Monday, February 28, 2011

. Tutorial–Windows Live Writer 2011

 

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

this is my first entry dalam arena tutorial nih. ok, setelah diperkenalkan kepada Windows Live Writer ni oleh Zamir, semenjak tu TH update blog guna perisian ni.so, ape tuh Windows Live Writer actually? WLV is actually a software that developed by Microsoft and its  a desktop blog-publishing application that is part of the Windows Live range of products..paham tak kalau dalam bahasa omputeh? ok! TH xmo cakap banyak..meh sini kita tengok cemana nak guna perisian ni.

 

STEP 1 : How To and Where To Get The Software

 

for those yang takde lagi software ni bole download [HERE] or pegi kat web Windows Live atau search je pakcik Google #senang kan?

 

image

 

after dah download installer ape lagi, hit la button then install. but be aware, windows live writer ni memerlukan internet connection untuk install which mean perisian ini diinstall secara #online.

 

 

STEP 2 : Installation Process

 

untuk proses pemasangan, pengguna akan ditanya either nak full installation or pilih software yang dikehendaki je. as for me, TH just want Windows Live Writer. so, I pilih yang tuh je.

 

image

 

dalam snapshot tuh pengguna bole pilih nak install yang mana. kalau ada yang tak berkenan feeol free tu untick je ok. and yang pasti Windows Live Writer and Windows Photo Gallery and Movie maker akan diinstall. and masa untuk menginstall yang diperlukan akan ditentukan mengikut kelajuan internet pengguna. kalau yang mengalami slow connection tu, memang lama tunggu..sempat makan-makan dulu. selepas install complete, penguna akan diminta memasukkan URL blog, username and passwor blogger.com. ini diperlukan untuk menghubungkan perisian ini dengan blog kita. pengguna boleh memilih untuk biar perisian ini save password and username so,setiap kali kita guna and publish tak perlu masukkan dah. or..kalau ada yang rajin, bolehlah sign in tiap tiap kali nk post.

 

STEP 3 : HOW TO USE WINDOWS LIVE WRITER

 

dah install. now jum take a look cemana nak guna software ni. interface software ni sangat mudah difahami dan simple. bila tengok balik umpama Microsoft Word je. Menu kat bar atas pon senang difahami and kalau nak insert or set ape, memang senang nak cari. for instance, kalau nak buat hyperlink, just highlight word mana nak dihyperlinkkan,and click tab hyperlink and insert la URL. as easy as 1,2,3 je Smile

 

image

 

keseluruhan proses drafting post bole dibuat secara offline. tu keistimewaan Windows LIve Writer kalau nak bandingkan dengan kita masuk web blogger.com. tak perlu connect to internet pon da bole bukak software ni and terus draft entry baru. kalau menggunakan blogger.com,kena ada connection untuk mesuk web tuh dan kalau nk insert gambar kena upload dulu.

 

untuk Windows Live Writer, kita boleh memilih untuk menggunakan picture dari komputer sendiri or menggunakan link (web source punya gambar – of kos kena online). kalau menggunakan gambar dari komputer sendiri tak perlu online. just insert je.macam dalam Word.so, pengguna tak perlu risau kalau nak draft tapi pada masa yang sana takde internet connection.sama jugak kalau nk insert video. dalam ni juga, pennguna boleh terus buat watermark intuk setiap gambar yang dimasukkan. tak perlu buka perisian pengeditan gambar dah. dalam ni pon boleh. button crop,rotate, sume ade.pendek kata,semua proses drafting bole dibuat secara offline. font pon lebih pelbagai.

 

image

 

and bila pengguna dah siap untuk proses publishing, pengguna perlu online. of kos la kan..kalau tak ,cemana nak upload entry tuh ke blog. selain tu,kalau pengguna takmo publish lagi, ada opsyen untuk set masa bila post pengguna akan dipublish secara automatik. and kalau tak yakin cemana post kita akn nampak apabila dah publish nanti,pengguna boleh klik butang preview yan gada kat bahagian sebelah kiri bawah (kena online baru boleh guna feature ni) .

 

TH rasa setakat ni dulu tutorial/review untuk software ni. and setelah hampis sebulan guna software nih, I strongly suggest untuk semua blogger pakai software ni. sebab mudah dan efektif. brader BEN pon guna software ni jugak! Smile

 

untuk lagi info boleh [KLIK SINI] dan [SINI] – disumbangkan oleh Zamir

 

TH : tak reti sangat buat tutorial nih. ni je yang termampu.

Sunday, February 27, 2011

. Tindakan Undang-undang : Blogger! Kenali Hak Anda

 

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

jum up entry SERIUS black malam ni nak? niat hati bukan nak memanaskan keadaan or mengambil kesempatan. TH baru lepas berchat tadi...TH dapat satu idea untuk my next entry nih. negara kita ada undang-undang isnt t? blogger pon manusia kan? so..termasuk sekali bawah undang ini kan..entry ni bukan la bermaksud nak provokasi or ape..just suatu perkongsian dan terasa terpanggil nak nyatakan yang kita ada hak dan perlu menegakkan hak kita!

 

berbalik kenapa TH terpanggil buat entry ni is because kalau sape yang alert today, ada satu isu yang cukup panas..isu blogger pelacur. tawu tak? kalau tak tawu tuh tanya la blogger lain. malas TH nak bagi link blog tuan punye. tak pasal dia dapat trafik free nanti. watpe nak bagi trafik kat orang camtuh kan? ok ok..sebagai blogger kita sepatutnyer tahu ape hak kita,ape yang bole dibuat,ape yang tak boleh. for example, kita memang ada hak kebebasan bersuara..tapi ada hadnyer..setuju tak? as for me..pendapat TH, untuk isu petang tadik..kita boleh ambil tindakan undang-undang terhadap yang berkenaan yang memfitnah. boleh disabitkan kesalahan sebab dah memfitnah dah memalukan di khalayak umum. kalau ye pon nak bercakap pasal isu tuh..perlu ke mention nama terang-terang kan? saranan fiq..sape sape yang jadi mangsa tuh.boleh la buat laporan polis. perkara ni tak boleh dibiarkan. kalau biar nanti makin menjadi jadi. tak aman dunia blogger. ada je nanti nama blogger yang difitnah!

 

nasihat TH.kita boleh mengkritik..kita boleh mengomen..tapi ada batasnya. and kalau benda tu betol takpe..kalau dah jadi tahap fitnah..kalau dah tahap memalukan? fikirkanlah..blog ni satu cxabang media elektronik yang dikongsi di alam maya. for sure cepat je tersebar. ape perasaan orang yang kena fitnah tu? suke? gembire? anda pon dapat fikir jawapannye kan. sebab tu la TH cakap..nak komen..nak kritik..boleh..tapi ada batasan dan biar kita ada bukti dan hujah yang kukuh

 

TH  : kenali hak anda ok!

.Program TV Saya Sendiri - Ady Budika Contest

 

 

 

 

SALAM SEJAHTERA

 

today TH nak join satu kontes yang bakal berakhir 28 FEB 2011 nih. ada masa lagi sape nak join.

bro ady ada menganjurkan satu kontes. tajuk kontes tu sama seperti tajuk entry TH. hehe..

 

MEH KITA MULAKAN !

 

Program TV Saya Sendiri - Ady Budika Contest

 

bro suruh letak baner kan..ni haaa Smile

dapat markah lebih tak?weee~

 

 

 

dunia blogger sekarang semakin berkembang.media pon dah banyak memberi tumpuan kepada dunia blogger. so,ape salahnya TH rasa kita wujudkan satu rancangan yang memperkenalkan lagi dunia blogger kepada masyarakat. betol tak?

 

kalau mengikut pertimbangan TH, rasanya TH nak terbitkan satu TALK SHOW yang diinspirasikan dari OPRAH WINFREY SHOW and TYRA BANKS, RACHEL RAYS or MARTHA tuh..sebab ape? salah satu sebab TH suke sangat tengok talk show yang berkaitan kehidupan ni. kalau yang bebel je memnag tak best la. so,ape kene mengena denagn dunia blogger? TH nak terbitkan satu rancangan bertajuk DARI SISI DUNIA BLOGGER talk show. dalam tuh akan dibincangakan menegnai dunia blogger. ape isu terbaru dunia blogger. kan skarang panas banyak isu blogger kan. selain tuh setiap minggu kita akan jemput beberapa orang blogger untuk ditemuramah. perlu diingat, tak semestinya isu dunia blogger je yang akan dimasukkan..kita juga kaan masukkan isu semasa yang lain cuma lebih menekankan dari pandangan blogger sesuatu isu tuh. tuh bab isu yang akan dibincangkan.

 

TH juga akan adakan pelbagai segmen contohnya, kita akan ada segmen masakan..kan ramai blogger yang buat blog masakan..ape salahnya kita tonjolkan diorang..betol tak? seterusnya kita akan mengadakan juga segmen fesyen dunia blogger. haaa..yang ni menarik..korang tak tengok ke…berapa ramai bloggr yang suke melaram? tak cukup dengan blogger perempuan..yang laki pon tak kurang hebatnyer..and secara tak langsung..kita dah masukkan blog blogger yang buat pasal fesyen dan kecantikan...melalui ni jugak,dapat la kita bersama-sama membangunkan komuniti bloger..tak la orang cakap blogger ni nanti buta fesyen ke…selekeh ke..seterusnya, TH juga nk wujudkan satu segmen bernama BLOGGER: KITA PRIHATIN. dalam segmen ni kita akan paparkan yang blogger ni prihatin..macam mana? alah…lebih kurang cami…buat la satu program amal…shoot..then siar la dalam segmen ni..macam baru-baru ni sahabat kita kyerull masuk hospital..bole juga…tapi bukan setakat menolong bloggr je..tapi seluruh masyarakat…pegi buat program sukarela sehari ke..baru la masyarakat tawu..ooooo..blogger ni bukan sekadar dok gossip dalam SB,karok,mengetuk keybord..setakat dalam dunia maya je..tapi blogger pon mampu menyesiaukan diri dalam dunia realiti..lebih kurang camtuh la..and kita bole pelbagaikan bahan dalam segmen tuh…and untuk penutup,kita undang la blogger yang mana suara sedap buat show penutup..ramai blogger yang suara artis..hehe! artis yang berblog pon ada…so..bole lah jemput kan..tapi kalau duration talk show ni just 30min je..semua segmen ni takkan dimasukkan sekaligus..kita akan buat secara berselang seli…minggu ni segmen 1 dan 2….minggu depan segmen 3 dan 4..camtuh la lebih kurang..

 

and TH bangga kalau rancangan ni bole disiarkan di TV3 or 8TV..sebab ape? TH suke tengok stesen TV tuh..ahaaa..and TH rasa untuk menarik penonton..selai pengiklanan dalam TV kita akan adakan roadshow..or promo sebelum rancangan ni dilancarkan..and kalau ada contohnyer JOM HEBOH  ke…kita bukak la satu booth.dengan caru tuh orang bole alert taklshow kita tuh..lagi satu..dalam talk show tuh buat la ala2 MARTAH STEWARD punye show…kadang2 dia ada bagi cookies or free gift kat penonton yang datang…and bole gak buat kontes..kan blogger rajin buat kontes…segala bagai kontes dalam blog tuh diorang buat kan..haa…TH rasa tuh je kot ape yang terlintas untuk join kontes brader ady nih..

 

 

TH : kan best kalau betol-betol my talk show ni disiarkan..and sape nak join [klik link] nih

Saturday, February 26, 2011

. Liputan Event - Debat NC USIM



SALAM SEJAHTERA

today my entry just pendek je. TH nak promote satu event yang sedang berlangsung sekarang kat kampus utama USIM di Nilai Negeri Sembilan.

event ape nih event ape nih? jum saksikan vlog bawah ni dulu





so,event akan berlangsung today,esok dan weekend minggu depan. dan final debat hari sabtu minggu depan. malam yek. so,sape nak pegi jum la ramani2 kita g sana ok :)

TH : akan cuba buat liputan

Friday, February 25, 2011

.Promo Blog - Cerita Cinta Yana



SALAM SEJAHTERA





setelah b eberapa hari TH bercuti dari buat promo blog...meh kali ni TH nk promo satu blog awek nih. tapi kan..awek ni tamak woo..ada 2 blog sekaligus..muahaha...lawak je ok! best hape..ada 2 blog..mcm2 bole buat. sape nak lawat blog beliau klik bawah oke..
untuk blog pertama cik yana ni dia menceritakan pasa hal ehwal semasa diri beliua..disamping info dan kontes dan segmen yang beliau join. TH rasa ni la her main blog.sbb folower dia pon masyuk!
blog kedua cik yana nih adalah berbentuk novel. dalam ni beliau mengarang kisah kisah romantis. ala2 tajuk blog kedua beliau nih "kisah kau dan aku" - tengok tajuk pon dah tawu kan mcm jiwang jiwang nih..
so..tunggu ape lagi?! pergi la terjah blog cik yana ni okee!! sbb TH tengok kedua2 blog beliau menarik dan smooth je


TH : sape lagi nak kenar promo lepas ni? jeng jeng jeng!!

Thursday, February 24, 2011

.Terra Rossa!





SALAM SEJAHTERA






TH baru je balik dari pegi enjoy pementasan teater terra rossa anjuran kelab teater citra KPZ UKM. best woo...ape yang paling membangakan is ia juga turut dibintangi oleh seorang sahabat blogger kita, YUSOF ROSLI :).

TH tadi sampai lewat sikit..and TH pegi sinu dengan Hafiz Hafizol. Thanks ye HH sebab sudi teman. yang lain TH ajak gak..tapi nk wat cemana.pakat2 bz :). and as for me, teater tuh agak menarik jalan ceritanyer sbb TH minat tengok pementasan teater. paling best is watak jipabam(kalau xsila nama la) dengan rina tuh..haha..and watak leman melanggan pelacor tuh..haha..leman gedik!! dah lama kot tak pegi tengok teater sebab bz. last pon pegi tengok teater bangsawan kat panggung DBKL taun lepas..lama kan?

so,kalau ada lagi lepas ni..TH nak pegi tengok lagi la...sape nak join? jum la sekali

TH: tahniah ye along...kau gedik gile atas pentas tadik..hahah!! joking la :)

Wednesday, February 23, 2011

. My 555th Follower

 

 

 

SALAM SEJAHTERA

 

 

malam ni TH mawu review satu blog yang sangat best sebab dia ni kalau korang nak tawu is my lucky 55th follower. ok! jum kita tengok ade ada dalam blog beliau.

 

memula godel godel blog si gadis ni fiq tengok semua enrty dia. and dia banyak berceria tentang pelbagai topik. personal,info dan macam2 lagi. kalau korang nak tawu dia mula berblog December 2010 dan sekarang mempuyai 108 folowers.! sangat memberangsangkan. kalau TH dulu…5 bulan pertama join dunia blog ni memang tak sampai 50 pon followers. kiranya beliau rajin la blogwalk nih kan. blog dia pon smooth je..and design simpla dan sedap mata memandang Smile.

 

[klik sini] untuk lawat blog kelisa putih ni ok!

 

TH : tenkyu kelisa putih sbb sudi menjadi follower blog TH

Tuesday, February 22, 2011

. Bro Framestone–Sejauh Mana Persahabatan Antara Bloggers

 

 

SALAM SEJAHTERA

 

 

Malam ni TH nak join segmen bro – Sejauh Mana Persahabatan Antara Bloggers <–— klik situ kalau nak join. tapi sebelum tuh mari kita doakan keselamatan sahabat kita Kyerull L Fresco yang kini berada di wad HKL.

 

berbalik kepada tajuk segmen ni, bro ada bertanya pendapat. my repon is, mula2 TH join duni blogger ni is hanyalah sekadar untuk suka suka je. I mean by that is sekadar masuk blog..tulis ape yang terlintas nk tulis dan syok sendiri. bole? tapi lama kelamaan, my persepsi dalam dunia blogger ni semakin berubah. fiq makin sedar yang blogger bukan hanya create and publish entry diorang. blogger juga perlu membina satu komuniti yang kuat dan care antara satu sama lain. kalau dah antara kita sendiri pon takde sifat saling prihatin ceman kan? dan semenjak TH join geng SB TH rasa  persahabatan antara blogger ni semakin kuat. buktinya yang paling kuat kita dapat tengok bila salah seorang sahabat kita ditimpa musibah, semua ada kesedaran untuk mendoakan,up entry dan pergi melawat beliau. itu suatu perkara yang boleh dibanggakan. kadang sebut je nak buat gath kat mana. sure ada yang join. kalau dulu orang pikir persahabatan antara blogger ni just di alam maya, tapi sekarang tidak lagi. malahan persahabatan antara blogger ni dah merebak ke dunia nyata. dan banyak blogger dah sedar benda ni kan? kalau dulu nak jumpe blogger pon malu..segan..dan ada sesetengah kata ‘ah! ape aku dapat kalau jumpe..tak kenal pon!’ but now its totally different. dari ape yang fiq nampak, blogger semua excited untuk berjumpe antara satu sama lain.sebab ape? sebab semua dah mula sedar..persahabatan adalah perkara yang amat berharga. silap silap jodoh kit apon nanti blogger kan Smile

 

kalau setiap benda ni takkan hanya ada positifnyer kan..sure la ada negatifnyer..sbg contoh, ape yang TH nampak ada gak kalangan blogger yang mencari pasal or menjadi hater..uish! tak best la camtuh kan..buat ape nak benci satu sama lain.. kita kan dalam satu komuniti yang sama. percanggahan pendapat tuh boleh diatasi dan dielesaikan. tak perlu la nak gaduh gaduh. tak kuaran gjugan yang mengambil jalan pintas untuk menjadi feymes dengan saje suke mencari pasal dengan blogger lain. ye la..sure la feymes. feymes sebab orang benci..best ke? tak kan? so,fikirlah jalan yang terbaik untuk kesejahteraan bersama ok!

 

TH : terharu dengan persahabatan yang terjalin antara blogger and hope benda tuh berkekalan sampai mati Smile  AMEEN

. Mini Gathering at HKL

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

APE?? SB ADA GATH LAGI?? actually TH baru je balik dari HKL melawat Kyerull . Alhamdulillah TH tengok keadaan beliau ok dan hanya menunngu hari pembedahan yang dijangka dalam 2 atau 3 hari lagi kerana menunggu kekosongan bilik bedah. TH pegi sana dengan Cik Mia dan KSP. Thanks Cik Mia sebab sudi ambil TH kat stesen tren bank negara tadi ye.tak sangka tadik bila sampai TH tengok ada dekat 20 orang blogger yang turun melawat KLF. fuh! terharu siot! tengok raut wajah KLF pon dia sangat terharu sebab geng SB sanggup turun melawat beliau. sampai dah jadi macam mini gath je tengo.tapi bertempat di hospital. memang meriah bila blogger dah berkumpul kan. tak tersebut sape yang datang tuh..tapi ramai la. kepada sape yang nak melawat, KLF berada di wad ortopedik HKL, aras 2 wad 1

 

Then habis melawat KLF, TH balik ke bangi tumpang kereta Cik Erry and before that, kami ramai-ramai lepak mekdi MidValley dulu..sementara tungu Cik Mia habis meeting sebab dia bawak KSP and beberapa orang lagik.sambil makan..sambil gossip dengan hal hal dunia blog nih..paling best is Eman tertingal tren nak balik KKB. so ,beliau tido rumah KSP malam ni..

 

ni adalah antara yang melepakkan diri mereka di mekdi tadi *link TH curik kat blog KSP Smile

 

1-Atiq Salleh
2-Ery Farieha Misri
3-Farhana Sahri
4-Taufiq Helios
5-Ahmad Jer
6-M Aimman Sarjan Adzmi
7-MohdNur Taufiq

 

 

TH : thanks kepada semua yang turun melawat KLF ye! and gambo takde sbb TH xde kamera

. SB! Kita Prihatin

 

SALAM SEJAHTERA

 

 

 

mesti kawan2 dah tawu kan ape topik panas SB today isnt it? seorang sahabat kita Kyerull L Fresco telah dimasukkan ke Wad Ortopedik HKL untuk menjalani rawatan dan pembedahan berikutan kaki beliau mengalami komplikasi. rata-rata rakyat SB telah memberikan satu respon yang cukup mengharukan. bayangkan hanya sebuak komuniti maya yang pada mulanya diwujudkan untuk perkongsian entry, telah berjaya menjadi satu medan untuk semua berukhuwah,berkenalan dan mengambil berat antara satu sama lain.

 

Setelah mendapat berita bahawa sahabat kita ni dimasukkan ke wad, berpusu-pusu geng SB merespon dan insyaAllah rini ramai geng SB akan turun melawat kyerull di HKL. dikhabarkan plat besi yang dimasukkan ke dalam betis beliau patah dan perlu dibedah.so, kalau sape sape pergi today, samapikan la salam sahabat SB yang lain yang tak boleh datang.

 

Kyerull

 

TH : terharu dengan Geng SB and insyaAllah kalau takde pape, semoga ukhuwah ini akan berterusan. TH pon akan pergi melawat beliau

. Al-Fatihah–Tribute to Allahyarham Sudirman Haji Arshad

 

 

SALAM SEJAHTERA

 

 

 

disampaing seorang sahabat kita yang sedang menempuh ujian dengan ditimpa kesakitan, 22 Febuari merupakan ulangatahun kematian ALLAHYARHAM SUDIRMAN HJ ARSHAD. hari ni pagi-pagi lagi TH on hot fm, straight je diorang putarkan lagu lagu allahyarham. tetiba rasa macam sayu je harini sambil dok buat statistik. berikut sedikit info dan biodata pasal diri allahyarham di extract from wiki untuk info kita semua :

 

Dato' Sudirman Haji Arshad DIMP, JMN, AMN (25 May 1954 – 22 February 1992) was a Malaysian singer and songwriter. He was known as the 'Singing Lawyer', the 'People's Singer' and the 'Elvis of Malaysia'.

 

Sudirman was born on 25 May 1954 in Temerloh, Pahang as the youngest of seven children born to Hj Arshad Hassan and Ramlah Dahlan (the first stateswoman in Pahang during the 1950s). His passion for singing and entertaining started at a very young age, when his siblings and neighbors would happily let him entertain them.

After turning down a scholarship to further his studies in medicine, he studied law instead and received his degree from the University of Malaya. He was called to the bar and became a practising lawyer. He married Kamariah Jamaluddin in 1981, but divorced her three years later.

 

Possessing of a clear piercing tenor with a surprising breadth of range and dynamic control especially at the extreme high end, Sudirman's voice was instantly recognizable every time one of his songs are played in local radio or television. His ability to act through his voice is evident from songs such as "Bercanda di Pasiran Pantai", a Latin-flavored duet with Anita Sarawak which displayed the sultry quality of his voice. His unique talents had helped him to win many local competitions from Bintang RTM Best Singer (1976) to Muzik-Muzik TV3 Best Performer and Berita Harian Popularity contest Most Popular Artist. He topped Malaysian, Brunei and Indonesia charts with songs such as "Merisik Khabar", "Milik Siapakah Gadis Ini" and "Salam Terakhir". Songwriters who have supported him in the past include S. Atan, Manan Ngah, Michael Veerapan and Syed Harun. Even today, his songs are popularly played especially during National Day and Eid Fitr.

Sudirman was also the first Malaysian singer to perform at The Paddock at the Hilton of Kuala Lumpur in 1983 and was the singing ambassador for companies such as Proton, Malaysia Airlines, Honda Cup and honored pioneer card member with Hong Leong Bank. He was known for his versatility and sang Malay, Indian and Chinese songs with outstanding choreography. He was even known to have sketched the portrait of a fan while singing.

Local musicians who have played for him include Alex Boon, Jay Jay (singer guitarist), Hillary, Mac Chiew and Jenny Chin. Local women who have performed with him as his dancers (whom he refers to as "The Girls") include Joanne (Zainal Abidin's wife), supermodel Samantha Schubert and Linda Jasmine Hashim (now one of the leading dancing choreographer cum teacher in Malaysia's reality TV program show Akademi Fantasia).

Some Muslim fundamentalists and leftists detested his concert performances. Some even threatened and distributed warning pamphlets of "something would happen" during his Universiti Kebangsaan Malaysia(UKM) Bangi concert to deter people from attending. The concert was postponed following protests from the UKM students union body, its academic staff association and the dean of the Islamic Studies faculty and six other student bodies. This incident was captured by Zainuddin Maidin (then journalist, now former Minister of Information) in his book "The Other Side of Mahathir". He narrated that the then-Prime Minister had called a few ministers to his residence to review the situation as the issue reflected Malaysia's position in terms of modernization. The meeting led to the conclusion that the show had to be allowed to go on. Sudirman's fans turned up in force. He went about pleasing the crowd, crooning his hits. One campus resident said, "At last something alive has come here." The negativity surrounding the UKM incident was not long-lasting. The irony of it is that, a couple of years after Sudirman's death in 1992, UKM held a Sudirman karaoke competition.

Sudirman produced an album for his favourite nephew, Razman Azrai, under Sudirman Productions. Also known as Atai, he had a couple of hit songs that topped the charts in 1985.

In April 1983, Sudirman sang a song for the late Puan Sri Saloma titled "Mama". When Sudirman approached her shortly before her death, Saloma didn't believe him that he wanted to make a song about her.

In 15 April 1986, Sudirman held an open air concert on Chow Kit Road, which was the first time ever that a street concert drew a 100,000-strong crowd on a Monday night. It jammed the stretch of Jalan Tuanku Abdul Rahman, Jalan Raja Muda to Jalan Raja Alang. Several fans fainted in the crowd, a few suffocated and were rushed to the hospital. A Malaysian English tabloid, The Star, wrote that "Kuala Lumpur came to a standstill and it had nothing to do with the recession, but with one man, Malaysia's top entertainer, an electrifying performance and most memorable night".

Sudirman's songs topped the charts with every new album that he released. There was a time when his song "Merisik Khabar" climbed up to the #1 position for two months while his second song "Milik Siapa Gadis Ini" from the same album came in second and stayed at the top for a few weeks after "Merisik Khabar".

In 1989, Sudirman won the title "Best Performer" at the Asia Music Award 1989 contest at the Royal Albert Hall, London. There, Leslie Cheung (Hong Kong), Anita Sarawak (Singapore), Epo (Japan), Kuh Ledesma (Philippines) and many other singers represented their respective countries.

As Sudirman was known by many as "Malaysia's No 1 Entertainer", he was chosen to perform for Malaysia's SEA Games closing ceremony in 1989 and many others such as the opening ceremony of Sepak Takraw competition, Merdeka, New Year and other national functions. In most cases, he would use his own money to ensure a successful concert.

Sudirman Arshad also had a strong fanbase in Singapore, as evidenced from a large turnout during his concert at the Kallang National Stadium in August 1987. People came from all classes, races and ages. Kelvin Tan Look Siew, Director of Singapore Armed Forces Music & Drama company, said, "We wanted to bring down a prominent artist from the region and Sudirman's name automatically cropped up."

EMI London took him on to work together with Stock, Aitken & Waterman (British producer trio who took on Kylie Minogue, Jason Donovan and Rick Astley) for the world market with a song titled "Love will Find a Way". He was brought to The Beatles famous Abbey Road Studios and recorded the album, but died soon afterwards.

 

Besides singing and writing, Sudirman also acted in a film called Kami, which was released in 1982. It was about two destitute orphans who find each other amidst the Kuala Lumpur street life. This film also spawned a track, "Pelangi Petang" (Malay meaning "Evening Rainbow"), which has been heralded as an iconic song by Malaysia's music industry.

 

Sudirman also successfully hosted Malaysia's TV gameshow "Keluarga Bahagia Singer". This program was sponsored by a home appliance company then called SINGER.

 

Sudirman vwas also well known for his charity work with which he helped invite veteran artists in the slots of his singing shows aside from giving them generous donations. Money charity for mosques and people in need was something he would do willingly. During his life, he had also adopted and brought up an Indian boy from a poor family and he would actively seek charity work through the PAPITA (Malaysian Singer Association).

 

Moreover, Sudirman Arshad also became Malaysia's first successful singer entrepreneur promoting Malaysia's most famous carbonated drink Sudi with business magazines and TV programs from Australia toHong Kong featuring the drinks. Within six months, Sudi broke five per cent of the carbonated drink market. Later, Sudirman opened a franchise of Sudi Shoppe apparel and a Sudi restaurant.

He was Malaysia's first singer to be on the cover of Malaysian Business and Asian Business magazine. He had a business office atop the UBN Shangrila Tower and Sri Hartamas. He also served as Vice President of the Singers, Musicians and Composers Association of Malaysia (PAPITA).

 

While singing at Butterworth, Sudirman suffered a stroke and collapsed on stage. His sister and Mohd Radzi Sheikh Ahmad (then lawyer, later Minister of Home Affairs) announced that Sudirman's stroke was the result of a cerebrovascular disease. He died at 4 a.m. on 22 February 1992 at the age of 37 in his sister’s (Datin Radiah) house in Kuala Lumpur. Hundreds took part in his funeral procession. First, his remains were sent to his hometown in Temerloh, Pahang. Later, he was laid to rest at Chengal Muslim Cemetery, Temerloh, near the graves of his parents.

 

Sudirman Arshad was named 'Malaysia's Singing Ambassador' by the Malaysia Tourism Development Board (MTDC). He was the voice behind the MTDC (Malaysian Tourism Development Corp) tune, To know Malaysia is to love Malaysia which was composed by American Emmy, Grammy and Oscar nominated singer and songwriter Carol Connors. He was referred to as the 'Singing Dynamite' bySingaporean journalists. His singing brought him standing ovations in Australia (in Sydney and Melbourne), Japan, Kuwait and the United States (Hawaii). Simon Napier-Bell, the manager for George Michael's band Wham!, referred to Sudirman Arshad as the 'institution of Malaysian music industry'.

Sudirman's work was recognized by the industry when he was posthumously awarded an Anugerah Industri Muzik award and a street was named after him in his hometown of Temerloh. PAPITA created an award especially categorized under his name, which to this date has yet to be won by anyone.

In the Malaysia Book of Records, Sudirman Arshad was given a posthumous award together with P Ramlee, Mokhtar Dahari, Tun Ghafar Baba and Ramasamy Letchemanah (Mighty Man).

26 July 2010, The National Choir paid a tribute to the late entertainer by organizing a concert in conjunction with the KL Music Festival 2010 having 1,000 audience present.

However, Sudirman Arshad has somewhat been controversial. In April 2006, the Malaysian member of parliament from Sri Gading, Datuk Mohamed Aziz, commented that he regarded Sudirman as a "mediocre singer" and that he "could not even take on the member of parliament himself."

Awards

 

 

TH : semoga roh beliau dicucuri rahmat

Monday, February 21, 2011

. Promo Blog–Kaizen

 

 

 

SALAM SEJAHTERA

 

image_thumb[1]

 

untuk segmen promo blog seterusnya, TH malam ni dengan rendah diri nak mempromo blog seorang sahabat kita nih.. saudara KAIZEN. ape yang menari dalam blog kaizen ni is blog dia ini berasaskan info contohnya beliau ada bercerita pasal Pilihanraya Kampus yang rata2 berlaku harini. ada juga entry mengenai isi mesir, megenai Sahabat Blogger and banyak lagi la info. so, korang boleh la terjah blog saudara kaizen nih untuk mengambil pekdah dari info info yang telah dikongsikan bersama kita.ada jugak sedikit gosip dan about his life!! menarik!! ada gambar heliza and lisa surrrrihani siap tuh!! template blog beliau sangat simple dan smooth je untuk loading walaupun line tenet TH slow gile. so, ape lagi..sila la terjah dan follow la beliau nih. mari sama2 menyokong industri blog kita

[KLIK SINI] untuk terjah blog beliau Smile

 

TH : page tak sempat loading TH dah pront screen..haha!

.Grr.. Gigil!

 

 

 

SALAM SEJAHTERA

 

image_thumb1

 

hye korangg!! malam ni sambil sambil tengok MENTOR 5, TH nak update sama satu info. gigil sikit petang tadik. nape? nape? nampak tak gambo atas tu? sebab..sebab..sebab brader onwer DTS telah bermurah hati meng-review blog TH yang tak seberapa ni. Thanks A Lot brader DTS!! really appreciate it! bukan selalu pon TH dapat review dari blogger yang hebat ni Smile

 

TH : [klik sini] untuk tengok entry brader ni

Sunday, February 20, 2011

. Promo Blog–HazHand

 

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

 

MEMULAKAN sesi berblog hari ahad ni,TH nak mencarut pasal satu blog ni. err..takde la mencarut. just nak promo blog my friend. TH kenal mamat ni masa pegi Gath kat TS ritu. and mamat ni sangat friendly. tak caya? tegur la dia. ok ok..sebab ape TH terpanggil nak promo blog dia ni? sebab blog beliau BEST! TH sangat suke tengok cara susun atur dalam blog beliau. disampaing grafik2 yang chun dalam tuh. ye la ..orang ada kamera besar..then belajar pulak bebenda creatif nih. btol tak HAZ? haha.. TH panggil dia asip je. and konten dalam blog beliau tak kurang hebat jugak. banyak info contohnyer dia bagitawu kita kat mana nak download cite and ouh! dia ada gak cerita pasal sex..haha..nak tawu? pegi la masuk blog dia..carik kat mana..

 

kalau nak dibandingkan dengan blog TH memang jauh langit dari bumi la. blog TH tu serabur giler.tak tawu cemana nak buat. maybe nanti asip ley tolong ea susun atur blog TH tuh..hehe..bole kan sip?cukup tak info pasal blog anak muda nih? kalau tak cukup pegi la terjah blog dia dan rasai sendiri pengalaman disana

[KLIK SINI]

 

TH : saje nak sergah dia dulu sebelum dia pegi sergah blog orang lain.eh…sape yang suruh TH review ritu korang sabar ye..jangan riso..pasti TH promo korang punye gak nanti

. Diner With Geng SB @Mekdi Bangi

 

 

SALAM SEJAHTERA.

 

183035_196426417051631_100000528211645_689641_2636707_n

 

malam ni TH saje nak pergi dine kat mekdi bangi nu. saje je post dalam SB mana tawu ada blogger yang nak ikot. tengok2 ada la juga yang reply nak ikot.tapi ada yang ada masalah kenderaan la..so,takpe la..TH sampai kat sana dalam pukol 9.00malam. tengok2 Hafiz Hafizol dah samapai..awal benor kamu ye.. takpe la..sementara tunggu Aslann and Tengku Nizam and his awek : Rein Rose, saje sembang2 kosong dulu dengan fiz tuh…tak beli makanan lagi. tunggu kejap x kejap sangat la kan tengku pon sampai..then aslann. baru la rancak berborak..and TH cerita la tips2 berblog yang TH dapat dari DD,Bro Framestone,and brade Ben and lastly TH tnaya satu soklan kat diorang “KORANG RASA APE TARGET KORANG UNTUK DALAM MASA 2 ATAU 5 TAHUN AKAN DATANG” and diorang speachless..hehe..takpe takpe..nanti jawab dalam hati yek Smile . baru la rasa jumpe blogger dari bangi eventho just sikit..tapi amat bermakna.

 

nak terjah blog diorang? klik link bawah ni okee :

 

www.aslannosf.blogspot.com – Aslann As

http://hafizhafizol.blogspot.com – Hafiz Hafizol

http://tengkunizam.com – Tengku Nizam

RiEn RoSe – pasangan tengku *tak jupe blog kamu..sorry  =_="

 

183371_196426370384969_100000528211645_689638_7264134_n

 

TH : trima kasih kepada yang sudi teman TH dine tadik ..and ouh! awak,saya tawu awak marah saye…I’m sorry

Saturday, February 19, 2011

. Gossip!–Amira Farhana punya Pilihan Hati dah terbongkar!

 

 

SALAM SEJAHTERA UOLS!!

 

sape tak kenal Amira Farhana? gadis 1tube.my tuh…alaaa..yang nama manje dia mia tuh le…haaa..kenal x? tu haaa..gambar bawah tuu

 

 

haa..meh sini TH nak gossip. cik mia yang letop meletop nih da lama menjadi perhatian ramai. ye lah kan.. orang feymes..krew 1tube.my pulak tuh.denga citer baru baru nih,cik mia ni banyak digossipkan dengan rami blogger..untung sape jadik blogger. haha!! dan baru je tadik TH dapt tawu, dia dah menemui pasangan hidup dia..aisehh..melepas lagik..haha!! yang bestnyer, pasangan cik mia adalah seorang lelaki yang sangat misteri.takpernah mendedahkan identitinya. yang TH tahu nama dia Ahmad Jer…kenal tak? dan mereka akan melangsungkan majlis doa selamat dalam masa terdekat. korang yang baca entry ini dijemput ke kenduri tu..nak gambar tak? gambar lelaki pilihan cik mia tuh..jum tengok kat bawah!!

 

 

letop kan pasangan cik mia nih…pengasas media jer tuh..bukan calang2 lagik calonnyer.so,sape nak join TH pegi kenduri diorang..sila register kat komen nih.nanti Ahmad Jer nak sediakan sebuah bas untukkorang dan limo untuk TH..haha..care to join?

 

TH : semoga korang berbahgia. and readers jangan marah kalau rasa2 brita ni palsu..sebab TH saje suka gossipkan diorang..err…hope awek Jer (kalau ada) and BF Mia ( kalu ada) jangan marah yek.

. Kirin Selama Perak–Sape Dia?

 

 

SALAM SEJAHTERA

 

 

today TH rasa rajin nak menghapdate laju-laju. sebab cuti! haha~

so,TH nak join la segmen KSP ni..ekceli KSP paksa. haha! joking.

 

Bercerita cemana KSP and TH bole kenal ni kena flashback 3 hari sebelum Gathering SB kat Times Square tuh. mulanya TH teragak2 nak pegi, tapi lepas bising2 dalam SB 3 hari sebelum pegi sana,TH excited sangat. ditambah KSP tegur TH. dia cakap ruma dia kat SELAMA. dekat sangat dgn uma TH. ouh! ouh! yeah!! ada orang kampung nak pegi skali. lagi la semangat. haha! then bila dah sampai sana, TH pergi la bergelumang dengan KLF. sebab dia sampai awal gile. haha! makin lama makin ramai..pehtu jumpe la KSP. dia tegur tanya TH, “kenal tak ni sape?” dgn blurnye,TH salah teka..haha!! siot betol. last2 dia bgtaw dialah KSP yang bising dalam SB nu..ouh!! dia ke…hehe!! semenjak tuh, TH pon kawan la dgn KSP. sampai lepak kat putrajaya malam tuh dengan brader BEN pon dia pegi.gigih gile!! haha..malam tuh gak la kitowang tuka2 no henpon…UJANG kentut pon ada..ZAMIR pon ada…KLF pon ada..brader JOE pon ada..haha..then last jupe dia masa gath kat s.alam tuh...haha! ko memang best ar KSP!! jgn lupe kat TH taw..nanti da besar..da kawin..da ada anak..leh kita citer kat anak2 kite..ahah!!

 

nak tengok blog dia? [klik sini]

 

TH : kata-kata my senior dulu : “KALAU KITA INGAT CEMANA KITA BERKENALAN DENGAN KAWAN KITA TUH,INSYAALLAH HUBUNGAN TUH AKAN BERKEKALAN”

. SYED!! Nak Banner Chun!!!!

 

 

 

 

SALAM SEJAHTERA

 

 

korang nampak tak ape tu? aha…xkire.yang penting entry ni khas untuk syed!! weh..aku mawu header paling chun. lagi chun dari ko punyer ok syed..haha!!

 

header aku mesti la berkretiria seperti berikut :

 

  • transparent
  • Font tulisan? eerr..kalau impact lawa tak? ko bat la guna font ape pon..asal menarik..bole tak syed?? 
  • wording tulis la Helios Blog, pehtu ada tagline aku “simple but perfect”
  • Gambar nanti aku emel…nk pilih gambo la pulak kan..errrr
  • Warna aku tak pandai bermain dgn warna..tapi ko letak la warna2 ceria…dan tak sakit mata kalau tengok..
  • paling aku suke kalau ko boleh letak yang mcm kerawan2 tuh…suke sangat…pendek kata xmo la banner tuh skema sangat..biar nampak elegen …template blog aku putih…xsusah kot nk pilih kaler kan syed  Smile

 

TH : demand tak aku syed? haha..and sape nak join [klik sini]

. Promo Blog–Ruang Hidup Saye

 

 

 

SALAM SEJAHTERA

 

untuk entry pertama pagi sabtu ni, TH nak mulakan dengan promote blog geng dari SAHABAT BLOGGER. sape tak kenal Naim Noor Alim ? alah..yang feymes letop letop dalam SB tuh la..haa..harini meh kita tengok blog dia. ada bran? pegi la..berbaik-baik dgn naim tuh…

 

image

 

ok ok..blog beliau nih,diberi nama RUANGHIDUPSAYE bermakna ruang hidup naim la tuh. paham? bukan ruang hidpu awek dia ke..korang ke…ruang hidup naim je.

for me,his blog ni sangat menarik. menarik celah mana? menarik dekat gaya penulisan dia..TH suke baca gaya bahasa yang dia gunakan. simple dan menarik. selain tuh blog ni tak la berat mana a.k.a ringan and aga lagiu fireflies wooo…suke suke! konten blog kawan kita ni pon menarik beliau menceritakan ape yang terjadi di sekeliling. contohnye event blogger la..ape yang dia buat denagn kawan2 dia la..and dia gak slalu bermanje2 dengan blog dia nih..rindu kat blog katanya..sebab kadang2 jaran bole hapdate..student la katakan..bizi pegi kelas..so,kalau korang minat nak tawu ape yang naim buat tiap2 hari..lawat la blog dia. eh..bukan yang tuh je..korang nk tawu pasal ape? semua ada dalam ni..so sila terjah dan follow blog orang kuat SB ni.haa.opsss!!

 

sape nak lawat blog sempoi ni, sila [klik sini]

 

TH : kalau korang nak tawu..naim ni aktif dalam SB woo! Nisa Kay pon dah join promo blog ni..korang? jum la promote blog saudara naim ni

Friday, February 18, 2011

.Ini Entry Serius - Sekadar Perkongsian Malam

 

 

 

SALAM SEJAHTERA

 

 

.mari kita bincangkan satu topik yang selalu diperkatakan oleh para blogger. dah banyak and slalu jugak TH tengok naik dalam post. kalau blogger newbie, ada yang selalu merungut tak dilayan..or takde sape nak masuk blog..or yang worst is ada gak yang mengata blogger lama ni kekwat. tapi tak semua yang cakap camtuh la..just sesetengah..bagi TH tak kira lama atau baru seseorang tuh dalam dunia blog ni tak dikira.ape yang dikira ialah cara kita menarik perhatian untuk orang berkunjung ke blog kita atau untuk kita disapa oleh orang lain. maybe yang tak layan tuh diorang bz ke..paham2 la timeline kat SB ni cemana..TH tak menyalahkan newbie. tapi kalian harus pandai membawa diri..sbg contoh,my best blogger friend mcm kyerul tuh..and sape lagi tah..TH tlupe..diorang boleh dikira baru.tapi..tengok cemana diorang boleh naik? kita tak bole expect nak naik secara mendadak. terus ke pucuk.. yang dah lama pon kalau nampak newbie, tegur-tegurlah..say 'HI'.sbg contoh, brader2 otai kita..kereka tak kekok menegur yang baru..mcm TH yang agak baru ni pon..brader ben tak kekok menyapa TH pon.bro framestone pon camtuh gak...bangga bila kita yang baru ni disapa mereka yang lama secara mesra..so,xde la isu balogger ni blagak kat blogger ni..isnt it? KITA KAN SAHABAT BLOGGER .. CHILL!!

 

 

TH : pendapat korang??

. Bro Framestone Bertanya ; TH Menjawab – Ape Bestnya Bercinta Dengan Blogger

 

 

 

SALAM SEJAHTERA

segmen ini ditaja oleh cik Eva Natasha dan direalisasikan oleh Bro Framestone

 

 

Ape Best Bercinta Dengan Blogger? :

 

  1. Lebih bersemangat dan bernafsu nak update blog sebab si dia akan baca.
  2. Kalau nak pegi GATH senang. boleh bawak si dia. tak la dia jeles sebab dia blogger dan ikot skali.
  3. Pegi GATH kalau tak kenal sape2 pon tak kekos sgt sb awek blogger tuh da ade.
  4. Dia paham cemana situasi seorang blogger
  5. Kalau pergi jumpe bakal mertua nanti dia tanya ‘Cemana kamu kenal?"’ bole jawab ‘Kami berkenalan melalui blog, ayah…ehh..pakcik’
  6. Mesti best bole berjiwang dalam blog. nanti sume orang jeles! haha!
  7. Kalau nak kawin..buat je entry jemput kawan2 blogger.mesti meriah sebab bila blogger balik dari kenduri tuh..sure diorang buat entry.feymes kejap.
  8. Kalau gaduh pon..lawan buat entry gaduh kan.
  9. Nanti dah ada anak boleh cerita kat diorang yang kami bercinta melalui blog. jumpe pon dalam blog. and anak pon ajar bagi jadik blogger.

 

eiyak…banyak lagi rasa kalau nak perah…tapi sebelum merapu lagi banyak, TH stop here. haha! kalau korang nak join cemana? meh tengok sini [klik sini]

Thursday, February 17, 2011

. Kelas Bahasa Arab 1 - Dhamir (Kata Ganti)

 

 

SALAM SEJAHTERA

 

err..setelah TH pandai2 je cakap bahasa arab dalam SB nu, ada yang mintak TH buat entri mengajar BA ni. TH actually tak tawu mana nak mula and TH bukan la cair sangat dgn BA nih..tapi sebab takmo menghampakan mereka2 yang terlibat,TH cube la ok. kalau salah,yang mana korang nampak tuh tegur la TH ok Smile

 

untuk lesson pertama ni, kita mula dengan yang paling basic ok.meh kita belajar Dhamir  (kata ganti) dalam bahasa arab. dah sedia?

tapi sebelum tuh, kita belajar pasal istilah singular,plural (kalau dalam BI) tapi dalam bahasa arab kita bahagikan kepada 3 iaitu :

 

  1. mufrad (مفرد) = single (menunjukkan seorang ataupun satu)
  2. muthanna (مثنى) = double (menunjukkan dua orang sahaja atau dua sahaja)
  3. jamak (جمع) *jgn baca JIMAK lak oke murid murid = plural (menunjukkan tiga dan lebih)

seterusnya masuk kepada Dhamir (kata ganti nama)

 

  1. hua (هو) = dia (bagi lelaki *mufrad)
  2. huma (هما) = dia (bagi 2 lelaki *muthanna)
  3. hum (هم) = dia (bagi 3 dan lebih lelaki *jamak)
  4. hiya (هي) = dia (bagi seorang perempuan *mufrad)
  5. huma (هما) = dia (bagi 2 perempuan *muthanna) *sama dengan laki
  6. hunna (هن) = dia (bagi 3 dan lebih perempuan *jamak)
  7. anta (أنت) = kamu (lelaki *mufrad)
  8. antuma (أنتما) = kamu (bagi 2 orang lelaki)
  9. antum (أنتم) = kamu (bagi lelaki 3 atau lebih)
  10. anti (أنت) = kamu (bagi perempuan_
  11. antuma (أنتما) = kamu (bagi 2 orang perempuan) *sama dengan laki
  12. antunna (أنتن) = kamu (bagi perempuan 3 atau lebih)
  13. ana (أنا) = saya (bagi lelaki dan perempuan)
  14. nahnu (نحن) = kami (bagi lelaki dan perempuan)

 

okee..TH rasa cukup dulu untuk pengenalan ye anak anak sekalian..uhuk uhuk..terasa cam dah ustaz warga emas lak..next lesson nanti kita jumpe lagi ye Smile

 

TH : kalau ada ape2 pembetulan,bagitawu je okee..sekadar perkongsian pintar Smile

. [KAMIKAZE] Jom Skodeng 30 Blogger Sporting!!

 

 

SALAM SEJAHTERA

okeh..rini TH rasa rajin nak join sagmen umar faruq. meh kita tengok !

 

Syarat-syaratnya..

  1. Buat satu entri khas..
  2. Letak header blog kamikaze..dan linkkan ke entri ini..
  3. Tajuk : [KAMIKAZE] Jom Skodeng 30 Blogger Sporting!!
  4. Sila komen blog aku ini.. Kalau nk kritik lagi bagus..
  5. Tag : No limit.. Ajak la berapa ramai korang nak.. Lagi ramai lagi bagus..
  6. Copy paste url korang kat ruangan response(comment) entri ini..

 

ini la entry untuk beliau Smile

beliau mintak komen blog beliau. for me yang internet slow buat masa ni is his blog is nice.sdap mata memandang..disamping entry yang boleh dibaca. Smile dia budak creative multimedia kan? haha..kalau la TH bole blaja bebenda creative ni dari dia kan best Smile . ape pon TH suke header dia!! haha

 

for this entry TH nak suruh (tag) sume yang baca entry nih..sape baca wajib join oke?!

 

TH : mari bersama sokong industri blog malaysia!

. Stim Tengok Bahan Lucah! anda?!

 

 

 

SALAM SEJAHTERA

 

erk! sungguh lucah tajuk entry kali nih. haha..bile lagi kan. TH nak bagtaw yang minggu ni TH ditempatkan di ofis Bahagian Kawalan Penerbitan KDN di KLIA (LCCT) and FYI, kat sini kami bekerjasama dengan KASTAM untuk mengawal bahan yang masuk dari luar negara ke dalam Malaysia. contohnye bahan cetakan,CD and macam2 barang lagi la. termasuk gak bahan 18SX. banyak woo!!

 

170220111337

pengasingan bahan yang ditahan

 

korang penah tgk DILDO? pernah baca novel erotik? penah baca majalah FHM? kalau yang FHM malaysia tuh kira oke lagik..majalah FHM luar negara? berdarah hidung woo..

so,tu la kerja kitorang kat sini. mengcheck setiap parcel dan kurier mel yang masuk ke negara kita melalui jalan udara dan mengambil tindakan yang sepatutnya. samada ditahan untuk semakan – mostly untuk mag and bahan cetakan. or tindakan tahan terus a.k.a rampas barang2 yang terlarang dan takde permit. dah tu buku2 lucah tu? kena tengok la..bukak bungkusan dan tgk ada bahan ape.kalau kelucahan melampau, owner akan dimaklumkan mengenai penahanan bahan2 tersebut. bukan saja2 TH nk tengok benda porno okee..dah kalau tak tengok,cemana nak tawu tuh kandungan lucah..and kalau tahan bahan pulak.kena ada cukup reason untuk tahan.so,setiap bahan harus dianalisa. kalau dah sah sah muka depan lucah..tahan je la terus..kalau yang samar2? haaa… Smile

 

170220111336

FHM versi luar negara yang ditahan pagi tadi..heip!! jangan tengok lama-lama.

 

TH : sekadar berkongsi maklumat mengenai bahan2 terlarang yang dikawal dari masuk ke negara kita.. stim ke? har har har…tugas maa..takde masa nak stim time bertugas..haha!

Wednesday, February 16, 2011

. Ape Nak Jadik Dengan Geng SB nih!!!

 

 

SALAM SEJAHTERA

183933_188608827840784_100000750038887_501720_8314406_n

 

ni entry ketiga TH mengunakan Windows Live Writer. Zamir Zanon sila take note oke.. Smile

 

kalau anda seorang blogger mesti anda tawu ape itu Sahabat Blogger? kalau tak tawu sila pegi hentuk kepala ke dinding..anda tak laya digelar blogger..haha..mampu? main2 je la. seingat TH, SB tuh TH join tyme ahlinyer tak sampai 1K lagi. waktu tuh TH dah already join Kawan Blogger ( satu lagi grup blogger). mula2 TH join SB ni,aman je sebab tak ramai. nak ping blog pon aman giler..tapi lama kelamaan makin ramai blogger join and samapau sekarang..ahli SB dah dekat 4K. makin lama kalau korang post ape2 cepat je tenggelam kan. TH pon skali ping tenggelam terus..ahaha!! mencik! kalau nak ditengok SB ni.dari topik remeh temeh, nak carik kapel,skandel,anak ikan,awek,teka teki,pertanyaan mengenai dunia blog,isu semana..semua ada..rimas!!

 

haha..takde laa..sebenarnya SB cukup meriah and TH salah sorang yang selaly menyemak dalam SB nu. hope korang tak rimas la tengok TH dalam tuh. ada jugak la kadang2 SB ni dilanda mendung angkara haters. tapi tuh asam garam. tak setiap masa kita akan berseronok kan? isnt it? kawan2 SB sume kena tabah okee..and kita gunakan sebaiknya SB tuh sebagai pertemuan kita antara bloggers di alam maya selain gathering yang rajin dianjurkan oleh pihak admin Smile with tongue out

 

TH : sayang geng SB ketat-ketat!

. PENDEDAHAN EKSLUSIF ! Rule(s) Menghadiri GATH

 

 

SALAM SEJAHTERA

 

     Ni entry kedua TH menggunakan Windows Live Writer. setelah dipaksa dan diugut leh Zamir Zanon untuk test guna, TH pon test     la. Not bad la..senang nak guna.eh..TH xmo review lagik pasal Windows Live Writer nih. kali nih TH just nak tulis sikit mengenai Gath yang selalu dihadiri. setakat ni, dah 2 gath TH join. dan dari pengamatan TH, ada beberapa rule(s) yang TH rasa kita boleh praktiskan. And kali nih TH nak kongsikan what should we do kalau kita join ape2 aktiviti sosial. and ini adalah antara metod RAHSIA yang slalu TH amalkan

 

  1. Kena rajin beramas-mesra dengan blogger/peserta lain yang hadir – pergi je tegur and say ‘HI’
  2. Kurangkan sikit perasaan malu. takde sebab nak malu alah. Bukan pergi buat maksiat pon. pergi jumpe kawan je kan.
  3. Kalau boleh jangan la duduk kat ceruk. Pergi and duduk dalam crowd. So,bole la join diorang.
  4. Sentiasa berwajah manis dan peramah. Kalau ada orang tegur, reply and try la wujudkan conversation.
  5. Buatlah ape yang anda rasa patut untuk merapatkan silaturrahim. Jangan melebih sudah Smile with tongue out

 

TH : ni adalah antara bebenda yang TH praktiskan

.Gathering Kedua SB

 

 

SALAM SEJAHTERA

 

 

Shah Alam – Selasa, bersamaan 15 FEB Sahabat Blogger sekali lagi telah menganjurkan satu aktiviti untuk ahlinya yang berjumlan lebih dari 3000 ahli. ini berikutan kejayaan Gathering pertama yang dianjurkan di Berjaya Times Square yang telah berjaya mengumpulkan lebih 60 ahli. Gathering kali ini telah diadakan di kawasan sekitar Shah Alam. sesi Ice Breaking telah diadakan di Tasik Shah Alam berdekatan Restoran Antan Batura. Selepas itu semua ahli SB terus bergerak ke Taman Ekstrem Shah Alam. Sesi sukan lasak dimulakan dengan penerangan dari instructor. *adeh..tak larat buat ayat akhbar dah..haha! lepas tu..sape nak main pergi main..sape takmo lepak tepi jek..termasuk TH.

 

 

nampak tak gambar atas tuh? ramai kan? mula2 ingat just around 20 ahli je join..tapi fuh!!! gile best la. diharap lepas ni admin SB boleh membanyakkan aktiviti seperti ini Smile

TH : terima kasih kepada edi dgn aizuddin sebab tumpangkan TH dgn kereta diorang Smile

 

Copyright © 2013 | Helios Blog