Monday, January 3, 2011

.MELAYU or ME-LAYU? - MELAYU LAH SANGAT!



SALAM SEJAHTERA.

first of all,sorry if penulisan ini dianggan menghina mana2 pihak. tapi fiq terpanggil untk menulis mengenai isu ini. fiq dapat info dari blogger lain yang dah menulis isu ini. and marah tak korang bila ada yang menyatakan "melayu bukan berasal dari malaysia nor indonesia" . jum tengok video nih dulu :




dah habis tengok?ape reaksi korang?marah tak bila ada orang hina melayu?isk!! marah kot..haha..tapi marah biar bertempat dan biar ada ilmu di dalam otak tuh.jangan ikot perasaan. kalau perasan,kat tengah2,video nih ada yang mendakwa karam mengeluarkan perkataan "lancau" and dia menafikan sekeras-kerasnya. ok la..fiq sini bukan nk bela sapa2 ok..eventho fiq melayu gak..tapi cara diorang tuh sangat la tak betol. 

FMO, kalau si pesalah tuh da sedia mintak maaf dikhalayak ramai and merendahkan maruah dia macam tuh,kita nih orang melayu yang penuh dengan tata-susila,tak boleh ko bertolak ansur? bukannya dia tak mintak maaf.dah mintak maaf tuh..ape yang nak jadi hero kampung sangat.setakat dia sorang,korang ramai,tak payah la nak tunjuk otai ok..

mengenai asal usul melayu..ya!! memang fiq setuju sangat melayu bukan berasal dari malaysia nor indonesia.sebab ape? sape yang belaja mungkin dah tawu. yang tak tawu jum tengok fakta kat bawah ni :


Asal-usul bangsa Melayu dipercayai berasal daripada golongan Austronesia di Yunan. Di dalam buku sejarah Melayu, Melayu Proto (kumpulan pertama) berpindah ke Asia Tenggara pada Zaman Batu Baru (2500 Sebelum Masihi). Dipercayai keturunannya adalah Orang Asli di Malaysia dan Batak di Sumatera. 

Kumpulan kedua pula berpindah ke Asia Tenggara pada Zaman Logam (1500 Sebelum Masihi). Kumpulan ini dinamakan Melayu Deutro. Keturunannya ialah orang Melayu di Malaysia. 

Melayu Deutro dikatakan lebih bijak dan mahir daripada Melayu Proto. Mereka bijak dalam bidang astronomi, pelayaran dan bercucuk tanam. 

Kesimpulannya, datuk nenek dan moyang bangsa Melayu boleh dikatakan berasal dari Yunan, China. Penghijrahan mereka ke Asia Tenggara memungkinkan mereka bermastautin dan menetap serta berkahwin campur dengan pelbagai bangsa seperti pedagang Arab dan India pada zaman Kerajaan Melayu Melaka. Secara amnya, bangsa Melayu adalah satu bangsa yang mengamalkan adat resam Melayu, bertutur dalam bahasa Melayu serta hidup dalam budaya Melayu. 

sumber : wikipedia dan resam melayu.com

and..kalau tak pecaya gak..selak2 la buku teks form 6 subjek ape tah.fiq lupe..sbb fiq belaja kejap je form 6 dulu..tapi kalau tak sahih,takkan la masuk dalam buku teks kan maklumat tuh :))


psssttt : 
buat sesuatu tuh biarlah berasaskan ilmu dan bukan emosi semata

20 comments:

Marhaen Kacak said...

sejarah bukan kita belaja dengan wikipedia je dik....

banyak sangat agenda nak kita lindung...

tu pasal sejarah sebenar di lindungkan...

banyakkan mengkaji...dah ramai tahu siapa 'melayu' sebenarnya....

taufiq helios said...

@marhean

thanks komen tu.tapi rasanya saudara kena baca sekali lagik ayat2 terakhir entri saya tuh..ada saya cxakap satu2 sumber hanya wiki je?tak kannn...kan saya dah cakap...bole juga semak dalam buku teks..sumber boleh percaya gak tuh kan? and dari ape saya belajar pon memang fakta tuh jugak yang saya belajar

Marhaen Kacak said...

iye..:) saya tau... kan saya kata lepas banyak sejarah kita dilindung...termasuk yg dalam buku teks..

saya tak salahkan method taufiq bersandarkan buku teks... mmg saya pun begitu dulu..itu kisah sejarah yg dipaksa kita percaya...

tapi ingat keyword ni...

'sejarah di tulis oleh orang yang menang'

tapi sejarah mmg bab yang menarik...tapi bukan hanya bacaan internet and buku teks je ye dik..:)

wallahualam...

Kamil ace said...

buku teks tu bnyk tipu la..
anyway, kite pun kena sedar kan bangsa kite ni jugak..
nice one~

taufiq helios said...

@marhean : okeis :)) thanks ea coz kongsi pendapat sini..pikir2 balik betol gak kata bro pasal 'sejarah ditulis mereka yang menang tuh kan :))

@kamil ace : so,xyah belajar sejarah la kan dah semua tipu...ekekeke :)) and btol2...fiq tak setuju bukan pasal sejarah ke hape..tapi tindak tanduk mereka2 yang koononnya ekstrimis melayu tuh :))

Marhaen Kacak said...

betul tu fiq..banyak golongan yg kononnya hero melayu mcm pekida n sebagainya hanya 'kosong' jer... taknak belajar sejarah yg sebenar n cerita orang2 tua (oral history)

bila orang cina bagi hujah yg pelik2 sket jer mulalah semua terdiam..tak tau nak jawab...mati akal...

ni sume pasal ilmu takde... at last jilat balik bontot cina....hurrmmm...

p/s : actually bukanlah buku teks itu tidak boleh dipakai.. just dalam buku teks sejarah n fakta sejarah ni tak mcm buku teks sains dan hukum2 dalam sains...

setiap masa fakta sejarah akan berubah dengan bukti-bukti dan penemuan baru....

semua dalam buku teks adalah teori2 para2 pengkaji sejarah dan bukan absolute... kajian demi kajian akan dilakukan untuk mencari sejarah yang betul2 sahih mengikut bukti2 arkeologi dan manuskrip, batu bersurat da sebagainya...

so dalam belajar sejarah amat pentingnya kita berlapang dada... sekarang pun banyak lagi pendedahan2 besar dalam sejarah melayu nusantara yg tidak didedahkan... ini semua untuk menjaga sensiviti negara jiran dan bangsa berbilang kaum....

wallahualam

Mabz Bloggerz said...

huhhuhu.yak sangka

Kamil ace said...

terbaek marhaen kacak,
buku sejarah tu tak de la sume tipu, tapi ada la bab2 yang x btol..
tp sejarah tetap kena belajar..hehe

taufiq helios said...

@mabz : :))

@kamil : yup..blaja tetap kena blaja :)

Mr. TN_SkY said...

Fiq...try bca entry terbaru aku..i/ALLAH..=_=..Rahsia Sejarah Sebenar melayu yang diselindungkan..kebetulan lak ko borak psal ni..mungkin leh bantu..huhu..dengan ilmu yang ckit ni, boleh bincang..aku akan cuba buat untuk bahgian2 setrusnya..ini bahagian pertama.. i/ALLAH...

http://guessthisisacityofthesky.blogspot.com/2011/01/rahsia-sebenar-sejarah-melayu.html#more

khairul farhan said...

Nice one Mr Fiq.

Betullah. Tengok balik video tu boleh nampak 'kematangan' kita. Orang tu dah mintak maaf. Okay lah. Saya taknak sentuh bab asal-usul sebab saudara kat atas dah huraikan sedikit sebanyak. Apa yang saya nak tekankan kat sini, tak segan ke orang yang upload video ni? Tak matang langsung

bukankosong said...

Seteres aku tgk video nih beb! aku tak berani komen lebih, cuma pengajaran yg aku bole ambik, terlajak perahu bole d'undur tp terlajak kata nilah padahnya...

taufiq helios said...

@tn_sky : hehe...nnti ak baca :))

@khairul : hmmm..diorang bangga kot

@bukan kosong : btol gak tuh :))

Pembawa_Wacana said...

Erm....aku bagi link je la..sape2 nak tau pasal melayu..bace blog ni.. http://mistisfiles.blogspot.com :)

izuan said...

salam semua..

apa yg kalian bincangkan ni ada benarnya.. kita sebagai orang di bawah kadang-kadang sukar nak membezakan hal-hal yg disogokkan kepada kita daripada pelbagai pihak..

tapi ingatlah, melayu.. utamakan Islam =)

taufiq helios said...

@ pembawa waxana : ada link tuh...tengs :))

@izuan : org bawah??maksud tuan hamba?

izuan said...

maksudnya kita sebagai orang biasa, yg tidak punya akses kepada segalanya, yang tidak mampu untuk melihat kebenaran sebenar, kerana hanya berpandukan cakap2 orang dan bacaan yg belum tentu sahih... sedangkan kita tidak melihat dgn mata kepala sendiri dan tidak berada di sana bersama mereka...

jadi nasihat saya, orang melayu, mari berpegang kepada pannji AGAMA. =)
ukhuwahfillah abadan abada.

taufiq helios said...

@izuan : ooo..camtu kemaknaorgbawah..tapi kan cakap2 org dan bahan bacaan tuh pon salah satu sumber mengetahui gak kan..tapi ape2 pon kna sah kan bnda tuh betul or tak la...xleh la trus tolak kan:)) tapi dalah hal video nih,ape yang kita dpt lihat,mmg la ptt dia kna marh..tapi yang buruknye,dia cuba nk mintak maaf..tapi org2 sana tuh over sgt la...nak melenting pon berpada2 la..tuh dia mintak maaf..kalau tak??dah kena pukul hape..

Eazy Izzuddin said...

adoi2...
isk2..
ade kot dlm buku teks form 6 tu
xD

EmanCloud said...

klu nak selongkar bab asal usul senang. kite dari nabi Adam. lagi satu. care dorang x betul. mmg x betul. salah. buat jatuh waterface melayu je.

 

Copyright © 2013 | Helios Blog