Thursday, January 6, 2011

.Minyak Oh Minyak - edisi bukan minyak petrol





SALAM SEJAHTERA 



duit!! duit!!


baru2 ini rakyat dihadiahkan dengan kenaikan harga minyan ron97..naik lagi? hmm..ape pendapat korang? and this entry,i dun wanna to talk bout petrol but pasal minyak masak.

korang baca akhbar tak? or tengok berita tak? fiq just mampu tengok berita kat kedai makan,baca barita kat ofis (malas pegi beli). ada kan isu pasal krisis minyak masak. ape respon korang bila ada dakwaan yang menyatakan penjual menyembunyikan minyak masak sebab diramalkan tak lama lagi harga minyak masak pulak akan naik? senario yang sama penah jadik masa krisis gula ritu. ingat tak? samapai kat pasaraya besar,sape nak beli gula pon ada limit. so,apekes dengan minyak?


minyak oh minyak jangan la main sembunyi2

dari pengalaman fiq dalam minggu ni,masalah krisis minyak ni lagi teruk kot. sebab ape? sebab fiq pegi giant nilai, minyak masak habis..pegi warta bangi,habis gak..pegi mydin putrajaya..habis gak..and kedai2 area rumah fiq kat bangi ni pon semua habis..terasa nak pegi nilai je cari minyak. kalau ada pon kat pasaraya tuh,minyak yang seliter 20 hengget.ada yang 9 hengget sebotol kecik 

hiash!! nak masak ni..takkan nak guna butter :(( . kemana minyak2 tuh hilang? maybe pengguna takut harga minyak nanti naik,so diorang beli banyak2 buat stok or maybe peniaga yang sembunyikan tunggu harga tinggi baru keluarkan? sape yang salah? sebuah persoalan yang tak sudah.

azab weh nak cari minyak masak skarang ni pon..adehh...kalau rumah ni ada mikrowave oven takpe gak,xyah guna minyak..tapi mau la bil elektrik melambung kan..takkan all the time nak makan kedai..parak kot! and takkan nak rebus je semua lauk or bakar..haha..jemuuuuu...ape kata kerajaan BN? diorang cakap harga minyak masak setakat ni takkan naik..we'll see. last december siap umum dalam paper lagik harga minyak petrol takkan naik till 2011..tup tup dua tiga hari lepas tuh naik trus!! haha..lawak kot


marah ni!!!
psstt :
minyak oh minyak..tak kira minyak petrol,minyak tanah or minyak masak semua krisis..nasib la minyak dagu takde sebarang krisis kan..dah takde minyak nanti sape yang akan naik minyak?? haha..tungu dan lihat 

3 comments:

..hizamirahim.. said...

adeh.
kene rebus je la.
=.=
sihat kot.
XD

taufiq helios said...

@zami : hehe...sehat kan....bertambah slim nnti :)

Liyana Lynn said...

haihhh kalau awak yang warga biase2 ni pun terasa kehilangan minyak masak tu.. apatah lagi saya yang ada warung makan sendiri. gigih taw tak mak n ayah saya carik minyak, serata tempat.. haihhh. kat newspaper kerajaan kata harga minyak takkan naik, tapi who knows kan.. dh kena catu cmni, mmg naik ah harga. =.=

 

Copyright © 2013 | Helios Blog