RockMelt Social Browser - Review

9:04 AM






assalamualaikum. penah dengar mengenai RockMelt Social Browser? actually rockmelt ni satu lagi browser baru  tapi dengan ciri tambahan yang amat menarik. kenapa fia cakap camtu? sebab untuk seorang socialista, browser ini sangat sesuai. feature dalam browser ni pon banyak yang mementingkan mengenai social-thing ni. setelah di hook-up kan oleh salah seorang kawan blogger, dengan penuh minatnyer say pon mendownload la installer browser ni. bila dah install,first impression untuk socila browser ni is platformnye sam je dengan google chrome. carik punya carik infonyer..dapat la. RockMelt Social Browser ni actually bawah satu open source project namanyer Chromium and Google Chrome pon gunakan platform ni gak.so,interfacenye lebih kurang sama je la ok. ape tu Chromium? Chromium is the open source project behind Google Chrome. 

Ape yang sangat menarik is browser ni dah diintegrasikan dengan Facebook dan laman social yang lain. sebab tu ia dipanggil social browser. ada mcm2 tab bole letak untuk senang akses ke laman sasial.tanak cite panjang meh kita tengok snapshot untuk social browser ni 









ni pulak screenshot lepas install browser ni :

 setiap kali start browser ni, terus akan connect dengan facebook..senang isnt it? tapi kalau taknak banyak2 kali type password,suruh je dia kekal log in / remember password.



 ni pulak rupe landing pagenyer..kalau korang tak ubah setting,landing pagenyer kalau tak silap memang ang ni je la. :D





ni pulak screenshot untuk qiuck guide. kot la sape2 penin2 nak explore, bole la baca sini. ala2 tutorial bergambar.






ni pulak kalau anda dah tengah surf the net. tengok betol2 lebih kurang sama kan dengan Google Chrome. and ada tab kat kiri and kanan tuh yang dipanggil 'edge' . kat situ la tempat senang nak akses laman sosial hanya dengan satu klik.



ape lagi special social browser ni? fiq rasa browser ini sangat ringan and nk surf pon laju jek..nak update status FB and Twitter? tak perlu masuk ke homepage laman social tuh dah..jus on click kat edge tuh..zassss..terus boleh update,tengok wall,live stream..bukan setakat facebook je,twiter pon masuk skali kat edge tuh. and korang bole lagi add ape2 yag korang suke kat edge tepi tuh.

tapi fiq rasa sikit kelemahan browser ni is kalau nak guna,tah...rasanya setakat ni by invitation dari developer tuh sniri or org tlg cadangkan..xdenyer nak search and download.sebab ape diorang buat cmtuh??who knows. :D and  standart la benda baru kan. ada certain thing mcm kalau facebook tuh kita just bole tengok stream kat profile kita jek. yang public stream tuh takde option. kalau nak ada,kena install add-on sendirik untuk fb and letak kat edge tuh. :D

terasa nak cuba? pergi ke rockmelt.com untuk mendapatkan invitation untuk guna ini RockMelt.

5 comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email

Contact Form

Name

Email *

Message *