Monday, February 28, 2011

. Tutorial–Windows Live Writer 2011

 

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

this is my first entry dalam arena tutorial nih. ok, setelah diperkenalkan kepada Windows Live Writer ni oleh Zamir, semenjak tu TH update blog guna perisian ni.so, ape tuh Windows Live Writer actually? WLV is actually a software that developed by Microsoft and its  a desktop blog-publishing application that is part of the Windows Live range of products..paham tak kalau dalam bahasa omputeh? ok! TH xmo cakap banyak..meh sini kita tengok cemana nak guna perisian ni.

 

STEP 1 : How To and Where To Get The Software

 

for those yang takde lagi software ni bole download [HERE] or pegi kat web Windows Live atau search je pakcik Google #senang kan?

 

image

 

after dah download installer ape lagi, hit la button then install. but be aware, windows live writer ni memerlukan internet connection untuk install which mean perisian ini diinstall secara #online.

 

 

STEP 2 : Installation Process

 

untuk proses pemasangan, pengguna akan ditanya either nak full installation or pilih software yang dikehendaki je. as for me, TH just want Windows Live Writer. so, I pilih yang tuh je.

 

image

 

dalam snapshot tuh pengguna bole pilih nak install yang mana. kalau ada yang tak berkenan feeol free tu untick je ok. and yang pasti Windows Live Writer and Windows Photo Gallery and Movie maker akan diinstall. and masa untuk menginstall yang diperlukan akan ditentukan mengikut kelajuan internet pengguna. kalau yang mengalami slow connection tu, memang lama tunggu..sempat makan-makan dulu. selepas install complete, penguna akan diminta memasukkan URL blog, username and passwor blogger.com. ini diperlukan untuk menghubungkan perisian ini dengan blog kita. pengguna boleh memilih untuk biar perisian ini save password and username so,setiap kali kita guna and publish tak perlu masukkan dah. or..kalau ada yang rajin, bolehlah sign in tiap tiap kali nk post.

 

STEP 3 : HOW TO USE WINDOWS LIVE WRITER

 

dah install. now jum take a look cemana nak guna software ni. interface software ni sangat mudah difahami dan simple. bila tengok balik umpama Microsoft Word je. Menu kat bar atas pon senang difahami and kalau nak insert or set ape, memang senang nak cari. for instance, kalau nak buat hyperlink, just highlight word mana nak dihyperlinkkan,and click tab hyperlink and insert la URL. as easy as 1,2,3 je Smile

 

image

 

keseluruhan proses drafting post bole dibuat secara offline. tu keistimewaan Windows LIve Writer kalau nak bandingkan dengan kita masuk web blogger.com. tak perlu connect to internet pon da bole bukak software ni and terus draft entry baru. kalau menggunakan blogger.com,kena ada connection untuk mesuk web tuh dan kalau nk insert gambar kena upload dulu.

 

untuk Windows Live Writer, kita boleh memilih untuk menggunakan picture dari komputer sendiri or menggunakan link (web source punya gambar – of kos kena online). kalau menggunakan gambar dari komputer sendiri tak perlu online. just insert je.macam dalam Word.so, pengguna tak perlu risau kalau nak draft tapi pada masa yang sana takde internet connection.sama jugak kalau nk insert video. dalam ni juga, pennguna boleh terus buat watermark intuk setiap gambar yang dimasukkan. tak perlu buka perisian pengeditan gambar dah. dalam ni pon boleh. button crop,rotate, sume ade.pendek kata,semua proses drafting bole dibuat secara offline. font pon lebih pelbagai.

 

image

 

and bila pengguna dah siap untuk proses publishing, pengguna perlu online. of kos la kan..kalau tak ,cemana nak upload entry tuh ke blog. selain tu,kalau pengguna takmo publish lagi, ada opsyen untuk set masa bila post pengguna akan dipublish secara automatik. and kalau tak yakin cemana post kita akn nampak apabila dah publish nanti,pengguna boleh klik butang preview yan gada kat bahagian sebelah kiri bawah (kena online baru boleh guna feature ni) .

 

TH rasa setakat ni dulu tutorial/review untuk software ni. and setelah hampis sebulan guna software nih, I strongly suggest untuk semua blogger pakai software ni. sebab mudah dan efektif. brader BEN pon guna software ni jugak! Smile

 

untuk lagi info boleh [KLIK SINI] dan [SINI] – disumbangkan oleh Zamir

 

TH : tak reti sangat buat tutorial nih. ni je yang termampu.

1 comment:

zaMir said...

panjang lebar betul..hahaha...senang guna benda alah nihh...

 

Copyright © 2013 | Helios Blog