Wednesday, December 22, 2010

.BUANG EMAK







SALAM SEJAHTERA!

before masuk topik nih. tadi fiq try la guna WP..err!! malasnyer...susah gile.haha! guna je la blogspot nih. Hanis Zalikha yang feymes tuh pon guna blogspot je kan!! haha..geram sebenarnya sbb tak reti guna WP :(

WARNING! ENTRY NI LEBIH PANJANG DARI BIASA!!

sape sini suka tengok Wanita Hari Ini angkat tangan?
saya! saya! fiq mengaku fiq suka tengok talk show tu. gelak?! come on la..actually show tuh bukan totaly untuk perempuan. just certain segmen je yang fokus kat wanita.yang lain? semua umum. dari hal perkahwinan,dalam kelambu,mistik,kebajikan..semua ada lah!





and kalau sape tengok yang edisi today punyer for sure sebak dan terharu. instead bercakap mengenai kes buang anak yang hangat diperkatakan sekarang, topik harini panas dengan topik BUANG EMAK.




ape tuh buang emak? thats mean when a child abandoned his/her mother/father. tak kira la kat pusat jagaan ke,tinggal je kat rumah then diorang blah pindah kat tempat lain and tak hiraukan orang tua tu ke.and ape yang menyayat hati dalam episod tadi is bila tv3 bawakan 3 orang makcik tua dari sebuah pusat jagaan orang tua di selangor. sorang tuh senang dipanggil nenek and sorang lagik makcik desy sorang lagi fiq tak sempat tengok :)

Kisah Nenek :

dulu dia bersama anaknya,and anaknya dah kahwin dan ada anak. unfortunately isteri anaknya tuh meninggal. so,nenek la yang mengasuh cucunya yang bernama nabila tu. bayangkan kalau budak kecik takde mak,hanya menumpang kasih nenek. kesian kan. tapi lagi kesian kat nenek coz last2 dia dihantar ke pusat jagaan orang tua. and dalam tv td secara live nenek tuh menangis laju-laju cakap dia rindu sangat kat nabila.


Kisah Makcik Desy (my faveret nih) :

makcik desy nih cite dia ada sorang anak lelaki and makcik ni dari kecik samapi anak dia besar memang tak penah pisah. sampai la satu masa anak dia kawin and makcik desy kena strok. mula2 anak dia jaga elok je.lama2 anak di naik jemu siap cakap "saya dah tak larat nak bela mak.saya nak bebas!" ..cis! sialan punya anak.mak sniri pon tak leh nak jaga.memang nak kena sumpah jadik batu. and lama kelamaan makcik ni makin pulih dari strok,bole bergerak dari sebelum nih berkerusi roda je. and makcik ni pegi ke rumah jagaan orang tua tu. ape yang paling mengejutkan is......................... NAK TAWU KESUDAHAN? TUNGGU PART 2 :)


pssst :

'sesungguhnya syurga itu terletak dibawah telapak kaki ibu' - hadith





2 comments:

Misshy Innz said...

rasa nya dulu WHI dah ade buat pasal ni .
ade sorang mak cik ni sampai tak nak anak dia cari dia lagi .
dia siap cakap haramkan anak anak dia jumpa dia .
sampai macam tuh sekali kecewa mak cik tuh .
kesian ouhh ;(

♥ Juliana Violet ♥ said...

Neraka juga tempat mereka-mereka itu... :)

 

Copyright © 2013 | Helios Blog