.Gudbye 2010 HELLO 2011

11:41 PM





SALAM SEJAHTERA.

sedar tak sedar dalam beberapa jam sahaja lagi tahun 2010 bakal melabuhkan tirainya dan tahun 2011 akan membuka pulak tirai beliau.kejap je kan masa berlalu. pejam celik,pejam celik dah habis setahu. dan kita semua pon dah bertambah tua setahun lagi. tu la lumrah hidup.semua makin tua.takde yang makin muda.





hmm..bila diingat balik tahun 2010 ni banyak perkara yang merubah my life berkalu.korang cemana?ok2..mesti ada readers yang tertanya nape fiq buat entry camni..biasa la..blogger lain dah banyak buat entry pasal macam2 facts sepanjang 2010 kan..somfiq rasa tak perlu la fiq buat lagik :)).

tahun 2010 juga merupakan tahun yang agak mencabar for me.sbb ape?life as a student..and to be exact,life as a final year student..dengan thesisnyer..nak kena buat kajian lapangan lagik..tuh tak masuk dengan kehidupan personal lagik.memang banyak benda berlaku. and yang paling penting is tahun 2010 merupakan tahun yang fiq mula bergelar blogger.


masa kat MTV world stage 2010 wit my besties mat dan rashid....eh..rashid tak lekat dalam gambo ni plak


alhamdulillah pengakhiran tahun 2010 nih dengan pelbagai ujian nih sangat best. my thesis dapa A..yuhuuu!!! my final pointer is 3 above, yuhuuu!!! and fiq pon diterima untuk intern kat tempat pilihan fiq. and yang paling best is fiq skarang stay kat bangi. rumah lama fiq sniri..ye la.last stay sini dulu masa darjah 3..darjah 4 dah pindah balik kampung..memang mengembalikan balik memori budak2 masa kat sini dulu

alrite!! enuff cite 2010. jum tengok ape yang bakal berlaku..haha.dah macam meramal masa depan lak kan..takde la..actually untuk 2011 ni fiq bakal menempuhi satu lagi cabaran..fiq akan internship kat KEMENTERIAN DALAM NEGERI, PUTRAJAYA. department ape??shhh...takmo la bgtao..and am really2 hepi sbb diorang bagi peluang nak ber-intern kat sana :)) lagi? ape yang menarik lagi is fiq akan stay serumah wit my wonderful friend. asad and hamka. my best friend fithri akan intern kat UK and fahami kat RTM..hope semua akan berjalan lancar..

hmmmm..bout azam plak, to be honest,fiq xpenah ada azam pon..yag fiq tawu,in this life,fia akan buat yang terbaik dan termampu diamping live my life to the fullest..

pssstt:
my sis nanti akan kawin sehari selepas my birthday bulan may nih...bloggers semua fiq jemput datang kenduri tuh nanti yek... :))



.SAYA NAK! KAMU NAK TAK?

7:40 PM





okeee...
baru harini berblogwalk eventho demam.sbb ape??bosan la dok dlm bilik nih.lagi2 pindah rumah baru nih..nak pegi jenjalan pon malas sbb bilik semak tak kemas lagi..sape nk tlg kemaskan?meh la..






haha..dah menyongsang jauh dari tujuan sebenar. fiq blogwalk kat bleg budak nakal [klik sini] tadik.and dia nk buat review untuk blog yang berminat.so,ape salahnyer ak join kan..alahh..setakat kena kutuk tuh nnti normal la..dah sniri silap..pandai trima la.and fiq pon nk tawu cemana pandangan orang kat my blog nih..dah ujun taun kann...so,to budak nakal : buat la review utk my blog nih yer :))

.Pasca-Gathering Blogger Utara 2

9:45 AM


curik gambo juan :))




SALAM SEJAHTERA.

ENTRY INI KEBIH PANJANG DARI BIASA


ouh yeah! dah samapi bangi and dah kuar jenjalan dengan my besties pon smalam..sampai nak demam la. dah baca tajuk? ok ok..i know that everyone yang pegi sana dah pon post entry bout this.haha..biar lah..tu dari perspektif diotang..me? haha...meh kita merapu :))





tengok gambar tu..tu la semua yang pegi...eventho ada lagik 3-4 orang yang dah balik lepas main bowling.hee~ fiq pon actually mula2 memang dah takmo join gath ni.sbb pe?malu lah! haha.malu ke?ok2..banyak faktor sbenarnya. tapi bila 2 hari sebelum tarikh gath,masukmy blog tengok kat shoutbox ada la blogger yang pegi sana jerit2 dalm tuh macam cik meaw.inchik eman and ada la lagik kan cakap "nanti jumpe sana yek" terus fiq rasa semangat.

i'm asking my bestfriend fahami nak temankan sbb kononnya malu..maluuu nk jumpe manusia yang tak dikenali nih. tapi dia kije.nak kena cover story banyak ari tuh.takpe la..dengan nasihat bro hilal,fiq pon pegi je buat cool. padahal seram sejuk.bertlak dari umah pkol 10 pagi and around pkol 1 tuh sampai la kat loqstaq.waaaa..dah lama tak pi sana.yer la..last masa form 6 dulu ja..ngaji sana dari form 1-6 kat maktab mahmud nu..





sampai pkol satu,so fiq singgah la kejap city plaza..tempat dulu2 slalu dok melepak masa zaman kanak2 dulu.haha..tetiba fahami msg ckp nk ajak makan.so..kitorang dating la kejap kat mekdi citi plaza nu. tengok am dah pkol 2,then baru la btolak ke pacific. baru je parkng keta cik GKSB meseh tanya "ampa dah kat mana?"..i pon jawab la yang i baru je paking keta..awww..


sampai sana tengok bro shaq,gksb and pasangan ladyzul ada sana.cemana kenal?sbb diorang pakai kaler tema lah..me?haha!! baju kler tema basuh..tu pakai kaler pepel. jgn marah noh.ceq tak ikot kaler tema.sementara tunggu blogger lain,kami pon lepa la sana.and thanks to bro shaq sbb dia peramah tegoq fiq and dia blogger pertama yang mai nyembang dgn fiq.hehe.kalau takdak yang tegoq tataw la kan..eh,of kos la i yang pegi kaco depa..haha!

dok sat,eman,meaw,pcar dagn juan pon sampai.siyes tak pasan.dok gebang dengan bro shaq and fami.then fami pon balik sb nk masuk ofis dah. lepas tu baru la pi tegoq eman dgn juan yang ala2 kapel tuh.haha! gila! depa ok la...saja je nyakat.tapi kan..my 1st impression kat depa 4 orang ni bila tengok depa...iuh,,,sakan gila bergaya,,chun melecun habis arr..hehe..i nih yang termalu pulak coz main pakai je baju tah hape2 kan..haha

jeng jeng..mula la sesi pertama.main bowling.ekeke! fiq pon main la eventho tak reti pon.kije masuk longkang je..who cares? asal sonok je sudahhh..tapi malu la gak kan..sbb depa yang lain terer sume..i je raja longkang. :)) habis main boling,pakat2 pegi taman jubli emas kat jalan suka menanti. nak buat seksi ice breaking.chanteq sungguh kat sana tapi sayang la..taman utam kat tengah tu buat chantiq2 tapi kunci tak bago org masuk..bongok betoi!




masa ice-breaking tuh la kami suruh diisi borang on9,perkenal diri..bla..bla..bla and bla..haha!and ada sesi cabutan bertuah...ouh yeah!!! saya sangat bertuah sbb gksb tercabut nama saya..dapat la sekeping baju..ada..i dah tunjuk dalam entry lepas.habis sesi tuh ingat dah pakat2 nak balik..tapi tak jadik.pakat2 duduk balik.ye la..nak dengo mama rye bergossip.haha! macam la topik pasai dunia blogger ni kami gosipkan..ada hal blogger yang dok kat luar negara tuh la.ada hal anon tuh la..pecah perut kot dengoq bebenta tuh sambil mama rye dok buat lawak sempoi dia.




haaa....fiq malas ar letak gambo banyak2 kat sini...sbb depa yang lain dah letak banyak dah..takpa kan? hee...ok2..letak la jugak sikit kan atas tuh..and bawah ni list bloggers yag join menggila petang tuh.



pakwe :



juan
eman
shaq
afiq
adib
epol



awek :



meaw
lady-gossip-rye
lady zul
cik pia
izyanti
apple sweet
rhapsody lin
tomato




tuh epol kalu xsilap..dtg kejap je sgt :D
gambo ni curik dari GKSB


pssst :
hehe..rupanya tepat sangkaan fiq..most of blogger ni sume gila2 kan.. :)) and i really have fun with them..weh!! aku balik cuti ni jum lepak2 lagik ok!! :))

haish...nama pon gath zon utara kan..so,ianya merangkumi perak,penang,kedah dan perlis..kami semua bukan mai dari kedah saja..campur2..and kali ni kedah dah jadi tuan rumah..next tyme maybe negeri lain..bergantung kepada persetujuan ramai :))


.Pasca-Gathering Blogger Zon Utara part 1

11:22 PM




hey!! nape nak ade part nih..

sebab..alah! nanti la bagitawu..

actually fiq baru je balik dari gathering blogger zon utara siang tadi.fulamak..best ah!
ok2..entry ni takmo cita ape lagik.just nak menunjuk sbb fiq dapat hadiah cabutan bertuah dari cik GKSB! best wooo..dapat hadiah baju..free2 sape nk bagi slalu kan..





ok..sekian! cukup la dulu kan..gambar2 masa kat sana later la ok..sbb tadik fiq tak bawak kamera pon.rosak! tunggu dari GKSB and yang lain2 la..hehe :))

pssst :
dekat 20 orang bloger join tadik.berbowling dan bergossip! haha...korang memang sporting lah! and...esok nak balik bangi dah...bole bayar utang yang berlambak2...utang balas lawatan orang lah! hehe :))

.Edit Photo Battle

8:52 AM





haha! baru lepas baruh keta nak pegi loqstaq..
semangat kan! haha..
before bertolak,terbaca satu entry kontes ni by mirul : empayar bintang tiga [klik sini]
kontes mengenai ape? tengok tajuk la okeh.haha!

nak join dikehendaki letak banner kontes (as usual lah)
then letakkan la gambar yang di edit tuh..tapi kena letakkan gambar yang raw gak ok.
then tag 4 orang manusia nak join :)
senang kan? jum jawab!



mula2 banner kontes [klik gambar untuk ke page tuan tanah]






the my photo pulak :))




non-edited version




edited version :))



yeah yeah i know tak lawa pon edit tuh..ape pon mari mencuba nasib :P .edit asas je and picca ni diedit guna tool asas PS masa bulan puasa dulu sbb snap waktu sahur :))


and..meh tag 4 orang :



pssst :
sape yang tak kena tag nk join pon bole.silakan..baru meriah...tak gitu tuan tanah?

.Gathering Blogger Zon Utara!!

12:19 AM






ok2..i know its a little to late nak buat entry nih..eh! biar la kan..haha..emo pulak..haha..actually saje je simpan. sebab nak buat post untuk seharian esok.sbb sok tak mampu nak update sbb nak join gath ni..

FYI, this is my 1st time pegi gath ni..so...giler neves kot...yer la...pegi tak berteman..kawan2 yang kenal sume ada kije.nak pegi jupe kawan2 baru yang tak penah kenal before this..sedikit gemuruh disitu..tapi buat cool sudahh...kata bro hilal .hehe..so,i'll try to blend in esok..tapi sedihh...kamera takde..rosakk..wuu..tunggu kemera diorang je la..haha!!

ape pon..sape yagn pegi...jumpe esok la yek!!!


cik GKSB and the geng, jupe esok ye!!

pssstt :

nak pakai ape ye esok??hmmm.haha!! and internet sangat siput....xleh nk lari2 kat blog orang lain... :((

blog

.Life As A Blogger Part 3

9:44 AM






eh..tetiba part 3 nih..mana part 1 and 2...part 1 dgn 2 entry dalam bahasa melayu..aha


kadang fiq ditanya kawan-kawan. "senang ke jadik blogger?best ke?mesti feymes kan" and banyak lagi la pertanyaan yang diorang tanya..kadang2 tak masuk akal pon ada.kadang2 malas nak jawab pon ada.hehe! biasalah kan. for me,i'm not searchin for the fame ke hape ke..tapi lebih kepada kepuasan. tuh mula2 dulu la.

tapi lama kelamaan bila dah kenal otai2 blogger mcm brader ben,bro framestone and ramai lagi la..fiq dah mula belajar ape tu kepentingan trafik,kenapa penting blogwalk,kenapa penulisan kena teliti dan berkualiti dan kenapa perlu menghargai follower serta kenapa perlu bersikap ramah tamah :) and fiq rasa korang pon dah tawu kan jawapan kepada persoalan2 diatas kan? kalau tak tawu,tanya la kat ruangan komen kat bawah :))

and pity of me sebab balik kampung ni line berukbeng ni sangat slow sampai tak mungkin nak blogwalk.nak load satu2 page pon azab gile.nak buat cemana kan..hanya mampu menghapdate dan promot di kelab blogger je. and becoz of that,trafik di belog fiq pon sangat kurang...ye la kan..blog tak feymes,then jarang blogwalk..memang la takde org masuk :))..sedih nih..takpe,sabar ye..dugaan...

and fiq tertarik dengan pernyataan you-know-who tyme kitorang 'bergayut' semalam. dia cakap tulis blog ni macam mengarang karangan la gak kan. yer la...masa sekolah dulu dia slalu pikir ape lah kegunaan belajar BM nih..haha..dia yang kata..mula2 fiq kurang setuju wit the statement tuh..tapi pikir balik betol la..ye la..nk buat entry ni macam mengarang karang kan..kena ada idea..and huraian..ehh..dah la dulu bebel..nanti kita sambung lagik ye..lagi pon reader bohsna kot baca entry panjang2 sgt nih..tata!



psst :
nanti next entry kita tengok cemana ciri2 entry yang baik dan tak baik :D

.BUANG EMAK PART II

4:07 PM






sambung cerita berkenaan entry BUANG EMAK yang lepas.



..ape yang paling mengejut kan is bila pengacara WHI bertanya kepada makcik Desy.

pengacara "makcik,if one day ur son sedar dan insaf,datang mintak maaf..will you forgive him?"

makcik desy "saya akan memaafkan dia..tapi saya tidak akan sesekali menerima dia lagi.ape salah saya sampai dia buat cenggini kat saya? dari kecik saya pelihara dia.sanggup dia buat saya macam ni.9 bulan makcik kandungkan dia.pelihara dia dari kecil"

pengacara "makcik,kalau lah anak makcik tengah tengok show ni skarang,ape yang makcik nak cakap kat dia?"

makcik "makcik just nak cakap,makcik dah tak kesah dengan dia.makcik bahagia kat sini.janganlah dia datang cari makcik balik.makcik tanak jumpe dia dah selepas ape yang dia buat kat makcik.and makcik takkan menangis sebab makcik dah kuat"



gambar hiasan


betapa hancurnya hati seorang ibu terhadap anaknya. kalaulah seorang ibu dah mengeluarkan kata2 kekecewaan macam tu,dimanakah selayaknya tempat seorang anak melainkan dia akan mendapat azab tuhan. walaupun mulut makcik dah kata dia maafkan.tapi hatinya tak! hatinya tetap kecewa sangat..ape lah yang susah sangat kan kalau nak jaga mak seorang. kalau ye pon susah.sabar itu lebih baik.

teringat satu kisah di zaman RASULULLAH. bila nabi bertanya sahabat,"mahukan kamu lihat wajah ahli syurga?" para sahabat menjawab "bahkan ya rasulullah". lalu rasulullah memberi tah rumah dimana pemuda tersebut tinggal. maka sahabat pergi la ke umah itu dan didapati pemuda yang dikatakan itu memelihara dua ekor babi. dan yang lebih pelik,dia menjaga babi itu serapi-rapinya. dipendekkan cerita....lalu rasulullah menerangkan bahawa dua ekor babi tersebut adalah parents kepada pemuda tersebut yang telah bertukar menjadi binatang tersebut.

dan pengajaran yang dapat diambil dari kisah ini is,walaupun ibu bapa pemuda tersebut menjadi babi,tapi dia tetap menjaga dengan rapi.boleh je dia jaga.dan dia telah dikurniakan ganjaran yang hebat. inikan pulak kalau ibu bapa kita yang normal tak bertukar jadik ape2..takkan susah sangat nak jaga?who knows.



gamba hiasan. credit to www.iLuvislam.com



betullah kata pujangga "seorang ibu boleh menjaga 10 orang anak..tetapi 10 orang anak tak semestinya mampu memelihara seorang ibu" ...susah sangat ke?hmm...who knows. let us pray that kita tak tergolong dalam golongan durjana dan durhaka kepada orang tua kita.ameen


pssst:
sape tanak kena buang,jangan kawin and jdik mak bapak..haha! mampu?! and kalau kisah pasal pemuda atas tuh ada kesalahan dimana2 dari segi riwayat,tolong tegur saya ok :D

.BUANG EMAK

4:14 PM







SALAM SEJAHTERA!

before masuk topik nih. tadi fiq try la guna WP..err!! malasnyer...susah gile.haha! guna je la blogspot nih. Hanis Zalikha yang feymes tuh pon guna blogspot je kan!! haha..geram sebenarnya sbb tak reti guna WP :(

WARNING! ENTRY NI LEBIH PANJANG DARI BIASA!!

sape sini suka tengok Wanita Hari Ini angkat tangan?
saya! saya! fiq mengaku fiq suka tengok talk show tu. gelak?! come on la..actually show tuh bukan totaly untuk perempuan. just certain segmen je yang fokus kat wanita.yang lain? semua umum. dari hal perkahwinan,dalam kelambu,mistik,kebajikan..semua ada lah!





and kalau sape tengok yang edisi today punyer for sure sebak dan terharu. instead bercakap mengenai kes buang anak yang hangat diperkatakan sekarang, topik harini panas dengan topik BUANG EMAK.




ape tuh buang emak? thats mean when a child abandoned his/her mother/father. tak kira la kat pusat jagaan ke,tinggal je kat rumah then diorang blah pindah kat tempat lain and tak hiraukan orang tua tu ke.and ape yang menyayat hati dalam episod tadi is bila tv3 bawakan 3 orang makcik tua dari sebuah pusat jagaan orang tua di selangor. sorang tuh senang dipanggil nenek and sorang lagik makcik desy sorang lagi fiq tak sempat tengok :)

Kisah Nenek :

dulu dia bersama anaknya,and anaknya dah kahwin dan ada anak. unfortunately isteri anaknya tuh meninggal. so,nenek la yang mengasuh cucunya yang bernama nabila tu. bayangkan kalau budak kecik takde mak,hanya menumpang kasih nenek. kesian kan. tapi lagi kesian kat nenek coz last2 dia dihantar ke pusat jagaan orang tua. and dalam tv td secara live nenek tuh menangis laju-laju cakap dia rindu sangat kat nabila.


Kisah Makcik Desy (my faveret nih) :

makcik desy nih cite dia ada sorang anak lelaki and makcik ni dari kecik samapi anak dia besar memang tak penah pisah. sampai la satu masa anak dia kawin and makcik desy kena strok. mula2 anak dia jaga elok je.lama2 anak di naik jemu siap cakap "saya dah tak larat nak bela mak.saya nak bebas!" ..cis! sialan punya anak.mak sniri pon tak leh nak jaga.memang nak kena sumpah jadik batu. and lama kelamaan makcik ni makin pulih dari strok,bole bergerak dari sebelum nih berkerusi roda je. and makcik ni pegi ke rumah jagaan orang tua tu. ape yang paling mengejutkan is......................... NAK TAWU KESUDAHAN? TUNGGU PART 2 :)


pssst :

'sesungguhnya syurga itu terletak dibawah telapak kaki ibu' - hadith





.OMG! GAY LESBIAN MALAY PORN

7:38 PM









OMG! JUM TENGOK PORN NAK? HAHA! SIYES BEST TENGOK PORN. KORANG PENAH TENGOK TAK? TAKKAN TAK PERNAH TENGOK KOT. KUCING RUMAH FIQ PON PENAH TENGOK PORN. 


saje je kan nak carik pasal and publisiti murahan.haha! actually entry ni saje nak merapu dan sebenarnya nak bereksperimentasi dengan tajuk,key word and maybe SEO..saya pon tak tawu sangat SEO tuh ape..lantak lah..haha..sebab ape guna subjek nih? sebab kengikut statistik blogger, view terbanyak dalam banyak2 entry fiq penah publish is entry yang menggunakan kalimah "OMG". dah paham? kali ni saje nak add sikit lagi bagi panjang :))





kucing pon dah reti tengok porn. tengok tuh..merah muka dia..ekeke :))




untuk menambahkan lagi kesengalan, meh paste banyak2 title entry nih :




OMG! GAY LESBIAN MALAY PORN OMG! GAY LESBIAN MALAY PORN OMG! GAY LESBIAN MALAY PORN OMG! GAY LESBIAN MALAY PORN OMG! GAY LESBIAN MALAY PORN OMG! GAY LESBIAN MALAY PORN OMG! GAY LESBIAN MALAY PORN OMG! GAY LESBIAN MALAY PORN OMG! GAY LESBIAN MALAY PORN OMG! GAY LESBIAN MALAY PORN OMG! GAY LESBIAN MALAY PORN OMG! GAY LESBIAN MALAY PORN OMG! GAY LESBIAN MALAY PORN OMG! GAY LESBIAN MALAY PORN OMG! GAY LESBIAN MALAY PORN OMG! GAY LESBIAN MALAY PORN OMG! GAY LESBIAN MALAY PORN OMG! GAY LESBIAN MALAY PORN OMG! GAY LESBIAN MALAY PORN OMG! GAY LESBIAN MALAY PORN.


pssstt:
sekadar bermain dengan kata2..haha! and takde pon niat nak ajak tengok porn.tak baik taw :))

.PAGI YANG TERANG KINI SUDAH GELAP

8:46 AM






SOBAH AL-KHAIR
صبح الخير



life journal :

hoe are ya!? penin tak baca kalau bahasa omputed dieja camtuh.haha! kalau yang terbiasa tuh ok la.kalau tak biasa?kumfem rasa sial je nak baca kan?
so,ape kena mengena dengan tajuk?takde pape pon ok! just nk cite kat sini mendung.kat tempat korang?

stuju tak kalau fiq kata life is like roller-coaster? for me..kata2 omputeh ni sangat betol. bahkan ada orang mengatakan hidup in umpama roda.haaa..penah dengo? kalu tak penah pegi tanya cikgu tadika balik.haha!

ada satu cerita :

dua manusia ni.ditakdirkan diorang berjumpa setahun lepas.lepas setahun bersama,banyak la benda suke duka diorang bersama rasa. kadang2 gaduh..kadang2 baik..kadang2 majok..kadang2 marah..lumrah hidup la semua ni jadik kan.macam masakan la.kalau nak masak gulai/karim takde santan xbest..xde garam xrasa. btol x?mcm tu la kehidupan.

sambung balik. dipercayai diorang ni saling sayang.dan perhubungan mereka ni diuji dengan macam2 benda. sampai lah satu ketika, tali yang dipegang putus! jeng jeng jeng! salah sape? salah orang yang buat salah la..tapi,dengo citer,diorang ni dah berbaik balik.bagus la..glad to hear that. and selama lepas gaduh besar diorang tuh,diorang sangat jarang gaduh.just baru2 ni je baru dengo balik bgaduh..gaduh manja kot.tah le..ye kot.nak manja2 kan.hopefully la kan.

eh,korang sayang satu sama lain lagi kan? so,jaga la hubungan korang tuh ok! and hargai la satu sama lain.janga asyik dok carik pasal je. cess..cerita mcm aku tawu semua pulak kan.haha! tapi weh..korang bdua kawan baik aku.and aku tawu yang sorang tuh sayang sangat kat yang sorang lagi..tapi biasalah.kadang2 dia tuh bodoh tak reti nak tunjuk yang dia sayang.kadang2 mulut longkang sampai ada yang terasa hati.ape pon aku harap korang jangan la sejuk je to each other..kalau ada pape,try to selesaikan baik2..tak baik makan hati sorang2. kalau korang gaduh cemana pon,aku harap korang akan jadik kapel paling sweet. bak kata orang muda sekarang. hargai ape yang kita ada sekarang sebab kita tak tawu ape akan menunggu kita esok <3


pssst :
waaa..aku rindu bestfren aku!! ye lah! yang dalam gambar2 dalam entry nih :))



.YOUR URL CONTEST by devilviernes

10:12 PM





hujung-hujung taun ni ramai blogger yang buat kontes kan.mcm YES - Year End Sale pulak kan...memang meriah. so,fiq pon nak rajin2 kan diri la join..mana tawu menang kan :D


kontes kali nih dianjurkan oleh miss devilviernes. she said that this is the first time ever dia menganjurkan kontes ni.so,memang menarik la!!


kontes cik adik manis ni memerlukan fiq menceritakan ape yang ada disebalik url fiq

taufiqhelios.blogspot.com

firstly her banner :





my url nih consisting of two words which are taufiq and helios.

ape la maksudnyer kan..jum kita tengok

taufiq : diextract from my name. kalau dalam arabicnyer bermaksud petunjuk. mudah mudahan betol la fiq ni menjadi petunjuk kan..ke arah kebaikan la of kos.tanak la ke arah kejahatan.

..and helios : diextract from latin word mean God Of Sun. cemana fiq dapat nama helios ni,its started masa form 3 kalau tak silap. masa tuh pakat poyo sume nak pilih nickname kat sekolah dulu. and fiq ni jenis orang yang peramah (kalau dengan orang yang kenal la) and my friend sume always saying that fiq ni slalu cheer them up kalau fiq dengan diorang (iye ke?mudah mudahan).and fiq ni jarang kot nak bersikap sejuk..haha..and lastly fiq ni panas baran sikit.seswai la dengan matahari yang panas.tuh la citer disebalik cemana fiq bole gunakan 'helios' ni.

dan mula2 guna nama ni dalam dunia maya ni is dalam facebook. and bila buat blog,fiq guna pulak nama taufiqhelios as my URL and identity :P

sudah! and seperti kontes lan,fiq diminta tag 2 orang (kalau lebih bole tak?)haha!
ahh..ikot je arahan 2 orang je..






pssstt :

dah siap...hehe...cik adik manis...bagi la fiq menang yek..haha! and kalau nak join klik je kat banner tuh pegi ke blog beliau ok :)


update : sebab tuan tanah dah bagi kebenaran bole tag lagi..so fiq nak tag:


hehe..cukup la 5 orang kan :)

psstt :
memang nak tag insan2 yang berlima ni tadi pada mulanyer...tapi kena mintak kebenaran TT.dah dapat kebenaran..so,tag je la :)

.HAPPY BIRTHDAY MAMA!

8:59 PM





hepi birthday to you...hepi berthday to you...hepi birthday to you my lovely mama..hepi birthday to you!!

20 DEC is my mom's birthday.
semoga mama sentiasa dibawah lindungan ALLAH dan sentiasa diberkatiNya dan semoga panjang umur. we love you mama!

.JOM! JOIN BLOGLIST SHARA 2011

7:03 PM



WAH! bersempena nak masuk 2011 nih banyak la blogger nanti nak buat bloglist baru kan..sama la gak dengan cik shara nih..so,ape salahnyer fiq join kn?jum intai2..



cik shara tanya kenapa nak join bloglist nih. jawapannyer sebab saya nak link blog saya berada di depan dan kalau orang datang blog cik shara nih,sume bole nampak and masuk pulak dalam my blog.hehe.. cukup kan?haha

and of kos la nak tempatkan blog link fiq ni dalam jejaka kachak..kalau gadis idaman nanti susah pulak..tek terlayan nanti..haha! alrite..rasa dah memenuhi requirment dah :D


psstt :
korang tanak join?jum la..bagi meriah sikit and sape nak tawu ceman nak join...ikot je format entry nih,or klik gambo cik shara yang chun tuh untuk ke blog beliau :)

.TV Oh!TV - edisi stesen swasta

1:40 PM







as for today jum kita bercakap pasal stesen tv selain RTM. for me la kan..as a viewer yang xde astro kat rumah ni..memang media prima punyer chanel menjadi pilihan kalbu. dulu la..makin besar ni..makin malas la pulak rasanya nak tengok tv nih.sebab?bohsan.haha..

to be honest la kan. bukan nak berlagak or ape..ahh..peduli lah kalau orang nak kata belagak or ape..fiq memang tak suke tengok cerita melayu.sangat tak suke.walaupun saya nih melayu.haha.terlalu stereotype la drama2 melayu skarang. dulu ok je.dulu best jek layan. skarang ni kononnya semua pakat nak keluarkan citer islamik.tapi hampeh bukan islamik tapi islam-pelik. lagi satu,kalau cite melayu ni banyak nak buat cerita famili melayu yang kaya. nampak sangat orang melayu nih suka berangan nak jadik kaya.tak salah.tapi obvious sangat la.and boleh kata setiap drama dalam tv ni terutamanya tv3 sama je formatnyer..keluarga kaya,ada masalah berebut harta.lepas satu drama..drama lain pulak..jalan cerita just the same.so lame! kalau pasal kaya2..pasal cintan cintun jiwang karat...adess..lemah betol..

tapi kan..diorang nih ada kepelbagaian.ok la tuh. habis2 boring fiq bukak je 8tv tuh..tengok siaran citer cina.lagik layan.haha! tak pon bukak ntv7 tengok citer omputeh. and trend skang ni nampaknyer diorang dah bahagikan stesen tv mengikut format tertentu. tv3 : majoriti siaran melayu. ntv7 : majoriti siaran omputeh. 8tv : majoriti siaran cina/mandarin. tv9 : majoriti siaran islamik and infotainment..ok lah.bagus la camtuh.


and sekarang nih ada satu siaran tv baru which is tv al-hijrah. katanya format tv ni strict sikit. format penyiaran media islam. tah la..tak penah tengok lagik semenjak pelancaran official diorang 1 Muharram ritu. tapi ape yang fiq tawu,stesen baru ni ada kerjasama dengan my univ; USIM. and ritu diorang ada datnag buat audition untuk jadik pengacara kat USIM. bukan pengacara je..tapi untuk jadik staff diorang. ramai kot yang join audition. fiq xjoin la walaupun ramai suruh pegi..malas! hehe.kalau sape2 nak tawu lebih pasal tv al-hijrah ni..pegi kat link nih : http://www.tvalhijrah.com/




pssst :
actually tyme tuh tak yakin untuk pegi audition ntuk tv al-hijrah tu..tapi my bestfren pegi audition tuh..fiq pegi jenguk diorang..meriah kot!

.TV Oh!TV - edisi RTM

10:02 PM





malam ni sungguh bosan.bukankah sepatutnya malam minggu lagi best dari malam2 lain?

wah..tiba2 jek terkeluar statement nih kan.of kos la berkaitan dengan rancangan tv.nak tanya sikit la kat sape2 yang slalu jek tungu tv..tengok cite tv tuh..ape yang bestnye?best ke tengok tv?

siyes nak temuntah tengok tv. terutamanya tv 1 and 2. tv 3 pon dah mula bohsan. sebab ape? sebab rancangan giler tak best kot.sebab ape tak best?

malam ni kita bincang pasal RTM dulu ok. as satu stesen tv yang paling 'maju' dan dapat rating paling 'tinggi' rancangan kat stesen ni pon kebanyakannya 'best' giler..no offense la kan.kalau yang minat ala2 rancangan berbentu info,tv 1 boleh dikatakan ok la gak. walaupun cara persembahan diorang tuh nampak macam menggunakan teknologi zaman 80's. sangat lame (bahasa omputeh ok) nak tengok pon takde nafsu. tapi fiq ni minat dokumentari,so,kalau ada dokumentari kt RTM tuh..layankan je la eventho dokumentari yang 10 tahun lepas baru diorang nak masukkan.

ape yang paling mengjengkelkan is baru tadi..lepas maghrib lepas berita.saje la bukak tv..tengok ape yang ada. ada la dokumentari kat TV1 nu..pasal masalah ala2 aduan rakyat la.tapi yang tak best is. dokumentari tuh just untuk mengampu benefactor diorang.sape?sape bagi dana kat RTM? paham2 je la kan. ape lah..pasal benda macam ni pon nk juga buat jadik agenda politik.erghh..demm..sangat sengal. dah nak cerita pasal kesusahan dan masalah,perlu ke nak naikkan isu politik?bodoh betol..siap nak salahkan parti ni lah...parti itu lah..parti yang diorang sokong je betol..hero..jaguh..adess...tak bole ke telus?

dah banyak sangat rancangan kalau diorang buat,sume nak campur politik..bohsan! tak ke baik kalau rancangan yang korang buat tuh jangan dicampur aduk dengan agenda perbalahan politik?buat je macam rancangan BERSAMA MU tuh..orang pon minat nak tengok.biar la sape pon yang bantu..perlu ke nk blame pihak parti lain?suck gile pemikiran macam ni..patut la rating 'tinggi'. elok ubah je la nama..jadik stesen tv politik.kan senang.macam malaysia kini ke..pas tv ke..ape tah lagik...demmit!


pssstt :
that's why i soo hate politic and politicians nowadays!!


GIVEAWAY DOMAIN BY SUMIJELLY AND SEKILASS

6:45 PM




ALHAMDULILLAH DAN SELAMAT MALAM!

fiq da di tag oleh dua jejaka blogger a.k.a blogger boy which are : Serol-Nizam and Zack-Entry..(dua orang sekali tuh tag..)..haha! tengs sesangat coz sudi ajak join kontes ni.




Sumijelly & Sekilass ingin mengadakan GIVEAWAY berbentuk DOMAIN bernilai RM 31.60 daripada NET KL.”



Kenapa nak Domain?


saya (skema) nak domain ni sebab dah jadik macam salah satu impian nak ada domain sendiri.nak beli sendiri masih kurang upaya (bukan OKU ok! hehe).

Other than that,my blog ni dalam bulan Februari nih akan menyambut ulangtahun yag pertama. so i hope bila dah setahun umor blog ni..i can make sikit perubahan. kira macam bersempena setahun usia blog, blog ni dapat hadiah which is domain sendiri instead guna yang blogger punya. :D

and lastly,memang teringin gile ah nak menang kontes.sebab sebelum nih join kontes by bro framestone,tak menang (sikit lagi nak menang) and selema ni xpenah menag pape kontes pon dlm dunia blog nih :D
haha!


saya dikehendaki men-tag 3 bloger lain untuk melengkapkan penyertaan. jum tengok sapa yang kena! :D

umar yang cute :

semut comel :

syaz :


psstt:
terasa macam nak buat kontes bersempena birthday bla bila tengok ramai orang buat kontes ni...

.KEDURI KAHWIN ARTIS KE HAPE NIH

12:01 PM





HEPI SATURDAY TO ALL MY BELOVED READERS AND FOLLOWERS!



korang penah pergi kenduri kahwin artis tak? anak YB? anak arang kaya? anak MENTERI?

if u asking me that kind of questions,nahhh!! i never been there..that such luxurious event..tak penah lagik.haha..kenuri kawin yang meriah-meriah camtuh memang tak penah pegi lagi la..ye la kawan2 artis i mana kawin lagik..oppsss!! ada ke kawan dengan artis?haha! gedik!

cerita pasal kenduri kahwin ni,fiq tadik baru je balik dari kenduri kawin.fulamak! memang meriah habis la. ada lagu2nyer..ada pelamin.ada khemah santap pengantin. makanan?toksah dok cerita lah..best woo!!

dah habis makan fiq pegi la tengok khemah pengantin yang ada skali tempat makan pengantin and pelamin tuh..wallaah!! kombinasi kaler purple,pink,and putih menaikkan seri dalam tona warna lembut. memang tertarik.sempat snap satu picca :D



gambar tak jelas sbb snap pakai henset murahan owner blog...henset aku lah!



korang nak tawu tak? meh sini nak gossip sikit. picta atas tuh gmba khemah pengantin yang chun tuh..tapi..khemah pengantin consisting of pelamin,tempat santap pengantin,hiasan of fresh flowers,kain skirting murahan (nampak buruk je) and maybe plus photographer 2 orang and makeup person..all this will cost you 10k!! believe or not? believe it! lagik besar dari bajet jamuan makan kenduri tuh itself rasanya :) . bukan nak kutuk la.tapi dah kalau harga 10K tuh biar la decent sikit kain skirtingyer..nih siap macam kain buruk nampaknyer..kain pink yang kat kaki khemah tu alahai...berbulu..siap kedut seribu. kat skirting table pon sama je.kedut seribu. alahai cik kak..dah kalau 10K tuh takkan korang takde servis iron skali skirting tuh.ape susah.skang kan ada iron stim tuhkan...lepas pasang skirting pon bole iron lagik. jangan buat alasan kain tuh consisting getah metarialnyer takleh iron..kalau guna stim iron tuh bolej je kot. kesian pengantin.isk..kalau aku lah..dah lama aku lanyak suruh diorang buat betul2.


not to mention la bunga hidup yang digunakan..memang lawa..siyes menarik..tapi kan.xkn la sbb guna bunga fresh..harga 10K. campur photographer dengan makeup person pon mcm tak logik je 10K. tah la..maybe fiq ni tak eti bebenda nih..tapi kalau ikot logik akal,mahal giler lah! kalau dalam 7K tuh maybe masuk akal lagik. coz my sis nakkawin pegi tanya bridal pon without photographer and makeupperson tuh tak sampai 3K..ke diorang guna barangan berjenama antarabangsa.


sowi la..bukan nak kutuk tuan rumah..tuan rumah tak bersalah. yang bersalah tu provider.dah korang caj mahal..buat cara mahal la. paling sakit mata is skirting ala2 kain buruk tu..alahai...mencemar nilai artistik je.haha!


and..kat kebanyakan kenduri kahwin yang fiq pegi mesti ada bukak lagu kan...bole tak kalau bukak lagu tuh,biar la lagu yang melambangkan kenduri kahwin..ni bukak din-dang-dut la..hape lahh..lagu untuk kenduri kahwin dah takde sangat. banyak kot..lagu p.ramlee..wahida..lagu nasyid untuk kahwin pon ada.haa..kan sedap sikit..ni dangdut..ape nak ajak gelek gerudi? haha..bole je..cuci mata sikit..

haha..ilek ar...ni just my personal opinion..bukan kenduri kahwin ni je...banyak lagi kenduri kahwin yang buat cmtuh..so,tuan umah lepas ni kena lagi prihatin. anway,makanan kat majlis tadik A lah...kecuali tempat makannyer kecik sangat..40 orang masuk makan kat khemah tuh da penuh...haha! macam kena amek nombor pulak nak duduk makan :D


pssstt :
aku kalau kahwin nanti nak buat kat hotel je la..senang..korang?

.APE TAJUK ENTRY NIH?

1:21 AM






ini bukan iklan parfume ^^.


SELAMAT PAGI READERS AND FOLLOWERS!


cehh.ayat tuh dah jadik tagline setiap entry ke? update awal pagi rini fiq tataw nak bagi tajuk ape.why not reader semua yang try bagi tajuk.haha..mampu tak?

buka ape.tadi saje godel2 lappy nih. tengok balik gamba2 lama zaman muda mudi dulu..gamba setahun lepas.teringat la satu peristiwa fiq buat pandai. kata orang tua "tak tahu buat cara tak tahu" tapi fiq as orang muda pulak cakap "tak pe je kalau buat-buat tahu" haha!

korang penah pegi ALAMANDA PUTRAJAYA tak? mesti penah kan.kalau yang tak penah sampai lagi,takpe..nanti ada rezeki sampai lah tuh.haha..cakap pasal alamanda nih teringat satu kisah.kisah orang suka buat tahu akhirnya rugi.rugi ke? tak lah.best hape.





satu hari..me and rahmat nak pegi alamanda. tyme tuh fiq pon baru sengal-sengal ubi ingat jalan ke sana. ye la..before that fithri je yang drive keta pegi sana.so i dun care sangat la lalu jalan mana. then..rahmat ajak pegi. naik moto tuh.memang gile habis la. ceh..muka penuh kondifennyer jawab tahu bila mat tanya tawu ke jalan nak pegi sana.hambek kau! takper la..dah siap semua pakai smart2 kononnya nk pegi jenjalan sana..naik la unta merah a.k.a moto kesayangan tuh. mula perjalanan betol dah jalan..dah masuk kawasan putrajaya,eh...jalan mana ea.sudah..dah lupe jalan. dengan penuh sengal,buat tahu pelih jalan ke pusat bandar. padahal jauh kot kalau ikot jalan tuh.ada lagi jalan yang dekat.tapi dah lupe jalan..ikot la jalan jauh then teus la kami meraba2 atas moto..haha! heip! meraba carik jalan atas moto la..haha! spatutnya kalau ikot jalan yang betol, tak sampai sejam dah sampai. ni dah silap jalan..siap main raba2 lagik,sejam lebih la jugak atas moto tuh..lengoh pungkoq habaq mai kat hang! haha..

atlast sampai gak kat alamanda..masuk dalam tuh pegi la ronda2 buat ape yang patut.dah selesai berseronok dan bersukaria dalam tuh,masa nak balik pulak..haha! tyme nk balik lagi haru..pon silap jalan jugak..sampai kemana hala dah sesat...ikot tol mana tah..tol nak ke shah alam kot.pesing pi pusing mai..memang kebas habih da pungkoq kami nih..nasib la ada bekalan ayaq tyme tuh..benti la tepi jalan ala2 moto rosak.padahal nak minum je.haha.gile sungguh..sambung lagi naik moto,jumpe RnR Dengkil. fulamak!! giler jauh sesat. dah..nak buat cemana.tu la hasil buat2 taw bila tak taw. padan muka aku! nasib orang belakang tuh baik sangat..tak marah..(iye ke mat tak marah mat?) and kahirnya sampai gak nilai..

haha! antara benda yang sangat2 fiq takleh lupe..ye la..sesat..nasib baik jumpe gak jalan.kalau buatmaunyer sesat sampai shah alam? puchong? mane2 tah lagik...tak ke naya.haha!


OMG! kami sesat! padan muka aku!


pssstt :

kalau buat2 taw menjadik takpe..kalau tak menjadi..memang azab!! haha!

asyura

.DULU DAN SEKARANG - HARI ASYURA

3:20 PM








HEPI FRIDAY TO ALL MY BELOVED READERS AND FOLLOWERS

ape ek nak tulis untuk entry pertama hari ni.hmm..ok ok dah ada idea.
meh kita sembang pasal dulu dan sekarang. past and present kalau dalam bahasa omputehnyer.

kalau dulu kita kecik lagi,skarang dah besar danmasa depan kita akan tua.then mati.
kalau dulu kita carefree je takyah nk pikir pasal life,skarang dah start kena pikir..isnt it?
and kalau dulu kita takde perasaan pape,skang ni dah mulala terasa nak kawen..haha!

bersempena dengan 10 MUHARRAM yang baru meninggalkan kita semalam,fiq nak tanya korang penah dengo pasal HARI ASYURA tak? ape maksud tuh? mengikut bahasa arab, HARI ASYURA adalah merujuk kepada hari kesepuluh. then,ape specialnyer dengan HARI ASYURA nih? sebab,mengikut sejarah ISLAM pada HARI ASYURA dalam bulan MUHARRAM ni,banyak peristiwa besar yang berlaku. salah satunya is buat bubur asyura. haaa...kenal tak bubur asyura?

mengikut sejarah, bubur asyura adalah masakan pertama yang dimasak oleh Nabi Nuh A.S selepas peristiwa banjir besar yang melanda bumi. haish..tawu kan sejarah tu? ok ok. lepas je bajir surut, Nabi Nuh mengumpulkan segala kekacang yang ada untuk dibuat bubur dan peristiwa tu mengambil tempat pada hari kesepuluh bulan muharram.tu la sikit sejarah bubur asyura.

KALAU DULU masa sekolah menengah dulu,tyme asyura ni la paling ditungu2 kalau kat asrama tuh. ye la..abang2 ajk asrama akan buat sapu program kacau bubur asyura. and malam tuh ada majlis jamuan makan. makan bubur asyura semata2..haha. sambil ada la persembahan kan. mula dengan petang hari asyura tuh, pakat2 la ramai2 gotong royong sediakan bahan..potong pisang la..basuh kacang..perisi jagung and lain2 lah..abang2 yang besaq2 dok pakat sebok pelekat api..fuhh fuhh..depa dok hembiuh api.haha..pakat berayaq mata pedih kena asap. memang seronok lah..SEKARANG? tah...kalau hari asyura tuh da macam xde pape..maybe sbb dah besaq.dok universiti,depa tak anjurkan masa mcm tuh kot..tapi kat kampung pon makin kurang dah..maybe sbb perubahan zaman kot. dah xramai pakat2 gotong royong nak masak bubuq asyura..tapi nanti taw2 ada je orang mai hantaq bubuq kat umah..makan je sudaaa..haha


gambaq zaman muda mudi kat skolah dulu ^^


satu lagi, hampa penah makan buah keriang tak? kalau orang kampung taw la kot pokok dia cemana.orang pekan? taw la kot noh. penah makan x buah keriang? dulu kalau masa dajah 6 tingkatan 1,2,3 tuh dok rajin la gak kait depan umah arwah tok tuh..skang pokok dpn umah arwah pon dah kena tebang. kat tempat lain xnampak pon dah orang dok kait buah tu..pokok pon mcm dah xnmpak..dah pupus ke?alahai....rindu la pulak nak makan buah keriang..ngidam nih!! haha..

ni la antara dua benda yang fia rasa makin hilan hari ni..tah2 budak2 zaman skang ni pon dah tataw bubuq asyura tuh cemana..nad buah keriang tuh cemana..who knows? haha..


pssstt:

rini menulis guna loghat utara sikit..hope tak terbelit mata korang nka baca ek :D

2012

.PENGUMUMAN TARIKH KIAMAT : 21.12.2012

8:43 PM







PENAH TENGOK MUVI 2012?
PENAH DENGA PASAL KAUM MAYAN YNAG MERAMALKAN DOONSDAY 2012?
PENAH BACA PASAL PLANET BIRU AKAN MENGHETAM BUMI 2012?
PENAH DENGA PASAL TARIKH KIAMAT IS PADA TAHUN 2012?






fuhh..takut tak korang kalau baca pasal entry yang menceritakan bout DOOMSDAY 2012 ni? ok la..to be honest, fiq nk kata pecaya or not, it is hard to explain. why? ada sumber yang meramalkan 21.12.2012 itu adalah tarikh bagi DOOMSDAY tuh.. tengok balik kelendar, hari bagi tarikh tu adalah hari jumaat. dalam hadis nabi yang mafhumnya ada menyebutkan akan berlakunya kiamat tuh pada hari jumaat. eh eh..stop!! jagan terus menyimpulkan 21.12.2012 tuh adalah tarikh kiamat.siapa kita tetiba nak tetapkan kiamat tuh bila kan.

orang ramai skarang hangat bercakap mengenai perkara nih. tapi kebanyakannya bercakap berdasarkan teori saintfik saje.tak banyak yang memasukkan dalil dari al-quran dan hadis yang jauh lebih sah. tak cakap benda mengkaji dari sudut sains tuh salah. sains pon salah satu dari ilmu yang dikurniakan ALLAH.dah ramai oarng bercakap mengenai teori,jumkita tengok sikit dalil mengenai hari kiamat nih

telah berfirman ALLAH S.W.T menganai hari kiamat yang maksudnya :Dan bahawa sesungguhnya hari kiamat itu tetap akan datang, tidak ada sebarang syak padanya, dan bahawa sesungguhnya Allah akan membangkitkan (menghidupkan semula) orang-orang yang berada dalam kubur.” (al-Haj : 7).

..sememangnya kiamat itu tetap akan berlaku tak kira apa. tak lewat sedetik tak awak sesaat pon. kalau esok ditakdirkan berlkunya kiamat esok (err..esok hari jumaat), then sape yang bole tahan? ramalan tuh ke? skali lagi fiq cakap,fiq bukan nak menafikan ramalan tuh dan mengatakan ramalan tuh salah dan tertolak.tapi jum kita nilai sendiri berdasarkan dalil berikutnya :

Firman Allah S.W.T yang bermaksud: “Dan pada sisi Allah jualah anak kunci perbendaharaan segala yang ghaib, tiada sesiapa yang mengetahuinya melainkan Dialah sahaja; dan ia mengetahui apa yang ada di darat dan di laut; dan tidak gugur sehelai daun pun melainkan ia mengetahuinya, dan tidak gugur sebutir biji pun dalam kegelapan bumi dan tidak gugur yang basah dan yang kering, melainkan (semuanya) ada tertulis di dalam Kitab (Lauh Mahfuz) yang terang nyata.” (al-An’am : 59).

cukup tak setakat ni? belum lagi..cemana yang kita blaja kat sekolah rendah dulu,kiamat adalah salah satu daripada perkara2 ghaib yang kita wajib percaya. WAJIB ye. and terkandung dalam rukun IMAN. ape hukum tak percaya rukun iman? masing-masing boleh jawab kan. ape lagi perkara ghaib yang wajib percaya? antara jawapannya ialah malaikat and yang paling penting antara yang penting PERCAYAKAN ALLAH. ALLAH tu ada tapi kita tak nampak..kenapa wajib kita percaya? ok ok..sini fiq datangkan satu analogi, kenal tak apa itu gula? rasa manis kan? kalau cerita kat orang yang gula rasa masam ada sape pecaya? semua pecaya yang gula tu manis isnt it? tapi,nampak tak manis tu kat mana? tak kan..haa..lebih kurang mcm tuh la dengan mempercayai perkara ghaib.

okeh..skarang kita dah baca megenai dalil bahawa kiamat tuh adalah salah satu perkara gahib disisi ALLAH dan hanya ALLAH mengetahui bila akan berlaku kiamat. tapi,dalam agam ISLAM, ALLAH takkan mendatangkan satu benda kepada hambanya begitu saja. same as kiamat. ALLAH tak bagitaw yang hari kiamat tuh akan tiba tanpa menunjukkan sebarang tanda. tanda tuh ape gunanya, untuk kita bersedia lah.itu adalah salah satu kelebihan agama ISLAM.


Sabda Rasulullah: Dari Huzaifah al-Ghifari r.a berkata, sewaktu kami sedang berbincang, tiba-tiba datang Rasulullah kepada kami lalu bertanya: “Apakah yang kamu semua sedang bincangkan?”Lalu kami menjawab: “Kami sedang berbincang mengenai hari kiamat.” Sabda Rasulullah: “Sesungguhnya kiamat itu tidak akan terjadi sebelum kamu melihat sepuluh tanda: Dukhan (kabut asap), Dajjal, Dhab al-Ardh (binatang melata yang boleh berbicara), matahari terbit dari barat, turunnya Isa, munculnya Ya’juj Ma’juj dan tiga gerhana, gerhana di timur, barat dan Semenanjung Arab dan terakhir api yang keluar dari Yaman yang akan menghantar manusia ke Mahsyar.” (Hadis Riwayat Muslim).

Allah jelas menerangkan perkara berkaitan hari kiamat menerusi firman-Nya dalam al-Quran yang bermaksud: “Mereka bertanya kepadamu (wahai Muhammad) tentang hari kiamat: “Bilakah masa datangnya?”, katakanlah: “Sesungguhnya pengetahuan mengenainya hanyalah ada di sisi Tuhanku, tidak ada sesiapa pun yang dapat menerangkan kedatangannya pada waktunya melainkan Dia.


dan dalil yang terakhir sebelum menutup entry malam ini

“(Huru-hara) hari kiamat itu amatlah berat (menggerunkan makhluk-makhluk yang ada) di langit dan di bumi; ia tidak datang kepada kamu melainkan secara mengejut.” Mereka bertanya kepadamu seolah-olah engkau sedia mengetahuinya. Katakanlah: “Sesungguhnya pengetahuan mengenai hari Kiamat itu adalah di sisi Allah, tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui.” (al-A’raf, : 187).

selepas baca semua nih,fiq harap pembaca semua dapat buat kesimpulan sendiri. benarkah kiamat akan berlaku pada tahun 2012? and for my personal opinion,fiq tak menolak kajian yang dilakukan,tapi sesungguhnya kiamat tu rahsia ALLAH. tugas kita? bersedia tak kira bila masanya hari tu akan terjadi. WALLAHU A'ALAM




psst :

malam ni malam jumaat .and ouh! sape nak baca mengenai cemana nk selamat bila berlaku doomsday 2012 ni sila pergi ke web nih : http://www.squidoo.com/armageddon-2012

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email

Contact Form

Name

Email *

Message *