Sunday, February 27, 2011

. Tindakan Undang-undang : Blogger! Kenali Hak Anda

 

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

jum up entry SERIUS black malam ni nak? niat hati bukan nak memanaskan keadaan or mengambil kesempatan. TH baru lepas berchat tadi...TH dapat satu idea untuk my next entry nih. negara kita ada undang-undang isnt t? blogger pon manusia kan? so..termasuk sekali bawah undang ini kan..entry ni bukan la bermaksud nak provokasi or ape..just suatu perkongsian dan terasa terpanggil nak nyatakan yang kita ada hak dan perlu menegakkan hak kita!

 

berbalik kenapa TH terpanggil buat entry ni is because kalau sape yang alert today, ada satu isu yang cukup panas..isu blogger pelacur. tawu tak? kalau tak tawu tuh tanya la blogger lain. malas TH nak bagi link blog tuan punye. tak pasal dia dapat trafik free nanti. watpe nak bagi trafik kat orang camtuh kan? ok ok..sebagai blogger kita sepatutnyer tahu ape hak kita,ape yang bole dibuat,ape yang tak boleh. for example, kita memang ada hak kebebasan bersuara..tapi ada hadnyer..setuju tak? as for me..pendapat TH, untuk isu petang tadik..kita boleh ambil tindakan undang-undang terhadap yang berkenaan yang memfitnah. boleh disabitkan kesalahan sebab dah memfitnah dah memalukan di khalayak umum. kalau ye pon nak bercakap pasal isu tuh..perlu ke mention nama terang-terang kan? saranan fiq..sape sape yang jadi mangsa tuh.boleh la buat laporan polis. perkara ni tak boleh dibiarkan. kalau biar nanti makin menjadi jadi. tak aman dunia blogger. ada je nanti nama blogger yang difitnah!

 

nasihat TH.kita boleh mengkritik..kita boleh mengomen..tapi ada batasnya. and kalau benda tu betol takpe..kalau dah jadi tahap fitnah..kalau dah tahap memalukan? fikirkanlah..blog ni satu cxabang media elektronik yang dikongsi di alam maya. for sure cepat je tersebar. ape perasaan orang yang kena fitnah tu? suke? gembire? anda pon dapat fikir jawapannye kan. sebab tu la TH cakap..nak komen..nak kritik..boleh..tapi ada batasan dan biar kita ada bukti dan hujah yang kukuh

 

TH  : kenali hak anda ok!

10 comments:

forever love said...

cyber pun ada undang-undang sendiri

Muhammadnuraizuddin said...

we want peace..

avantgarde14 said...

BETUL!!! setuju 100%... jaga batas kite kalo nk mengomen pon!!

aslann said...

brokenlense.blogspot.com lalalalala.haha.

hafiz hafizol said...

betol 2 TH a.k.a fiq.. haha... saman jgn x saman....

EmanTheHalia said...

hahah saman! saman! nak beli iphone!

kaizen said...

sokong TH!!!

*kalo sy tolong samankn boleh x??

Hanim Mahali said...

kat dunia ni ada undang-undang, kat akhirat lagi lah... mengaibkan orang itu berdosa... memang jelas nyata dan terang ia mengaibkan orang sebab mention nama di situ. memang tak takut api neraka. Berani sungguh!!!

-ilhamvetto- said...

bro TH: kalu mengikut undang2.. untuk membuktikan bahawa:
1: wujudnya sesuatu fitnah di dalam sebuah artikel,
2:seseorang itu hendaklah membuktikan bahawa fitnah itu adalah merujuk kepada mereka,
3: kenyataan yang diterbitkan sememangnya fitnah dan ia telah dibaca oleh pihak ketiga.

Pihak ketiga disini adalah mereka iaitu selain daripada pembuat fitnah dan juga mereka yang telah difitnah. Kenyataan seseorang itu akan dianggap fitnah apabila ia boleh menjatuhkan reputasi seseorang dan mengundang benci kepada masyarakat setelah kenyataan itu dikeluarkan.

so kalu ada benda ni dalam kenyataan too.. insyaALLAH boleh sabitkan sesapa yg bro. maksudkan tu sbg seorg yg slh. pembuktian artikel tu merujuk kpd mangsa xsenang. sebab perlu diwujudkan sememangnya pihak ketiga yg buta xtaw pape psl artikel tu tp bila bc artikel too leh merujuk kpd mangsa n kna buktikan betul2 kenyataan yang dia kuarkan too sebenarnya xbetul..
--->tetiba teringat cerita ummi hafilda saman Harakah dulu sbb harakah fitnah dia pelacur n she win it... :)

hope dpt tlg la yer..

TwistingMyOwnWords said...

nk tya...
my blog post sumenye pedas2..
tp sekadar bingkisan peristiwa..
xde mention name sape2 pun..
boleh kah yg terasa menyaman saya sekiranya wlaupun xde name yg dinyatakan dalam my post?

 

Copyright © 2013 | Helios Blog