Monday, December 20, 2010

.TV Oh!TV - edisi stesen swasta







as for today jum kita bercakap pasal stesen tv selain RTM. for me la kan..as a viewer yang xde astro kat rumah ni..memang media prima punyer chanel menjadi pilihan kalbu. dulu la..makin besar ni..makin malas la pulak rasanya nak tengok tv nih.sebab?bohsan.haha..

to be honest la kan. bukan nak berlagak or ape..ahh..peduli lah kalau orang nak kata belagak or ape..fiq memang tak suke tengok cerita melayu.sangat tak suke.walaupun saya nih melayu.haha.terlalu stereotype la drama2 melayu skarang. dulu ok je.dulu best jek layan. skarang ni kononnya semua pakat nak keluarkan citer islamik.tapi hampeh bukan islamik tapi islam-pelik. lagi satu,kalau cite melayu ni banyak nak buat cerita famili melayu yang kaya. nampak sangat orang melayu nih suka berangan nak jadik kaya.tak salah.tapi obvious sangat la.and boleh kata setiap drama dalam tv ni terutamanya tv3 sama je formatnyer..keluarga kaya,ada masalah berebut harta.lepas satu drama..drama lain pulak..jalan cerita just the same.so lame! kalau pasal kaya2..pasal cintan cintun jiwang karat...adess..lemah betol..

tapi kan..diorang nih ada kepelbagaian.ok la tuh. habis2 boring fiq bukak je 8tv tuh..tengok siaran citer cina.lagik layan.haha! tak pon bukak ntv7 tengok citer omputeh. and trend skang ni nampaknyer diorang dah bahagikan stesen tv mengikut format tertentu. tv3 : majoriti siaran melayu. ntv7 : majoriti siaran omputeh. 8tv : majoriti siaran cina/mandarin. tv9 : majoriti siaran islamik and infotainment..ok lah.bagus la camtuh.


and sekarang nih ada satu siaran tv baru which is tv al-hijrah. katanya format tv ni strict sikit. format penyiaran media islam. tah la..tak penah tengok lagik semenjak pelancaran official diorang 1 Muharram ritu. tapi ape yang fiq tawu,stesen baru ni ada kerjasama dengan my univ; USIM. and ritu diorang ada datnag buat audition untuk jadik pengacara kat USIM. bukan pengacara je..tapi untuk jadik staff diorang. ramai kot yang join audition. fiq xjoin la walaupun ramai suruh pegi..malas! hehe.kalau sape2 nak tawu lebih pasal tv al-hijrah ni..pegi kat link nih : http://www.tvalhijrah.com/




pssst :
actually tyme tuh tak yakin untuk pegi audition ntuk tv al-hijrah tu..tapi my bestfren pegi audition tuh..fiq pegi jenguk diorang..meriah kot!

No comments:

 

Copyright © 2013 | Helios Blog