghala ke Lautan Pasifik.

"Oleh kerana pelepasan radioaktif adalah rendah, tidak mungkin ia akan sampai ke negara kita," tegasnya.

Ongkili berkata mekanisma pengawalan masuk bahan radioaktif sama ada melalui kargo atau manusia menerusi sistem Permonitoran Portal di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, Kota Kinabalu, Kuching dan Pulau Pinang juga terus ditingkatkan.

Semua penumpang yang tiba di negara ini akan melalui sistem berkenaan dan setakat ini belum ada sebarang penumpang yang terdedah kepada bahan radiasi, katanya.

Beliau mengulas laporan agensi berita antarabangsa hari ini bahawa tiga rakyat Jepun dikesan mempunyai bacaan radiasi melebihi tahap selamat ketika pemeriksaan di Lapangan Terbang Incheon di Korea Selatan.

Katanya pemeriksaan turut dilakukan di Pelabuhan Tanjung Pelepas dan Pelabuhan Klang untuk mengesan sebarang tindakan radio aktif pada barangan yang dibawa masuk dari seluruh negara terutamanya Jepun.-BERNAMA

 

 

 

TH : alhamdulillah kalau dah kita dijauhkan dari bencana tersebut

Program Semarak Bangsawan | PojiePooh

 

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

entry kali ni TH nak kasik kredit to PojiePooh sebbb dia la inform TH mengenai Program Semarak Bangsawan ni via twitter dia @pojiepooh. and kali nik TH copy paste artikel beliau untuk promo kepada rakan rakan yang lain. Smile

 

 

Buat teman² pembaca yang meminati seni dan kebudayaan pastinya tertanya² kenapa untuk tahun nih tiada sebarang update tentang sebarang teater untuk Program Semarak Bangsawan pada tahun ini. Sekarang penantian sudah berakhir. Ia kini kembali, dengan menampilkan 10 pementasan yang akan berlangsung di Panggung Bandaraya Kuala Lumpur.
Pada 2011 ini ia akan dimulakan dengan Bangsawan Siti Zubaidah yang akan berlangsung 18-20 Mac 2011 ini pada pukul 8.30 malam. Ia mengisahkan tentang seorang wanita yang bernama Siti Zubaidah yang dikahwini oleh seorang Raja Muda Zainal Abidin dan sering dicerca dan dikeji kerana bukan berketurunan raja. Malangnya negara baginda diserang dan Raja Muda dijadikan tawanan. Jadi bermulalah pengembaraan Siti Zubaidah dalam menyelamatkan suaminya...

 

 

 

 

 

Pementasan ini dijayakan oleh kumpulan Geliga Sakti Opera dengan dibintangi oleh pelakon² hebat seperti Raja Azrey, Ani Mayuni, DJ Pool, Azza AF, Ezad Exist, Ieda Moin, Khaty Azean dan ramai lagi.Tiket berharga RM5 sahaja.
Kemudian program ini akan diteruskan lagi setiap bulan dengan pementasan yang hebat dari kumpulan kebudayaan yang berbeza. Antara pementasan yang sudah dijadualkan adalah;

  1. Tasik Dayang (22-24 April 2011)
  2. Mastika Bumi (20-22 Mei 2011)
  3. Alang Buana (10-12 Jun 2011)
  4. Opera Primadona (15-17 Julai 2011)
  5. Hikayat Malim Deman (23-25 September  2011)
  6. Raja Andak Raja Laksamana (14-16 Oktober  2011)
  7. Kemala Sakti Kesuma Ningrat (28-30 Oktober 2011)
  8. Dan 2 lagi pementasan akan dikemukakan kelak.

Jadi apa lagi, marilah datang beramai² memeriahkan program yang hebat ini, dalam memartabatkan seni budaya warisan kita. Terima kasih kepada Encik Nur Ibrahim Sabri, Bahagian Pengembangan Seni JKKN yang sudi memberikan informasi tentang program ini. Diharapkan agar dapat bekerjasama lagi dalam memberikan maklumat berkenaan dengan program ini.

 

 

 

TH : so,ape lagi! jum. TH minat teater bangsawan ni. and kalau takde ape keberatan TH akan pegi ahad malam tu

Thursday, March 17, 2011

Yey! Katun Version of Me

 

 

 

SALAM SEJAHTERA!

 

malam ni TH sangat hepi sebab ape? sebabnye, korang tengok la kat bawah ni :

blog6

 

saudara YazidTorpedo telah bermurah hati nak tolong buatkan my picca dalam versi katuh. haha.. best kan?

korang pegi la lawat blog dia [KLIK SINI].

 

and nape korang rasa TH gigih nak suruh dia buat? sebab TH suke katun! tak reti lukis. dah jupe orang yang reti lukis, ape lagi..TH amek la kesempatan mintak tolong dia lukiskan. haha..ni pon setelah TH tengok gambo CB yang yazid ni buatkan. aha! and lagi satu..katun yang brader buat ni cute.macam modelnyer jugak..haha!! nak tengok gambo asal? bawah ni :

 

 

Picture0012

 

 

TH : sangat suke. Aslann As jangan nanges okee..

[Blog Picisan]… ke? : Best Ke Jadi Budak Kampung?

 

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

walaupun tak ditag oleh sesiapa, TH dengan penuh tak malu nak join gak segmen brader Nix ni. sebab nampak macam menyelerakan.

 

mri kita lihat!

 

tu haaa..sebesar gabak aku letak banner tuh Smile

 

alrite, next is soalan yang bakal menggoda sesiapa yang membaca :

Adakah anda budak kampung?

 

-Yes totally budak kampung

 

Kampung anda dimana?

 

- Bagan Serai Perak. aha! aku dah bagitawu ni. bulan 5 sila datang. ada kenduri kahwin ok!

Apa yang best tentang kampung anda?

 

- Best sebab ada sawah padi,ada parit tali air.boleh mandi manda situ. then ada kebun pokok ‘kurma malaysia’ aka kelapa sawit. best woo..sangat damai!

 

Tempat yang anda selalu lepak (atau tempat bermain) di kampung?

 

- Kalau dulu aku selalu pegi kat petak sawah. caik belut. sampai hitam kulit aku. skanrang ni balik kampung lepak umah je sudah. haha!

 

Permainan kampung yang pernah anda main?

 

- Macam-macam. galah panjang, teng teng, batu seremban,tuju tin,tuju selipar..tuh antaranya la Smile

teng-teng

 

 

TH : sape baca entry ni wajib join segmen ni ok. pegi klik kat nama nix atas tuh

naskah Al-Kitab ; Berita Baik | Diluluskan ?





SALAM SEJAHTERA.




setelah ditahan selama lebih kurang hampir 2 tahun, naskah injil dalam bahasa indonesia/melayu. yang bertajuk ALKITAB ; BERITA BAIK akhirnya telah diluluskan untuk diedarkan di dalam malaysia. mengikut petikan akhbar berita harian bertarikh 17 mac, kerajaan negeri selangor mengeluarkan kenyataan bahawa tindakan itu menyalahi dan melanggar Enakmen Islam Selangor berikutan tempat tahanan bahan tersebut berada di pelabuhan klang yang ianya berada dalam negeri selangor. hal ini juga dikatakan menyalahi enakmen islam selangor berikutan dalam enakmen tersebut jelas menunjukkan larangan penggunaan kalimah ALLAH untuk digunakan oleh selain penganut Islam.


setelah naskah itu diberi kelulusan untuk dikeluarkan, pihak yang terlibat mula memproses naskah tersebut dengan meng-cop di halaman pertama naskah tersebut dengan peringatan bahawa naskah tersebut hanyalah untuk kegunaan penganut agama kristien sahaja. TH sendiri melihat dan terlibat dalam proses tersebut . (ye la..situ tempat TH praktikal sekarang untuk seminggu). untuk pengetahuan, semua naskah adalah berjumlan 5100 naskah.banyak kan? ok.takleh cakap banyak pasal ni. nanti tak pasal kena marah. dan berita terbaru yang TH dapat tahu is pihak berkenaan (yang tuan punyer naskah kena tahan tu) walaupun diluluskan, tak mahu menerima keputusan tersebut sebab mereka menuntut supaya naskah itu diluluskan secara lulus bersih (lulus tanpa sebarang perubahan. dalam kes ni cop tuh la).berikutan ini, pihak terbabit tak mahu menuntut naskah tersebut.


selain itu, Mentri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz berkata, tindakan memberikan kelulusan untuk naskah ini dibawa keluar dari pelabuhan klang akan dilihat sebagai subjudis kepada permohonan rayuan Peguam Negara berhubung kes penggunaan kalimah ALLAH oleh akhbar The Herald


dari kes ni kita bole tengok. ape motif atas kelulusan yang diberi? setelah hampir dua tahun ditahan, tiba tiba lulus pulak? tu satu..in the other hand, kita tengok cemana ‘demand’ nyer pihak yang satu lagi. bukan ke dah oke la tuh bagi kelulusan camtuh walalupun bukan kelulusan secara lulus bersih. ape lagi yang nak? ye la…kalau injil (bible) tuh..memang la untuk kegunaan penganut agama tuh je.tak salah kan kalau ada cop peringatan tuh sebagai syarat kelulusan? and kalau lulus pon, sape je nak baca? biasanya yang golongan baca bible ni is golongan yang well educated punye. and kita tahu kalau golongan yang well educated dari kalangan Chinese or Indian ni, diorang mana layan bahasa melayu sangat. betol tak? ke tak betol? haaa…


TH : pandangan readers cemana pulak?

Sahabat Blogger Sunyi?

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

takmo cakap banyak, jum TH nak bebel dalam vlog nih :

 

 

 

TH : mengarut kan? haha!

Kesan Radiokatif | Selamatkah Kita dan Nasib Pelajar Malaysia di Jepun.

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

 

 

 

berikutan dari laporan akhbar yang menyatakan awan radioaktif hasil letupan di loji nuklear daiichi fukushima jepun telah bergerak ke bandar tokyo. perkara ini telah mencetuskan keresahan di kalangan rakyat jepun terutamanya. dan perkara ini juga turut mengundan keresahan dikalangan rakyat malaysia. sebelum ini, Jabatan Penerangan Malaysia telah mengeluarkan kenyaataan yang menyatakan Malaysia tidak akan terkesan dengan kesan radioaktif tersebut.

 

memetik artikel terbaru berita harian , Jabatan Meteorologi Malaysia menegaskan bahawa walaupun pelepasan radiokatif telah berlaku dan semakin merebak ke bandar tokyo kerana aliran angin, namun,paras radioaktif di Malaysia masih berada di tahap normal dan akan sentiasa dipantau dari masa ke semasa.

 

dalam satu situasi yang berlainan, kerajaan malaysia mengeluarkan kenyatan bahawa, pihak malaysia masih lagi belum bercadang untuk membawa keluar pelajar malaysia yang berada di jepun berikutan tiada keperluan yang mendesak kerajaan malaysia melakukan sedemikian

 

 

TH : seram gak dengo kan..errr

Keputusan Liga Juara Juara

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

 

Keputusan Liga Juara-Juara
Perlawanan kedua peringkat 16 pasukan

Chelsea (ENG) 0 - FC Copenhagen (DEN) 0  Chelsea menang agregat win 2-0

 

sementara itu ,pada perlawanan berasingan

 

Manchester United 2 – Marseillle 1

 

dan ini melayakkan MU untuk beraksi pada suku akhir Liga Juara Juara Eropah.

Tuesday, March 15, 2011

Bro Framestone : “Curang ; Sudah Menjadi Asam Garam Kehidupan”

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

      Rini TH rasa nak join segmen Bro Framestone [klik nama bro untuk join]. beliau mengutarakan permasalahan curang yang telh menjadi asam garam kehidupan masyarakat sekarang.  permasalhan ni sebenarnya origally telah diutarakan oleh Cik Nurelle. pendapat TH mengenai isu ini adalah seperti berikut :

 

TH rasa benda macam ni takan terjadi kalau la pasangan tuh cukup setia antara satu sama lain. ye la. dulu masa bercinta, lautan api sanggu direnangi, buah beracun sanggup ku telan, and macam-macam lagi lah kah. bila dah kawin, ada sesetengah pasangan tuh dah berubah. nampak yang lagi bergetah, mula la menggatal. nampak yang lagi hensem,mula la terpikat. and dalam oerkara ni TH taknak salahkan mana-mana laki or perempuan ataupun pihak ketiga. bertepuk sebelah tangan takan berbunyi, lainla kalau kena penampor..tampor sebelah tangan kat pipi tuh laju-laju pon da bunyi kan. haha!

 

Ye lah..bayangkan kalau dah kalau ada perempuan gatal tuh menggoda mana-mana suami orang, kalau si suami tuh tak melayan,ade dia berjaya nak goda? macam tuh la juga pada si isterinye. and dalam satu lagi situasi, kalau la salah sorang antara pasanagan tuh tak mula menggatal dengan orang ketiga, ade pulak nak jadik benda tuh.kalaupon taknak salahkan orang ketiga,kita check mana salah kita sampai pasangan kita curang? kurang kat layanan ke?  TH suke nak bawak satu analogi, kalau lah nak hidupkan api, takde lighter or mancis ada nak menyala? kalau tunggu je berdoa or chanting supaya api menyala..ada nak menyala? haa.. tak jadi kan? kalau jadik gak mmg la orang tuh guna magik! tapi magik real ke? guna setan ada la. hah! guna setan.ada gak wasilahnyer. som sesuatu perkara tuh takkan terjadi dengan sendirinya kan!? err…banyak pulak bebel kan..so,pada pendapat TH, perkara nih tak boleh salahkan mana-mana pihak. kalau nak salahkan isteri saje tak bole gak..kalau nak salahkan suami je pon tak kena gak. salahkan orang ketiga? pon tak bole gak. kesimpulannye, jangan la salahkan sape-sape dalam perkara ni. muhasabah diri dan kita carik ape kekurangan kita yang menyebabkan perkara ni terjadi.

 

TH : err…this is just my opinion ^_^

Loji Nuklear Daiichi Fukushima Meletup

 

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

 

 

 

reaktor ketiga loji tenaga nuklear diichi fukushima telah disahkan meletup, lapor akhbar berita harian pada pagi ini. letupan yang berlaku telah menyebabkan 11 kecederaan dan difahamkan bahawa tahap radiasi di kawasan loji tersebut semakin meningkat. walaubagaimanapun, letupan reaktor ketiga ini  tidak membocorkan radiasi sepertimana yang dibimbangi. berikut petikan dari berita harian online :

 

 

TOKYO: Satu letupan kuat merosakkan loji nuklear ketiga Fukushima, dengan asap tebal dan api menjulang di reaktor berkenaan, sebentar tadi.
Jurucakap Ketua Kabinet Jepun, Yukio Edano, berkata maklumat yang diperoleh dari pegendali reaktor, TEPCO menyebut ia bagaimanapun tidak membawa kesan kebocoran radiasi yang besar.

Agensi Keselamatan Nuklear Jepun berkata, letupan itu di reaktor ketiga di Loji Nuklear 1 Fukushima dipercayai disebabkan tekanan hidrogen.

 

 

beberapa fakta menarik tentang kronologi letupan reaktor ini jum kita tengok :

 

 

JUMAAT :

 

  • 7.46 petang : kerajaan Jepun mengesahkan sistempenyejukan mengalami masalah dan kegagalan
  • 9.55 malam : berlaku kebocoran radioaktif pada salah satu rektor loji tersebut

 

SABTU :

 

  • 10.07 pagi : TEPCO mula mengurangkan tekanan dalam reaktor no.1
  • 5.46 petang : letupan dan kebocoran radioaktif di reaktor no.1. disahkan hanya struktur konkrit runtuh tetapi reaktor masih kukuh.
  • 8.43 malam : air laut dan asid boric digunakan bagi menyejukkan reaktor yang bocor dan mengurangkan tekanan.

 

AHAD :

 

  • 110,000 penduduk dalam jarak 20KM dipindahkan ke kawasan selamat.
  • 11.37 malam : air laut digunakan untuk menyejukkan reaktor no 1 dan 3. dan perkara sama juga akan dilakukan keatas reaktor no.2

 

ISNIN:

 

  • 11.11 pagi : kerajaan Jepun mengesahkan berlakunya letupan hidrogen. gambar media membuktikan perkara tersebut.
  • 2.40 petang : media melaporkan reaktor no.2 mengalami kegahgalan sistem penyejukan.

 

 

berikutan kejadian ini, kerajaan Malaysia turut mengambil langkah memindahkan rakyat malaysia disana ke tempat yang selamat serta kerajaan Malaysia turut memastikan produk makanan yang diimport dari Jepun sentiasa dipantau.

 

 

TH : mari doakan semoga semuanya selamat

Monday, March 14, 2011

. Letupan Loji Nuklear Fukushima | Kerajaan Jepun Memberi Jaminan

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

 

ekoran Tsunami di Jepun yang membawa kepada letupan di loji nuklear Fukushima, kerajaan Jepun memberi jaminan bahawa tragedi Chernobyl yang pernah berlaku ke atas negara Russia tidak akan berulang sama sekali. kalau korang nak tawu ape itu tragedi chernobyl, klik sini. berikut petikan berita dari akhbar tempatan :

 

TOKYO: Agensi Keselamatan Nuklear Jepun hari ini menjelaskan sememangnya tiada kemungkinan berulangnya tragedi Chernobyl dalam kejadian letupan di reaktor nombor satu loji nuklear Fukushima, kata Menteri Strategi Kebangsaannya, Koichiro Genba, hari ini.


Beliau yang dipetik akhbar Jiji Press berkata demikian dalam reaksinya terhadap laporan Agensi Keselamatan Nuklear dan Keselamatan Industri pada mesyuarat Parti Demokratik Jepun, di sini. – AFP

sumber: Berita Harian

 

 

tengok dari berita diatas, insyaALLAH semua akan selamat. tapi pernah tak korang terbaca statement ni :

 

A NUCLEAR POWER PLANT IN FUKUMI JAPAN EXPLOADED AT 4.30AM TODAY. IF IT RAINS TOMORROW OR LATER DONT GO OUTSIDE.. BE SURE THAT YOU HAVE RAIN PROTECTOR COZ IT IS ASID RAIN AND MAY BURN YOUR SKIN, HAIR & HAVE CANCER.

 

pendapat TH, sekali lagi pihak media telah mengeluarkan kenyataan dalam Berita Harian harini yang mengatakan bahawa kesan radiasi tersebut takkan sampai ke Malaysia berikutan beberapa faktor iaitu :

 

 

  • Negara Malaysia terletak jauh dari Jepun
  • Aliran angin dan suhu pada masa berlaku letupan itu sedikit sebanyak telah menolong untuk mendorong supaya kesan radiasi tidak tersebar jauh.

 

 

untuk penerangan lanjut mengenai isu ini [KLIK SINI]. so, TH harap korang berhenti la menyebarkan statement berantai diatas sebab ianya hanya mengundang panik.

 

 

TH : kaji dulu kesahihan sebelum kita menyebarkan sesuatu perkara

Permohonan Kemasukan Ke IPT , TEVT & ILKA 2011/2011 | Permohonan Ambilan Julai 2011

 

 

 

SALAM SEJHATERA.

 

sekarang mesti heboh pasal Permohonan Kemasukan Ke IPT, TEVT & ILKA kan. terutamanya untuk lepasa SPM,STPM,STAM,DIPLOMA dan setaraf. isn’t it? ye la kan. untuk pelajar SPM,result dah nak keluar kan. so,boleh la mohon dan semak UPU secepat mungkin.

 

untuk menyemak dan memohon, anda boleh pegi ke : http://upu.mohe.gov.my/.

 

 

untuk lepasan STPM,STAM anda boleh klik : https://online.mohe.gov.my/upu/online1112/allstpm/index_stpm_stam.html

 

untuk pelajar DIPLOMA dan setaraf : https://online.mohe.gov.my/upu/online1112/allstpm/index_dip.html

 

manakala untuk lepasan SPM dan setaraf : https://online.mohe.gov.my/upu/online1112/spm/index.html

 

dan untuk permohonan ke :

 

INSTITUT LATIHAN KEMAHIRAN AWAM (ILKA) SAHAJA BAGI LEPASAN SEKOLAH/ LEPASAN SIJIL KEMAHIRAN (SKM) :

https://online.mohe.gov.my/upu/online1112/tevtilka/index_tevtilka.html

 

dan

 

DIPLOMA PENDIDIKAN BAGI LEPASAN IJAZAH

https://online.mohe.gov.my/upu/online1112/allstpm/index_dp.html

 

TH :  selamat maju jaya bagi yang memohon Smile

Sunday, March 13, 2011

Kami Benci Anwar Hadi vs Dia Benci Tok Guru Nik Aziz

 

 

 

Salam Sejahtera.

 

Kami Benci Anwar Hadi dan Tok Guru Nik Aziz Sama Dengan Ayah Pin. ok tak kedua-dua isu tu? kalau kita tengok kedua dua isu ni lebih kurang sama. angkara haters. kita flashback sikit mengenai isu ni. bole?

 

memetik kenyataan Farahhana Jamaludin , Pengarah Kebangsaan Jaringan Melayu Malaysia (JMM), beliau menyelar Tok Guru Nik Aziz dengan menyamakan imej seorang ulama dengan seorang penganjur ajaran sesat yang kita sendiri dah nampak secara jelas kesesatannya.

 

 

 

artikel ni dah mendapat pelbagai reaksi dari pembaca. ramai pembaca mengkritik beliau. ape autoriti beliau sehingga berani mengeluarkan kenyataan sedemikian? mari kita fikirkan. dah setelah di follow up, Mufti Negeri Perak, Tan Sri Harussani Zakaria mengeluarkan kenyataan berikut dan beliau dah disuruh meminta maaf :

 

 

SHAH ALAM – Tindakan seorang pemimpin kanan sebuah pertubuhan menyamakan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dengan ketua ajaran sesat Ayah Pin, Ariffin Muhammad boleh membawa kepada dosa jika individu berkenaan tidak bertaubat dan memohon maaf kepada mereka yang terbabit.
Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria( gambar kiri ) berkata, ini kerana, perbuatan menyamakan keperibadian seseorang dengan perwatakan individu lain yang bertentangan dengan personalitinya adalah berdosa dan hukumnya fasik.
"Dalam ayat 11, surah Al Hujarat, Allah SWT telah mengingatkan kita bahawa seseorang ditegah memanggil orang lain dengan gelaran buruk. Orang yang menggelar itu harus segera bertaubat kerana itu adalah perbuatan yang zalim," tegasnya.
Dalam isu yang membabitkan dua individu itu, Harussani berkata, perbezaan antara Nik Aziz de-ngan Ayah Pin adalah sa-ngat ketara kerana Nik Aziz adalah seorang ulama yang juga ahli politik berjawatan Menteri Besar sebuah negeri, manakala Ayah Pin ketua ajaran sesat yang mengaku dirinya tuhan serta diburu pihak berkuasa.

"Tidak boleh sama sekali mengata seseorang sampai begitu, mana boleh samakan Nik Aziz dengan Ayah Pin," katanya ketika diminta mengulas kenyataan Pengarah Kebangsaan Jaringan Melayu Malaysia (JMM), Farahana Jamaludin.
Dalam kenyataannya disiarkan semalam, Farahana menyifatkan imej Nik Aziz boleh disamakan dengan Ayah Pin kerana menjadikan agama sebagai alat untuk menguasai pemikiran pengikutnya.
Beliau mendakwa, kedua-duanya mempunyai persamaan kerana mengaburi pemikiran pengikut untuk memuaskan nafsu masing-masing.
"Mereka boleh lakukan apa saja tanpa boleh ditegur kerana 'kesucian' mereka," katanya.SH

 

 

so, ape kena mengena dengan anwar  hadi? bukan TH nk tunjuk baik. TH sendiri pon lambat mengenai isu ni. tapi to be honest mengenai isu ni TH tak nampak ramai antara kalangan kita respon kepada benda nih.kalau repon pon lambat. macam TH ni la. lambat…err… dimana silap kita? TH sendiri pon silap jugak. meybe masa tuh kita ada isu lebih besar. mengundi kot tak silap. tapi ape pon kalau kita bole respon dengan pantas pasal selebriti anwar hadi tuh, maybe dimasa depan, kalau ada ulama’ yang dicerca mungkin kita boleh lagi proaktif. ingatan ni untuk diri TH gak.

 

 

TH : kalau ada silap fakta or kenyatan TH dalam ni tolong betulkan ok.

Video “Kami Benci Anwar Hadi” | teori dan konspirasi.

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

korang dah tengok ke video kami benci anwar hadi tuh? kalau tak tengok lagi,meh tengok sini ok!

 

 

 

 

ok. ape komen TH? TH rasa benda ni sangat annoying. haha! perlu ke nak jadi haters? perlu ke? dah tak suke diam diam sudah. mesti takde kije kan diorang tuh. lagi satu, kalau manusia macam ni TH anggap pengecut. kononnya pejuang nak benci anwar hadi. tapi muka cover. takut ke? gile ah. siyes nak tergelak. memang korang pengecut la weh!

 

tapi kan. disebalik benda ni, TH ada terfikir satu teori yang gile :

 

maybe diorang ni geng anwar hadi gak. saje buat video nih. so,bila orang tengok video ni, mesti diorang nak tahu sape tuh anwar hadi. so…korang pon bole pikir kesan dia kan..meletop la.!! haha..

 

eh jangn ar marah TH.no offence la.andaian je. kalau silap, TH mintak maaf banyak-banyak la kat anwar hadi. to be honest, TH kagum cara anwar hadi buat Vlog dia tuh. slang bahasa omputeh dia pon sedap didengar. and I wish that bole jadik mcm bro anwar hadi ni someday. sbb dia cukup berani untuk buat vlog yang camtuh..and sume orang suke. congrats bro!

 

 

TH : habisla  blog TH kena bako nanti! haha.. eh..korang takmo jadik haters ok! takde untungnyer

Keputusan SPM 2010/2011

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

Keputusan SPM 2010/2011 boleh disemak bermula 23 Mac 2011 dan perkara ini telah disahkan oleh Ketua Pengarah Pelajaran,Datuk Abdul Ghafar Mahmud. so,ape lagi? korang mesti tak sabar dah kan nak check result tu. gudluck la kepada yang mengambil SPM kali ni. semoga korang punye result kali ni tip top. !

 

teringat masa TH amek SPM dulu. memang gile ah azab tunggu result kuat. dah kuar result SPM, nak tunggu result UPU pulak kan..nak masuk universiti. so, ALL THE BEST kat sume calon!

 

Datuk Abdul Ghafar

Datuk Abdul Ghafar

 

TH : syed! bila kau dah dapat result post la kat SB ye. haha!

Saturday, March 12, 2011

. Tsunami Di Jepun | 371 Rakyat Malaysia Selamat

 

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

berikutan Tsunami di Jepun, kedutaan Malaysia telah berjaya memastikan bahawa 317 rakyat Malaysia yang berada di kawasan kejadian berada dalam keadaan selamat.berikutan laporan daripada akhbar :

 

KUALA LUMPUR 12 Mac - Setakat pukul 4 petang, Kedutaan Malaysia berjaya menghubungi 371 rakyat negara ini di Jepun yang terlibat dengan tsunami dan kesemua mereka berada dalam keadaan selamat.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Kementerian Luar, rakyat Malaysia yang berada di kawasan teruk dilanda tsunami telah dipindahkan ke tempat lebih selamat yang dibina oleh kerajaan Jepun.

Katanya, Wisma Putra dan pihak kedutaan sentiasa memantau situasi semasa serta mendapatkan maklumat terkini daripada kerajaan Jepun.

"Malaysia juga menawarkan khidmat Pasukan Mencari dan Menyelamat Khas (SMART) untuk membantu Jepun mencari dan menyelamatkan mangsa bencana tersebut," katanya.

Kementerian juga menasihati keluarga yang mahu menghubungi ahli keluarga yang berada di Jepun dengan menggunakan laman web yang disediakan oleh Jawatankuasa Palang Merah Antarabangsa (ICRC) iaitu http://www.familylinks.icrc.org/Web/doc/siterfl0.nsf/htmlall/familylinks-japon-eng. - Utusan

Keputusan Liga Super 12 Mac 2011

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

kali ni TH nak update pasal Liga Super Pulak 2011 . bola punyer fans bole la tengok undate sini Smile

 

untuk keputusan perlawanan terbaru :

 

KEDAH VS TERENGGANU (2-1)


NEGERI SEMBILAN VS SELANGOR (1-1)


PAHANG VS KELANTAN(1-0)


SABAH VS HARIMAU MUDA A(0-0)


TERENGGANU PBDKT T-TEAM VS PERAK(0-0)


KUALA LUMPUR FELDA UNITED FC VS PERLIS (2-0)


JOHOR FC VS KUALA LUMPUR(0-0)*

*PERLAWANAN PADA 11/03/2011

 

TH : tetiba TH minat bola kan

. Tsunami Di Jepun | MERCY Malaysia menghantar sukarelawan

 

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

ekoran tsunami di jepun yang berskala 8.9  telah meragut banyak nyawa, pasukan MERCY Malaysia mengerahkan beberapa unit seperti Pasukan Penilaian Pantas, Unit Bantuan Kecemasan dan para sukarelawan untuk bersedia sekiranya bantuan perlu dihantar ke Jepun. dan memetik kenyataan soerang blogger yang berada disana, saudara KAMAL KOM, beliau berada dalam keadaan selamat dan kawasan yang didiami beliau tidak terjejas dan hanya merasa gegaran kecil. kita doakan semoga rakya malaysia yang berada disana selamat dan sejahtera.

 

dan marilah kita doakan mereka yang sepatutnya. bukan buat lawak tak kena tempat.ini isu kemanusiaan. bayangkan kalau kita sendiri yang kena?sedikit terkilan la bila ada yang menganggap perkara ini sebagai hanya isu picisan. renungkan!

 

TH : sumber dipetik dari Utusan Online –petik ok! bukan copy paste- haha!

. Bloglist “Blogger Gila Trafik”

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

terasa nak buat bloglist baru la. yang lama tuh TH nak rombak balik .bloglist yang bertajuk “blogger gila trafik”. berminat nak join? macam mana nak join? senang je,

 

 

hed

 

 

  1. letakkan banner blog TH ni
  2. korang buat satu entry bertajuk “saya blogger gila trafik”
  3. ceritakan kepentingan trafik kepada blogger,
  4. biasanya ape anda lakukan untuk mendapatkan trafik.
  5. submit url anda di entry nih.

 

TH : senang je kan? so, ape tunggu lagi. moh le join! tarikh tutup is bila TH rasa nk tutup. haha!

Friday, March 11, 2011

. Gempa Bumi , Tsunami di Jepun | Keluarga Mangsa Diminta Hubungi Wisma Putra

 

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

kejadian gempa bumi di negara jepun dan tsunami yang melanda negara itu. dilaporkan dalam pukol 2.45 petang waktu tempatan, negara matahari terbit tersebut telah digegarkan dengan gempa bumi yang berukuran 8.8 pada skala ritcher di timur laut negara itu dan menyebabkan tsunami setinggi empat meter. mesti semua dah baca kan? rakyat Malaysia yang mempunyai ahli keluarga di sana diminta supaya menghubungi Wisma Putra untuk membantu proses mengesan rakyat Malaysia yang berada di Jepun untuk tindakan selanjutnya. berikut adalah video kejadian tsunami yang melanda negara jepun

 

 

 

Tsunami Earthquake–Tsunami

 

 

diharapkan rakyat malaysia yang berada di sana semuanya dalam keadaan selamat dan terjamin. kawan blogger kita pon ada disana. KAMAL KOM. and TH tak mendapat sebarang maklum balas dari beliau lagi setakat ni.

 

TH : mari doakan agar mereka semua selamat

.Giveaway 3 Sponsor : Eqbalzack

 

 

SALAM SEJAHTERA!

 

Giveaway 3 sponsor? homaigod! TH kena tag lagi untuk join kontes. kali ni si budak kecik Zamir ni tag. nak kena buat nih. jum tengok ape kontesnyer.dah lama da kena tag..tapi sedikit bee-zee nk buat.lagipon ideak tengah kering.haha!

 

nak tawu lanjut pasal kontes ni and also syarat2 nak join [KLIK SINI]

 

-banner kontes- eqbalzack punye blog

 

 

enjoylukis

 

 

momwhobakes

 

okeh! yosh! setealh lama TH pikir idea nak buat cemana kontes ni..ni kontes bertemakan TIGA kn? cuba korang tengok ape persamaan gambo yang TH letakkan untuk keTIGA-tiga  blog atas tu? nampak? meh nk cite. dari ketiga-TIGA gambo tuh..diorang ada satu persamaan walaupun TIGA indivu yang berbeza which are diorang ni sume blogger. op kos la kan! haha..lagi satu ketiga-TIGA gambo tuh diorang suke pakai warna MERAH. and mereka berTIGA ni pon bila TH lawat blog ada satu persamaan yaitu mereka ni berumur lebih dari dua pulu TIGA tahun. haha! ok kan? ada banyak persamaan kan?

so TH nk tag Syed Hakim Al-Yahya untuk join kontes ni.. cepat cepat..malam ni da tarikh tutup! hehe

 

TH : sowi ye Z aku lambat buat Smile tengs sbb tag aku

 

Copyright © 2013 | Helios Blog