oh tidak! buta?

1:39 AM



buta?sape buta?fiq?
kalau sesetengah orang, perkataan nih memang kasar..
sesetengah prefer just panggil orang kurang upaya..
menurut my lecturer dr. mustaqim sekarang ni perkataan OKU nak ditakrifkan sebagai orang kelainan upaya..bukan lagi kurang upaya..nice kan?

actualy this sem sangat best sebab ape? sem ni ada pelajaran braille. ape tuh..dalam kata mudah pelajaran untuk orang OKU (buta). cemana nak menulis,membaca dalam kod braile.





sikit info bout kod braille nih :

was introduced by louis braille in 1824. he was born in 1809 at paris and fully sighted. at the age of 3 , his eyes was wounded when his playing with his father's awl.his father, was a tukang kulit..


ni la awl tuh yang menyebabkan mata louis braille buta..seram kan??


due to infection,he become blind. the braille code is actually simplified version of sonography system (used by the army in the year 1821). the sonography system was banned coz it is very complicated to be used. then louise braille simply siti-kan kod ni then ubah to braille code yang lagi mudah untuk digunakan.pada permulaan kod braille ni diperkenalkan, penerimaan masyarakat amat sikit. dari 60++ sekolah for blind people yang ada,hanya 1 je terima sistem braille nih. maklumlah masa tuh pon dah ada olredi banyak sistem kod untuk orang buta. mood code la.new york system ape tah..fiq terlupe plak..masa nih mamai dalam kuliah.haha..

1824 - braille was inroduced
1827 - first book in braille diterbitkan
1834 - buku manual braille diterbitkan
1852 - the death of louis braille

after the death of louis braille,baru la sistem kod braille ni slowly diterima..masuk ke malaysia pada tahun 1951 melalui MAB (malaysia association for blind). in year 1952 barulah sistem nih distandartkan and digunakan di seluruh dunia.



best giler dapat try mesin brailler nih..haha..tapi agak susah la..but practice makes perfect isnt it?subject banyak praktikal then teori..memang best ^^



haha...try test teka ape fiq type tuh??cepat2 terjemah ^^


note : tak sabar nak belajar arabic braille pulak sebab arabic,malay,and jawi sume berlainan kod


3 comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email

Contact Form

Name

Email *

Message *