Wednesday, July 28, 2010

oh tidak! buta?



buta?sape buta?fiq?
kalau sesetengah orang, perkataan nih memang kasar..
sesetengah prefer just panggil orang kurang upaya..
menurut my lecturer dr. mustaqim sekarang ni perkataan OKU nak ditakrifkan sebagai orang kelainan upaya..bukan lagi kurang upaya..nice kan?

actualy this sem sangat best sebab ape? sem ni ada pelajaran braille. ape tuh..dalam kata mudah pelajaran untuk orang OKU (buta). cemana nak menulis,membaca dalam kod braile.





sikit info bout kod braille nih :

was introduced by louis braille in 1824. he was born in 1809 at paris and fully sighted. at the age of 3 , his eyes was wounded when his playing with his father's awl.his father, was a tukang kulit..


ni la awl tuh yang menyebabkan mata louis braille buta..seram kan??


due to infection,he become blind. the braille code is actually simplified version of sonography system (used by the army in the year 1821). the sonography system was banned coz it is very complicated to be used. then louise braille simply siti-kan kod ni then ubah to braille code yang lagi mudah untuk digunakan.pada permulaan kod braille ni diperkenalkan, penerimaan masyarakat amat sikit. dari 60++ sekolah for blind people yang ada,hanya 1 je terima sistem braille nih. maklumlah masa tuh pon dah ada olredi banyak sistem kod untuk orang buta. mood code la.new york system ape tah..fiq terlupe plak..masa nih mamai dalam kuliah.haha..

1824 - braille was inroduced
1827 - first book in braille diterbitkan
1834 - buku manual braille diterbitkan
1852 - the death of louis braille

after the death of louis braille,baru la sistem kod braille ni slowly diterima..masuk ke malaysia pada tahun 1951 melalui MAB (malaysia association for blind). in year 1952 barulah sistem nih distandartkan and digunakan di seluruh dunia.



best giler dapat try mesin brailler nih..haha..tapi agak susah la..but practice makes perfect isnt it?subject banyak praktikal then teori..memang best ^^



haha...try test teka ape fiq type tuh??cepat2 terjemah ^^


note : tak sabar nak belajar arabic braille pulak sebab arabic,malay,and jawi sume berlainan kod


Monday, July 26, 2010

tido

jum tido

esok kuliah awal pagi.

and..

esok la fiq blogwalk lagi ^^

kau ingat kau hebat?!


sebelum nak tido..
terasa nak tulis entry nih..
dah lama tak mencarut..haha!


nak dijadikan cerita , fiq and my housemate secara sukarela nak menolong kawan sorang ni..niat hati nak tolog kawan tuh je ok..bukan organisasi dia.hanya nak tolong dia atas dasar kawan..ape yang menarik is bila tolong kawan tuh,maka tersingkaplah seribu satu perlakuan ahli-ahli diva wannabe organisasi tersebut.

well..sempena bukak sem ni organisasi tu ada buat satu minggu karnival. karnival untuk student.ok la..bagus.no komen la karnival tuh.ape yang mengjengkelkan is ada satu program dibuat sebagai malam kemuncak karnival tu..malam ape tah nama program tu..bila fiq and housemate turun padang nak tolong bahagian protokol, nampak la..macam la diorang ni tak reti.my housemate tuh dah macam kena buat kerja from zero..sume kena dia buat...apekah??tapi takpe la..tolong je la kan. nasib la program tuh orang besar-besar tak jadik turun.mati la kalu orang besar turun. my pendapat is dah kalau tawu tuh program besar, bagi la perhatian lebih. ni tak..ada ke harapkan kat ajk yang tak tahu sangat selok belok program. cian diorang terkapai2..






tak nak la salahkan ajknyer..organisasi tuh sepatutnya sedar diri. dah tawu program besar nak dibuat,sebelum tuh buat la persediaan betul2.bagi latihan secukupnya. ni dah la latihan tak cukup.kerjasama apetah lagi.macam tahik.. yang fiq tawu, diorang ni kalau satu2 unit ni buat program, unit lain takkan turun padang. come on la!! korang satu organisasi. unit2 tuh hanya pengelasan nak bagi perlaksanaan tugas berjalan lancar.maybe nanti ada bagi alasan tak cukup kakitangan..tak cukup ke?? tak tawu la konsep sial mana diorang guna. konsep lepas tangan kot. or konsep asas perosak.haha! tak cukup dengan kurang kerjasama, ada antara ahli dalam organisasi tuh ciap turun masa rehearsal, bukan nak tolong.tapi tolong mengata,menganjeng,menghina,buat tunjuk pandai..memang sial..(oppsss!! kan dah termaki)

oit mamat! kalau kau tuh hebat sangat,kenapa kau tak urus je. buat kerja pon compang camping.ada hati nk rendah2kan orang lain.come on la! kau tak layak nak berlagak..tak layak.setakat tawu sikit2 pengurusan protokol tuh tak payah la nak berlagak.kau ingat kau diva?keji giler.sakit hati betol.kenapa la ada manusia macam tuh.jijik!



gile ke hape! ape korang ingat korang tuh jemputan khas? haish..serabai otak aku tengok bebudak nih..nak cakap baru join organisasi tuh,rasanya dah dekat satu sem dah..ade ke patut program diorang sendiri,pukol 8 pon tak datang2 lagik..mana presiden?mana timbalan?s.u?ketua2 unit lain?ni yang just menolong ni xpasal2 sampai awal dari korang..malu la sikit.alasan lambat sebab mandi?solat?dah tu..yang datang awal tuh bukan orang islam nk kena solat jugak..tak payah mandi?semua dah pakat besar2..segala macam dah besar..takkan otak makin mengecik?datang2 nk duduk barisan depan sekali dengan VIP..tak sedar diri betol !! ape salahnyer kalau korang bukan dari unit yang jadi penganjur utama tuh turun padang jugak..tolng ape yang patut. bukan orang lain punya organisasi tapi korang punya organisasi jugak...tapi yang pasti lepas ni aku takkan tolong dah..sebab ape??aku dah malas nk layan kerenah diorang nih..and aku pon dah banyak kali terkena dgn diorang.terkena ape??haaa....tah la..malas nak cakap banyak2..nanti tak pasal2 kena gam blog aku ni..

sini i have sikit cadangan la kalau mana2 organisasi nak buat program..tk kira la besar or kecik :

1. sila bagi latihan secukupnya kepada ajk terlibat

2. buat la bengkel pengurusan kat korang punya organisasi..jangan tunggu orang dari organisasi lain kan tolong buatkan bengkel kat korang je..ingat korang tuh diva sangat?!segala nk kena suap..

3. suruh la sape2 yang terlibat tuh datang tanya kat mana2 manusia yang tawu dalam hal2 pengurusan nih.,ni dah la tak reti,tanya pon tanak..takkan nak tnya pon tak reti?? ape bisu?terencat? kalau pepatah orang tua,diorang cakap orang jenis ni bodoh sombong.

4. pastikan la korang sume ada kerjasama secukupnya. even bukan event unit korang pon takde salahnya tolong topap mana2 yang kurang.ni da la tanak tolong,menghanjeng pulak tuh.keji!

5. (ape2 lagik la korang rasa nak tambah)


note : haha..bukan aku tak ikhlas tolong..tapi bila tengok diorang seniri yang tak bersungguh2 sokong ape yang akan mendatangkan kebaikan pada diorang,aku pon rasa pelik,jijik,jengkel dan sewaktu dengannya la.. tak pasal2 malam ni post entry yang panjang berjela nih ^^

Sunday, July 25, 2010

arghh!!

siyes!!!

malas!!

nak!!

update!!

blog!!!

haha!! tak tawu kenapa (-_-")

Saturday, July 24, 2010

jalan jalan lagik ^^

salam,
disebabkan kecelaruan sikit minggu ni..
so fiq tak sempat nak jenjalan banyak2 ke blog sahabat2 follower fiq nih..
meh kita tengok blog mana je yang fiq sempat...
kepada yang masih berbaki..
insyaAllah nanti fiq sampai ye..




blog pakcik sowang nih best bagi mereka yang suke nak ilangkan stress vie gelak..setiap entry pon ada banyak picta..memeng best la..sbb setiap description gambonyer lawak!! haha..


cemana nak pronounce nama dia tuh ea?? yang fiq tawu ain je la..dia nih budak satu kampus..budak mass comm..so blog dia nih banyak la talk bout comm stuff..and her life..sape2 minat nak tengok cemana life as budak mass comm, jemput la kab blog ain nih


header blog follower fiq yang seterusnya ni tulis about me...hahaa..so,korang paham la kan blog dia ni bout ape..of kos la bout her life..and menarik gak la untuk dibaca..so..meh kita jenguk2 blog sahabat kite nih yeah.


dengan blog layout kaler pink..sungguh meriah! tambah lagik ada lagu latar dato' shiela majid...memang my fav la..! and blog ni antara blog yang fiq suke lawat senyap2..sebab nk dengo lagu2 dia..haha


bukak blog sedari shada wentz ni ada lagu soul sister...satu lagik lagu fav fiq..haha..sedap2..layout yang dia guna plak memang menawan dan ceria...tapi..yang paling best is the content la...sedari nih banyak berkongsi info2 baru...so,nak tawu bebend abaru or pelik..fiq juz lawat blog nih je


1st time masuk her blog,fiq tertanya2 kenapa ms.panadol...ke sbb dia suke makan panadol?hee..sampi sekarang pon still tak dapat jawapan....pikir punya pikir...haha..nak kena tanya terus la kat cik panadol yang header kaler merah nih..haha..blog cik panadol ni pon banyak story bour her daily life


cemana fiq bole suke blog ni? mulanya sebab nak tengok yang cite coffee mate tuh..then tengok entry tuan tanah ni best..so,ape salahnya folo tgk and baca sume entry dia kan??haha


note : penat gak jenjalan nih..haha..mawu tito jap ^^

Wednesday, July 21, 2010

wah! macm nak pengsan!!


hatiku girang tak terhingga..
bagai bulan jatuh ke riba...
bagai pisang berbuah dua kali..
bagai kucing tumbuh tanduknya...

haha! tak tawu la nak gambarkan perasaan ni..
disebalik keserabutan sepanjang dua minggu mela semester ni..
dengan masalah subjek elektifnyer...latihan industrinyer..
but..
am soooooo happy today..
sebab ape???

DAPAT XZONE PASS TO MTV WORLD STAGE 2010!! yeeeeehaaaa...
thanks UOX!


tu ha...my name...and also my bestfrend name rahmat yang nak pegi skali pon ada




Tuesday, July 20, 2010

Penjelajahan Bermula!!





meh sini kita tengok blog sape fiq dah melawat setakat nih : 10 blog dulu untuk kali nih...
(klik2 la kt nama diorang kalu nak tengok their blog)


bukak2 blog cik humaira ni ada photo stream...haha..nice la ^^


ape yang fiq paling suke dlm his blog is background music dia lagu viva forever....nostalgic!


blog brader ni about fesyen..suke tengok ^^

elyzazen <-----hmmm..blog nih macam da remove je...


pinky..dinky dooo...haha..pink blog cik iz nih


background dalam blog mamat nih sooo calming...kim salam kat shiro yer!!


ape yang best dlm blog ni??? sbb banyak gamba...chun pulak tuh dia amek gamba2..hehe


arel ni baru mula berblog...and his frind of mine dari sekolah randah lagik...meh kita sokong dia

~ ida

ni blog anak sedara saya...eh..anak sedara ke???haha..sowi yer anak ida..pakngah tak ketahuan..haha ^^


hmmm..tatw nk komen la dia punyer blog..haha..sowi2...gomen ne!


haha..ni blog my very bestfriend...macam2 isu dalam nih..yang penting korang nk baca kena decrypt dulu a.k.a entry ditulus dalam kod2 tertentu..haha



note : fuhh..penat2 tour nih...nnti kita sambung lagik dengak sepuluh lagi blog mmy follower ok

tapiiii.rasa mcm nk rewiew satu2 la pulakkk...mampu ke???rajin ke???xpe22..nnti pikir idea2 lagik


#fast,simple,pendek,cepat# sume ada

semak punye semak follower dah ada 138 orang dah...
ni lah masa nk lawat sume follower ku yang dikasihi..
nntikan terjahan fiq ea ^^

note : tak bole tulis panjang2..nanti tertinggal jet nak lawat blog ^^

Sunday, July 18, 2010

ini memang hobi saya..so what??








hobi..ape itu definisi hobi...
hahah..benda yang kita suka buat kot..tah la..tak reti sangat bahasa nih..
haha...my hobi is amek gambo...bergambo...and berjalan..berjalan and berjalan...
jalan-jalan la tuh...haha

semalam teman my housemate pergi carik barang dia..
kat area2 pudu..petaling street tuh..
ehe..silap banyak la bawak kamera..memang la tangan ni gatal je nak snap! snap!..memang meriah!! mampu!!haha
takmo tulis panjang2..moh kita bercerita melalui gambo pulak ^^


test..test...ni tyme baru sampai...so test kamera lah ^^



apekah gambar ini???haha..saje edit bagi camni...


hehe....tuh gambar sesi test kamera je ^^. lepas tuh fiq and fami g la ke tempat yang kami dah buat reservation tuh..reserve untuk fami je..fiq teman je..not bad la that place. 1st time masuk memang agak cuar ar..tapi for me..dah biasa dengan suasana tuh..for fami maybe baru lagi kot..nampak sangat muka dia cuak..haha...so,dekat dua jam kitorang habiskan masa kat tempat tuh...tempat ape??jeng..jeng..jeng...


lapanyer....so,kitorang pegi makan mcd yang bertentengan mydin yang besar tuh..
sedapppp...lagik sedap coz fami yang belanja..thanks fahami ahmad@oden..haha!



nyum..nyum...rakusnyer makan burger tuh..da lama mengidam burger tuh..alaaa..yang baru tuh..apeeee...GCB burger tuh..haha..



dah habis makan..masuk mydin kejap..beli sikit barang situ then kitorang jenjalan area2 sana..pehtu masuk petaling street ^^.



siapakah awek tepi fami tuh...agak lawa lah ^^ tak sempat nk shoot fokus kt awek tuh sowang..haha


yeah!!! saya dah gemuk!!! bulat!!! hahaha..padan muke..makan banyak2 lagik..



jalan2 nampak satay....shedapnyerrrrr...tapi tak makan pon..gemok!!! haha ^^



jalan..dan jalan lagi...terjumpe tauhu bakar yang amat sedap ni...so,time for what??? makan la!!! hahaha..nyum..nyum..nyum..makan...makan..makan.. ^^



time makan pon main kamera lagik..eh..apekah gambar tuh???hahaha



hamek kau!!!! kena sensor mata...padan muke..nyebok je orang nk tangkap gambo gerai tempat makan ni..tiap kali nak snap tiap kali tuh la ko tengok..macam taw2 je gambo nih nak letak dalam blog kan..


dah penat2...tak larat jalan dah...so balik je la....hahah ^^ best betol today...




dah sampai uma....beli tie nih...kaler itam stripe ungu...chun wooo...ada lagikla bebenda yang dibeli..tapi tamao tunjuk..segan..private..haha!!




hahaha..meja studi sape la yang semak sangat ni kann..tuuu..nampak tak my baby tuh??ahaha..tomey kan?


note : lepas ni nak buat video blog pulah..neves..neves....ada barani??

Friday, July 16, 2010

yeh..yeh..mari mengomen!!



jakun woooo...jakunn..haha!!
yer la mana taknyer...baru tambah plugin baru kt blog ni..
ni sume hasil kemurahahn hati brader empunya blog arcx13 <-----klik sinun
dia bgtaw cemana nak buat menda nih..
so lepas ni ramai2 la mengomen eh ^^ haha
but make sure tadak yan lucah2 and carot2..haha!!



tu haaaa...tapi kalu komen yang mcm biasa kat dlm blogger.com tuh pon lagik best gak....haha!!


note : ape yang fiq paham is benda ni mcm wall kat fb...sama je naik dalam setiap entry...sume dia naik..haha..kalu nak yang khusus kena la guna yang blogger punyaa ^^

ben10 dalam masjid?!!




todai is friday..so, of kos la pegi sembahyang jumaat kan (bagi kaum laki la)..
haha..kat sini bukan nak citer fadhilat ke hape..but kejadian yang terjadik yang mambuatkan fiq sniri tak kusyuk dengo kutbah..


nak dijadikan cerita today masjid nilai tuh ada problem sikit dgn speaker.so dengar slow je la.fiq and fami dok kat tempat biasa la..yang paling best is seblah kami ada la sekumpulan budak sekolah.dalam darjah 1-2 kot...comel2 je sume..tapi perangai diorang lagik la comel..tengah2 tok imam baca kutbah, diorang buat kutbah sendiri..memang la merah muka tahan gelak dengo budak2 tuh bersembang..pasal otromen la..gransazer la..digimon la..siap buat sesi sambung citer pulak tuh..haha!

tuh takpe lagik..tetiba sorang budak nih bangun..nama dia aqmar ape tah..sempat tengok kat tag nama dia...then ada kawan dia sorang lagik menjerit "bangunnnn!!!!.. selamat pagi chegu!!" sambil kawan2 yang lain ikot..haha! memang fiq tak tahan nak gelak tengok telatah budak2 nih

"hari ni chegu nak mengajar ape??" tnya murid2 kat chegu tuh...si aqmar dengan muka comel jawab "hari ni kita blajar pasal ben10 ok!!" lagik la aku giler senak perut nk tergelak..lps tu pakat2 speaking bahasa omputeh yes no yes no.....wakakak!!!! budak2..macam tuh la kaaaannn



mesti ada orang beranggapan nape lah bawak and biar budak2 nih datang kan...for me..its ok as long as tak buat havoc kat masjid tuh..bukan ape..sikit sebanyak boleh ajar diorang kenal masjid..rasa cinta nak pegi masjid..yer la..walaupun pegi sana just borak2..kecik lagi....dah besar nanti paham la..and..untuk parent yang nak bawak anak2 pegi masjid.sebaiknya ibu bapa tuh seniasa mengawasi anak2 mereka dan pastikan anak2 tuh tawu adab2 dalam masjid ^^.

Thursday, July 15, 2010

Floria Putrajaya




sabtu or ahad lepas kalau tak silap...

fiq,fithri,qis.mudah,farah,shue..(sume tuh kawan2 satu kampus)
telah mengadakan satu sesi jelajah...haha
takde la..just pegi jenjalan menengok pesta bunga putrajaya tuh..
ni sume atas cadangan encik fithri jasmin sebab beliau sangat mengidam nak pegi sana..
so we all pon layankan je la..
ok gak dapat jenjalan ^^

meh kita tengok antara picta yang di-snap..


tinggal jejak sikitt....haha..





fit tersenyum lebar boleh g tengok floria ^^





berenti solat zuhur and lunch kat UKM dalam perjalanan balik..



set-set muka kembang..haha






gadis bunga ^^




ni la model kontrak aku ^^.





ni pulak abang aku ^^ eh..akek la...haha

note : nak lagik gamba?? jum lawat my facebook (taufiq helios)

kejamkah?



masuk sem nih dah tahun akhir dah kat sini..
pejam celik dah 4 tahun studi sini kan..
untuk first semester ntuk 4th year ni kena menulis theses and esok kena submit proposal..thanks kat sume yang banyak bantu fiq siapkan..and ada yang tolong check my grammar..maklumlah b.i nih not my tongue language..hahaouh and also kena siap2 carik tempat untuk latihan industri

thanks God coz dipermudahkan urusan untuk mintak buat LI nih..
my 1st choice is nak buat kat KDN..secondly kat IKIM
tapi bila pegi check surat tadi pihak IKIM dah reply terima my permohonan.
and banyak kawan lain yang mintak tak dapat..
and doirang yang tawu fiq dapat IKIM tuh cakap nnti bole la dengo fiq punye suara kt IKIM.fm tuh...haha..iyo2 je kan





actually..kejam ke tak eh..fiq actually my 1st choice is KDN, IKIM tuh just 2nd choice. tapi bila both dapat rasa macam agak kejam kat kawan2 lain yang nak mintak kat IKIM but tak dapat..iye la.ramai kot yang mintak tapi kena tolak macam tuh je...fiq dah sah2 will tolak tawaran IKIM kalau dapat KDN tuh... and bila call pegawai in-charge dia cakap my permohonan dah diluluskan just dia outstation so xsempat nak fax surat balik..maybe esok or isnin nih dia fax..ARKIB and INTAN pon mintak gak..tapi tuh tak follow-up pon coz tak harap sangat..



i hope i'm doing the right thing and making the right choice by putting KDN as my 1st choice nak buat latihan industri nanti..if that so,nanti boleh la fiq stay kat my own house kat bangi tuh yang now tengah bagi orang menyewa ^^

note : pening gak kan benda2 macam nih... ^^
 

Copyright © 2013 | Helios Blog