.DULU DAN SEKARANG - HARI ASYURA

3:20 PM








HEPI FRIDAY TO ALL MY BELOVED READERS AND FOLLOWERS

ape ek nak tulis untuk entry pertama hari ni.hmm..ok ok dah ada idea.
meh kita sembang pasal dulu dan sekarang. past and present kalau dalam bahasa omputehnyer.

kalau dulu kita kecik lagi,skarang dah besar danmasa depan kita akan tua.then mati.
kalau dulu kita carefree je takyah nk pikir pasal life,skarang dah start kena pikir..isnt it?
and kalau dulu kita takde perasaan pape,skang ni dah mulala terasa nak kawen..haha!

bersempena dengan 10 MUHARRAM yang baru meninggalkan kita semalam,fiq nak tanya korang penah dengo pasal HARI ASYURA tak? ape maksud tuh? mengikut bahasa arab, HARI ASYURA adalah merujuk kepada hari kesepuluh. then,ape specialnyer dengan HARI ASYURA nih? sebab,mengikut sejarah ISLAM pada HARI ASYURA dalam bulan MUHARRAM ni,banyak peristiwa besar yang berlaku. salah satunya is buat bubur asyura. haaa...kenal tak bubur asyura?

mengikut sejarah, bubur asyura adalah masakan pertama yang dimasak oleh Nabi Nuh A.S selepas peristiwa banjir besar yang melanda bumi. haish..tawu kan sejarah tu? ok ok. lepas je bajir surut, Nabi Nuh mengumpulkan segala kekacang yang ada untuk dibuat bubur dan peristiwa tu mengambil tempat pada hari kesepuluh bulan muharram.tu la sikit sejarah bubur asyura.

KALAU DULU masa sekolah menengah dulu,tyme asyura ni la paling ditungu2 kalau kat asrama tuh. ye la..abang2 ajk asrama akan buat sapu program kacau bubur asyura. and malam tuh ada majlis jamuan makan. makan bubur asyura semata2..haha. sambil ada la persembahan kan. mula dengan petang hari asyura tuh, pakat2 la ramai2 gotong royong sediakan bahan..potong pisang la..basuh kacang..perisi jagung and lain2 lah..abang2 yang besaq2 dok pakat sebok pelekat api..fuhh fuhh..depa dok hembiuh api.haha..pakat berayaq mata pedih kena asap. memang seronok lah..SEKARANG? tah...kalau hari asyura tuh da macam xde pape..maybe sbb dah besaq.dok universiti,depa tak anjurkan masa mcm tuh kot..tapi kat kampung pon makin kurang dah..maybe sbb perubahan zaman kot. dah xramai pakat2 gotong royong nak masak bubuq asyura..tapi nanti taw2 ada je orang mai hantaq bubuq kat umah..makan je sudaaa..haha


gambaq zaman muda mudi kat skolah dulu ^^


satu lagi, hampa penah makan buah keriang tak? kalau orang kampung taw la kot pokok dia cemana.orang pekan? taw la kot noh. penah makan x buah keriang? dulu kalau masa dajah 6 tingkatan 1,2,3 tuh dok rajin la gak kait depan umah arwah tok tuh..skang pokok dpn umah arwah pon dah kena tebang. kat tempat lain xnampak pon dah orang dok kait buah tu..pokok pon mcm dah xnmpak..dah pupus ke?alahai....rindu la pulak nak makan buah keriang..ngidam nih!! haha..

ni la antara dua benda yang fia rasa makin hilan hari ni..tah2 budak2 zaman skang ni pon dah tataw bubuq asyura tuh cemana..nad buah keriang tuh cemana..who knows? haha..


pssstt:

rini menulis guna loghat utara sikit..hope tak terbelit mata korang nka baca ek :D

0 comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email

Contact Form

Name

Email *

Message *